Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do dziennika Ged'a

Teska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sam się złoszczę. Dostawca internetu coś pokombinował i zablokował porty. Nie mam dostępu do swojego serwera na którym umieszczam zdjęcia. Od kilku miesięcy miałem tylko dostęp przez GSM GPRS, a to kosztuje trochę. Jedno zdjęcie da się przesłać, ale kilkadziesiąt się nie da :D

• 4 weeks później...

Specjalnie dla Leona - fotki fragmentów projektu i obliczeń konstruktora dotyczące betonowego poddasza. Nie mam skanera więc zrobiłem zdjęcia.

fotka 1 - kliknij :D

fotka 2 - kliknij :D

fotka 3 - kliknij :D

fotka 4 - kliknij :D

fotka 5 - kliknij :D

fotka 6 - kliknij :D

fotka 7 - kliknij :D

fotka 8 - kliknij :D

fotka 9 - kliknij :D

fotka 10 - kliknij :D

fotka 11 - kliknij :D

Z rysunków niewiele wynika, podstawa to fachowa ekipa. Proszę pamiętać, że to dach mansardowy.

13 grudnia 2003 roku pisałem:

Pierwsze podejście - pierwszy pomysł:

Link do projektu

Plus do tego podpiwniczenie pod głównym budynkiem, zmiany w układzie pomieszczeń i stylizacja na koniec XVIII w.

Najpierw chcę zrobić stan zero i zabezpieczyć. Nie spieszy mi się, raczej skupię się na urządzeniu działki. Rozkopy fundamentowe niestety dadzą się jej we znaki - chciałbym to mieć jak najszybciej za sobą.

Potem stawiam tą przybudówkę z garażem, ale przerobioną na mały domek. Góra: dwa pokoje i łazienka, dół: salon, kuchnia, kotłownia, przedpokój.

Dlaczego?

1/ szybciej się zamieszka - jeśli będzie potrzeba.

1a/ nie będę się szarpać z domkiem docelowym - budowa ma sprawiać przyjemność.

2/ na pierwszym domu nauczę się budować - potem mniej popełnię błędów.

3/ po wybudowaniu docelowego - będę miał własną pracownię oddaloną od domowego harmideru - pracuję w domu.

4/ doskonałe miejsce dla gości

5/ jeszcze lepsze miejsce dla naszych dziadków - jeśli zajdzie potrzeba opieki nad nimi.

6/ super miejsca dla nas, gdy my będziemy potrzebowali opieki naszych dzieci

7/ przy budowie docelowej i mieszkaniu tam - bez przerwy będzie można patrzeć budowlańcom na ręce.

...

Jak na razie wszystko idzie zgodnie z planem. Idzie trochę szybciej, bo mam stan zero, a do czerwca będzie stan surowy otwarty całości, (może nawet zamknięty). Moja ekipa jest naprawdę szybka i solidna. Ponadto wszystkie instalacje robię sam (przy niewielkiej pomocy kilku robotników) dzięki temu nie muszę czekać na łaskę ekip wykończających i na zakończenie etapów, (elektrykę zrobiłem w piwnicy gdy szalowali strop). Puszczam prąd do instalacji natychmiast po nawierceniu, okablowaniu i zamontowaniu każdego punktu. Do września wykończę na tip top budynek boczny, główny zgodnie z planem zostawię sobie na deser :D

Twój pogląd na pewne tematy trochę mnie zaskoczył. Dlatego byłam ciekawa czegoś więcej .. i tu sobie zaglądnęłam. Byłam już tu kiedyś. Ale jakoś nic nie napisałam. ..choć pomyślałam sympatycznie..

Piękny projekt :) :) Uwielbiam takie dworki . Też bym chciała w takim mieszkać. Niestety mam małą działkę ( 1300m) dlatego stawiam zwykły dom.

Bardzo podoba mi się Twoja działka. Widoki :D :D :D ale jeszcze bardziej od widoków podobają mi się czereśnie :) :D :D . Kocham czereśnie... wiosną pięknie pachną, latem wspaniale smakują, a na jesieni pięknie się przebarwiają. Przypominają mi dzieciństwo :) :)

Życzę sukcesów w budowie i z pewnością będę tu zaglądać :wink:

Miło :D

Widoki.

Są rzeczywiście szokujące. Myślałem, że do tego przywyknę, ale nie! za każdym razem, a w szczególności w nocy, gdy wychodzi się z pomieszczenia na zewnątrz, często przystaję i sobie choć trochę popatrzę. Gdybyś miała ochotę na zmiany, to są w mojej okolicy działki i to w bardzo dobrej cenie.

Dom.

:D najczęściej ludzie pukają się w głowę :D Na wsi nazywają mnie: "tyn wariot - co to taki wielgi dum buduje" - przywykłem. :D

1300m.

Dziś przeglądałem (przypadkiem) oferty szkół różnych, pomyślałem co by trzeba było zrobić, aby móc podpisywać się pod projektami. Znasz prace p. Beaty Kazimierskiej http://www.domypolskie.pl/ ? Na stronach www nie ma wszystkiego, ale w jej katalogach jest masa przepięknych, acz lekko przerysowanych projektów które z powodzeniem zmieściły by się na 1300 m. p. Beata uznawana jest za guru tego stylu.

"pogląd na pewne tematy"?

:o Oj! ... ciekawość mnie zżera !!! co masz na myśli ???