Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

halogeny i ich włącznik w łazience

Recommended Posts

Dlaczego włącznik światła w łazience jest zawsze na zewnątrz. Chodzi o bezpieczeństwo, trwałość wyłącznika czy są tu jeszcze inne względy?

Logiczniej by było wewnątrz (tak jak w pokojach)

To chyba wynika jeszcze z komuny blokowej.

A dlaczego drzwi w łazience otwierają się na zewnątrz ?

Ja mam włącznik na zewnątrz łazienki i nie muszę mieć wodoszczelnych zabezpieczeń. Ale spostrzegłem po wielu lat używania halogenów, że często się przepalają i co jakiś czas trzeba je wymieniać.

Bo oprawy powinny być szczelne, takie dedykowane do łazienek, kuchni

Nie, proszę pana. U nas zgodnie z PN-HD 60364-7-701:2010 wersja polska.

Instalacje elektryczne niskiego napięcia -- Część 7-701: Wymagania dotyczące specjalnych instalacji lub lokalizacji -- Pomieszczenia wyposażone w wannę lub prysznic.

To jest właśnie ta norma

Jak opracowywali, to o was zapomnieli, dlatego macie takie dziadostwo.

Ty też już wiesz, co myślę o murarzach, i zdania nie zmienię.

No, chyba że jesteś bez zawodu.

Tylko jednego nie mogę zrozumieć - co murarz nie/murarz robi na forum w dziale [h=1]Elektryczność - instalacje i oświetlenie ?[/h]Posty sobie nabija ?

Edytowane przez elpapiotr

Widzę, że gdy niektórym brak argumentów merytorycznych to wypominają lokalizację... ręce opadają.

Od jakiegoś czasu nastała mania podświetlania wszystkiego i wszędzie. Czasem za to biorą się ludzie z odrobiną wiedzy i poczucia odpowiedzialności za życie klientów, a czasem monterzy z przypadku. Montowanie nad kabiną halogenów na 230V to działanie podpadające pod usiłowanie zabójstwa. Boję się pytać jak i którędy majstry prowadzą kable. Całe szczęście, że upowszechnia się stosowanie taśm i lamp LED z odpowiednią ochroną przeciwwilgociową i na 12V.

No widzisz - i wytłumacz takiemu ludkowi, że nie ma racji, a on swoje.

Co się wczoraj wydarzyło w przedszkolu w Jankowicach ?

Przecież to na Śląsku, u tego ludka firewall

Co dzieci winne, że idioci chodzą po tym świecie ?

.http://www.rmf24.pl/news-prad-porazil-dzieci-w-przedszkolu-dwie-6-latki-sa-w-szpitalu,nId,2161332

Edytowane przez elpapiotr