PROAT1 03.12.2008 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Witam Ged Mam pytanie o Twoja automatykę. Czemu chcesz ją robić sam wykorzystując PC? Jeżeli nie jestes dobrym elektronikiem z doświadczeniem w automatyce to strzelisz sobie samobuja. Projektuje systemy automatyki przemysłowej i w domu nigdy bym sie nie zdecydował na taką samoróbkę. Stracisz więcej czasu na dłubanie, niż bys zarobił w tym czasie, a i tak to do końca działac dobze nie będzie. Na rynku jest wiele sterowników PLC o możliwościach sterowania taką instalacja jak Twoja w kwocie nie przekraczającej 1500zł, z możliwościa rozbudowy. Oprogramowanie ich jest proste, możesz sterowac przez SMSy, WWW, cuda wianki. Jeżeli chcesz to moge Ci dobrać sterownik pod Twoje potrzeby, powiedz tylko czym chcesz sterować ale nie idź chłopie w PC, no chyba że masz duże doświadczenie w automatyce, chociaż wątpie, bo wtedy byś sie w to nie pakował. Masz tu sterownik np. Moeller'a http://www.moeller.pl/DesktopDefault.aspx?PageID=239, który ma 12 wejśc cyfrowych, 8 wyjśc cyfrowych 4 wejścia analogowe 1 wyjście,który dowolnie programujesz, jak ci zabraknie wejść/wyjśc dokupujesz drugi i łączysz je w sieć, kosztuje to cudo 800netto. Regulatorów PID masz w nim chyba 8 do wykorzystania w każdym. pozdrawiam Proat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 04.12.2008 01:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Troszkę wiedzy na ten temat mam. AGH Aparatura Elektroniczna - dyplom w 87 u prof. Tadeusiewicza. Z praktyką w przemyśle trochę gorzej, ale dzięki temu nie mam obciążeń i otwarty umysł, ponadto jestem w tej materii hobbystą i robię to wyłącznie dla przyjemności. Jeśli nie zadziała, to zawsze będzie można wyłączyć i przejść na sterowanie łopatologiczne - 3 szufle węgla gdy zimno, jedna gdy gorąco. Dlaczego PC ... bo mam tego złomu w piwnicy na kilogramy. Sterownik o którym piszesz to armata na muchę. Mnie wystarczy ... ... ... i kilka: ... i ..., może jeszcze ... z jakimś tyrystorkiem do dmuchawy. Cała reszta to oprogramowanie - czysta przyjemność. ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 14.12.2008 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 Wczorajszy wieczór i cały dzisiejszy dzionek upłynął na nauce gwintowania. Nacinanie dwucalowych rur to żmudna praca, nie da się jej przyspieszyć bo gwint się zrywa. Przy elektrycznej gwinciarce nie ma czucia takiego jak przy ręcznej, każde najdrobniejsze zakleszczenie to zerwanie gwintu. Jutro będzie lepiej. Kup sobie puszeczkę tego: http://www.smary.rato.pl/Pl/produkty_obrobka_mcc/ Posmaruj, i poznaj nową jakość gwintowania Środek ten również doskonale nadaje się do smarowania wiertła podczas wiercenia trudniejszych gatunków stali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 14.12.2008 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 Dzięki, szybciej te gwinty skończę niż ten środek gdzieś kupię Na razie mocno polewam zwykłym olejem silnikowym. Nabrałem wprawy. Poszczerbiłem noże 2", ale udało mi się je przeszlifować i nacinają lepiej od nowych - zwiększyłem kąt cięcia. Teraz walczę z naczyniem wzbiorczym ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 18.12.2008 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Czytacie dziennik, czy poszedł w zapomnienie? cały czas oczywiście czytam i czekam na nowe zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 18.12.2008 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Rur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lopi 18.12.2008 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Czytacie dziennik, czy poszedł w zapomnienie? Panie kierowniku, czy ja czytam? Ja czytam cały czas, na okrągło! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 18.12.2008 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Czytacie dziennik, czy poszedł w zapomnienie? cały czas oczywiście czytam i czekam na nowe zdjęcia Ja też czytam każdy, nawet najmniejszy wpis i czekam na foty - mogą być nawet rury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 18.12.2008 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Ged wlepiłam zdjęcia więc zapraszam do dziennika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 19.12.2008 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Przeraża mnie ilość rur, o których piszesz Nie miałam pojęcia, że takie ustrojstwa muszą być w domu Podziwiam Cię za wiedzę i siłę działania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Symen 19.12.2008 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Super zdjecia ! Chcemy więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 19.12.2008 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Czy mam fotografować wszystko co robię ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 19.12.2008 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 dokładnie wszytsko punkt po pnkcie minutka po minutce Domek duzy jest i zacny nie może nam nic umknąć.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 19.12.2008 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Dobra, zobaczymy co da się zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vittorio 19.12.2008 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Czytacie dziennik, czy poszedł w zapomnienie? ged, no co ty żartujesz? Ja czytam s y s t e m a t y c z n i e ! Powiem więcej, moim skromnym zdaniem to jeden z najlepszych na tym forum. Dawaj dawaj, jesteś bliżej niż dalej. Została Ci najprzyjemniejsza robota pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 20.12.2008 03:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Co to jest parkiet pokladowy ? Czytacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 20.12.2008 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Na jachtach morskich pokłady wykładane są drewnem - najczęściej tekowym. Jachty pływają w różnych warunkach atmosferycznych, od tropików po Morze Północne (brr) Drewno raz jest suche, a raz namoknięte. Raz się kurczy, a raz rozszerza - dlatego deseczki układa się pozostawiając pomiędzy nimi szczeliny wypełnione plastyczną masą. Im szersze deski tym szczelina musi być większa. Taki parkiet można położyć w domu na podłogówce - z tych samych powodów - wysychanie i kurczenie w zimie gdy grzejemy i odwrotnie w lecie. Taki parkiet nazywa się potocznie pokładowy, bo wygląda podobnie. Najlepiej oczywiście dać drewno tekowe olejowane, ale ja lubię eksperymenty i w jednym pomieszczeniu dla próby kładę merbau lakierowany fabrycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 20.12.2008 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 witam co do parkietu okrętowego czy też pokładowego ged ma świętą rację..z tym ogrzewaniem jest to wskazane, ale akurat w teaku tylko przy dużych elementach rzekłbym, ze nawet bardzo duzych..w mniejszych do 60cm długości i gr 15mm spokojnie nie trzeba Merbau olejowany fabrycznie..hmmm ipowood?jeśli tak to na nim jest olej timbermanna..trzeba bezwzględnie jeszcze raz zaolejować.. Dobry dzien p.s przesuniecia masz za małe na zdj..musi być przesunięcie minimum takie jak szerokość deszczółki w tym przypadku zdaje sie 90mm..(bądź 70mm) ne umiem skalować zdjecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 20.12.2008 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Oooo, ciekawe informacje czytam o parkiecie na podłogówce - to mnie zainteresowało. Masz jakieś fotki? A tak w ogóle to wpadłam z życzeniami, bo obawiam się, że jak wpadnę w wir kuchennej pracy to później nie zdążę W Betlejem na sianku Zbawiciel sie rodzi, niech Wam jak najlepiej w zyciu sie powodzi, Zas w Nowym Roku o kazdej godzinie, niechaj nic co dobre Was w zyciu nie minie. http://img120.imageshack.us/img120/6270/elfikih2.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 20.12.2008 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 http://www.murbeton.h.win.pl/murator/DSC04959-800.jpg Wczoraj i dzisiaj "człowiek" wyprodukował takie oto okna i drzwi tarasowe, drzwi będą się otwierać, a okna to fiksy. Zamiast szyb dwie warstwy folii, zamiast meranti sosna poszalunkowa. Do czasu zamontowania okien Igies&Igies będą musiały wystarczyć. http://www.murbeton.h.win.pl/murator/DSC04926-800.jpg Daglezje wyglądają bajkowo, a okna wspaniale jak na poszalunkowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts