ged 28.02.2006 00:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Niedziela - jak zwykle nuuuda. Poniedziałek. Pani architekt zadzwoniła i umówiliśmy się na wtorek. Ma sprawdzić ceny branżystów "aby nie stracić" na moim projekcie. Odwiedziłem Małopolską Okręgową Izbę Inżynierów Budownictwa. Zrzeszają tam między innymi konstruktorów budowlanych. Chciałem uzyskać adresy wszystkich konstruktorów z okolicy i zaproponować współpracę. (lubię kompleksowe rozwiązania). Oczywiście danych nie zdobyłem, ale stwierdziłem, że konstruktorzy to mało biznesowi ludzie. Ja na ich miejscu natychmiast zrobiłbym ogólnodostępną bazę teleadresową. No bo gdzie inwestor ma konstruktora znaleźć jak nie w miejscu które wydaje im zezwolenia. W gazecie? Kierownik znajomej ekipy podał namiary na swojego architekta. Pogadać zawsze można. W firmie Robo_bat dostałem polską wersję programu Robot Millenium. Bardzo sympatyczna panienka chciała mi dać za darmo wersję oryginalną, pełną, full wypas z kluczem elektronicznym do miesięcznych testów. Nie wziąłem, poeksperymentuję z wersją demo. Jest to profesjonalny pakiet do obliczeń budowlanych. Powoli się przez niego przegryzam. Lubię zaginać fachowców Dla podratowania nastroju widoczek z działki w kierunku Krakowa. Ta kreseczka to światła samolotu podchodzącego do lądowania. Do lotniska mam ponad 20 kilometrów, zasłania go góra, ale często nad moją działką przelatują wojskowe transportowce. http://www.murbeton.h.win.pl/murator/dsc03395b.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 28.02.2006 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Bloczek betonowy z dowozem i rozładunkiem cena do zapłaty (7500szt).firma 1 38x12x24 2,91firma 2 30x19x24 3,60 Z wypisu planu zagospodarowania przestrzennego......, dachy budynków kształtować należy przy jednakowym nachyleniu połaci 37-45 st, ... Jednocześnie kilka linijek wcześniej:"Teren predysponowany do zabudowy o charakterze rezydencjonalnym (wpisane wytłuszczonym drukiem), z podstawowym przeznaczeniem na zabudowę mieszkaniową o wysokim standardzie użytkowym i architektonicznym." Czy mogę zrobić dach mansardowy 60/30 st.?Pan który mi robił wypis, nie potrafił odpowiedzieć. To kto to ma wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 01.03.2006 23:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 Miła Pani Architekt Podała cenę. Obawiam się że nie wygra przetargu Firma nr 3 (pan nie chciał podać metody produkcji ???, "ale panie 20 lat produkuję i nic k.. się jeszcze nie zawliło") za bloczek betonowy 30x19x24 chce 3zł z wykiprowaniem na działce. Wcześniejsza firma nr 1 po 2.91, HDS'em postawi palety na wylewce... Odpaliłem ARCHICAD'a 8.1 Ile czasu zajmie import danych z ARCON'a? i opanowanie nowego softu? Zobaczymy. To jeszcze ARCON: http://www.murbeton.h.win.pl/murator/kuchtylgora.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 06.03.2006 22:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 PoniedziałekNuuudy. Codzienne wizyty u różnych architektów. Jednak najlepsi (najtańsi) są ci z polecenia. Cena za projekt spada. Najtańszy jest 26,6 razy tańszy od najdroższego. Ciekawy rynek. Prawdopodobnie jutro, lub po jutrze zapadną decyzje kto ostatecznie wykończy projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 07.03.2006 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 Wtorek Architekt wybrany. Warunki ustalone. W piątek mam dostarczyć kompletny projekt budowlany. Ja architektowi, a nie on mnie. Tego jeszcze nie było Mam tylko trzy dni i trzy noce. Stare czasy się przypominaj Do dzieła ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 12.03.2006 22:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 NiedzielaDzisiaj były narty Malino Brdo. Oj nogi bolą. Projekt do konsultacji poszedł z godzinnym opóźnieniem. Kompa mi trafiło gdy nierozważnie na ruską stronę wszedłem. Zmarnowane kilka godzin na przywracanie systemu i ratowanie danych. Ponadto panowie z profesjonalnej firmy robiącej CAD owskie wydruki nie wiedzą co to poscript i kilka wydruków "nie dało się" zrobić. Projekt po kilku godzinach konsultacji dostałem do poprawy, następny termin - środa.Wczoraj odezwał się Pan który wygrał przetarg na budowę przyłącza. Spotkaliśmy się na działce i ustalili szczegóły.Działeczka pokryta co najmniej półmetrową warstwą śniegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 17.03.2006 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 Piątek Zima nie ustępuje, dalej sypie śniegiem. Na działce zaspy, a w biegłym roku o tej porze przesadzaliśmy maliny. Projekt, projekt, projekt. Ale to żmudna robota. Była konsultacja z architektem. Konsultacja odwrotna ja jemu pokazywałem, rysowałem, wizualizowałem, przedstawiałem koncepcje. Teraz pracuję jako kreślarz. Dzisiaj powinienem skończyć parter, może uda się wykreślić piwnice i ławy. Nowych fotek dziś nie będzie. Po ataku Rosjan na mojego kompa, nie mam chwilowo dostępu do serwera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 19.03.2006 00:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2006 SobotaProjekt ...Mam problem z wysokością parteru. 12 warstw BK wysokości 24 cm daje 288 cm minus 5 cm ocieplenia, 6 cm wylewki, 2 cm parkietu daje prześwit 275 cm - mało jak na pomieszczenia 35-55m2. Mogę dodać jedną warstwę, ale ucierpi na tym forma budynku - musi być niski. Wizualizacje pokazują że robi się koszmarek. Myślałem o obniżeniu stropu piwnicy tak aby poziom podłogi był na poziomie gruntu, ale nie można wtedy zrobić tych trzech pięknych schodków portyku kolumnowego. Jeśli ktoś miałby pomysł to niech napisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 20.03.2006 01:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 NiedzielaFotka z dzisiejszej wizytacji na przyszłym placu budowy: http://www.murbeton.h.win.pl/murator/dzialka.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 22.03.2006 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2006 Środa 22.03.2006 Dzisiaj poszedł wniosek o wyłączenie z produkcji rolnej, Za dwa tygodnie prosili zatelefonować. Pół dnia się przygotowywałem do rozmowy z Ważną Panią i chyba skutecznie, bo mojemu architektowi który ją odwiedził wczoraj dała termin dwa miesiące. Może uda się w tydzień Na projekcie wod-kan pieczątka i podpis będzie mnie kosztować 500 zł Elektryczny jeszcze nie wiem, bo dopiero wczoraj wrzuciłem go na kompa, dzisiaj pewnie skończę i jutro ruszam w rejs (za pieczątkami) ... Architektoniczno-budowlany kosztował mnie 3 tys., głównie dla konstruktora. Mogę teraz powiedzieć: architektów odwiedziłem kilkunastu. Najdroższy za 124000,00 słownie: sto dwadzieścia cztery tysiące złotych. Ceny innych kształtowały się od 12 do 38 tys. Sumowali powierzchnię wszystkich pomieszczeń mnożyli przez swój współczynnik i podawali cenę. Nikt poza jednym nie zauważył, że podsuwam mu pod nos gotowca. Pewnie zaraz się głosy odezwą, że nic nie jest warty projekt, bo go architekt po studiach nie robił, ale ja wiem jedno, jestem pewny, że więcej książek przez te dwa lata przeczytałem niż trzech studentów architektury razem wziętych. Okienka w moim dworku będą takie: http://www.murbeton.h.win.pl/murator/okna_tomasz_4.jpg Problem tylko taki że podobają mi si w kolorze meranti, firma http://www.igies.pl/ robi wersję stylową z pełnymi szprosami. Jednak wydaje mi się że ciemnobrązowy kolor nie jest w stylu tamtej epoki. Zdecydowałem że na projekcie budowlanym poddasze będzie wylewane z betonu. Poczytać można o tym w wątku: Robią mi TRUMNĘ !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 25.03.2006 22:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2006 SOBOTA 25.03.2006 --- śnieg topnieje, było słonko i 10 st, potem deszczyk. W piątek rozmowa z konstruktorem - liczy trumnę, na poniedziałek obiecał skończyć - zobaczymy. Teraz robię jako kreślarz. Z programu 3D przeniosłem rysunki do 2D. Żmudna robota. Nic nie trzeba decydować tylko kreślić, kreślić, kreślić. Rysunek budowlany jest troszkę inny niż maszynowy, niby banał, ale brak doświadczenia bardzo spowalnia pracę. Wnerwia mnie niedostępność w necie norm. Paranoja. Niby są to dokumenty obowiązujące - tak jak dzienniki urzędowe, ale nie ! podlegają prawom autorskim i trzeba słono płacić jeśli chce się taką normę przeczytać. Można pójść na PK, albo AGH i tam poczytać za darmo, ale net to net. Na http://www.enormy.pl udostępniają za opłatą - można poczytać (na godzinki), ale kasa znika szybko nawet przy przeglądaniu. W OBI kupiłem przyczepkę bagażową. W sumie za 1895 zł. Były małe kłopoty, bo pomimo, że rano pierwszy wszedłem do sklepu, panowie sprzedawcy - przyczepki zarezerwowali dla znajomych ( jak to zwykle przy atrakcyjnych promocjach). Kilka konkretnych słów z właściwą osobą uzdrowiło sytuacją. Przyczepka fajna, skrzynia 2020x1645 mm wysoka na 790 mm, do tego plandeka z pałąkami!!! Mieści się na płasko mała płyta GK !!! 750 kG masa całkowita - czyli można załadować pół palety cementu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 26.03.2006 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 NIEDZIELA 26.03.06 --- ciepło i deszczowo, śnieg tak się topi. że aż śmierdzi.Wizyta na działce. Pojawiły się płaty bez śniegu, na drodze dojazdowej nadal pół metra!!!Rzygam projektem, dostaję dreszczy na widok kreski. Dziś musi byś koniec parteru !!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 28.03.2006 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Poniedziałek 28.03.2006 --- Było piękne słoneczko, potem zaczęło lać, jest upał! 14 st. Śniegu w mieście nie ma, na wsi nie wiem. Konstruktor wreszcie zrobił swoje - 31 stron maczkiem. Jest projekt trumny. Parter prawie skończyłem, poszedł do konsultacji. Mogę ruszać z ławą, piwnicą, poddaszem, dachem i przekrojami - mam konieczne parametry konstrukcyjne. Ława wyszła 80x40 cm 8 x fi12 spro tego, ale tak wynika z obliczeń i warunków gruntowych, w razie czego sprawdzę po swojemu. Na allegro wygrałem glebogryzarkę za 1250 zł licytowałbym do 1500 Znam ten model. Wart jest co najmniej dwa razy więcej Projekt wod-kan gotowy (500 zł). Jutro klepnięcie elektrycznego i “Parki Jurajskie”. Domek będzie stał 300 m od rezerwatu: “Dolina Kluczwody” więc konieczna opinia. Brakuje jeszcze tego bzdurnego projektu zjazdu. Zjazdu na zwykłą polną drogę. Koszt projektu dziesięciokrotnie przekroczy koszt wybudowania tego zjazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 30.03.2006 22:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 CZWARTEK 30.03.2006 --- WIOSNA !!! Ciepełko, słoneczko.Byłem na wsi. Na działce nie ma śniegu!!! Obsycha. po trawnikach da się chodzić. Kiełkują wszystkie cebulkowe. Dziwny widok działki bez śniegu. Jest pięknie. ALE !!! jak zwykle przywitały mnie samoloty. Dokładnie nad moim domem wojsko ma korytarz. Uczą się latać. Start, lądowanie, start, lądowanie itd. Lotnisko 22.5 kilometra za wzgórzem, a oni się na mnie uwzięli. Trzeba będzie ruszyć jakąś ochronę środowiska ... W POKu przedłużyłem ważność warunków na wodę i ścieki. W drogach mili panowie podpowiedzieli jak obejść konieczność robienia projektu zjazdu. Elektryka będzie na jutro. Pan architekt obiecał zrobić przekroje. Poza tym dorzynam projekt. Miał być na jutro, ale nie wyrobię się - będzie na ... poniedziałek. Albo nie będzie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 05.04.2006 01:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Wtorek 04.03.2006 Qrcze 3:40 Słoneczko..., ciepełko. Projekt, projekt, projekt.Dzisiejszy półprodukt: pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 06.04.2006 01:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Środa 04.03.2006 Straszliwy dołek pogodowy, mokry śnieg z deszczem. berrr Projekt, projekt, projekt.Przekrój z boku c.d. Dziś wygląda tak: pdf Dziś miał być silnik od malucha, ale będzie jutro. Silnik do prądnicy. Mam prądnicę z agregatu, nie mam silnika. Przypinam do niego taki złom z maluszka. 