ged 11.08.2009 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Wow Chcesz w tym czasie zrobić kolumny No to już zacieram ręce na te widoki Jak będziesz ciął styropian - w krążki i klejenie jeden na drugi, czy paski jak u Jankamy ? Okna w sam raz - u nas dolne też są w tym wymiarze, górne znacznie mniejsze 90x100, ale takie chciałam. Obawiam się tylko, że może być kłopot przy odbiorze, bp w projekcie były większe - 120x120 Moja maszynka tnie piękne krążki - kolumny zrobi się szybko to nie problem - kilka szablonów i można taśmową produkcję uruchomić. Gorzej z tym co nad kolumienkami. Majstry zrobili tak jak zrobili - bez zastanowienia - teraz trzeba do tego nawiązać i portyk klasycystyczny wymodzić. Nie da się idealnie skopiować greckich architektów, bo to nie świątynia i wszystko muszę dostosowane do proporcji mojego budynku. Już wiem, że kolumny będą grubsze, gdybym zastosował baza x 7 byłyby jak zapałeczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 11.08.2009 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Dziś myślałem ( nawet mierzyłem) nad górnymi oknami. Prawdopodobnie je zmniejszę, aby nie dominowały nad dolnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 11.08.2009 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 u mnie będą kolumny 50cm dołem, a 40 górą, bo póki co są właśnie jak zapałki, ale to przez to, że nie było grubszych rur na skłądzie, gdy budowaliśmy Lepsze jednak chudsze, które można pogrubić niż za grube, z którymi już niewiele można zdziałać Twoje, jak widzę na projekcie, będą dopracowane w najmniejszych szczególikach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 11.08.2009 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Dziś myślałem ( nawet mierzyłem) nad górnymi oknami. Prawdopodobnie je zmniejszę, aby nie dominowały nad dolnymi. ja bym te Twoje też nieco zmniejszyła, chociaż niewiele, ale właśnie po to, aby nie "obciążały" wizualnie dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beauty 11.08.2009 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 ... ......tak czasami cos mie trzaska jak ogladam ekhe wspolczesna "architekture dworkowa" ..... Ja sobie zrobiłem katalog forumowych domów straszydeł, ale nietaktem byłoby dyskutować na ich temat Wpadaj częściej. aż się boję zapytać ,czy aby na tej liście nie ma mojego??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 11.08.2009 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Mam jeszcze pytanie odnośnie ocieplenia - udało Ci się kupić styropian grubości 20cm, czy kleiłeś dwie warstwy po 10cm, żeby uzyskać taką grubość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 11.08.2009 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Mam "dojścia" do dowolnych rozmiarów dalmatyńczyka w bardzo dobrej cenie. Kłopot tylko taki, że trzeba zamówić całego TIRa - akurat tyle ile potrzebowałem. Jaką masz wysokość kolumn? włącznie z bazą i abakusem, u mnie jest 255 cm. (prześwit pomiędzy górną belką a poziomem wylewki ). Grubości mniej więcej mam takie same jak u Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 11.08.2009 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Mam "dojścia" do dowolnych rozmiarów dalmatyńczyka w bardzo dobrej cenie. Kłopot tylko taki, że trzeba zamówić całego TIRa - akurat tyle ile potrzebowałem. Jaką masz wysokość kolumn? włącznie z bazą i abakusem, u mnie jest 255 cm. (prześwit pomiędzy górną belką a poziomem wylewki ). Grubości mniej więcej mam takie same jak u Ciebie. u mnie będzie wyżej, ok.270-280cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 11.08.2009 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Lmpie okien mam ponad 40 (nigdy nie jestem pewien ile) Uuups właśnie zmniejszyłem znacznie szerokość okien na parterze - tylko po to aby potem optycznie powiększyć je gzymsikami i listwami - tak dla ozdoby. Nie tylko dom, tak, ale tamte czasy bezpowrotnie minęły. Rozumiem to. Dlatego tym bardziej uwazam, ze stylizowac sie - trzeba umiec. Do udanej stylizacji potrzebna jest znajomosc czasu i akcji. Bardzo Ci kibicuje, Ged. Zreszta wszystkim kibicuje - Moni tez. Jako jeden z nielicznych objezdzasz stare dworki w celach edukacyjnych - a mi bardzo przyjemnie popatrzec..........to jest uczta dla oczu i mojego lumpowskiego poczucia estetyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 12.08.2009 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Lmpie okien mam ponad 40 (nigdy nie jestem pewien ile) Uuups właśnie zmniejszyłem znacznie szerokość okien na parterze - tylko po to aby potem optycznie powiększyć je gzymsikami i listwami - tak dla ozdoby. Nie tylko dom, tak, ale tamte czasy bezpowrotnie minęły. Rozumiem to. Dlatego tym bardziej uwazam, ze stylizowac sie - trzeba umiec. Do udanej stylizacji potrzebna jest znajomosc czasu i akcji. Bardzo Ci kibicuje, Ged. Zreszta wszystkim kibicuje - Moni tez. Jako jeden z nielicznych objezdzasz stare dworki w celach edukacyjnych - a mi bardzo przyjemnie popatrzec..........to jest uczta dla oczu i mojego lumpowskiego poczucia estetyki. dziękuję, Lumpie, choć wiem, że u siebie czeka mnie jeszcze sporo poprawek spitolonego frontonu i w zasadzie całego portyku, żeby choć maksymalnie poprawić lub optycznie zmienić to, co fachofffcy sknocili Będzie dobrze - tej myśli się trzymam i powoli działamy. Dworki też zwiedzamy na podstawie mapy załączonej do pięknego albumu S.Markowskiego "Polski Dwór". Chciałabym zobaczyć na żywo dwór w Ludwinowie i Turowej Woli, ale nie wiem czy mi się uda jeszcze w tym roku. W Ludwinowie jest w części ogrodowej górny taras - balkon z tralek i chciałabym zobaczyć jak to się prezentuje na żywo i jak jest wykonane w szczegółach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dardurdka 12.08.2009 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Zgodna z projektem Okna według pomiaru Iges ... 159x118 Otwór w ścianie 165x120 Dom robi się bardziej dworkowy - okna mają lepszą proporcje. Takie same są w budynku bocznym - tam nic nie kombinowałem. Teraz wszystkie okna na parterze we wszystkich budynkach będą identyczne. Ponadto: góra głównego 145x120, góra bocznego 120x120 (wymiary otworów). Jeśli jutro wytrzymam na rusztowaniu 16 godzin pracy non stop, to powinienem skończyć siatkowanie przodu i pojutrze o świcie kliknę fotkę pięknej nowej elewacji w ślicznym odcieniu lekko przybrudzonego żółtym iłem wapienia Pracuję nad portykiem (teoretycznie). W niedzielę mamy gości z daleka ii chciałbym ich czymś fajnym zaskoczyć - może będzie motywacja do szybszej pracy i zrobienia kolumienek. Co za ulga! A ja myślałam, że moje są za krótkie wys.155cmx120 bo w projekcie były 170 Choć muszę przyznać, że strasznie mi się podobają takie wysokie okna Cały czas śledzę Twoje pomysły Ged, i strasznie podoba mi się wędzony kawałek dębu Już widzę cały parkiet w takim kolorze - bajka Ja choć nie dążę do typowo dworkowego wyglądu mojego domku, podziwiam Twoje zamiłowanie do szczegółów i proporcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 12.08.2009 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Monia - aby oglądać dwory nie trzeba map i książek. Wsiada się w samochód i jedzie w dowolnym kierunku. W napotkanej miejscowości - absolutnie każdej ! jest dwór. Wystarczy spotkać staruszkę i odpowiednio podpytać. W internecie, książkach, mapach nie ma nawet setnej części tego co jest w rzeczywistości. Przecież przed wojną praktycznie wszystkie tereny uprawne należały do jakiegoś majątku ziemskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dardurdka 12.08.2009 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 To prawda, ale w większości takich przypadków nie ma czego oglądać, to po prostu ruiny Choć fajnie było by znaleźć jakiś dobrze zachowany dworek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 12.08.2009 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Monia - aby oglądać dwory nie trzeba map i książek. Wsiada się w samochód i jedzie w dowolnym kierunku. W napotkanej miejscowości - absolutnie każdej ! jest dwór. Wystarczy spotkać staruszkę i odpowiednio podpytać. W internecie, książkach, mapach nie ma nawet setnej części tego co jest w rzeczywistości. Przecież przed wojną praktycznie wszystkie tereny uprawne należały do jakiegoś majątku ziemskiego. tak, owszem, ale mam kilka pozycji ksiązkowych na ten temat i są tam takie dwory, które chciałabym zobaczyć. A to co piszesz, to oczywiście prawda. W samym Chrzanowie był piękny pałac hrabiego Starzeńskiego - obecnie ruiny i zamysł odbudowy, dwór Zieleniewskich w Trzebini, piękny lamus dworski i dworek Urbańczyka w Chrzanowie, wspaniały pałac Starzeńskich w Płazie (również należy do gminy Chrzanów). Tu jeszcze zblizenia pałacu Takich miejsc, jak piszesz w całej Polsce jest mnóstwo, a o większości nawet się nie mówi, jednak te znane są czasami bardziej zadbane, odrestaurowane i tym samym warte obejrzenia. Dwie ulice dalej od mojego domu stał piękny stary dworek, który od dzieciństwa był moją inspiracją i pragnieniem. Mieszkało tam baaardzo stare małżeństwo, a kiedy zmarli rodzina sprzedała posiadłość. Nowi właściciele tak zepsuli cały wizerunek dworku (podnieśli w górę, zrzucili drewniany gont, dali świecącą dachówkę, wykuli drzwi z boku (!!!) przedniej elewacji, wstawili blaszane antywłamaniowe drzwi, rolety na okna, dziwną elewację) i dzisiaj nikt by nie uwierzył, że to był tak piękny, przytulny dworuś. Żałuję, że nie zrobiłam zdjęcia tego budynku przed tą rozpierduchą, bo teraz to nawet nie ma co pokazywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 12.08.2009 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Smutno mi. Pogoda taka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 12.08.2009 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Smutno mi. Pogoda taka... Nie smutkuj się Głowa do góry Teraz nie ma się czym smucić, bo dopiero jesień i zima przed nami Pomyśl o portyku - to pozwoli na zapomnienie o pogodzie i innych smutkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 12.08.2009 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Wiedziałem że odpiszesz Już mi lepiej. Na różyczkach pojawiły się nowe pąki - w gronkach !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 12.08.2009 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 nawet jeśli to nie Rosariumki to i tak są ładne ja dzisiaj z powodu pogody, na poprawę humoru zmieniłam avatarek i ugotowałam dobre leczo też mi jakoś smutno było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 12.08.2009 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 na pocieszenie wysyłam Ci jeszcze słoneczko:http://img515.imageshack.us/img515/7358/sloneczko.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 12.08.2009 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 A co z fotkami? Miały być jakieś nowe, o ile pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts