Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do dziennika Ged'a

Teska

Recommended Posts

Okna - to są typowe rozmiary wzięte z pierwszego lepszego katalogu okien. Większość producentów ma taki sam typoszereg. Otwory w murze trzeba do tego dostosować na etapie stanu surowego, wtedy jest taniej, nie trzeba zamawiać na specjalny wymiar. Ponadto szybko i sprawnie się montuje.

Szprosy - 6/8 :oops: nie liczyłem :D Za namową Majki wstawiałem najróżniejsze okna i takie wydawały mi się najfajniejsze.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ged,

Ja okna wybrałam pół roku temu, a do dziś nawet łopaty pierwszej nie wbiłam ;-)

Co mnie zainspirowało: Hawkmoon i jego dom. On ma takie stylizowane okienka i jak je zobaczyłam, to zachorowałam...

Namiary: http://www.igies.pl

Byłam w ich salonie - trafiłam na przemiłą osobę i ceny nie były nawet takie straszne:

Takie okno, drewno meranti, z grubymi szprosami konstrukcyjnymi i rzeźbionym słupkiem kosztuje około 1000zł brutto. Sprawdzę w domu dokładnie, to Ci napiszę jutro.

Ja też na początku chciałam plastikowe białe, ale szprosów ładnych nie udało mi się zobaczyć... Potem białe drewniane z sosny z mikrowczepami - ale okazało się że maranti jest tylko 10% droższe... No i jednak będą drewniane ciemne - szkoda mi już malować tego na biało..

Chwilowy kryzys, nie ma się co przejmować, najważniejszy jest upór w dążeniu do celu, żeby to nawet miało trwać x-lat. Trzeba się uzbroić w cierpliwość, uzgodnienia projektów przyłączy w ZUDie ( Zakład Uzgodnień Dokumentacji) to w najgorszym razie podobno 1 miesiąc. Zaznaczam podobno, bo tak gdzieś na forum czytałam, nie wiem jak to w Krakowie wygląda. Na wydanie pozwolenia na budowę, Starostwo ma urzędowo wyznaczony termin do 65 dni, od momentu złożenia dokumentacji. :evil:

Ta papierologia nas wszystkich wykończy. Z zazdrością czytam na forum jak co poniektórzy rekordy szybkości biją "w papierologii" , ale w małych miejscowościach. Gdyby nie brak planów zagospodarowania przestrzeni i inne kłody rzucane mi pod nogi obficie w tym kraju, może już miałabym dom a tak ciągle w fazie przygotowań, a euro w tym czasie spadło. :cry: :cry: :cry:

• 1 month później...

Cześć sąsiedzie ;)

Myślisz że kwietniowa data będzie ok?!

Ja miałem termin z ekipą na 15 marca, a tu taka obsówa!!! :( :evil:

Ty masz fajnie, bo działka płaska i sucha, ja w łąkach i w dolinie, gdzie wszystkie wody roztopowe spływają do nas, ale nic, czekamy!!!

Mamy nadzieję, że jednak ruszymy wcześniej, bo pogoda wreszcie zaczyna dopisywać :D

:D :D :D

P.S.:

Niesamowita więźba :o :o :o , robi wrażenie!!!

Aleś się napocił przy tym projekcie!!! Gratulki!!! :D

Nie mam najmniejszych szans. W tym tygodniu musi iść projekt do Krzeszowic, a jak wiesz tamte panie nie są szybkie. W najgorszym przypadku zezwolenie mam na koniec maja.

Projektu mam już dość. 18 godzin dziennie przed komputerem i jeszcze nie widać końca.

Ged z tym stropem ze skosami bardzo dobrze robisz. Wtedy już żadna wichura nie straszna. Kosztorys stanu "0" wyszedł Ci porażający. Nie mniej jednak nie mogę się doczekać kiedy ujrzę Twój domek. W jakiej miejscowości budujesz? W Krakowie jesteśmy często, jedziemy od strony Olkusza. Może kiedyś zobaczę Twój dwór na własne oczy. Kiedy zaczynasz działać?

W takim razie masz po drodze. Jadąc od Olkusza w Białym Kościele skręcasz na Zabierzów. 2 kilometry i jest wieś Zelków.

Kiedy zaczynam? ... jak śniegi zejdą. Wczoraj na drodze dojazdowej było ponad pół metra. To szczyt góry !!! 400 m n.p.m., ale wystarczy oddalić się pół kilometra - czyli zejść na 300m i śniegu ani śladu.

Tak jakoś mi się myśli, że poza zaplanowanym stanem zero strzelę sobie zerowy otwarty garażu, a może wszystkiego :D

Oglądnęłam na mapie i już wiem gdzie mieszkasz. W okresie jesiennym mój mąż w Krakowie jest codziennie i codziennie przejeżdża przez Twoje okolice. Ba, z Twoich stron ma mnóstwo klientów. Jest szansa, że Twój dom ujrzę na własne oczy.

• 2 weeks później...

W kraju bylem miesiac temu i to w... Krakowie. :lol: Ale na pewno nie po raz ostatni, wiec z ogromna przyjemnoscia przyjmuje Twoje mile zaproszenie - nawet jezeli kolumienki nie beda jeszcze gotowe :lol:

Czytajac Twoj Dziennik czesto sie usmiecham, bo mam wrazenie, ze pisze go sam - ja tez mam umeblowane kazde pomieszczenie, chociaz istnieja one jedynie w mojej glowie :lol: Koncepcja malego domku/garazu na terenie budowy (ja to nazywam "przyczolkiem") jest znakomita (obiektywnie, a nie tylko dlatego, ze sam na nia wpadlem jakis czas temu :wink: )

Serdeczne zyczenia z okazji Swiat Wielkanocnych i pamietaj, ze wiele osob trzyma za Ciebie kciuki!!!

P.S.

Popelnilem male forumowe faux pas i umiescilem ten tekst pierwotnie w Twoim Dzienniku, ale juz go tu przenioslem. Sorry :oops:

Witaj Ged, dotarłam do Twojego dziennika i powoli czytam,na razie jestem zachwycona działką?! a raczej włościami i okolicą malowniczą.Projekt jest zajefajny.Będę trzymać kciuki za realizację.I czytać dalej.POWODZENIA!!!!!!

http://img56.imageshack.us/img56/8756/kartka6504vu.jpg

Zdrowych i Wesołych Świąt!!!!!!!!!

W kraju bylem miesiac temu i to w... Krakowie. :lol: Ale na pewno nie po raz ostatni, wiec z ogromna przyjemnoscia przyjmuje Twoje mile zaproszenie - nawet jezeli kolumienki nie beda jeszcze gotowe :lol:

Zaproszenie cały czas aktualne.

Wszystkim dziękuję za życzenia.