Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Ged'a

ged

Recommended Posts

Sporo się dzieje. poddasze się muruje. Muszę siedzieć na budowie i bez przerwy kombinować gdzie i w którym miejscu może być coś nie tak. Bardzo fajnie jest teraz widzieć jak powstaje coś nad czego projektem pracowałem kilka lat. Dochodzę do wniosku, że projekt zrobiłem dobrze, wszystkie pomieszczenia są takie jakie powinny być. Jak do tej pory rozwiązania techniczno - konstrukcyjne ścian, stropów nie wymagają poprawek. Ekipa ma duże doświadczenie i pewne elementy robią lepiej niż ja sobie wymyśliłem. Powoli zbliżamy się do rozpoczęcia szalowania trumny.

Zamieszczam kilka fotek - nie mam siły na ich skomentowanie, ani obróbkę techniczną, ale zawsze coś.

http://www.murbeton.h.win.pl/murator/poddasze/Thumb_DSC01733.JPG Galeria fotek - kliknij :D

• Odpowiedzi 672
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wczoraj 24 maja zakończyliśmy główne prace murarskie. Musiałem dokupić 40 maksów, tyle samo U220 i 400 cegieł zwykłych. Jak na 10 tys. bloczków ceramicznych które weszło w tę budowę wynik obliczeń materiału celujący.

Od poniedziałku zaczynamy szalować trumnę.

Opryskałem drzewka głównie grusze, Dziś jeśli nie będzie wiatru dokończę resztę sadu - trzeba pryskać co najmniej co 2 tygodnie :evil:

Fotki z 23 maja - a więc jeszcze prace trwały... dziś jest pięknie posprzątane.

http://www.murbeton.h.win.pl/murator/poddasze3/Thumb_DSC01784.JPG Galeria fotek - kliknij :D

Szalunki stropu parteru zostały zdjęte, łazienka w pomieszczeniu gospodarczym wymurowana, dokupiłem 6 palet cegły K3 po 4,50 !!! za maksa płaciłem o połowę mniej - w styczniu. Mozolnie oklejam papą piwnicę. Ostatecznie - dzisiaj zamówiłem okna do budynku bocznego - nie jestem pewny koloru ... Rozpracowuję styropian - 300 m3 - więc jest nad czym myśleć. Zaczynam być zmęczony budową, ale wiem, że to przejściowy kryzys - poza sprawami logistycznymi, sam robię izolację i ocieplenie pionowe piwnicy. 300 m2 to sporo jak na dwie ręce. Ciekawe jak mi będą szły instalacje i elewacja. Dziś cały dzień za kółkiem - objazd kilkunastu hurtowni i producentów okien i styropianu, jutro 10 godzin z palnikiem i papą ... Do przeprowadzki dwa miesiące ...

Nowy nabytek, rudy kocurek i pręgowana kotka. Wystraszone biedactwa, bo zdjęcie zrobione zaraz po przywiezieniu ich do nowego domu. Po kilku minutach były najedzone, radosne i szczęśliwe.

http://www.murbeton.h.win.pl/murator/DSC01915a.jpg

W nowym domu będzie sporo zwierzaków, psy, koty, kury, kaczki, króliki... konia ... chyba nie będzie.

Oklejanie papą piwnicy nabiera tempa. Pomocnik jest niezastąpiony. Skończyliśmy najdłuższą ścianę - 17.5 m. Majstry robią coś na innej budowie. Odpowiada mi to, bo sobie spokojnie skończę izolacje pionowe. Jeden z producentów styropianu nawala, mam zastępczego, ale sporo drożej. Odbyłem miłą rozmowę ze wspólnikiem firmy robiącej okna - dostanę specjalny rabat na inne ich produkty. Czereśnie weszły w fazę najlepszego smaku, zaczynam mieć mdłości na samą myśl o zjedzeniu jednego owocu. Od rana co kilka godzin napełniałem wnętrzności setkami...

Przy okazji fotki parteru po zdjęciu szalunków.

http://www.murbeton.h.win.pl/murator/part/Thumb_DSC01951.JPG Galeria fotek - kliknij :D

Majstry mają wesele (własne) ... robota stoi.

Przyjechała pierwsza partia styropianu do ocieplenia piwnicy. Płyty 120x95x15 cm specjalnie frezowane.

Trwa oklejanie papą. Padł załącznik silnika od maszyny papującej.

Czereśnie zaczynają gnić na drzewach, ale jest ich kilka odmian więc bez przerwy dojrzewają nowe.

Kilka dni temu skończyłem drugi oprysk młodego sadu, w piątek, lub sobotę będzie trzeci. Widać zdecydowaną poprawę - wystartowały nowe przyrosty.

Zamówiłem na wsi stałą dostawę mleka, śmietany, jaj. Za kilka miesięcy będziemy tam mieszkać więc o zaopatrzenie trzeba zadbać wcześniej.

Sterowanie wyciągarki papy naprawione - jest o wiele lepsze od oryginalnego. Dwa wielkie przyciski doskonale nadają się do grubych rękawic.

Przyjechały dwie palety kleju najtańszego szarego do przyklejania styropianu do papy na ścianach piwnicy (13 zł za worek 25 kg). Zamówiłem dwie tony kleju do siatki na elewacje zewnętrzne - CAPAROL biały (25 zł za worek - tanio !!). Elewacje powstaną najprawdopodobniej jeszcze przed położeniem dachówki, bo tworzą jednolitą całość z ociepleniem dachu, ponadto dachu jeszcze nie ma, a ja po skończeniu izolacji, ociepleniu i obsypaniu ścian piwnicy musze coś robić. Kupuję klej biały bo na elewacji będzie cała masa sztukaterii styropianowej i biel będzie pokazywać efekt końcowy. Nie wiem czy dobrze robię, że ocieplam dom przed zrobieniem tynków i wylewek. 20 czerwca przyjadą zbiorniki na deszczówkę i POS. Rozgryzam system nawadniania.

Po głębokiej analizie problemu doszedłem do wniosku, że najlepszą oczyszczalnią dostępną na rynku jest :

http://www.poliplast.pl/oczyszczalnie/home.php?my=6

Technologia wygląda bardzo rozsądnie. Jeśli dodałbym na końcu specjalne lampy UV zabijające bakteria - mam praktycznie czystą wodę. Mam, albo nie mam ... Gdybym zastosował dwie, albo nawet trzy takie oczyszczalnie szeregowo, albo kilka o różnych technologiach, różnych bakteriach ...

Znalazłem producenta, firmę instalującą, pojechałem na montaż. Przeżyłem szok - za około 15 tys. montują zbiorniczek, troszkę plastikowych rurek, jakaś mini-pompka membranowa, prymitywna automatyka - total badziewie.

Mając zbiorniki wszystko można zrobić samemu z najprostszych elementów.

Zbiornik - najtańszy ... betonowy szczelny zamówiłem w firmie:

http://probud.pl/szmontaz.htm

12 m3 trzykomorowy. Jedna komora to 4 m3, więc w sam raz, aby podzielić ją znów na 3 i mieć trzy zbiorniki około 1 m3 i dwa po 4 m3. Te dodatkowe dwa to tak na wszelki wypadek gdyby trzeba było oczyszczalnię powiększyć, lub dodatkowo ścieki podczyszczać innymi metodami. Na wyjściu musze mieć wodę zdatną do nawadniania ogrodu.

Z tą cieczą po oczyszczeniu trzeba coś zrobić. rozsączanie drenażem rozsaczającym nie wchodzi w rachubę, bo to jest strata wody, Zaplanowałem, że rozprowadzę ją po działce, a mam tego pół hektara. Wody z oczyszczalni nie powinno się wytryskiwać w powietrze, bo może zawierać bakterie i zapewne brzydko pachnie, ale można ją rozprowadzić pod ziemią. Nawodnienie kropelkowe jest bardzo drogie, ale ja wymyśliłem nawodnienie kałużowe. Na głębokości 2 sztychów zakopuję niebieską rurę wodociągową (kilka lini z elektrozaworami), tanimi wcinkami podłączam do niej co parę metrów 20 cm odcinki ogrodowego węża. Gdy puszczę wodę, powinna wypływać z tych węży i robić kałużą taka samą jaką robi zwykły ogrodowy wąż którego ktoś zapomniał zakręcić. Ciśnienie, czas i ilość otworów można eksperymentalnie dobrać. Problem jest w zimie gdy podczas mrozów nie da się rozprowadzić wody. Dlatego w tej samej firmie co zbiornik na oczyszczalnie zamówiłem 2 zbiorniki na gnojowicę, w sumie 40 tys litrów.

http://probud.pl/gnojowice.htm

W okresie wiosenno/letnio/jesiennym będzie się w nich gromadziła deszczówka i woda z drenażu opaskowego. Gdy deszczówki będzie brakować mogę w nich zgromadzić zapas wody ze studni głębinowej której wydajność jest zbyt mała do bezpośredniego nawadniania (trzeba pompować w nocy).

To są dopiero pomysły, ale 20 czerwca przyjeżdżają wszystkie zbiorniki i czas pomysły zamienić w praktykę ...

Ja nie planuję drenażu rozsączającego, lecz nawadnianie działki oczyszczoną wodą z oczyszczalni. Nawodnić muszę 4 tys. m2 bo na reszcie stoi dom, tarasy, podjazdy. Przy założeniu jednego otworu na 4 m2 wychodzi mi ponad kilometr rur zakopanych płytko pod ziemią. Nie odważyłbym się zostawić w nich nawet ciepłą wodę z POŚ. Mróz zniszczyłby wszystko. Dlatego na okres mrozów mam przygotowane zbiorniki retencyjne.

Te zbiorniki pełnić będą jeszcze inne funkcje. 40 tys litrów wylane na 4 tys m2 daje 10 litrów na m2, czyli 1 cm opadu deszczu. To bardzo mało. Zakładając że POŚ wygeneruje 1m3 ścieków dziennie i ścieki te zmieszane zostaną z czystą wodą a w zbiornikach - wyjdzie że podlewać będę wodą w której mam około 2 % zanieczyszczeń.

Podlewać mogę rzadziej wtedy stężenie będzie odpowiednio większe.

Drenaż rozsączający - proponowany przez wielu producentów POŚ moim zdaniem to wielkie nieporozumienie i powinni go ustawowo zabronić. Widziałem taki drenaż likwidowany po 2 latach działania, Grunt był mało przepuszczalny, ale wystarczający do odsączenia wody. To co pozostało pomiędzy kamieniami drenów było przerażające. Koparkowy powiedział że za żadne skarby tego gówna nie dotknie łyżką. Zapłacili, wykopali, nie mieli gdzie to wywieźć - poszło na dziko do lasu. Smród jest do dzisiaj.

Mozolnie, ale do przodu. Na fotce górne pasy. Jeszcze dolne. Potem stryropian, klej na siatce, dysperbit - albo inny uszczelniacz, kubełki, przepłukanie drenów, kamień okrągły, geowłóknina i będzie można zasypać ... :D

http://www.murbeton.h.win.pl/murator/DSC02021c.jpg kliknij :D

Majstrów nie ma ... poddasza nie ma ... dekarzy nie ma ... A JA CHCĘ TAM OD 15 SIERPNIA MIESZKAĆ - szalony pomysł ?

36339

Znów pochwalę się owocami. Tym razem czereśnie. Klęska urodzaju. Te wczesne powoli się kończą - głównie śmiercią naturalną - nie jesteśmy w stanie ich zjeść, zerwać, przerobić. Wszyscy znajomi i nieznajomi rwią, zjadają, część biorą na targowisko. Truskawki - ostatni sezon - trzeba odnowić plantację. Dojrzewają maliny odmiany Polka, albo Pokusa (zapomniałem które gdzie posadziłem) takie ogromniaste, czerwienią się też dzikie.

http://www.murbeton.h.win.pl/murator/DSC02027c.jpg

Przyszła burza i mi się ściana na poddaszu zawaliła. Pytanko - poddasze miało być zabetonowane skorupą miesiąc temu - kto ma zapłacić za zniszczone materiały? Ja czy ekipa która nie dotrzymała terminów.

http://www.murbeton.h.win.pl/murator/zawalilo/Thumb_DSC02084.JPG Galeria fotek - kliknij :D

Ostatnie elementy dachówek - gąsiory, trójniki i inne takie zamówione i zapłacone, w poniedziałek powinny pojawić się na działce. Oczyszczalnia częściowo zasypana.

W poniedziałek planuję ostatecznie rozprawić się z papą - długo to trwało, ale ja nie jestem robotnikiem jeno hobbystą. Papa będzie położona perfekcyjnie - żaden najęty robotnik nie zrobiłby tego lepiej.

Od wtorku zaczynam przyklejanie styropianu, będzie to nauka przed wykonaniem elewacji. Na ścianach piwnicy nie musi być idealnie równo. Czy po 280 m2 będę lepszy od fachmana ocieplacza? Gdyby do końca tygodnia udało się zaciągnąć to wszystko klejem i siatką byłoby super.

Trzeba znaleźć czas na wymurowanie agregaciarni na przykrywie oczyszczalni. Mam starą cegłę modularną, 5 szycht, 200 cegieł ... jeszcze rury kanalizacyjne, zaplanowałem jak je poprowadzić, teraz tylko kucie i składanie - kiedy? kto to wie?

Majstry podobno maja pojawić się w poniedziałek 2 lipca 2007, do piątku 6 lipca ma być zaszalowane i zalane poddasze budynku gospodarczego, w poniedziałek 9 lipca można górę rozszalować i kłaść więźbę... WIĘŹBĘ !!! ja nie mam więźby !!!

Z papą jeszcze nie koniec - czasu było mało - samochód mojej połowicy trzeba było holować do mechanika. Podtopiło się mocowanie bezpiecznika i panowie z dawnego Polmozbytu chcieli najpierw "płytkę", a potem "komputer" wymieniać. Fajna firma - 6 stanowisk, 6 mechaników, 0 samochodów.

Kilka dni temu drzewka nasze pryskał dziadek Józek - dochodzi do 80. Na 7 drzewek wylał 8 litrów owadofosu, a gdy mu zwróciłem delikatnie uwagę, że trochę za dużo, to na całą resztę, prawie 50 szt. zużył 4 litry. Części nie zrobił w ogóle bo zapomniał które robił, a które nie. :D

Mamy nowego kota, ale chyba nie zostanie na stałe bo kolega syna dostał pozwoleństwo od rodziców na zwierzaka i szkoda byłoby zmarnować tę szansę. Niech się dzieciak cieszy. Z kotem nie ma wiele roboty.

Cały czas na działce pracuje "człowiek", zasypuje oczyszczalnie, pomaga przy izolacjach, jest do kogo gębę otworzyć.

Przyjechało 2 samochody żwiru rzecznego okrągłego do zasypania domu. Miało go nie być, ale być musi. Przekonałem się gdy zamuliło drenaż opaskowy. Centymetr mojego iłu całkowicie tamuje przepływ wody. Dom MUSI być obsypany żwirem, potem "szmata" (geowłóknina) i dopiero rodzimy grunt. Dobrze, że nie zasypałem fundamentów na jesieni poprzedniego roku, dziś ściany byłyby mokre. Co się odwlecze to nie uciecze, a nowe pomysły przyjdą same.

Późne czereśnie dojrzewają, niestety nie nadają się do spożycia, mięsko w nich zawarte powoli nabiera tłuszczyku. Szkoda - wyglądają na bardzo smaczne. Dwa lata temu próbowałem z tym walczyć, ale się nie udało. Za rok wybiorę jedno drzewo i spróbuję nie dać się robalom.

Da się pojeść malin owocujących na zeszłorocznych pędach...

W nocy była burza lało i waliło, ziemia mokra nic nie dało się na zewnątrz robić. Zacząłem elektrykę. Gdzie umieścić gniazda, gdzie oświetlenie, jak poprowadzić przewody, gdzie rozdzielnice? Nawierciłem otwory pod gniazda i przełączniki w pracowni, na razie będzie pełnić funkcję salonu i kuchni. Zaprószyłem przy okazji oko, boli jak ch... łapiemy rodzinna infekcję, lewy migdałek, lewa dziurka w nosie, lewa część, szczęki wszystko boli ...

Papowanie piwnicy w 99,99 % zakończone. Pozostały poprawki. Poszło 72 rolki papy i 10 butli gazu. Zbiorniki na wodę prawie zasypane. Kupiłem autotransformator 2kW 0-250 V i kilka metrów drutu oporowego - zrobię maszynkę do cięcia styropianu. Przy okazji powstaje wielki stół warsztatowy. Od poniedziałku ma wrócić ekipa - miesiąc opóźnienia ...

Miała wrócić i nie wróciła... unikają moich telefonów... podobno mają być od środy...

Dziś przykleiłem kilka styropianowych płyt na ścianach piwnicy - nawet przyjemna praca, ale wymaga wprawy. { ...ale walnął piorun - internet ... padł ... post idzie do edytora i za jakiś czas go wyślę - kurcze - my całą sieć mamy na światłowodach! nieźle przywaliło!} Płyty są niestandardowe 94x120 miały być 280x120, ale wyginały się po pocięciu. Planowałem klejenie na kielnię zębatą, ale praktycznie się nie da, na jedną płytę wychodzi worek kleju. Ponadto taka płyta po nałożeniu kleju waży prawie 40 kilogramów, jeden człowiek nie jest w stanie równo ją ustawić na ścianie, nie mówiąc już o poprawnym dociśnięciu. Ostatecznie robię warkocz dookoła i dwa placki. Przy grubości 15 cm i twardości: "podłoga" jest to wystarczające. Na ocieplenie fundamentów powinno się dać styrodur, ale jego koszt ... 100m x 2,8m x 0.15m = 42m3 x 600 = 25 tys! ja płaciłem po 150 wyszło 6,3 tys. Wystarczy teraz mocno taki zwykły, ale twardy styropian zabezpieczyć i sporo kasy się zaoszczędzi. Planuję pokryć go klejem na siatce i zaimpregnować. Może uda mi się zdobyć tanio żywicę i tkaninę szklaną ... ostatecznie pójdzie dysperbit. W dysperbity, izolbety i inne czarne mazidła przestałem wierzyć gdy odkopałem zaizolowaną tym świństwem ścianę fundamentową. Po jednej zimie izolacja odpadła, a zrobiona była fachowo. Bloczki betonowe zostały otynkowane na gładko, tynk sechł przez kilka tygodni, na suchy tynk położony został podkład: IZOLBET A, a po jego wyschnięciu: IZOLBET Dp. Mróz i woda wykończyły izolację.

... do zobaczenia na następnej stronie ... zaraz coś tam nowego skrobnę ...