ged 17.02.2010 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 17 luty 2006 ? http://img22.imageshack.us/img22/3500/cb600.gif 17 luty 2010 ! http://img696.imageshack.us/img696/8703/dsc07313600.jpg Żółtawe ściany jednak zdecydowanie bardziej mi się podobają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 20.02.2010 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 W stosunku do zamierzeń projektowych podczas budowy zmieniłem proporcje dachu i posadowienia. Wszystko poszło w górę. Mansarda 20 cm, poddasze 20 cm, posadowienie 10 cm, kąt nachylenia mansardy z 25 na 32 st. czyli następne pół metra. Taki był zamiar:http://img641.imageshack.us/img641/6407/dworek800.jpg Efekt ? Lepiej czy gorzej? Budynek miał być płaski, a wyszedł okrąglasto-wysoki. Plusem powiększonego dachu jest optyczne pomniejszenie jaskółek. Projektując, nie miałem pojęcia jak będą konstruowane. W efekcie są o 20 cm szersze i 20 cm wyższe. Gdyby dach był mniejszy jaskółki byłyby jeszcze bardziej dominujące. Zastanawiam się czy zrobić je jasne czy w kolorze dachu. Jasne urozmaicą bryłę, ciemne trochę je zmniejszą. Z innej strony, patrząc ten dach, wygląda mi on bardziej na łamany polski, a nie na mansardowy. Proporcje mansardy to pomysł francuski, a nasz styl narodowy preferował kopiaste zadaszenia. Ostatecznie tą górną część dachu można rozebrać, podciąć, zmniejszyć i złożyć ponownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 23.02.2010 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Po nieudanych próbach palenia pociętymi stemplami dziś od 17.00 przeszliśmy na miał. Powiem szczerze, miałem już dość. Co kilka godzin trzeba było schodzić i dokładać, rano rozpalać. Temperatura w domu była stabilna bo wody w instalacji cała masa i wszędzie betony kumulujące ciepło, ale .,.. koniec z tym. Zaletą były oczywiście koszty. Praktycznie trzy zimy bez wydania złotówki. Kocioł jakoś przeżył... kilkadziesiąt jeśli nie kilkaset kubików szalunkowego drewna, gorzej z czopuchem i kominem. Dziś nie mam czasu, ale jutro muszę wziąć się za wyczyszczenie tego wszystkiego. Do czopucha trzeba się dostać kontową szlifierką, bo wyczystkę zostawiłem sobie "na później". Do komina dostanę się od góry, 30 stopni nachylenia mansardy pozwala chodzić prawie jak po płaskim . Jakąś linkę, kulę i szczotkę z czegoś podręcznego wykombinuję. 248358 - 246375 = 1982 od 16 lutego wieczorem daje średnio 293 osoby systematycznie sprawdzające czy coś nowego pojawiło się w dzienniku. Fajnie taki wiedzieć że ktoś to czyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 25.03.2010 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Miesiąc minął ... miesiąc ..7 miesięcy !!! od 5.30 do 1-2 w nocy przed monitorem, klawiaturą i telefonami - świątek, piątek i niedziela jak to mówią. Jedzenie i popitki mi przynosili, lekko oślepłem, ale dwa dodatkowe oddziały firmy powstały. Planowałem trzy, ale i dwa dobre. Jeszcze nie idą pełną parą, ale z pół roku zyski się potroją i będzie masa kaski na budowanie. Zdrowia tyko trochę szkoda, ale od środy robię sobie urlop ... do 15 września ... 6 miesięcy ... fajnie nie ? Dziś pierwszy raz wylazłem z biura, przesadziłem dwa drzewa, wygrabiłem i wykosiłem kawałek trawnika. Jutro nic nie będę robił ... praca , ale po świętach zaczynam. Plan... Ogrodzenie od strony południowej, słupki narożne i trzy pośrednie wzmocnione, razem sto dwadzieścia kilka metrów. Materiały czekają w piwnicy od 3 lat. Siatki chyba nie będę zakładał, chodzi tylko o wyznaczenie linii, ukształtowanie skarpy i posadzenie daglezjowego żywopłotu. Ponad 200 krzaków zasianych kila lat temu ma teraz ponad dwa metry. Daglezja to niesamowicie żywotne drzewo nawet tak wielki spokojnie wytrzymuje przesadzanie. Przesadzić trzeba bo w miejscu szkółki będzie podnoszony teren. Później przeniesienie altany w narożnik działki. Podnośnik samochodowy, dwie 8-metrowe krokwie się podstawi, pozbija, 6 albo 8 kół od taczki na jakichś osiach i jedziemy. Wcześniej oczywiście przygotowanie nowego miejsca, a potem przygotowanie terenu pod koparkę, ostateczna niwelacja terenu, założenie trawników i posadzenie drzew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 25.03.2010 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Tak dla pamięci. Zamówiłem truskawki:HoneoyeSenga SenganaAlfa CentauriAliothAmulet+ 3 niespodziankipo 10 sadzonek i winorośl: EINSET SEEDLESSONTARIOFESTIVEEKAY GRAYpo 2 sadzonki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 06.04.2010 22:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 (edytowane) Test Święta święta i po świętach. Test http://img641.imageshack.us/img641/6407/dworek800.jpg Test Forum nowe... po kilku dniach znalazłem wreszcie kompa na którym cokolwiek widać Jakoś to działa... Nawet fajnie działa Edytowane 6 Kwietnia 2010 przez ged test edycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 24.04.2010 23:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2010 Nie podoba mi się nowe forum. ...Budowa stoi. W domu ciepło... dziś wyłączyłem pompę CO ... CWU grzejemy nadal. Nie ma czasu podłączyć przepływowce.Truskawki posadzone 7x23 w tym poziomki.Trawnik prawy przedni skoszony ... pierwsze koszenie w tym sezonie.Przyciąłem część drzewek owocowych... na gruszach masa pąków ... czereśnie zaczynają kwitnąć.Przydał by się mocny przymrozek przez 2-3 dni tak jak kilka lat temu na przełomie kwietnia i maja ... wymroziło całe robactwo....Maliny ścięte...Zatarłem wał w glebogryzarce...będzie trzeba rozebrać, przeszlifować i oleju pilnować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 02.05.2010 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 Kocioł wygaszony, przepływowce ... umywalka, zlew, prysznic ... zamontowane i uruchomione. Podlicznik przypięty, zobaczymy ile takie grzanie CWU będzie kosztowało. Drzewka kwitną, trawa rośnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 09.05.2010 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 Pracujemy, zarabiamy kaskę, jeszcze kilka tygodni. Na budowie cisza, deszcz i zimno, trzeba było włączyć ogrzewanie. Ciekawostka... jakie jest prawdopodobieństwo, że na naszą działkę przyleci papuga? ... siądzie na drzewie i da się zaprosić do klaki ? ... niewielkie , a jakie jest prawdopodobieństwo, że po kilku latach incydent się powtórzy ? Teraz przyleciała niebieska, poprzednio żółta. Dzieciaki szczęśliwe ... zwierzyniec się nam powiększa, ostatnio mały kocurek przybłęda wybrał sobie nas na opiekunów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 11.05.2010 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Deszcz, deszcz, deszcz. Trawa trzeci tydzień nie koszona - będzie problem, czas ucieka. Zwykłą kosiarką się nie da, trzeba będzie wyciągnąć 'chińczyka' - czyli kosę spalinową z supermarketu za 300 zł. Aby ją odpalić trzeba gaźnik palcem zatkać i olej specjalny do paliwa dolewać bo na zwykłym nie chodzi. Wpadłem na pomysł automatycznej kosiarki na nasze hektary. Koszenie pustego kilkudziesięcioarowego trawnika bez drzew i krzewów to fajna praca, ale jeśli co 2 metry coś rośnie, to nie jest już zabawa, ale mordercza praca, nie wykonalna praktycznie perzy wyższej trawie. Mordując się z pchaniem i ciągnięciem naszego 6 konnego smoka - umysł pracował i wypracował projekt automatycznej kosiareczki która sama się nauczy gdzie co rośnie i sama wszystko będzie kosić. W sklepach widziałem jakieś takie badziewne elektryczne zabawki za wielką kasę - moja będzie spalinowa i jak zwykle skomputeryzowana. Myślę że tydzień pracy w warsztacie i będzie gotowa. Tylko jak znaleźć ten tydzień wolnego skoro kaskę trzeba zarabiać? Na urlop planowany się jeszcze nie wybrałem. W mieście Poznań chwilowo teraz bazuję...a tu altanę trzeba przenieść, płot od południowego wschodu 120m zrobić, elewację dokończyć ... 257.722 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 11.05.2010 22:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Poznań, hotel, jakiś karzeł na Mezzo gra jazz, lubię jazz, lubię swing. Do domu daleko samotnie smutno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 29.05.2010 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2010 Piątek - koszenie... od rana do zmroku koszenie. Plan na dziś (sobota): koszenie... od rana do zmroku koszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 31.05.2010 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Ale mnie to nowe forum wnerwia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 01.06.2010 22:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 Koszenie, koszenie, koszenie. Zimno, zimno, leje i leje. Najzimniejsza i najmokrzejsza wiosna jaką pamiętam. Czereśni będzie mało, jabłek wcale, gruszek trochę. Truskawki kwitną. Tego lata robót budowlanych będzie tyle ile sam zrobię korzystając z zapasów materiałów zgromadzonych wcześniej. Obiecanego 0.5 Mzł nie udało się do końca zarobić, ale powstały 2 z 3 planowanych oddziałów firmy i powolutku zaczynają przynosić zyski. Zyski zabierają banki z których usług musiałem skorzystać gdy ostatnia ekipa kończąca dach zażyczyła sobie kwotę prawie 10 krotnie większą od planowanej. Taki to był ten nieszczęsny 2007/2008, skutki bumu budowlanego i ucieczkę ekip za "Kanał" odczuwam do dziś. Odwiedziłem stolarza, a w zasadzie małą firmę stolarską. Okazało się, że robią tradycyjną dębową "kościelną" stolarkę! Ale mi się micha cieszyła, gdy w starych rozwalających się szopach zobaczyłem nowoczesne maszyny, a wśród nich gigantyczną frezarkę CNC ze stołem 3x2m! Co ciekawe - nikt nie potrafi zaprogramować ją do snycerki. Właściciel zaproponował współpracę, ja się zgodziłem i za jakiś czas zmusimy ją do produkcji meblowych, drzwiowych i okiennych arcydzieł. Przez lata marzyłem o takiej maszynie, a tu taka okazja! Forum ... bardzo mi się to nowe nie podoba! Kiedyś zrobiłem kopię starego forum ( tego pierwszego - bo potem było drugie, a teraz jest trzecie ) planuję te kopie (ze zdjęciami) opublikować gdzieś w necie, aby 'nowi ' widzieli różnicę. Dziś nic na forum nie można znaleźć, jest taka masa chatowania typu "dzień dobry przyszłam się przywitać, pa, lecę powiedzieć to samo w kilkudziesięciu innych wątkach ", że nie chce się czytać. Starzy znajomi pokończyli budowy, mają inne problemy . Młodzi dyskutują o problemach które ja już mam za sobą. Dywagować o wyższości ceramiki nad komórkowcem, albo wełny nad styropianem, lub na odwrót - mi się nie chcę... starzeję się ? Pomysły na automatyczną kosiarkę tworzą się w głowie, myśli krążą coraz szybciej - proporcjonalnie do ilości skoszonej trawy. Plan - inteligentna, samoucząca się maszyna, bez zakopanych kabli, bez losowania wybierania kierunku jazdy, bez konieczności nadzoru. Postawiona na dowolnym trawniku ma go skosić maksymalnie szybko, uwzględniając drzewa, krzewy i wszelkie inne przeszkody. Podoba mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 24.06.2010 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 To teraz są dwa dzienniki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 25.06.2010 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 Po 8 latach codziennego czytania i pisania na tym forum mam ochotę się pożegnać i nigdy więcej tu nie zaglądać. W 2002 r forum było normalne - takie jak wszystkie w necie. Teraz to koszmar! Kiedyś każdy post wielokrotnie sprawdzałem ... czy zdjęcie dobrze się układają w tekście, czy całość dobrze wygląda na ekranie. To tak jak redagowanie gazety. Dziś wszystko szlak trafił, post ginie w zbieraninie ekranowych śmieci. Informatyka który to napisał natychmiast wywaliłbym z pracy i kazał wrócić do podstawówki. Niech ktoś spróbuje tu coś przeczytać na 10 calowym netbuku - koszmar! Na dodatek dziennik w postaci blogu, dwa dzienniki !!! gdzie pisać? Z własnego podwórka wiem, że wydawnictwo musi być dochodowe, a forum to takie piąte koło u wozu które zysków nie przynosi a stwarza jedynie kłopot. Więc po co kombinować? Postawić to co było na szybkim serwie i zapomnieć. ALE !!! ktoś pomyślał że na forum można zarobić, reklamy wyskakujące można łatwo zablokować więc wymyślili, że reklamy będą na stałe obok tekstów, tyle żę gotowe skrypty tego typu są drogie, zatrudnili gimnazjalistę i on im to pisze za free, jeśli nie gimnazjalistę to inżyniera z umiejętnościami i praktyką gimnazjalisty. Pożyjemy zobaczymy... Od paru dni ostra jazda na budowie (jednoosobowa ) Fotografuję, ale nie chcę nic tu publikować, bo nie wiadomo co się wydarzy. Plan na dzisiaj: Leje od wczoraj, po południu ma się wypogodzić, na jutro trzeba przygotować osadzenie czterech głównych słupów ogrodzenia od połudnowego wschodu i południowego zachodu. Dziś zrobić dwie skrzynki-szablony do podmurówki słupków, pospawać ostatni narożnik, pociąć i pozbijać 6 blatów do szalowania murków, odnaleźć stal do zbrojenia (gdzieś się zapodziało 160 prętów 3 metrowych fi ... spory mam ten dom szukać trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 20.07.2010 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 (edytowane) http://img63.imageshack.us/img63/9021/dsc07770o.jpg http://img194.imageshack.us/img194/4965/dsc07767w.jpg Edytowane 20 Lipca 2010 przez ged Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 17.08.2010 22:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 Kila dni temu minęło 8 lat mojego bytowania na forum. Gdyby nie forum, nie miałbym domu. Pamiętam moją forumową chorobę - czytałem codziennie, marzyłem codziennie We wrześniu minie 3 lata od zamieszkania. Jeszcze sporo pracy, ale cel osiągnięty - mam DOM !!! Na forum piszę mało - nie podoba mi się bałagan jaki powstał po ostatnich zmianach, szkoda mi też czasu. Przestałem czytać, większość poruszanych tematów mnie już nie dotyczy - przeszedłem pewne etapy - pojawiają się inne zainteresowania... Prace budowlane posuwają się wolno - kończę elewację, wyjmuję okna i przesuwam je tak aby zamontowane były w warstwie ocieplenia, przygotowuję działkę do ostatecznego wejścia kopary i wyrównania terenu. Dziś przesadzaliśmy daglezje w docelowe miejsca, jutro to samo - pod koniec tygodnia zabieram się za przeniesienie altany. Wczoraj spadł "deszcz" - w kilka minut - do opróżnionych dzień wcześniej zbiorników na deszczówkę (upały ) wlało się 52 tysiące litrów wody. Wszystkie pompy ruszyły w trybie awaryjnym, ale i tak nie dały rady - trzeba będzie na tę okoliczność dać coś mocniejszego. O moim pomyśle gromadzenia wody deszczowej i nawodniania działki pisałem kilka lat temu. Znalazłem kopię starego dziennika (jeszcze ze zdjęciami) jeśli będzie zainteresowanie mogę go gdzieś w necie umieścić. Nowi forumowicze zobaczą co stracili. Ged Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 19.08.2010 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 http://img580.imageshack.us/img580/1950/dsc07851x.jpg Chałupka od strony południowo zachodniej fotografowana dziś późnym popołudniem. Widać daglezjowy żywopłot maskujący podniesienie tego fragmentu działki o ponad 2 metry. Trzeba było coś zrobić z tysiącem m3 ziemi z wykopu pod piwnicę. Przy okazji zlikwidowałem przykry dla oka i nóg spadek terenu. Od strony budynku również nic nie da się zauważyć. ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 19.08.2010 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 No i właśnie dlatego nie chce mi się tu pisać. 640x480 pikseli fotka obcięta do jakiegoś durnego formatu. Dziś w erze szybkiego internetu i monitorów panoramicznych "Muratorowe forum" cofa się do epoki dalekopisu. ZX Spectrum miał 640x480 pikseli na ekranie - to było 30 lat temu !!!. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts