Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do dziennika Ged'a

Teska

Recommended Posts

Widok z głównych drzwi przez ganek z kolumienkami na drogę dojazdową i bramę - dziś rano o 7.00. Napadało jakieś 40 cm, zaspy ponad metr.

Wczoraj wieczorem była akcja ratunkowa ... musiałem jechać po żonę i dzieci - niefortunnie wybrali się na tańce do miasta. :D Musiałem wziąć durzy samochód, założyć łańcuchy i na pełnym gazie rozbijać zaspy. Po kilku przejazdach wreszcie wszyscy przebiliśmy się do domu.

http://www.murbeton.h.win.pl/murator/DSC03141-800.jpg

:D

Kot jest młody, ale już bardzo duży, nie jest gruby. Gdy go prałem od właścicieli miał brata bardzo podobnego, ale trochę ciemniejszego. Jeśli jesteś zainteresowana to możesz spytać. Ja go wziąłem od właścicielki szkółki ogrodniczej: http://www.szkolka-ochmanow.pl Koty od ich kotki mają bardzo dobre charaktery i są bardzo ładne. Tego kota szukałem prawie rok.

Dom - to obraz moich marzeń przelany w rzeczywistość. Nie idę na kompromisy - powoli ale do celu. Musi być dokładnie taki. Symulacja nie odzwierciedla dokładnie rzeczywistości. W praktyce dom wygląda o wiele większy. Planowałem, że to będzie mały sielsko - romantyczny dworek, a wyszedł kawał okazałego domu.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ged,

Jak dokonczysz dwor - udowodnisz, ze "marzenia sie spelniaja" ... wprawdzie tylko Ty bedziesz wiedzial jakim kosztem (realnym) i kosztem jakich wyrzeczen ;) ..ale pokazesz wszystkim ze warto stawiac sobie wysokie cele i osiagac je.

Dlatego 3mam kciuki za Twoja budowe ...3mam tym bardziej, ze tak smutno wygladaja stojace latami niepokonczone domy z "ciemnymi oczodolami niewstawionych okien" i nie chcialbym, zebys dolaczyl do tego ponurego towarzystwa.

Tyle kwestii kibicowskich ... ;-) teraz komentaz ...

Kazdy ma swoja droge ... Twoja to "powoli ale bez kompromisow" ..tylko ze ta predkosc coraz bardziej spada ....

(Y)

13 grudnia 2003 roku napisałem w dzienniku:

...

Najpierw chcę zrobić stan zero i zabezpieczyć. Nie spieszy mi się, raczej skupię się na urządzeniu działki. Rozkopy fundamentowe niestety dadzą się jej we znaki - chciałbym to mieć jak najszybciej za sobą.

Potem stawiam tą przybudówkę z garażem, ale przerobioną na mały domek. Góra: dwa pokoje i łazienka, dół: salon, kuchnia, kotłownia, przedpokój.

Dlaczego?

1/ szybciej się zamieszka - jeśli będzie potrzeba.

1a/ nie będę się szarpać z domkiem docelowym - budowa ma sprawiać przyjemność.

2/ na pierwszym domu nauczę się budować - potem mniej popełnię błędów.

3/ po wybudowaniu docelowego - będę miał własną pracownię oddaloną od domowego harmideru - pracuję w domu.

4/ doskonałe miejsce dla gości

5/ jeszcze lepsze miejsce dla naszych dziadków - jeśli zajdzie potrzeba opieki nad nimi.

6/ super miejsca dla nas, gdy my będziemy potrzebowali opieki naszych dzieci

7/ przy budowie docelowej i mieszkaniu tam - bez przerwy będzie można patrzeć budowlańcom na ręce.

...

Jak widać nie jest źle - wyprzedziłem zamierzenia...

Cześć sąsiedzie. Mam nadzieję, że Twoje ekipy będą solidniejsze od moich. Opisz w dzienniku castingi. Pamiętaj, że ugodzona ekipa to dopiero 10 procent sukcesu. 90 proc. to prawdopodobieństwo, że pójdą na inną, intratniejszą, a umowę każą wsadzić sobie w d. :D Najlepiej mieć umowę z kilkoma niezależnymi ekipami na tę samą robotę. Potem możesz powiedzieć, że są za drodzy, a masz większą szansę, że ktokolwiek w ogóle przyjdzie :D Z dobrych rad które mogę Ci udzielić ... podpisz umowę na całość, wypłacaj po wykonaniu etapu i PAMIĘTAJ !!! że wycenią ci etapy w taki sposób, że na początkowe będą przeszacowane, a im bliżej końca niedoszacowane. Bardzo często pod koniec budowy zaszantażują cię, że nie wykonają roboty jeśli im nie zapłacisz za ostatni etap sporo więcej - kosztorysowo będą mieli rację ... sprawdzisz to szukając kogoś kto po nich dokończy... :D

Projekt imponujący!!Dach mansardowy cudny.No i nareszcie komuś zależy na proporcjach domu.Nasi architekci nie mogli się nadziwić,dlaczego nie chcemy podnieść ściany kolankowej:"przecież będą państwo mieć 3m2 klitki ".A my nic, twardo obstawaliśmy przy swoim i myślę,że jednak wyjdzie Nam replika dworku.Twój dwór ma proporcje doskonałe(mój mąż też nocami myślał o takich rzeczach jak np.średnica kolumn czy kąt portyku)Będę śledzić Wasze poczynania z zapałem.Zyczę wszystkiego dobrego.

Okna mamy z firmy: http://www.igies.pl z Jaworzna. Są perfekcyjne, nigdzie w Polsce nie ma firmy która robi okna w takim stylu. Zastanawiałem się nad oknami skrzynkowymi, bo wtedy takie się robiło, ale pozostałem przy zwykłych.

Proporcje - najpierw powstały proporcje, a potem dopiero wypełniłem ścianami wnętrze :D

W powijakach - fakt, ale zamieszkały :D

No to jak wy tam mieszakcie :o :o :o :o :o ???????

Normalnie :D

Takie było moje założenie - zamieszkać na budowie. To, że z zewnątrz wygląda to mało efektownie, nie oznacza, że nie da się mieszkać. Jest ciepło, miło, jest woda zimna i ciepła, jest kanalizacja, gaz, prąd, na głowę się nie leje. Najmniejszy pokój ma 34 m2, czego więcej nam potrzeba? :lol: