Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do dziennika Ged'a

Teska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zaintrygowałeś mnie tymi meblami od miejscowego stolarza.......

Szkoda, ze nie będzie owoców... oj szkoda, bo i wiosna jesienna i powodzie i zimno i słońca nie ma.... To i nic nie urośnie.... I będzie bardzo mało i drogo w sklepach.......

A kiedy wracasz?

I jak tam inteligentna kosiarka? Myślisz, czy wymyślasz???????????

Od piątku 11 czerwca od godziny 22 ... do piątku 1 października będę miał urlop. 3 i pół miesiąca poświęcę na działkę, budowanie i inne przyjemności. Potem znów zarabianie kaski. Gdyby nie te kredyty i inne zobowiązania których chcę się maksymalnie szybko pozbyć budowa szła by pełną parą, a tak stoi i nic się nie dzieje.

Meble ... mebli nie mam :-) są jakieś resztki z bloku i trochę półek z odpadów dykty. Wiem, że będą fajne, niestandardowe, stosowne do formy budynku, dębowe, lite w starym stylu, pomieszanie http://www.szultka.pl i http://www.ludwikstyl.pl Wiem też, że nie będą prędko. Wykończeniówka to będą całe lata. Po jednym pokoiku, powolutku, ale bez kompromisów.

Teraz priorytetem jest działka. Cały tył nie jest ruszony. Nie zlikwidowałem góry ziemi z wykopu, aby ją rozplantować trzeba przenieść altanę w docelowe miejsce, przesadzić prawie 200 drzew, zrobić płot od południowego wschodu, przygotować miejsce na przejazd koparki, zdjąć humus w miejscach gdzie będzie nawieziona ziemia z wykopu, gdzieś go przechować, potem linie nawadniające, siatka na krety, znów nasunąć humus, zniwelować, wyrównać, grabić, walcować, grabić, siać ......... Tego jest ponad 4 tys. m2 a ja mam tylko 2 ręce :-) Gdy będzie lało trzeba robić parkiety w budynku w którym mieszkamy, piękne egzotyki już drugi rok czekają. Meble zaprojektować, drzwi, kominki :-) Z 10 lat mi zejdzie.

Czereśni troszkę będzie, na górnych gałęziach coś tam już widać zielonego - jeszcze dwa tygodnie i będzie można zajadać. Truskaweczki świerzo posadzone ładnie kwitną, przeżyły podtopienie -żonka pod moją nieobecność porobiła kanały i woda sobie odpłynęła.

Kosiarkę automatyczną za około 4 tys można kupić prawie a każdym supermarkecie budowlanym, ale to są elektryczne zabaweczki które pracują półtorej godziny, a potem trzeba je cały dzień łądować. Nie maja żadnej inteligencji - zmieniają tylko losowo kierunek jazdy po spotkaniu z przeszkodą. Pomysły mam całkiem realne, trzeba tylko czasu i deszczu. Deszczu zmusza do pracy w warsztacie :-)

Zaczynam pisać na forum, więc nie jest źle, wczoraj kliknąłem kilka fotek podczas pracy nad ogrodzeniem, muszę tylko zainstalować coś do obróbki zdjęć.

Jutro prace nad ogrodzeniem. Nie mam cementu, ale mam dwie palety starego wapna - trzeba coś wymyślić i to wapno zamiast cementu do mocowania słupków w ziemi zastosować - tyle, że wapno do ziemi za bardzo się nie nadaje.

Witam Cię ged serdecznie!!

Nie zaglądałam tu już wieki!

Podobnie jak i Ty, na nowym forum też nie mogę się odnaleźć, potwierdzam pierwsze było najlepsze:)

Mieszkamy już sobie prawie rok, co miesiąc coś tam dokupujemy coś poprawiamy, zmieniamy- standard:)

Mieszka się super, kocham te moje cztery ściany. Mąż robi teraz solary na dach ma chłopak samozaparcie;)

Widzę, że ty działasz na zewnątrz, ja też posadziłam kilka drzewek i krzewów ale to pikuś w porównaniu z tym jaki Ty masz teren do zagospodarowania

Pozdrawiam

Beti fajnie, że zaglądasz. Potwierdzam ! mieszka się prze-superowo! Co prawda w stanie surowym - częściowo zamkniętym, do stanu Twojego wykończenia jeszcze daleko, ale popwoli, powoli do przodu. :-)

Od wczoraj mam wakacje, powoli coś się na budowie zacznie dziać.

Wszyscy chętni do odwiedzin mogą zaglądać na nasze włości codziennie od rana do nocy kiedy tylko mają ochotę (za wyjątkiem weekend'u wyborczego kiedy to od piątkowego do poniedziałkowego wieczoru jedziemy w rodzinne strony głosować na skrajnych liberałów. "obywatel sam najlepiej wie co jest dla niego dobre".)

• 2 weeks później...
To teraz są dwa dzienniki?

ooo panie!!

dwa dzienniki, 3 komentarze tysiąc pińcet reklam i tyleż problemów z nowościami związanych

mamy też mnóstwo awarii serwerów, skryptów i potknięć panów informatików podczas przenoszenia baz

takie to nasze nowe forum

nieeee wcale nie narzekam tylko kurde powiadomień nie ma - a wcale nie ma

tu przypadkiem zauważyłem że napisałeś

ech

Powiadomienia są, tylko trzeba je ustawić jako "subskybcję" ;)

Ged, miło, że znów ruszyłeś z pracami i będzie ci podziwiać :)

Zaczynasz prace ogrodowe - super - będzie więcej miejsca do biegania dla dzieciaków :) My nasze ok.2,5tys.metrów zagospodarowaliśmy, ale zostało jeszcze duuużo - cały przód przed domem, gdzie wciąż leży gruz i glina. Wywieziemy w tym roku, ale dopiero po wykopaniu kolejnej porcji kamieni i gliny z wykopu pod szambo. No i ziemi trzeba nawieźć sporo... Zastanawiam się, czy kiedyś to skończymy i uda nam się w końcu zamieszkać :lol:

Jakie masz plany budowlane na najbliższy czas poza ogrodzeniem? Czy może budowlane nie, a same ogrodnicze?

• 2 weeks później...
W tym sezonie: ogród i dokończenie elewacji. Mieszkam, więc mi się nie spieszy - chcę się pozbyć długów.

Słusznie :)

My również chcemy jak najszybciej zamieszkać, a później bawić się w dopieszczanie szczegółów.

Gdyby nie urządzanie ogrodu, miałabym już całe CO, ale wolę tę kolejnosć - przynajmniej ogród zdąży się nieco zestarzeć jak zamieszkamy :lol:

• 1 month później...
Nie jęcz, pisz, pokazuj zdjęcia, kiedyś twój dziennik budowy był obowiązkową lekturą przy porannej kawie, zresztą o tym już kiedyś pisałem. Gdybyś wystartował w tym konkursie na dziennik budowy to wygraną miałbyś w cuglach. Twoja wina że się nie zgłosiłeś. Masz świetne pomysły, nawet nie wiesz ile z nich przekazałem inwestorom przy okazji termomodernizacji byli zaskoczeni, że można taniej i lepiej. Trzymaj fason dzięki tobie jeszcze na to forum zachodzę, bo czekam na nowe wpisy.

To również dopiszę się do listy chętnych-zainteresowanych :) Pański dziennik był jednym z pierwszych, które przeczytałam w całości ( mimo braku zdjęć w większości tekstu, ale od czego wyobraźnia ;) ) i jest ciągle w czołówce ulubionych.

Pozdrawiam

"Znalazłem kopię starego dziennika (jeszcze ze zdjęciami) jeśli będzie zainteresowanie mogę go gdzieś w necie umieścić. Nowi forumowicze zobaczą co stracili.

Ged"

Zaglądam, podczytuję i chciałabym widzieć cały dziennik.

Proszę wiec wklej go gdzieś :)

I elewacja ładna się robi....

A jak meble dębowe robione przez stolarza co nie potrafi obsługiwać swojej maszyny.... Jak kooperacja???

"Znalazłem kopię starego dziennika (jeszcze ze zdjęciami) jeśli będzie zainteresowanie mogę go gdzieś w necie umieścić. Nowi forumowicze zobaczą co stracili.

Ged"

Ged nie zastanawiaj się. Naprawdę fajnie się to czytało i oglądało, a i niektóre twoje "wynalazki" dały mi do myślenia. Także przyłączam się do prośby.