6kW - spokojnie spawarkę pociągnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 10.04.2006 22:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Poniedziałek 11.04.2006 Słonecznie i w miarę ciepło Od ostatniej notatki w dzienniku trzy razy odwiedziliśmy działkę.Drzewka poodwijane, pikówki daglezji dociśnięte, tulipanki i i inne kwiatki kwitną, albo kiełkują. Przyczepka czeka na rejestrację w garażu sąsiada, glebogryzarka na przyczepce czeka na obeschnięcie ziemi, silniczek od maluszka prawie gotowy do przypięcia prądnicy. Projekt - hmmm - może uda się skończyć i złożyć papiery w środę. Nie spodziewałem się, że będzie przy nim tyle pracy. Dzisiaj takie fotki: 1 kwietnia: http://www.murbeton.h.win.pl/murator/dsc05818b.jpg 13 kwietnia: http://www.murbeton.h.win.pl/murator/dsc05931b.jpg 24 kwietnia: http://www.murbeton.h.win.pl/murator/dsc06130.jpg 5 maja: http://www.murbeton.h.win.pl/murator/dsc06199b.jpg POPRAWKI:dodaję nowe fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 12.04.2006 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Środa 12.04.2006 Ciepełko, ale zwodnicze, biegam w polarku, ale gardełko zaczęło podrapywać, bo zmarzłem kilka razy nieznacznie ... Projekt ... kreśli się... termin - mał być na poprzedni piątek ... ponad tydzień opóźnienia... Będzie prawie trzy. Po świętach złoże w urzędzie ... Może. Wczoraj zdecydowałem się na zakup działki obok mojej. dzwonię do właściciela ... okazało się że działka została sprzedana. Miałem na nią chętkę od zawsze, ale nie byłem zdecydowany, szkoda mi było wydać część kasy przeznaczonej na budowę, myślałem że tak szybko nie znajdzie kupca i miałem być poinformowany jeśli taki się pojawi. Pojawił się, ale przegapiłem,źle zrozumiałem informację od właściciela i teraz jest prawie koniec. Prawie, bo nigdy nic nie wiadomo, może ją kupię za kilka lat tak jak planowałem wcześniej. Działka kupiona na kredyt, (jest zapis w KW) może nowi właściciele nie będą mieli kasy na budowę i ją sprzedadzą, albo kupili ją w calu dalszej odsprzedaży, zobaczymy. Szybka wizyta na działce przy okazji wizyty w KW - drzewa śpią, kwiatki mikrocebulkowe kwitną http://www.murbeton.h.win.pl/murator/dsc05930b.jpg Trawka zaczyna się zielenić Smutno mi jakoś tak. Tyle walki z sobą o tę decyzję, a tu ciach i koniec. Szkoda - to taka ociupinka, raptem 7 a, ale gdy ktoś na niej wybuduje jakaś koszmarną stodółkę zasłoni piękny widok z mojego dworku. Dworek wymaga parku, na razie mam pół hektara. Ideałem byłoby hektar. Niestety to kompromis, albo park, albo szybsze zamieszkanie. Tyle że zamieszkać można później, a działeczki uciekają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 18.04.2006 22:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Wtorek 18.04.2006 Święta były, ale się skończyły.Dwa dni przy okazji nudnych rodzinnych wyjazdowych spotkań zmarnowałem (chyba) na przerobienie budynku garażowego. Jego dach wydawał mi się nieproporcjonalny. Ruszyłem tu, ruszyłem tam i wszystko się posypało. To co wymyśliłem nowego spowodowało zmiany w kilku istotnych miejscach. Na przykład okazało się, że okna poddasza zrobiły się kwadratowe. W sumie wracam do wersji poprzedniej. A czas leci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 19.04.2006 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Środa - 19.04.2006 słoneczko ciepełko. Powoli widać koniec projektu. (do następnej konsultacji z architektem) Wizyta rodzinna na działce. Zapomniałem aparatu, a roślinki rosną. Czereśniom nabrzmiewają pąki. To samo z porzeczkami. Jabłonki i gruszki śpią. Najstarsze daglezje przez zimę urosły 10 cm. Dziwna roślina która rośnie głownie gdy jest przysypana śniegiem. Trawka się zieleni, za tydzień pewnie będzie do pierwszego koszenia. Dziki trawnik pójdzie pod glebogryzarkę, ale dopiero po przekopaniu wody, prądu i automatyki. Tulipanki, aż miło popatrzeć. Męczą mnie ściany fundamentowe. 257 cm wysokości. Bloczek betonowy ma 12 cm plus 1,5 cm zaprawy. Daje to 19 warstw bloczków. Konstruktor spokojnie zatwierdził ścianę zewnętrzną szerokości 24 cm bez dodatkowych wzmocnień, zbrojeń usztywnień. Jedna ze ścian ma 11.37 m długości. Czy napór żwiru z odwodnienia, woda i ziemia z zewnątrz nie wepchnie tej ściany do środka. Słyszałem o takich wypadkach. Oczywiście sprawdzałem normy. Taką ścianę obsypuje się dopiero po zalaniu i związaniu stropu nad nią. Zalecają zasypanie dopiero po zrobieniu stropu parteru. Ja chcę obsypać po związaniu stropu piwnicy, a nie parteru i się boję. Chcę zasypać, aby można było urządzać ogród - który jak wiadomo nie lubi czekać. Rodzinka przeszła spokojną infekcję, a jutro planowany wypad na narty, chyba nie pojedziemy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts