Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do dziennika Ged'a

Teska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ged mam prośbę. Przekopuje się przez twoje posty z 2007-08 roku, czytam sobie o drenażu i niestety niektóre galerie nie dziełają. Czy jest jakaś szansa aby przywrócić zdjęcia. (no chyba że to tylko u mnie się nie otwierają)

Mam też dodatkowe pytanko. Jak rozwiązałeś/rozwiążesz kwestię ocieplenia zrzutu na miał. Rozumiem że od wewnątrz będzie zamontowana dodatkowa klapa, taka dla bezpieczeństwa?

OK zrobi się (miałem włamanie hakerów na moje serwery i nie wszystko jeszcze naprawiłem :-? )

Po ustaleniu poziomu podjazdu rura będzie ucięta ukośnie i jakoś po bokach zabetonowana. Na to wszystko gruba blacha odpowiednio ukształtowana aby woda nie spływała do środka. pod klapę można dać dodatkowy korek ze styropianu - jeszcze nie zastanawiałem się nad tym.

Trochę spaprałem i nie uszczelniłem wejścia tury do budynku - teraz będzie trzeba uszczelnić od środka.

Kiedy będzie słońce i skończy się ten deszcz !!!

• 2 weeks później...
super fotka :wink:

jak taką znalazłeś i jak ściągnąłeś na komp.? Muszę sobie sprawić podobną - świetna sprawa :D :D Działkę masz wielgachną :roll: :D

http://lajt.zumi.pl/

Działka spora, ale mogła być większa - spóźniłem się dwa tygodnie z decyzją dokupienia 7 arów po prawej stronie przy drodze. Trudna była decyzja, męczyłem się strasznie, wreszcie gdy się zdecydowałem było za późno. To długa i smutna historia. Jak pięknie by było mieć 70 metrów szerokości, powstałby przepiękny park.. marzenie. Te następne działeczki z biegiem czasu też mógłbym częściowo podkupić, jedna z nich jest do sprzedania, szukają chętnych na połowę sąsiadującą ze mną ... :cry:

Malwy nie moje. Brama "czteroskrzydłowa" słupek w środku = dwie bramy = cztery skrzydła - będzie wyglądała jak spichlerz. Niebieskie/mosiężne zobaczymy. Może jeszcze zmienię zdanie gdybym znalazł naturalny kamień w podobnym kolorze.

Malwy nie moje. Brama "czteroskrzydłowa" słupek w środku = dwie bramy = cztery skrzydła - będzie wyglądała jak spichlerz. Niebieskie/mosiężne zobaczymy. Może jeszcze zmienię zdanie gdybym znalazł naturalny kamień w podobnym kolorze.

no właśnie - takie rozwiązanie (brama) pasuje, bo uchylnej sobie tam nie wyobrażam :wink:

co to za płytki?

Świetna relacja :lol: Z niecierpliwością czekam na kolejne :wink:

Dziękuję za fotkę Rosarium - pięknie, zdrowo rośnie i widać, że dobrze jej u Was :wink: Zobaczysz jak ucieszy pierwsze kwitnienie :wink: :D

A co do piwnicy - nie masz tam okienek?

U nas nie myślałam nad wentylacją - są okienka wpuszczone do połowy w ziemię, które dają trochę doświetlenia i jednocześnie można je uchylić dla cyrkulacji powietrza. Uwielbiam siedzieć w piwnicy w upały - niczym klimatyzowane pomieszczenia, wspaniała sprawa przy 40' upale :lol: :lol:

Mam jeszcze pytanie - jaki jest rozmiar Waszych lukarnowych okien? Tak w ogóle to nawet nie chcę myśleć ile Was kosztują te okna w Igies :roll: :-? , bo masz ich chyba dwukrotnie więcej niż my :roll: Niestety za jakość trzeba płacić :lol: :wink:

W piwnicy nie ma okien - dom jest bardzo nisko posadowiony, szpeciły by go nawet studzienki. Ale - zawsze można wciąć piłę wyciąć otwory, zamontować okna, obrobić studzienki , odwodnić je ... Jak załatwiliście sprawę wody zbierającej się w takich zagłębionych oknach?

Okna na poddaszu mają 145x120 w budynku głównym i 120x120 w bocznym. W sumie jest ponad 40 otworów. Jest za co płacić :D

okienka są na razie schowane do połowy, ale nie jest to zgodne z projektem (powinny być w całosci schowane) i zamierzamy wpuscić w ziemię jeszcze głębiej, żeby były zupełnie schowane i od góry tylko siatka ocynkowana zabezpieczająca przed wpadnięciem w okno :lol: Mamy tylko dwa takie okienka po dwóch bokach domu, ale zastanawiamy się nad wybiciem jeszcze jednego, zobaczymy jeszcze.

zamierzamy zastosować takie naświetla lub wybetonować je samodzielnie (szwagier i kuzyn tak zrobili i b.dobrze wyszło) :wink:

W przypadku betonowych zrobione jest to nieco inaczej - ma kształt prostokątny, bez zaokrągleń na dnie, spadek betonu jest w kierunku zewnątrznym, a tam wstawiona kratka odwodnieniowa :wink:

Takie okienka nie są na zewnątrz widoczne i nie szpecą bryły domu :wink: Z tego, co dopytywałam, nie mieli jeszcze nigdy kłopotu z wodą deszczową, bo ponoć niewiele jej tam dociera w ogóle - mimo wszystko te korytka są pod okapem dachu, bezpośrednio przy murze.