Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Belki stropowe Terivva

Recommended Posts

Witam,

Jako budowlanego nowicjusza co chwilę "dopadają" mnie kolejne problemy.

Zamówiłam belki stropowe Terivva z transportem HDS. Przypuszczałam, że belki położone zostaną na murach, co podobno jest standardem Teraz nagle okazuje się, że owszem samochód będzie z HDS, ale belki złożone zostaną na placu, ponieważ takie sa w tej firmie obyczaje. Majster doradza zmianę dostawcy, twierdzi że sam tych belek "targał" nie będzie, bo od tego jest HDS. Doradzcie proszę blondynce, co robić? Szukać nowego dostawcy?

Jak to było u Was, układali na scianach, czy nie?

Pozdrawiam,

Majka

U mnie rozładowali wszystko na placu a murarze nie mieli zastrzeżeń...I to jest raczej standard... tu chodzi o czas rozładunku - a czas to pieniądz - na pewno szybciej będzie rozładować na glebę - założę się, że za 100zł kierowca rozładuje Ci to gdzie będziesz chciała - o ile będzie miał tylko możliwość.

Podobnie miałem jak kupowałem kręgi betonowe na studnie - od razu mi zapowiedzieli, że nie będą wkładać hdsem w dziurę. Ale kierowca coś tam przebąkiwał że jak mu coś odpalę to może mi to wsadzić w wykop. Z tym że ja nie potrzebowałem.

... Majster doradza zmianę dostawcy, twierdzi że sam tych belek "targał" nie będzie, bo od tego jest HDS. Doradzcie proszę blondynce, co robić? Szukać nowego dostawcy? ...

nie

wystarczy kopnąc majstra w d ...

Witam,

belki są rozładowywane na placu, to standard...a rozładunek czy też ułożenie na ścianch to tylko dobra wola dostawcy...ja nie spotkałem się z rozładunkiem na murach....od tego są murarze...a u Ciebie chcą Panowie iść na łatwizne...

....u mnie też czasami chcą lecieć po majmniejszej lini oporu...to kup, tamto kup, bo szybciej bo łatwiej.... no tak to jest....a tak jak napisał ktoś wyżej...."KTO BUDUJE TEGO SIĘ NIE ŻAŁUJE"...tylko ja narazie się skutecznie bronie :)

Pozdrawiam

Tak się zastanawiam, czy to jakieś wielkie halo dla operatora HDS, żeby wyładować belki na mury, a nie na ziemię. U mnie akurat były układane od razu na murach i operator nie robił z tego sensacji.

Podobnie palety z pustakami były poukładane na chudziaku, a nie rzucone w kąt działki. Analogicznie po zalaniu stropu kolejne palety też się tam znalazły.

Jeśli można coś ułatwić, to czemu tego nie zrobić. No ale to też ktoś musi chcieć, :-) a nie tylko klientowi do kieszeni zerkać. :-)

No chyba, że operator dostał od murarzy na browar. Tego nie wiem. Ja się do interesu nie dokładałem. :-)

U mnie belki rozładowali na plac budowy, a do góry wtargałem je z bratem i problemów nie było.

Owszem, trochę ważą, ale z czego tu robić takie "halo" :o

Majstrowi chyba się tyłka ruszyć nie chce i tyle.

Co HDS-a, to gdy przywożono mi pustaki i chciałem dać je bezpośrednio na strop, to kierowcy trochę się ociągali, twierdząc, że im nie wolno tak wysoko używać HDS-a :roll:

Czy to prawda i jakie są przepisy to nie wiem, ale ostatecznie i tak pustaki lądowały na stropie :wink:

... kierowcy trochę się ociągali, twierdząc, że im nie wolno tak wysoko używać HDS-a :roll: ...

kierowca ryzykuje tym, ze własciciel HDS -a /czli hydraulicznego dźwigu samochodowego/ zwolni go za samowole albo obetnie mu premie

w takim wypadku nalezy zwrócić sie albo do dysponenta HDS o zgode na układanie belek na stropie

albo ...

załatwić to "na fuche" z kierowcą :wink:

kłopot w tym, ze jak na fuche są chetni

to na dodatkowe gratyfikacje za usługe - juz mniej ...

Obowiązkiem jest dostawa na plac budowy, nie na górę...

ale tak naprawdę to jeśli tylko jest w stanie podać do góry, to czemu nie. (chodzi tu głównie o ciężar/wysięg - czyli jak mocny jest "HDS") . (nie zapominajmy że to obowiązek murarzy - bo oni za to biorą kasę i powinni mieć sprzęt).

Najlepiej uzgodnić to z dyspozytorem...aczkolwiek i tak decydujący głos ma operator żurawia, ponieważ to on jest za to odpowiedzialny. Ijeśli nie ma warunków........ to z pusteho i Salomon nie naleje ;-)

pozdrawiam serdecznie.