Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile wynoszą u Was opłaty przesyłowe za gaz?

Recommended Posts

Jeszcze nie mieszkamy, więc nie zużywamy gazu (będzie ogrzewał dom zimą i ciepłą wodę użytkową cały rok). Zimą już grzaliśmy, żeby nie wypaczyło drzwi i żeby można działać z wykończeniówką, więc zużycie było. Sezon grzewczy za nami, zużycia nie ma, ale rachunki do płacenia i owszem :roll:

Dostałam dzisiaj rachunek z PGNiG i :o

pozycje na rachunku:

- należność za paliwo: 0,00 zł

- abonament: 8,66 zł + 10,00 zł

- opł. sieciowa stała: 33,67 zł + 33,92 zł

- opł. sieciowa zmienna: 0,00 zł

-------------------------------------------------------------------------------------

razem do zapłaty: 91,55 zł

Jasno wynika, że nie zużywając gazu należy płacić haracz, który w naszym przypadku wynosi 91,55 zł za gotowość PGNiG do sprzedania nam gazu, bo przecież nie za darmo :-?

Czy w Waszym przypadku ta gotowość też została na tyle wyceniona czy też my mamy jakieś szczególnie "względy" w gazowni :roll:

Nasza piewsza f-ra była juz po konsumpcji gazu do podłogówki i w przedstawiała się następująco (dla porównania z prawej druga f-ra):

paliwo gazowe 357,67 ----- 2,49

opł. sieciowa zmienna 128,61 ----- 0,89

opł. sieciowa stała 45,84 ----- 39,47

opł. abonamentowa 17,32 ----- 8,66

Jak widać, przy większym zużyciu gazu opłaty okołopaliwowe były większe, co dla mnie też jest bez sensu. W każdym razie zapłaciliśmy i tak mniej niż Ty.

• 3 weeks później...
  • 3 years później...
Mam nieco inne pytanie na temat opłat przesyłowych za gaz i prąd. Mieszkam w domu który kiedyś był domem dwurodzinnym w związku z czym mam dwa osobne liczniki na gaz i aż 4 liczniki na prąd. Jakoś wcześniej nie przyszło mi to do głowy, ale czy oni przypadkiem nie liczą mi opłaty przesyłowej i abonamentu do każdego licznika oddzielnie?? To mogłoby wyjaśniać dlaczego moje wydatki na media są horrendalnie wysokie, mimo dużej oszczędności (nowoczesne, dobrej klasy agd, żarówki energooszczędne itp)...

• 2 months później...
Mam nieco inne pytanie na temat opłat przesyłowych za gaz i prąd. Mieszkam w domu który kiedyś był domem dwurodzinnym w związku z czym mam dwa osobne liczniki na gaz i aż 4 liczniki na prąd. Jakoś wcześniej nie przyszło mi to do głowy, ale czy oni przypadkiem nie liczą mi opłaty przesyłowej i abonamentu do każdego licznika oddzielnie?? To mogłoby wyjaśniać dlaczego moje wydatki na media są horrendalnie wysokie, mimo dużej oszczędności (nowoczesne, dobrej klasy agd, żarówki energooszczędne itp)...

Sprawdź to na rachunkach:yes: