klekacz 30.06.2009 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Może potrafi mi ktoś wytłumaczyć dlaczego.......Ale zacznę od początku w 2006 rozpocząłem budowę i w chwili obecnej mam stan surowy zamknięty z ogrzewaniem posadzkami i instalacją elektryczną. Mam postawioną skrzynkę na granicy działki i doprowadzony do niej prąd. W dniu dzisiejszym podpisałem umowę na dostawę energii elektrycznej i za kilka dni będę miał podłączony licznik. Od tego momentu prąd zacznie płynąć do mego domu. No i oczywiście zaczynam za ten prąd płacić i to 55 zł/ miesięcznie abonament plus ilość kw pomnożona przez stawkę dlatego że jest to traktowane jako prąd budowlany a po odebraniu budynku do użytkowania abonament spadnie do 12 zł a stawka będzie niższa. I tu nasuwa mi się pytanie:-dlaczego mam płacić za ten prąd wyższą stawkę i wyższy abonament skoro po odebraniu budynku prąd będzie płynął w identyczny sposób bez żadnych dodatkowych kosztów ponoszonych przez zakład energetyczny, ten sam licznik ta sama skrzynka.Czyżby chodziło tylko o zapis że budynek nie jest oddany do użytku?Ale przecież instalacja elektryczna jest odebrana przez zakład i zrobiona przez uprawnionego montera.ehh.... ten monopol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 30.06.2009 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 kolejny nabijany w butelkę stwierdził nabijany od dwóch lat a ten co to wymyślił (bardzo ważny du.ek) niech sie w piekle smaży, a tą instytucję niech podzielą na 150 jednostek. efekt - nie mogę się opędzić od chętnych na .. no wiecie, mało rozpoczyna bo nie mają możliwości na 100 % a po co latami być może mają płacić elektrowni i puste działki naokoło chociaż chęci by były. polska rzeczywistość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmar2 30.06.2009 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 U mnie podobna sytuacja .............. Właśnie wczoraj dostaliśmy rozliczenie za ubiegły rok i aż nie chce sie wierzyć ale dopłaty mam 522zł a rata 2-u m-czna 212 zł Przez chwile myśleliśmy , że to żart może ktoś mi podpowie , kiedy można przejść z prądu budowlanego na ten właściwy- domowy , czy jak tam go zwać Generalnie chodzi o obniżenie rachunków ............... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 30.06.2009 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 -dlaczego mam płacić za ten prąd wyższą stawkę i wyższy abonament skoro po odebraniu budynku prąd będzie płynął w identyczny sposób bez żadnych dodatkowych kosztów ponoszonych przez zakład energetyczny, ten sam licznik ta sama skrzynka. Czyżby chodziło tylko o zapis że budynek nie jest oddany do użytku? Ale przecież instalacja elektryczna jest odebrana przez zakład i zrobiona przez uprawnionego montera. ehh.... ten monopolNa tej samej zasadzie możesz zadać pytanie, dlaczego podatek od nieruchomości w stylu dom mieszkalny jest o wiele niższy od garażu wolnostojącego. Przecież i to i to ma mury i dach. Taka jest rzeczywistość i płacić trzeba - no chyba, że nie chcesz prądu z kabla. Może to Ciebie zmotywuje do szybszego zakończenia budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 30.06.2009 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 motywować to się kazdy sam najlepiej motywuje- jak wpakował tysiące złotych i efektu nie maa zdzierstwo z ludzi, którzy nie maja full kasy by w błyskawicznym tempieza posrednictwem kompleksowego wykonawcy wybudowac,to ich dobijanie.Efekt jak napisałem - wielu by zaczeło powoli ale boją się kosztów i działki leząodłogiem i czekaja, czekają ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 01.07.2009 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Było już wiele tematów związanych z przejściem na taryfę G przed zakończeniem budowy i oddaniem budynku. Poszukaj. W skrócie, instalacje są już na ścianach, ściany zatynkowane przynajmniej w sporej części domu, zainstalowany osprzęt, zmontowana rozdzielnia i wykonane pomiary. Elektryk podpisuje odpowiednie oświadczenie i idziesz z tym do Zakładu Energetycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klekacz 01.07.2009 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 spróbuję jutro w moim zakładzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 01.07.2009 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 W skrócie, instalacje są już na ścianach, ściany zatynkowane przynajmniej w sporej części domu, zainstalowany osprzęt, zmontowana rozdzielnia i wykonane pomiary. Elektryk podpisuje odpowiednie oświadczenie i idziesz z tym do Zakładu Energetycznego. Witam Akurat .................. Zapomnialeś tylko dodac że zakład energetyczny ząda przede wszystkim kwitu z nadzoru budowlanego o zakonczeniu budowy i oddaniu budynku do użytkowania . Bez tego nie masz co marzyć o przejsciu na taryfę G...iles tam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 01.07.2009 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Po prostu poczytaj w innych wątkach jak to ludzie załatwiali.Skontaktuj się z elektrykiem, który Ci robił instalacje, jeśli ma znajomości (a mieć powienien) to pomoże Ci przeskoczyć ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minijack 01.07.2009 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 rzeszowski ZE w Jaśle nie żądał nic poza oświadczeniem uprawnionego elektryka który wykonywał instalacje i założyli licznik (co prawda po 9 miesiącach od podpisania umowy podobno same przetargi na projekt i wykonanie to 6 m-cy) ale dom jeszcze nie był oddany do użytku a od razu dostałem taryfe użytkową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 02.07.2009 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Co region to inaczej.Ja musiałem miec tylko SSO i mam G11 (okolice Rzeszowa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 02.07.2009 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 raczej nie co regionzaklady nie wymagają pozwolenia/zgłoszenia na użytkowanie z PINBich interesuje instalacja i kwity od elektryka z silnym akcentem na to ostatnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 02.07.2009 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 ...ich interesuje instalacja i kwity od elektryka z silnym akcentem na to ostatnie I to jest sedno sprawy. Problemy zaczynają się, gdy instalację została wykonana systemem gospodarczym przez lokalnego hydraulika i... brakuje nam jedynie tych kwitów (pomiarów i pieczątek) na poparcie naszej prośby o zmianę taryfy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_73 02.07.2009 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Co region to inaczej i to prawda. Prąd w taryfie G bez od momentu postawienia skrzynki w granicy a było to ... w momencie kopania fundamentów. PGE rzeszowski zakłąd energetyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 02.07.2009 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Za to w PGE Łódzkim (oddział Żyrardowski) żądają odbioru (lub pozwolenia na użytkowanie) Przynajmniej tak mówią w rozmowach telefonicznych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.07.2009 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 W skrócie, instalacje są już na ścianach, ściany zatynkowane przynajmniej w sporej części domu, zainstalowany osprzęt, zmontowana rozdzielnia i wykonane pomiary. Elektryk podpisuje odpowiednie oświadczenie i idziesz z tym do Zakładu Energetycznego. Witam Akurat .................. Zapomnialeś tylko dodac że zakład energetyczny ząda przede wszystkim kwitu z nadzoru budowlanego o zakonczeniu budowy i oddaniu budynku do użytkowania . Bez tego nie masz co marzyć o przejsciu na taryfę G...iles tam . należy wtedy zażądac od Zakładu Energetycznego podstawy prawnej a jesli nie podadzą - oddac sprawe do prokuratury ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 02.07.2009 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Jest też taka metoda że dokonuje się zgłoszenia pomieszczenia gospodarczego na działce...czyli w 99% ,,budy budowlanej" i z tym zgłoszeniem idziemy do elektrowni....po budowie zgłaszamy rozbiorke, lub traktujemy pomieszczenie jako docelowe na taczki itp. . Działa w bardzo wielu przypadkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariorally 05.07.2009 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 ... Mam postawioną skrzynkę na granicy działki i doprowadzony do niej prąd. W dniu dzisiejszym podpisałem umowę na dostawę energii elektrycznej i za kilka dni będę miał podłączony licznik. Od tego momentu prąd zacznie płynąć do mego domu. No i oczywiście zaczynam za ten prąd płacić i to 55 zł/ miesięcznie abonament plus ilość kw pomnożona przez stawkę dlatego że jest to traktowane jako prąd budowlany a po odebraniu budynku do użytkowania abonament spadnie do 12 zł a stawka będzie niższa. I tu nasuwa mi się pytanie: -dlaczego mam płacić za ten prąd wyższą stawkę i wyższy abonament skoro po odebraniu budynku prąd będzie płynął w identyczny sposób bez żadnych dodatkowych kosztów ponoszonych przez zakład energetyczny, ten sam licznik ta sama skrzynka. Czyżby chodziło tylko o zapis że budynek nie jest oddany do użytku? Ale przecież instalacja elektryczna jest odebrana przez zakład i zrobiona przez uprawnionego montera. ehh.... ten monopol Może Tobie nie pomogę, ale dlatego ja składając wniosek o warunki przyłącza zaznaczyłem, że chcę prąd właściwy, a nie budowlany. A mogę sobie na to pozwolić bo mam czas na budowę i Ci którzy planują budowę i mają sporo czasu to niech sobie w pierwszej kolejności zamówią przyłącze. Korzyść taka: - tańszy prąd - nie płacimy 2 razy za przyłącze ( budowlany i docelowy) - unikamy problemów ze zmianą taryfy jak to często bywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 05.07.2009 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 Może Tobie nie pomogę, ale dlatego ja składając wniosek o warunki przyłącza zaznaczyłem, że chcę prąd właściwy, a nie budowlany. A mogę sobie na to pozwolić bo mam czas na budowę i Ci którzy planują budowę i mają sporo czasu to niech sobie w pierwszej kolejności zamówią przyłącze. Korzyść taka: - tańszy prąd - nie płacimy 2 razy za przyłącze ( budowlany i docelowy) - unikamy problemów ze zmianą taryfy jak to często bywa Możesz sobie składać wniosek o taryfę docelową, a i tak na 99% dostaniesz budowlaną. Dlaczego mam płacić 2 razy za przyłącz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariorally 05.07.2009 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 Nie dostanę budowlanego bo go nie potrzebuję! Na docelowe muszę poczekać ok 8 miesięcy i sobie poczekam. W najbliższym czasie będę podpisywał umowę ( w niej określasz datę zapotrzebowania na prąd) wpłacę 40% kosztu przyłącza i po postawieniu skrzynki resztę i dostaje licznik i korzystam z taryfy na jaką podpisałem umowę. Więc nikt mi nie postawi przyłącza budowlanego ponieważ NIE MA TAKIEJ POTRZEBY. Co do kosztu przyłączenia budowlanki to chyba wynosi coś 150 pln ( strzelam) a docelowy i tak trzeba zapłacić zgodnie z zamówioną mocą i rodzaju przyłącza (nadziemne/ podziemne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts