Lgrzechu 29.06.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Zdecydowałem się na płytę OSB-3 18mm zamiast desek ( w okazyjnej cenie 37zł za płytę ). Czy ktoś może napisać jak zabrać się do tematu. Płyty powinny byc układane na krokwiach z 3mm dylatacją. Czy impregnowaliście je dodatkowo przed położeniem papy. Jeśli tak to jakim środkiem. W jaki sposób mocowaliście papę mechanicznie (łaczniki z talezykami ) czy cześciowo zgrzewając ( o ile była to papa termozgrzewalna ). Wiekszość radzi zastosować papę termozgrzewalną na welonie szklanym o grubości ok. 3mm jak ją najlepiej połozyć, słyszłem o docinaniu ok. 33cm przekładek (pasków)papy i zgrzewaniu na nich palnikiem połaczeń papy co ma ochronić płytę osb przed ogniem palnika. Co radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.06.2009 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Przy montażu płyt OSB w połączeniach poziomych należy stosować spinki "H" po dwie pomiędzy krokwie. Te spinki ustalają dystans. Płyta OSB jest obustronnie woskowana więc trudno będzie ją zaimpregnować a i nie ma takiej potrzeby. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lgrzechu 30.06.2009 06:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Panie Andrzeju ostatnie pytanie... jak optymalnie połozyć tą papę termozgrzewalna, tzn. gdzie stosować łaczniki mechaniczne ( wkręty z grzybkami ) i gdzie zgrzewać. Czy zgrzewanie papy w poziomie nie naruszy konstrukcji płyty osb. Mozna od spodu podłożyć przycięty pasek papy ale czy 3 warstwy papy nie spowodują pogrubienia na którym bedzie zatrzymywała się woda..... doczytałem teraz Pana odpowiedź w innym temacie. Rozumiem ze nie stosuje Pan zgrzewania warstw papy w poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 30.06.2009 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Ja mam dach zaOSBkowany i nie stosowałem żadnych łączników.Płyty przykręcone do krokwi wkrętami do drewna a na łączeniach pod spodem łaty 4x5.Spisały się rewelacyjnie, zwłaszcza, że przeszły chrzest bojowy, gdyż położyłem je przed zimą i nie zdążyłem dać pokrycia więc przez kilka miesięcy były jedyną osłoną. Muszę powiedzieć, że nic się nie powypaczało ani nie zniszczyło tylko lekko przyszarzały. PS:Dalsze krycie dokładnie tak jak przy dachu deskowanym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 30.06.2009 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Płyty przykręcone do krokwi wkrętami do drewna a na łączeniach pod spodem łaty 4x5. A te "łaty" nie będą Ci trochę kolidować ze szczeliną wentylacyjną? Jeśli ocieplasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lgrzechu 30.06.2009 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Płyty przykręcone do krokwi wkrętami do drewna a na łączeniach pod spodem łaty 4x5. A te "łaty" nie będą Ci trochę kolidować ze szczeliną wentylacyjną? Jeśli ocieplasz Tez mi się wydaje, że łaty można przykręcić jedynie na łaczeniach pionowych ( w ostateczności ). Zastosowanie takiego rozwiązania w poziomie uniemozliwi poprawną wentylację wełny. Lepszym rozwiązaniem sa łączniki H ( muszę sprawdzić ile kosztują ) lub ocynkowana blacha płaska przykręcona od spodu ( są gotowe łączniki ciesielskie lub z wieszaków do g/k ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts