Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

woda w piwnicy

Recommended Posts

Witam

mam piwnicę około 50cm poniżej poziomu ziemi, do której naplywa woda, szczególnie w okresie roztopow, co mam zrobić aby woda nie dostawala się do piwnicy, chcialabym piwnice wyłozyć plytkami. proszę o radę

bogusława

• 2 weeks później...
raczej trzeba będzie zrobić drenaż dookoła domu żeby wsiąkało lub spływało a nie wpływało do piwnicy. Ja mam swoją do głębokości 1,5m i nie podsiąka nic zalało mnie dwa razy może 4 ale do wysokości kostek bo były duże ulewy a ja mieszkam na górce więc po podjeździe spłynęło a powodów mokrej piwnicy może być dużo i tyle samo rozwiązań.

• 7 months później...
Witam

mam piwnicę około 50cm poniżej poziomu ziemi, do której naplywa woda, szczególnie w okresie roztopow, co mam zrobić aby woda nie dostawala się do piwnicy, chcialabym piwnice wyłozyć plytkami. proszę o radę

bogusława

Pewnie trzeba odkopać ławy, poprawić izolację i na koniec zrobić drenaż.

• 3 weeks później...

witam :) mam pytanie - czy konieczny jest drenaż?

Mamy stary dom lata 50te, stoi na spadzie, piwnica w ziemi ponad 1m po ulewach i roztopach była dosłownie zalewana wodą, więc wszyscy doradzali nam jak najszybszy drenaż, ale od momentu gdy zrobiliśmy drogę dojazdową i podwórko 2 lata temu (zryta ziemia, wysypana gruzem a na góre berga), nie mamy wody w piwnicy. Więc czy konieczny jest ten drenaż ? czy możemy go sobie odpuścic ? nie ukrywam, że to stary dom i wymaga wielu remontów, więc chciałabym uniknąć niepotrzebnych wydatków.