Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do dziennika Ged'a

Teska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sytuacja nie jest tragiczna, nie ma sytuacji bez wyjścia :D Dwa systemy ścieków pozwalają w prosty sposób wybrnąć z problemu. Na razie jeszcze nie przełączyłem zamarzniętej kanalizy na obwód wody szarej. Jutro gdy ruszy awaryjne ogrzewanie piwnicy rury powinny puścić. Nie chcę zanieczyszczać zbiorników "g..." :D Wygrzebałem turystyczny sraczyk który służył nam w pierwszym roku pomieszkiwania i jest OK :D

Ja nie mam spieprzone! Ja po prostu nie ogrzewam części domu. Nie przewidziałem, że mróz będzie tak silny, że wejdzie aż tak głęboko. Jest to przestroga dla innych którzy pozostawiają stany surowe na zimę. Czasem zima jest tak sroga, że trzeba ogrzewać stan surowy - szczególnie jeśli ma się piwnicę na gruncie wysadzinowym. Kanaliza to pikuś - w kilku miejscach popękała mi podłoga w piwnicy, a tam jest kilka warstw betonu i izolacji. Tragicznie nie jest podniosło to i opadnie, ale boje się, że mogło porozrywać papę pomiędzy warstwami betonu.

Oczywiście, że byłoby lepiej, ale nie sypie się piachu pod piwnicę. Zakłada się że nie będzie tam aż tak zimno. Przydało by się z pół metra - a to są koszty dodatkowych kubików do wybrania i wywiezienia , potem zasypania piachem.

Może się jakieś fotki strzelić...

1.5 szklanki mąki

4 żółtka

1/4 paczki drożdży

1/8 paczki masła

1 szklanka mleka i jeszcze trochę

1 łyżka cukru

1/2 łyżeczki soli

Drożdże, cukier i odrobinę mąki wkłada żonka do szklanki lekko ciepłego mleka, stawia to w misce z mąką, gdy zacznie kipieć wylewa do mąki, dodaje całą resztę, miesza na rzadką breję i wkłada pod pierzynę. Gdy sporo urośnie, rozgrzewa na patelni tłuszcz, prosto z miski czerpie łyżką i wkłada do tłuszczu. Jeszcze gorące - dzieciaki tarzają to coś w wielkiej ilości cukru zrobionego na puder w młynku do kawy i zjadają prawie wszystko natychmiast.