bisia 29.06.2009 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Jak w temacie: półmat wydaje się mi bardziej elegancki, ale mat bardziej praktyczny (bo półmat się zmatowi, a mat - cóż, chyba wizualnie trochę później, tak mi się wydaje przynajmniej). Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bisia 01.07.2009 22:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 czyżby nikt nie miał przemyśleń w tym temacie?up! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamak 01.07.2009 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Witaj Bisia. Ja w naszej "Agnieszce" wybrała półmat, właściwie to nawet nie rozważałam innych wariantów ponieważ już od 12 lat użytkuję podłogę pomalowaną lakierem w półmacie i stwierdzam, że jest on i elegancki, jak napisałaś, bo ma lekki połysk ale również jest bardzo praktyczny. Po polakierowaniu panowie, którzy wykonywali usługę zostawili środek do konserwacji parkietu (niestety nie wiem jak się on nazywał) i raz na 2-3 lata odświeżałam nim podłogę. Wówczas robiła się bardziej błyszcząca ale stopniowo dochodziła do pierwotnego półpołysku.PozdrawiamKamak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bisia 01.07.2009 22:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Miło mi cię "widzieć" Kamak! A czy te doświadczenia to z domu czy mieszkania? Bo ja boję się, że jak dzieciaki będę mi wbiegać do domu przez taras, to naniesiony piasek szybko zmatowi mi podłogę. W mieszkaniu dużą część piachu jednak zostawia się na klatce schodowej. Czy specjalny "nabłyszczacz" wystarczy to nie wiem, ale się dowiem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamak 01.07.2009 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Witam, witam, myślałam, że już mieszkacie ale widzę, że prace wykończeniowe w toku.Doświadczenia z parkietem mam z mieszkania ale i z domu rodziców. Jak lakier jest dobrej jakości i dobrze położony to nie ma znaczenia czy jest półmat, mat czy połysk. Generalnie żaden lakier nie wytrzyma wcierania w niego piachu ale dobry lakier wytrzyma dłużej. Jeśli podłogi będą narażone na wnoszenie piachu może warto rozważyć olejowanie. Jest ono bardziej wymagające ale chyba mniej widać zarysowania i można naprawiać ubytki miejscowo. Ja zdecydowałam się właśnie na olej w pokoju "imprezowym" młodzieży, żeby był mniejszy stres jak będą imprezy, dodatkowo wybrałam mozaikę przemysłową. Takie bardzo drobne, szerokości 1 cm lamelki. Wyszedł bardzo efektowny melanż, tym bardziej, że podłoga jest jasna z dość niespotykanego czerwonego dębu.To tyle moich doświadczeń i przemyśleń. Pozdrawiam i życzę powodzenia i trafnych wyborów.Kamak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts