Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cofka wody z kanalizacji ...

Mareko

Recommended Posts

Witajcie,

Ostatnio znajomy podczas duzej ulewy mial cos czego nikomu nie zycze a mianowicie w wyniku przytkania sie rury kanalizacyjnej wybila mu woda w toalecie zalewajac caly parter domku. Mial tam ponad 100 m2 paneli po 80 zl/m2. Wszystko do wyrzucenia bo woda stala ponad godzine.

Panele, dywany, meble - wszystko do wywalki. Tragedia !!!

Poradzcie jak sie przed czym takim chronic ? Przyszlo mi do glowy zamontowanie jakichs blokad w rurach odplywowych , jakichs takich ogranicznikow, czy klapek otwierajacych sie tylko w jedna strone zeby woda mogla przeplywac tylko na zewnatrz ale zeby nie mogla wplynac do wewnatrz. Czy takie rozwiazania istnieja ? Moze ktos juz cos przeciwko takim niespodziankom wymyslil ?

Nie znacie dnia ani godziny wiec lepiej sie zabezpieczyc ...

Coś takiego co piszesz już na Twoje i wszystkich zainteresowanych szczęście istnieje. Montuje się taką skrzynkę na wyjściu kanalizacji z domu i skutecznie blokuje tzw. cofkę. Wymyślili to chyba po tych głośnych powodziach na południu Polski a może i z innego powodu. W tej chwili nie mogę podać dokładnie producenta gdyż mam to w jakimś poradniku budowlanym w domu. Jeżeli będziesz chciał coś więcej to dopiero w czwartek - niestety.

Przecież to tzw. - klapa zwrotna. Kupuje sie ją w zaleznosci od srednicy rury. Działa tak ja napisałeś. Kosztuje 300-500 zł.

Część fchowców twierdzi jednak ze moze być przyczyną zapchaia ise kanalizacji. należy ja umieścić w studzience rewizyjnej abu był do niej dotęp

Pozdrawiam

Przecież to tzw. - klapa zwrotna. Kupuje sie ją w zaleznosci od srednicy rury. Działa tak ja napisałeś. Kosztuje 300-500 zł.

Część fchowców twierdzi jednak ze moze być przyczyną zapchaia ise kanalizacji. należy ja umieścić w studzience rewizyjnej abu był do niej dotęp

Pozdrawiam

Tzw. klapa zwrotna (albo tzw. burzowa) nie działa zadowalająco.

Jej "sercem: jest swobodnie zwisająca w przekroju rury klapa z uszczelką,

blokująca się w położeniu pionowym jeśli tylko pojawi się siła działająca

tylko z jednej strony tej klapy tak, by ją docisnąć do pionowej kryzy.

Otóż jeśli cofnięcie ścieków jest gwałtowne, gdy. mamy doczynienia

z uderzeniem cofającej się wody (ścieków) - to TAK, ale

jeśli woda podcieka powoli (czyli 99,9% przypadków), gdy brak jest w/w

uderzenia - klapa burzowa nie działa w ogóle !!!

Ponieważ doświadczyłem już podobnego kataklizmu - zakupiłem 3 lata

temu automatyczną zasuwę do ścieków firmy DALLMER typu DN125.

http://www.dallmer.de

Jest kilka ofert tego rodzaju,

wybrałem najtańsze rozwiązanie za "jedyne" 5000zł.

Urządzenie posiada oprócz zaworu z silnikiem również czujnik cofających

się ścieków oraz tzw."elektronikę" z podtrzymaniem akumulatorowym

oddaloną o kilka metrów.

Przebolałem wydatek, a gdy średnio 5 razy w roku występuje "cofka" -

gratuluję sobie wyboru.

Cofka moze wystapic np. w wyniku zapchania sie rury kanalizacyjnej ponizej Twojego domu, wtedy cala woda lecaca z gory napotyka na blokade i cofa sie wyplywajac w najnizszym mozliwym miejscu, wiec jesli Twoj sasiad ma chalupke polozona nizej od Ciebie to mozesz spac spokojnie, wszystko wyplynie u niego.

JerzyB : 5000 zl to bardzo duzo za tego typu ustrojstwo , nie ma nic tanszego ?

Wakmen : Jesli mozesz sprawdzic szczegoly to bylbym wdzieczny

Mareko,

zobacz na http://www.kessel.de pod hasłem Rueckstauverschluss, Rueckstausicherung.

Jeden rodzaj zabezpieczenia to system dwóch klap, drugi podobny do opisanego w poście powyżej z czujnikiem uruchamiającym pompę w razie zagrożenia cofką.

Z tego co tam widziałem, są różne systemu "wewnątrzdomowe" i do studzienki na działce, dla kanalizacji powyżej i poniżej zewnętrznego kanału ściekowego...

Z tego co wiem, firma ta sprzedaje także w Polsce swoje produkty, a wydaje mi się, że te tańsze zabawki kosztują trochę mniej niż 5 K PLN.

Pozdrowienia

Nie za bardzo rozumiem skąd się bierze ta cofka? Czy dotyczy to przypadków gdy ścieki są pompowane pod górę? Czy może się przytrafić jakimś cudem w tradycyjnej, grawitacyjnej kanalizacji ze spadkami?

jesli nie ma zrobionej instalacji burzowej a wszyscy na ulicy podlaczyli sobie wszytskie rynienki do kanalizacji to wypada zawsze na tego z najnizej polozonym kibelkiem :))

ja mam zalaozona zasuwe fi150 i u mnie dziala bez zarzutu - tzn przez ostatnie 2 lata (wtedy kosztowala 50€). wczesniej kazda wieksza burza prowadzila do zalewania piwnicy. Moja zasuwa ma takze mozliwosc zamykania recznego co przydaje sie np podczas dluzszych nieobecnosci w domu. To zamykanie reczne wykorzystalem takze do wstepnego ustawienia zasuwy (wstepne przymknieta na okolo 20% nie spowodowalo jeszcze zapchania). Poprawnosc dzialania zasuwy zalezy tez w duzej mierze od spadku rur kanalizacji.

Bzdura!!!!

Mieszkamy w domkach szeregowych. 20 domków n\ma zwykłe klapy zwrotne, 4 domki nie mają.

W tych 2o wszystkich działa znakomicie juz 4 lata, ani razu nigdzie zadnego kłopotu.

5000 zł za klapę........to chyba naprawdę sytuacja musi być starsznie indywidualna. Bo w 99,9 % przypadow wystarcza zwykła klapa

Moj poprzednki cos pomieszał. Klapa zwrotna jest zawsze zamknieta..tzn w pozycji pionowej. Dopiero nieczystosci z domu na nia napieraja i ja otwierają, przealtują a klapa wraca do pozycji poziomej. Nie potrzebuje wiec "uderzenia" żeby sie zamkneła!!!

Pozdrawaim

uzytkownik klapy (330 zł)

Króciutki artukuł o tytule "ochrona przed przepiętrzeniem" znalazłem w dwumiesięczniku Mój Dom nr 5/2002. W tym artukuliku jest zdjęcie tego ustrojstwa montowanego na wyjściu rury kanalizacyjnej z domu w pozycji poziomej. Dwu komorowe urządzenie ze sterowaniem elektronicznym zabezpiecza tym wszystkim co opisali moi porzednicy jak również przed szczurami i innym robactwem, przedostającym się z kanalizacji. Niestety w tym artkule nie podano ani ceny tego ustrojstwa ani tym bardziej producenta. A szkoda.

Na stronie podanej przez Sławka to użądzenie wygląda troszeczkę inaczej ale podejrzewam, że zasada działania jest ta sama. Nie wiem czy cokolwiek pomogę.