Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do dziennika Ged'a

Teska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oto efekt mojej pracy nad naturalnymi metodami szybkiego postarzenia dębu. Zero jakiejkolwiek chemii, zero bejc czy lakierów - to jest kawałek surowego drewna :D Jeszcze kilka dni i będzie można zacząć produkować meble :D

http://www.murbeton.h.win.pl/murator/DSC05375-800-2.jpg

coś pięknego :o :D sposób naturalny.. czyżby sok z orzecha?? :lol:

zdradzisz tajemnicę :roll: :oops:

A może to olej+ogień :roll:

To jest kawałek drewna ze starej palety uratowany przed kotłem - akurat ja miałem rodzinny dyżur przy piecu i zauważyłem, że to dąb. Nic z nim nie robiłem wcześniej - później dopiero po "procesie" :D potraktowałem go szlifierką kontową z papierem ściernym 40, a potem ręcznie 120. Co ciekawe ten kolor jest prawie w całej masie drewna i nie zmienia się podczas szlifowania. Pracuję teraz nad uzyskaniem żółto-złocistego...i lepszej faktury. Na "proces" wpadłem po rozmowie z producentem postarzonego parkietu dębowego - nie chciał mi go oczywiście zdradzić, bo bierze za taki parkiet 250 zł netto (za surowe drewno), jedno jego zdanie i chyba mi się udało :D :D :D Problem tylko taki, że "proces" dość długo trwa i nie jest tani - szybsze i tańsze są bejce patynujące - efekt widać natychmiast.

Ged, kilka postów wyżej pytałeś o lipy wzdłuż granicy działki. Ja poprzedni dom miałem na narożnej działce i "miejskie" lipy tuż za płotem wzdłuż dwóch boków działki. Czy to dobrze czy źle wygląda rzecz gustu, podam Ci jednak kilka minusów takiego rozwiązania, które znam z własnego doświadczenia:

- duże zacienienie - w pewnych miejcach nawet trawa nie chciała mi rosnąć

- "tony" liści na jesień

- obficie kapiący z liści klejący się "sok"

Nie chcę cię zniechęcać, bo są i plusy takiego rozwiązania ale dobrze znać minusy przed podjęciem decyzji tym bardziej że jest dużo innych sposobów osłonięcia się od siąsiada. Według mnie przy lipach konflikt masz murowany.

P.S. Przy okazji - jako fan architektury dworkowej, dodałem sobie Twój dziennik do ulubionych i mocno Ci kibicuje w budowie.

Przeczytałam Twój dziennik - póki co "po łebkach" ale to ze względu na szalejącą koło mnie i dopominającą się o uwagę latorośl :)

Projekt jest fajny i dobrze nawiązuje do pierwowzoru stylu; do tego ta duża działka...sam smak. Tak to mi się podoba (bo pseudo-dworkom na działce 4 a mówimy "nie" ;-) )

Ciekawa jestem ogrodu. Moim zdaniem super byłoby utrzymać ogród konsekwentnie w stylu - zaplanować ogród kwiatowy (byliny i jednoroczne), ogród warzywny oraz "ogród za domem" na kształt parku. Rozmarzyłam się... :)

Rozmarz się, zaproponuj, a ja zrealizuję :D Nie ma rzeczy niemożliwych :D

Z postrzępionych opisów w dzienniku trudno znaleźć obraz tego co jest w ogrodzie - a jest sporo. :D W chwili wolnego zrobię rysunki stanu obecnego. Popatrzymy, pomarzymy i zrobimy najbardziej odjazdowy ogród przydworkowy jakiego jeszcze nikt na Forum nie widział. :D :D :D :D :D

Faktycznie, przede wszystkim ułóż siatkę na krety. U mnie jest prawie pół hektara pola i co 1-2 metry kopiec( i kretów i nornic). A trawa wygolona przed zimą jak zwykle na 2-3 cm i naprawde wygląda to jak jakaś masakra. W tym roku to zwierzaki przeszły już same siebie. Ja chyba zwariuje!!!.

Nie trzeba wariować tylko działać. Siatka to jedyne rozwiązanie - u sąsiada firma zastosowała - rewelacja! Jeden ma tylko feler :-? - ponad 2 zł za metr kwadratowy :-? co przy naszych "hektarach" daje daje kwotkę ponad 10 tys :-?

• 2 weeks później...
Akcja "gazon" ...

http://www.murbeton.h.win.pl/murator/DSC05678-800.jpg

Na zakończenie "dziecko budowlane"

http://www.murbeton.h.win.pl/murator/DSC00954-800.jpg

168469

Gazon wygląda wspaniale (lada chwila bedzie stanowił ozdobę), ale ten dzieciaczek ... po prostu cukiereczek - to Twoje dzieciątko?? Śliczne :wink: :D :D :D :D (bez względu na odpowiedź na pytanie) :D

Poproszę jeszcze o fotki gazonu z widokiem na dworek :wink:

Tak, to moje dziecię. Dziś wygląda tak:

http://www.murbeton.h.win.pl/murator/DSC05232b-800.jpg

"budowlane", a w zasadzie "muratorowe" bo wraz z forumowiczami czekaliśmy na nią i wybieraliśmy jej imię :D Łezka w oku się kręci....