romanp60 29.06.2009 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Witam! Posiadałem mały piec na drzewo. Po 10 latach pękł, a kolega polecił mi piec miałowy. Gdy rozpaliłem pierwszy raz przy rozpalaniu bardzo słabo się paliło i mocno dymiło (przy zamkniętych drzwiczkach i wyłączonej dmuchawie), ale gdy się dobrze rozpaliło to się prawie nie kopciło. Po około 5 godzinach zaczynało się mocno dymić, a temperatura spadała do 35 st. (przy włączonej dmuchawie) Teraz palę już tylko drzewem, bo było to zbyt uciążliwe (mam piec w kuchni). Ale przy rozpalaniu występuje ten sam problem, a gdy chcę podłożyć drzewa to dym idzie na cała kuchnię . Muszę to robić bardzo szybko (albo wcale).Piec i komin czyszczę co tydzień i jest przez chwilę lepiej, a później znów to samo. Piec jest oklejony jakąś czarną "skorupą" (komin też). Moc pieca to 19 kw na 120 m2. Komin jest stary i wydobywa się z niego czarna maź. Jednym słowem jest cały czarny. W kominie miałem dwa otwory (wentylacyjny i spalinowy). Zrobiłem tak aby dym szedł przez dwa otwory jednak to nic nie pomogło co gorsza zaczął pękać u góry. Co mogę zrobić wszyscy mówią żę mam zbudować nowy komin tylko z czego??? Mógłby mi ktoś doradzić. Budowę najlepiej chciałbym zostawić na później. Może można by zamontować na kominie jakiś wentylator odbierający spaliny i zalepić powstałe dziury . Pozdrawiam Z góry za wszystko dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 29.06.2009 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Poprawę ciągu kominowego można osiągnąć na przykład poprzez: * ocieplenie komina, * przedłużenie komina, * montaż nasady kominowej „wiatrowej”, * montaż nasady kominowej elektrycznej, * montaż wentylatora. Wybór sposobu jest uzależniony jest od możliwości technicznych. Problem jest tej natury iz nie wiemy jaka jest wysokośc i przekrój otworu palnego komina??.Napewno nie jest to komin systemowy.Wydaje mi sie ze zarówno piec C.O. jak i w kuchni sa podłonczone do wspólnego otworu palnego??.Na poczatek proszę podczas palenia zapewnić dopływ powietrza do pomieszczenie kotła (oczywiście o ile takiego dopływu nie ma). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 30.06.2009 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Zacznij od opisu jaki to kocioł i przede wszystkim jaki masz komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romanp60 03.07.2009 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Posiadam dwa otwory kominowe 14x14 do których podłączony jest jeden piec. Czy warto ocieplać i "naprawiać" ten komin jak jest już popękany . Jakie będą tego koszty. P.S. Mam zamiar przenieść piec z kuchni do piwnicy czy naprawdę warto podłączać do starego komina piec, jak tak to mniej więcej pod jakim kątem powinien być zamontowany łącznik komina z piecem odległość piwnicy od komina ok. 1,5 metra Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 03.07.2009 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Coś mi się wydaje że komin jest zawilgocony i teraz też jest duża wilgotność w powietrzu. Proponuje zapalić bardzo suchym drewnem i wysuszyć komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wig 03.07.2009 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Zbyt dużo niewiadomych. Proponuję wezwać fachowca, który na miejscu zgłębi temat. Montowanie na kominie wynalazków, które mogą ulec awarii może bardzo źle się skończyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romanp60 04.07.2009 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2009 Palę od tygodnia suchym drewnem i nic nie pomaga. Może jest jakiś specjalny środek do "przepalania" pieca i komina. Czym zalepić dziury w kominie? Piec miałowy 19 kw. poj grzewcza 2 m2, ogrzewanie 120 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 04.07.2009 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2009 może podsypać sadpala , niektórzy podpalaja komin żeby sie wypalił ale tego to raczej nie polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.07.2009 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2009 Radzę usiąść i dobrze się zastanowić. Potem wykonać poprawnie obrzęd gromniczny, a jak go nie znasz - to poznać i wykonać! To, że komin puszcza jakąś maź i że jest oblepiony czarną i twardą substancją potwierdza, że nigdy nie odprowadzał poprawnych spalin. Zawsze nie do końca dobrze się paliło. Zawezwałbym tu jakiego znającego. Dziadek-zdun by się przydał, tylko skąd go wziąć? Z opisu to mnie to wygląda na budę z ślicznymi i szczelnymi oknami w której piec "stoi jak stał" (coraz to nowszy). Nikt nie pomyślał, że żeby się paliło to trzeba tlenu dodać. Bździ się, dymi, cugu nie ma... A dziura w ścianie, że spory kot bez schylania wlezie - to jest? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romanp60 04.07.2009 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2009 Chyba jednak zbuduje nowy komin. Tylko z czego. Jakie będą tego koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 04.07.2009 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2009 Chyba jednak zbuduje nowy komin. Tylko z czego. Jakie będą tego koszty? Jakie koszty ? Pewnie większe niż wykonanie "zetki" ,,, Poza tym komina nie postawisz gdzie Ci się podoba, ława potrzebna albo fundament jakiś Posłuchaj tego gościa wyżej, dobrze prawi ! Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts