Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Ged'a

ged

Recommended Posts

Wtorek 29.10.2007

Pan od dachu oddzwonił i wymyślił bajeczkę ... obiecał że od poniedziałku ruszą ostro. Obsypakę 7 ludzi robi, idzie sprawnie. Wieczorem skończył się żwir, to już cztery wywrotki. Dojechały rury deszczowego do burzowego odwodnienia, sto kilkadziesiąt metrów, kolanka trójniki ...

Moim starym dobrym niwelatorem ustaliłem spadki rur zewnętrznych. Połowę pomiarów trzeba było powtórzyć bo pomocnik geodety stawiał łatę raz normalnie, a raz do góry nogami, nie widziałem tego przy pomiarach, bo lunetę mam odwróconą, a cyferki na łacie czytelne z boku (łata mojej produkcji)

Środa 30.10.2007 rano

10 ludzi... część musiałem puścić do domu, bo żwiru nie dowieźli. "jak nie urok to sraczka": jak mawiał mój dziadek w takim przypadku. Część ludzi kopie, część wozi, część wierci, lub kuje. Obiecali do 12 dowieźć.

63620 - ktoś to jednak czyta :D

• Odpowiedzi 672
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kamień dowieźli na 12 zgodnie z planem, w tym samym czasie jednemu z robotników coś wypadło i musiał jechać. Dwóch następnych ulotniło się o 14. Ci byli już nieźle podchmieleni - skorzystali z okazji, bo musiałem na godzinkę wyskoczyć do dentysty. Kilku innych poszło w tym czasie na łatwiznę i zasypali w jednym miejscu cały wykop, mieli blisko żwir i ziemię więc chcieli pokazać jak to oni dobrze pracują gdy szefa nie ma. Kłopot tylko taki, że ten żwir i tą ziemię będą musieli z powrotem wyciągnąć na górę, dlaczego? bo zapomnieli, że tam mają być zakopane rury które wczoraj z takim mozołem zwalali z ciężarówki. "Zapomnieli my śefie ... "

... właśnie w tym momencie wyleciała faza ... dobrze, że nie ta od kompa... mam tylko 11 kW przydziału mocy, a grzeje prądem ... efekty widoczne gołym okiem ... a w zasadzie niewidoczne bo ciemno :D

Piątek 2 listopada 2007

Rozpocząłem montaż wewnętrznych instalacji wod, kan, co. Na pierwszy rzut łazienka obok pracowni i przemyślenia jak poprowadzić całą tę masę rurek. Do tej pory nie myślałem o tych instalacjach - w każdym pomieszczeniu przewidziałem pion techniczny, a szczegóły zostawiłem sobie na potem. Potem właśnie przyszło i trzeba to zrobić, kłopot mały, ale zajmuje cenny czas.

Przy okazji instalacji powstaje projekt łazienki. Jak powinna wyglądać łazienka w dworku? Myślę o stylu antycznym z kolumienkami, gzymsikami ... wszystko bardzo proste, ale ... no właśnie. Bardzo nie lubię dodatkowych narożników, zakamarków, wypustek ... najpierw zrobię wszystko co jest związane z techniką i instalacją, a gdy zacznie to wszystko funkcjonować pomyślę nad zdobieniami.

Obsypywanie trwa.Od rozpoczęcia prac minął miesiąc. Powoli stabilizuje się moja brygada, wiadomo co kto potrafi i co od niego wymagać. Nie obyło się oczywiście bez kłopotów. Dwóch podchmielonych panów którzy zeszli przed świętami w połowie dnia, oczywiście dziś się nie pojawiło. Jeden młody człowiek stwierdził, że go ręka boli i sobie poszedł rano, inny miał coś do załatwienia i poszedł po południu. Powoli się przyzwyczajam.

Instalacja zewnętrzna kanalizacyjna dziś została rozpoczęta i zakończona. Jest rura z budynku do oczyszczalni, podsypana, wypoziomowana, zasypana i sprawdzona. Pięć litrów wody wlane do rury w budynku powoli wyciekło do pierwszej komory...

Jutro montaż rur burzowego odwodnienia i kontynuacja zasypywania. Myślałem, że do soboty skończymy, owszem, ale do następnej...

Nie chwal dnia przed zachodem. Poszedłem przed chwilą popatrzeć na moją nową kanalizę i znalazłem fuszerkę - swoją własną ... Samo przejście przez ścianę piwnicy ma odwrotny spadek :( trochę wody, tej od testów stoi sobie w kolanku, trzeba będzie poprawić.

sobota 3 listopada

Obsypywania ciąg dalszy, pozostał ostatni metr. Na tym poziomie będą rury odprowadzające wodę z rynien. Planowałem na połączeniu rur idących dookoła budynku z rurą do zbiornika dać trójnik 90 st, ale wydaje mi się, że to bardzo zaburzyło by przepływ wody. Dokupiłem trójnik 45 st. i kolano 45 st. taki kąt połączenia strumieni będzie korzystniejszy. Podczas ustalania spadków rur sprawdziłem kalibrację niwelatora (dwa pomiary z przeciwległych punktów), okazało się, że błąd jest za duży i trzeba będzie przeprowadzić ponowną. Fachowcy biorą za tę czynność sporo kasy, dlatego zrobię sobie kalibrację sam. Nagły nadmiar wolnego czasu robotników wykorzystałem na wykopanie rowów, poukładanie i zasypanie rur doprowadzających wodę, prąd i inne kabelki do altany. Fotki zapominam pstrykać, ale się poprawię.

Dziś chcę pokazać moje drzewka owocowe ... w dniu posadzenia - z tych patyczków wyrosły piękne drzewa które dają tyle jabłek i gruszek, że nie jesteśmy w stanie ich zjeść.

http://www.murbeton.h.win.pl/murator/DSC03353b-800.jpg

Poniedziałek 5 listopada 2007

Oj się działo. Dwanaście osób pracowało. Pięciu dachowców i siedmiu pbsypywaczy. Nie wiem jak pracowali dachowcy, bo ich szef o tym myśli, ja miałem na głowie swoich. Dałem im wreszcie popalić, wieczorem mieli dość, ale roboty się posunęły do przodu. Prawdopodobnie jutro skończymy zakładać i obsypywać wszystkie rury. Przy okazji tych rur wpadłem na kilka fajnych pomysłów, ale o tym napiszę jutro ...Teraz jest 3 stopnie mrozu, ale w domu mamy 23 ... ciepła :D

Wtorek 6 listopada 2007

Dachowcy nie dojechali :( pewnie tam u nich lało. Wczoraj obiecywali, że będą o 6 rano. Obiecanki cacanki...

Moi obsypywacze pracowali solidnie, ale mokra pogoda popsuła szyki. Rano był mróz i praca szła dobrze, od południa mróz puścił i zrobiło się bagno. Dwóch młodych poszło wcześniej, przyzwyczaiłem się do tego.

Zrobiłem przepust do wodociągu, wcześniej był w innym miejscu, po zmianie jest wygodniej - mniej rurek do prowadzenia.

Wyprowadziłem z domu rurę do kranu w altanie, jutro jeszcze jedna rura, która wodę wodociągową będzie wpuszczać do rur odprowadzających wodę z rynien. Po co? ano po to, aby można było napełnić zbiorniki gdyby długo nie było deszczu. Całe podlewanie działki będzie iść właśnie z tych zbiorników (40 tys. litrów) nawodnienie będzie miało swój własny hydrofor. Wczoraj wprowadziłem do burzówki rurę doprowadzającej wodę z pompy ze studni drenażowej. Od nadmiaru wody głowa nie boli.

Z ciekawostek: metodą irlandzką poprowadziłem jedną rurę kanalizacyjną ... na zewnątrz budynku :D będzie szła w warstwie ocieplenia - nie przewidywałem odprowadzania ścieków z garażu, ale gdy pojawiła się perspektywa tymczasowej przeróbki tego pomieszczenia na kuchnię - nie było wyjścia - kanaliza musi być. Nie chciałem puszczać tej rury piwnicą, bo piwnica również ma być estetyczna.

Jutro przerwa w pracy, robotnicy nie przychodzą - muszę pozałatwiać kilka ważnych spraw.

Fotki będą w niedzielę.

środa 7 listopada 2007

Dziś dzień bez pracy na budowie, ale była okazja na kilka fotek ...

Zapomniałbym, dzwoniłem do właściciela dachowców - "co... k... nie ma moich ludzi u pana? ...", ano nie ma.

Dzwonił również kamieniarz który robił mi przednie ogrodzenie, szukają pracy na zimę wewnątrz budynku, a że byli solidni dostaną do wykonania kominek w pracowni. Kominek jeden z wielu, chyba ich zaplanowałem 9 (dziewięć kominków? ) pracownia, gośc1, gośc2, salon, gabinet, salon, kuchnia, sypialnia1, sypialnia2, sypialnia3. Ile wyszło? Nie od razu, powoli, tak na długie jesienne wieczory na stare lata będę sobie budował te kominki. Na razie muszę rozgryźć jak się to robi. Pierwszy zepsuję, ale następne będą ok.

http://www.murbeton.h.win.pl/murator/7listopad2007/Th_DSC02988.JPG Galeria fotek - kliknij :D

65727

czwartek 8 listopad 2007

Koty rosną szybciej niż dach ...

http://www.murbeton.h.win.pl/murator/DSC01915a.jpg

http://www.murbeton.h.win.pl/murator/DSC03027-800.jpg

Akcent optymistyczny - przyjechali i coś zrobili...

http://www.murbeton.h.win.pl/murator/DSC03028-800.jpg

W błocie się można utopić. Nie da się obsypywać. Ludzi trzeba było puścić do domu. Zostało trzech, jeden felcował styropian, dwóch innych pomagało z rurami. Szkoda gadać, więcej bym sam zrobił - każdego ucz jak kuć, jak młotek trzymać ... Narzędzia poniszczone, kable pourywane - bo oczywiście za wtyczkę nie złapie, a ty szefie lataj, tłumacz, poprawiaj i naprawiaj. Gardło mnie rozbolało od tego gadania, dentystę musiałem odwołać ... rur dokupiłem trochę, ogrzewacz przepływowy ... 25A. ,a ja mam w zabezpieczenie główne 20A - trzeba będzie o więcej mocy wystąpić.

pątek 9 listopad 2007

Dachowcy byli, coś tam dłubali.

Jeden robotnik pracował. Styropian felcował. Zrobił odprowadzenie wody ze stropu, pomagał przy rurkach. Wczoraj ostatecznie zostały połączone rury burzówki. Do burzówki wprowadzona została niebieska rura podłączona do wodociągu, służąca do napełniania zbiorników nawadniających w razie suszy. Do burzówki, ale z całkiem przeciwnej strony - 110 m dalej, podłączyłem odprowadzenie wody szarej. Postanowiłem rozdzielić kanalizację na ścieki z muszli i całą resztę. Używając chemiczną ubikację, doświadczalnie stwierdziłem że czteroosobowa rodzina generuje około 20 litrów ścieków tygodniowo, daje to metr sześcienny rocznie. Mając zbiornik na planowaną oczyszczalnie biologiczną o całkowitej pojemności 12 tys litrów, nie zapełnię jej przez 10 lat !!! Wniosek: nie opłaca sie inwestować w oczyszczalnię. Problemem są detergenty i fosforany z proszków i płynów - będę musiał zmierzyć ile się takich ścieków wytwarza, ile będzie deszczówki, ile wody z drenów, jakie będą proporcje. Może się okazać, że tą chemię tak się rozcieńczy, że znów nie będzie się opłacało inwestować w czyszczenie.

Ziemia którą obsypywaliśmy budynek nasączyła się wodą, nie da się po niej chodzić, zrobiło się autentyczne bagno, Mieszanina wody i iłu. W wielu miejscach ziemia się pozapadała, ale dobrze , tak miało być, przewiduję, że do wiosny opadnie wszystko co najmniej metr.

W nocy zamontowałem przepływowy ogrzewacz wody, przytargałem wannę, podpiąłem kanalizację, podłączyłem ogrodowym wężem wodę, grubym kablem prąd - bezpośrednio z rozdzielnicy i po raz pierwszy w nowym domu wziąłem kąpiel :D Nie znaczy to, że nie robiłem tego przez ostatnie dwa miesiące :D

Główny budynek przygotowuję do zimowania. Robotnicy nie wywiązali się z umowy, a teraz nie ma szans na dokończenie. Dookoła płyty nad parterem zrobiłem wałek z betonu zabezpieczający przed ściekaniem wody ze stropu w dół po maksach. Aby ją sprowadzić do drenów trzeba było wywiercić w stropie dziurę podpiąć od spodu rurę. Wody było sporo więc otwór wiercony był w kesonie z kawałka rury 160 oblanej betonem. Pracownik mało kumaty nawalił 10 razy więcej zaprawy niż rozsądek nakazuje, ale niech tam, zrobił. Wodę puściłem w kamyczki obsypujące budynek, za kilka chwil włączyła się pompa w studni - dreny działają.

Fotki w galerii:

http://www.murbeton.h.win.pl/murator/10listopad2007/DSC03029-600.jpg Galeria fotek - kliknij :D

66505

sobota 10 listopada

Dekarze się nie pojawili - "chory panie jestem..."

Pojawiło się trzech robotników do obsypywania, jeden po zaległą kasę, wziął i poszedł, drugi umówiony był na pracę jeszcze przez kilka dni 100 zł za 8 godzin, ale gdy ten trzeci powiedział mu że zarabia 150 to się obraził i po 4 godzinach też poszedł. Trzeci ... dwa tygodnie temu gdy miałem sytuację tragiczną: istniała możliwość zasypania dużej części drenów - pojawił się deszcz - wraz z kolegą zrobili strajk ... próbowali wcześniej ale się nie poddałem, teraz zgodziłem się - nie miałem wyboru. Mieli pracować 6 dni po 100 zł a w sobotę, jeśli przepracują te 6 dni bez przerwy dostać 300 zł premii - Pracowali solidnie , to fakt, ale w drugim tygodniu już nie tak jak w pierwszym - pogoda była jeszcze gorsza. Jeden wziął wypłatę z premią za 3 dni, we środę (niby to pożyczka...), a ten ostatni dziś stwarzał problemy... W sumie zgodziłem się na pół dniówki - potrzebowałem zabezpieczyć przed mrozem wodociąg, wypłaciłem ile chciał i mam nadzieje go więcej nie oglądać. Na koniec okazało się, że ci panowie od strajku z moich pracowników zrobili sobie brygadę i umawiają się na jakąś inną robotę ...

Po południu sypnęło śniegiem. Istnieje prawdopodobieństwo, że ten śnieg utrzyma się do wiosny. Nasza wieś położona jest wysoko: 400m n.p.m., śniegu mamy zawsze sporo. Dzieciaki się cieszą.

Tak jest dzisiaj:

http://www.murbeton.h.win.pl/murator/DSC03051-800.jpg

Tak było początkiem grudnia dwa lata temu:

http://www.murbeton.h.win.pl/murator/DSC05359c.jpg

niedziela 11 listopada

Ale sypnęło. Nie da się wjechać na naszą górę na letnich oponach. Po południu pojechaliśmy do Krakowa, już nie wróciliśmy normalnie. Ostatnie 4 kilometry trzeba było iść pieszo. Szedłem ja. Cała reszta rodziny została w samochodzie. Moim zadaniem było dotrzeć do domu, znaleźć łańcuchy, wrócić, założyć, wziąć samochód żony na sznurek i przyholować. Ostatecznie dotarłem do domu, ale łańcuchów po przeprowadzce nie znalazłem, poprosiłem o pomoc sąsiada, ma nowe śniegowe opony, fajnie się drogi trzymają, wróciliśmy, ale samochody zostały na dole ...

poniedziałek 12 listopada

Dekarzy nie ma ...

Mocno dosypało, pierwsze z życiu odśnieżanie drogi dojazdowej ...

Pracownicy ... jeden nawalił, awaryjnie wezwałem innego - pomocnik przynieś zanieś pozamiataj. Przygotowania do murowania komina trwają ... jutro zaczynamy.

http://www.murbeton.h.win.pl/murator/DSC03057-800.jpg

wtorek 13 listopada 2007

Dekarzy nie ma ... Nawiązałem kontakt z inną umówioną ekipą która była gotowa, ale się spóźniła....

Śniegu napadało, jest pięknie.

Teraz potrzebuję pomocnika złotą rączkę. Dwóch panów przyjechało, inni chętni telefonowali... jeden po godzinie stania z rękami w kieszeniach zniknął - gdy pojechałem dziecko do szkoły odwieźć - tacy oni są. Sporo różnych prac robimy, nie ma sensu ich opisywać - generalnie instalacje... woda, prąd, co, ścieki...

W nocy wpadłem na pomysł przykrycia całego domu plandekami - przynajmniej części w której mieszkamy. Na głowę się nam nie leje, jest ciepło, ale będzie można w zimie prowadzić zewnętrzne prace wykończeniowe. Teraz tylko zdecydować jakie wymiary i jak zrobić pod nie konstrukcje. Na Allegro można kupić plandeki o powierzchni 400 m2. Zastanawiam się czy lepsza jedna wielką czy kilka małych - cena taka sama za m2, ale mniejsze mają na brzegach linkę i dziurki okute, więc łatwiej by je było wiązać i przekładać w miejscach wymagających odkrycia...

środa 14 listopada 2007 - sypie śnieg ... 0 st. C.

Dekarze: nie ma.

Człowiek: okablowanie kotłowni - nie skończone jeszcze, otwory pod kable w magazynku.

Ja: ostatni fragment podstawy komina, pierwszy fragment schiedla (odpływ skroplin), pierwszy z 9 punktów świetlnych w kotłowni.

Zapomniałbym! wczoraj: pocięcie diamentówką pustaków komina - skropliny, wyczystka, wejście spalin.

czwartek 15 listopada 2007 - sypie śnieg ... -0,3 st. C, mocno wieje.

Dekarze: nie ma.

Człowiek: kabelki do sufitu w magazynku obok kotłowni przypiął, to samo w przedsionku kotłowni, zaczął gniazdka w magazynku

Ja: kobyłkę do rusztowania zrobiłem, zaraz powstanie następna. Komin Schiedla o średnicy 25 cm plus dwa kanały wentylacyjne ma wadę: bloczek jest bardzo ciężki, a wymaga bardzo precyzyjnego murowania. Trzeba go postawić na zaprawie i koniec, zero poprawek ustawienia. Dwóch chłopów na granicy siły. Konieczne rusztowanie.