pluteq 29.06.2009 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Temat rzeka - ale mamy niestandardowy projekt więc pomimo, iż szukałem w archiwum nie wszystkie odpowiedzi udało mi się znaleźć. Więc tak - najpierw projekt:*/ elewacja wschodznia (wjazd od drogi)http://www.plutecki.net/projekt/wsch_el.png */ elewacja południowahttp://www.plutecki.net/projekt/pld_el1.png */ elewacja zachodnia:http://www.plutecki.net/projekt/zach_el.png */ elewacja północna:http://www.plutecki.net/projekt/pln_el1.png Zdecydowalem się na okna PCV i poprosiłem o wycene kilka firm:- OknoPlast- Jezierskiego- Drutex (raczej tylko kontrolnie)plus zamierzam jeszcze uderzyć do Schuco, Thermoplastu, etc. Do tego dojda prawdopodobnie okna dachowe Fakro. I do rzeczy. Otrzymałem wyceny od Oknoplastu i Jezierskiego i co ciekawe - u Jezierskiego znacznie tansze sa okna duze (niestandardowe), natomiast w Oknoplascie te standardowe. Generalnie na duzych oknach Jezierskiego jest 5tys oszczednosci. Tyle samo oszczednosci w Oknoplascie na oknach małych.Trochę to dziwne, bo myślałem, że Jezierski będzie ogólnie tańszy. Nie mogłem nigdzie znalezc opinii na temat profili Oknoplastu, więc w następnych postach wrzuce ofertę Jezierskiego i Oknoplastu i jeśli ktoś pomoże mi ocenić właściwości okien to będę wdzięczny. W tym momencie wygląda tak, iż okna tarasowe powinienem zamówić u Jezierskiego, a reszte w Oknoplascie.[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluteq 29.06.2009 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Oferta Jezierski - okna wyposażone są standardowo w:-antywłamaniową klamkę Secustik - zapobiega otwarciu okna od zewnątrz- Złotą Linię Jezierski - dodatkowa uszczelka- grzybek antywyważeniowy- szybę U=1,0- ciepłą ramkę SwisSpacer - zapobiega powstawaniu mostka termicznego(brak efektu skraplania pary wodnej na szybie)- blokadę błędnego położenia klamki przy wysokości powyżej 1030- mikrowentylację 1/ Duży taras http://www.plutecki.net/projekt/j_t1.png 2/ Ogród zimowyhttp://www.plutecki.net/projekt/j_o1.png 3/ Ogród zimowy (2 okno)http://www.plutecki.net/projekt/j_o2.png 4/ Balkonyhttp://www.plutecki.net/projekt/j_b1.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluteq 29.06.2009 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Oferta Oknoplastu: 1/ Okno tarasowehttp://www.plutecki.net/projekt/o_t1.png 2/ Ogród zimowyhttp://www.plutecki.net/projekt/o_o1.png 3/ Ogród zimowy (2 okno)http://www.plutecki.net/projekt/o_o2.png 4/ Balkonyhttp://www.plutecki.net/projekt/o_b1.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluteq 29.06.2009 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Nie wrzucałem wszystkich wycen, tylko te na których najbardziej było widać różnice. Komplet okien w przypadku Jezierskiego wychodził 34tys, natomiast Oknoplast 36 (obie bez negocjowania). Wydaje mi się, że Jezierski daje troche lepsze akcesoria (klamke, okucia) i robi na profilach Schuco. Natomiast co do profili Koncept Oknoplstu, nie mogłem znaleźć opinii. Skłaniam się raczej ku Jezierskiemu z opcja negocjacji. Ewentualnie Jezierski "duze", Oknoplast pozostałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 29.06.2009 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 A zaraz przyjdzie jareko i powie Ci, żebyś w życiu nie robił suwanych z plastiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluteq 29.06.2009 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 No właśnie na to licze, ze Jareko się pojawi niebawem i posprząta A tak na poważnie, to sprzedawcy raczej polecali PCV niż aluminium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 29.06.2009 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Ja to jestem lajkonik w tych sprawach, ale AFAIK to aluminium bije PCW na głowę, jeśli chodzi o parametry statyczne. Ale może niech jareko Ci powie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 29.06.2009 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 juz wszystko zostało powiedziane Ze słonecznej Bialogory odpowiadam wiec - przywołany do tablicy Widzisz - jesteś najlepszym przykładem ze nie należy wyrywkowo porównywać ofert - każdy z producentów mimo wszystko inaczej kalkuluje robociznę, materiały etc stad jedne rozwiązanie jednych tańsze zaś u innych droższe Duże przeszklenia to tak naprawdę nie problem materiału z którego wykonane są okna lecz szyby - tu leży 90% kosztów jakie będziesz musiał ponieść i miej świadomość ze gwarancja obejmuje TYLKO szczelność pakietu a nie pękniecie szyby po montażu Realnie dobrzy producenci w Alu tez maja podobne ograniczenia gabarytów jak Schuco choć statyka Al jest faktycznie lepsza Ale Alu jest zimne jak cholera - wbrew pozorom co przy małych oknach jest ich ogromna wada ale przy dużych powierzchniach realnie pomijalne Co do HS-a, jest naprawdę mało producentów robiących HS-y w PVC dobrze na lata a nie do protokołu odbioru i zapłaty za okna Poza tym niewielu robi je w wersji minimalizującej podstawowa ich wadę - trudności ze szczelnością. Mówiąc jaśniej - niewielu robi oba skrzydła przesuwane kiedy to na okuciach jest większą możliwość regulacji której przy jednym skrzydle przesuwnym realnie nie ma. Pomijam już kwestie co z HS-ami mogą zrobić tynkarze i inni wykonawcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluteq 29.06.2009 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 juz wszystko zostało powiedziane Ze słonecznej Bialogory odpowiadam wiec - przywołany do tablicy Widzisz - jesteś najlepszym przykładem ze nie należy wyrywkowo porównywać ofert - każdy z producentów mimo wszystko inaczej kalkuluje robociznę, materiały etc stad jedne rozwiązanie jednych tańsze zaś u innych droższe Czy przez to chcesz powiedzieć, że nie ma znaczących różnic w jakości okien - tylko po prostu inna strategia cenowa producentów? Tak jak pisałem, nie znalazłem informacji (poza notatkami pr'owymi Oknoplasu) na temat profili, które mi zaproponowano, więc w żaden sposób nie potrafię ich porównać do Jezierskiego. Duże przeszklenia to tak naprawdę nie problem materiału z którego wykonane są okna lecz szyby - tu leży 90% kosztów jakie będziesz musiał ponieść i miej świadomość ze gwarancja obejmuje TYLKO szczelność pakietu a nie pękniecie szyby po montażu Rozumiem, że przez to mam się spodziewać, ze jeśli okna będą się zamykać a szczeliny nie będą na tyle małe że kot nie przejdzie, to mogę liczyć tylko na siebie A jak kot przejdzie przez okno, które wypadnie to też mogę liczyć na siebie, bo gwarancja w wypadku niestandardowych pow tego nie obejmuje. Do jakiej szerokości przy wysokości 220 takich problemów nie ma? BTW. Jezierski ma w ofercie (sporo tańsze) okna uchylno otwierane z blokadą konta. Efekt taki, ze te podzielone na 4 można uchylić 30' i wiatr nie będzie czaskał... Chocziaż IMHO to jest 50% efektu użytkowo-wizualnego w stosunku do przesuwnych. Realnie dobrzy producenci w Alu tez maja podobne ograniczenia gabarytów jak Schuco choć statyka Al jest faktycznie lepsza Ale Alu jest zimne jak cholera - wbrew pozorom co przy małych oknach jest ich ogromna wada ale przy dużych powierzchniach realnie pomijalne Co do HS-a, jest naprawdę mało producentów robiących HS-y w PVC dobrze na lata a nie do protokołu odbioru i zapłaty za okna Poza tym niewielu robi je w wersji minimalizującej podstawowa ich wadę - trudności ze szczelnością. Ok - czyli abo abo. Abo wezmę 'ciepłe' PCV i będę się modlił coby szyba nie pękła abo alu i będę przymarzał. Do ogrodu zimowego nie jest problem wzięcie alu, bo tam i tak temperatura nie będzie tak ważna. Natomiast to 5m podzielone na 4 także według Ciebie będzie na słowo honoru z PCV? Sprzedawca, który robił ofertę wspominał, ze to 5m będzie robione w 2 ramach (chociaż nie wiem jak wtedy ze słupkiem ruchomym). BTW. będę pytał o cenę jeszcze Schuco - ponoć to ich konik, ciekawe co zaoferują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 30.06.2009 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Ok - czyli abo abo. Abo wezmę 'ciepłe' PCV i będę się modlił coby szyba nie pękła abo alu i będę przymarzał. Weź drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluteq 30.06.2009 07:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Ok - czyli abo abo. Abo wezmę 'ciepłe' PCV i będę się modlił coby szyba nie pękła abo alu i będę przymarzał. Weź drewno. A drewno "mniej pracuje"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 30.06.2009 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Drewno jest sztywniejsze od PCW, a cieplejsze i od PCW i od Al. Oczywiście ma inne wady, ale to insza inszość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 30.06.2009 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 słuchaj roząsdni słuchają a nie narzekają ze ktoś coś tam wymyślił jakbym im pod górkę Możesz zrobić i 10 mkw przeszklenia - co mi do tego - ja tylko przestrzegam cie przed zapisami w gwarancjach wszystkich producentów szkła i okien I nie do końca zrozumiałeś - tu nie ma znaczenia material w którego wykonane jest okno - tylko sama powierzchnia szyb Twój wybór - nie mój Dla dużego przeszklenia dla Fix w skrzydle czy ościeżnicy nie ma znaczenia materiał z jakiego wykonane jest okno - tu istotny jest montaż, i prawidłowe podparcie szyb i okna. są różnice w profilach, sa różnice w jakości wykonania, sa różnice w cenach końcowych i zagłębianie się dlaczego "typówka" u jednych jest tańsza zaś u drugich droższa nie ma znaczenia, Liczy sie renoma producenta, jakość wyrobu i cena końcowa. Od lat powtarzam tu ze pojecie tzw typówki jest tylko chwytem marketingowym i manipulacja cenami by per saldo wyjść na swoje - a Wy ciągle swoje Jeśli masz ofertę jezierskiego to już masz ofertę na Schuco wiec nie do końca rozumiem o co chodzi? A o kocie to już wogóle nie załapałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluteq 30.06.2009 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 słuchaj roząsdni słuchają a nie narzekają ze ktoś coś tam wymyślił jakbym im pod górkę Słucham, słucham. Raczej chciałem dopytać, zeby wyciągnąc z tego jakieś wnioski, a nie na zasadzie - bo odpowiedz mi nie na reke, to wysmieje/etc. Możesz zrobić i 10 mkw przeszklenia - co mi do tego - ja tylko przestrzegam cie przed zapisami w gwarancjach wszystkich producentów szkła i okien I nie do końca zrozumiałeś - tu nie ma znaczenia material w którego wykonane jest okno - tylko sama powierzchnia szyb Twój wybór - nie mój A jestem w stanie gdzies znalezc takie wyliczenia np. dla jezierskiego + schuco. Tzn jaka jest 'bezpieczna' maksymalna szerokosc dla wysokosci 220cm? są różnice w profilach, sa różnice w jakości wykonania, sa różnice w cenach końcowych i zagłębianie się dlaczego "typówka" u jednych jest tańsza zaś u drugich droższa nie ma znaczenia, Liczy sie renoma producenta, jakość wyrobu i cena końcowa. Od lat powtarzam tu ze pojecie tzw typówki jest tylko chwytem marketingowym i manipulacja cenami by per saldo wyjść na swoje - a Wy ciągle swoje Przeceniasz moje zdolnosci tzn 'ciagle swoje'. Po prostu pytam, czy ktos kto ma bardziej fachowa wiedze moze napisac - roznica w cenie wynika z tego, ze oknoplast stosuje to i to gorszej jakosci etc. Dla mnie marka Oknoplast i Jezierski plasuje sie na podobnym poziomie. Logiczne wydaje mi sie zakupienie 'duzych' okien u Jezierskiego, a mniejszych w Oknoplascie (+ ew. doplata do klamki, etc.) Jeśli masz ofertę jezierskiego to już masz ofertę na Schuco wiec nie do końca rozumiem o co chodzi? A Schuco nie sprzedaje wyrobow wlasnych? Myslalem, ze to jak z Honda - silniki masz zarowno w Renault i Hondzie, ale samochody zupelnie rozne. A o kocie to już wogóle nie załapałem To juz daleko idaca przenosnia - bez znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 30.06.2009 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Jestem na urlopie więc nie mam wszystkich papierów przy sobie-ale o ile pamiętam przy tej wysokości na profilu pośrednim szerokość maksymalna balkonu jednoskrzydłowego to 1200. HS to inna bajka-jedno skrzydło może mieć i 4 metry. HKS to maksymalna szerokość skrzydła 1500. I proszę-nie porównuj VEKI do SCHUCO Mówiąc o cenach miałem na myśli ciągle istniejące żonglowanie cenami tzw typówki i nietypówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluteq 30.06.2009 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Jestem na urlopie więc nie mam wszystkich papierów przy sobie-ale o ile pamiętam przy tej wysokości na profilu pośrednim szerokość maksymalna balkonu jednoskrzydłowego to 1200. HS to inna bajka-jedno skrzydło może mieć i 4 metry. HKS to maksymalna szerokość skrzydła 1500. I proszę-nie porównuj VEKI do SCHUCO Mówiąc o cenach miałem na myśli ciągle istniejące żonglowanie cenami tzw typówki i nietypówki. Ok - dzięki za informacje. Z tego wynika, że propozycja Jezierskiego 4 * 1250 jest ok? Rozumiem, że Veka robi na Schuco ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 30.06.2009 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Taki wniosek wysnules? Oj muszę popracować nad komunikatywnością Oknoplast robi na Vece-Veka to nazwa profilu tak jak Schuco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluteq 30.06.2009 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Taki wniosek wysnules? Oj muszę popracować nad komunikatywnością Oknoplast robi na Vece-Veka to nazwa profilu tak jak Schuco Heh - no to trochę się rozminąłem fakt - że to powinienem już wiedzieć (na podstawie dyskusji na forach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkady1978 30.06.2009 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 WitamJesli można sie wtrącić, to widzę jedną acz zasadniczą niescisłość w obu ofertach.Oknoplast przygotował ofertę na okucich HS (przesuwnych),natomist Jezierski na okucich uchylno-przesuwnych. Trudno o obiektywizm porównując te dwa rozwiazania.Poproś sprzedawcę Oknoplastu aby wycenił Ci te konstrukcje na systemie który nazywa się PSK, lub Jezierskiego aby wycenił to na HS. I jesli mozna coś doradzic to w PCV proponował bym raczej system uchylno - przesuwny. Ku ścisłości; Oknoplast robi na profilu Veka, Jezierski robi na profilu Schuco. Obaj producenci to ścisła czołowka. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluteq 30.06.2009 15:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 [...] I jesli mozna coś doradzic to w PCV proponował bym raczej system uchylno - przesuwny. Ku ścisłości; Oknoplast robi na profilu Veka, Jezierski robi na profilu Schuco. Obaj producenci to ścisła czołowka. pozdrawiam Dzięki - dopytam. A te duże do ogrodu zimowego przesuwne alu? Czy także HS PCV? (bo jeśli dobrze zrozumiałem Jareko to przy przesuwnych HS takich problemów nie ma, a przy HKS najszersza 'bezpieczna' szyba to 1500mm - czyli takie jak w ofercie Jezierskiego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts