Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Abonament za prąd- tylko za co?

Recommended Posts

Może potrafi mi ktoś wytłumaczyć dlaczego.......

Ale zacznę od początku w 2006 rozpocząłem budowę i w chwili obecnej mam stan surowy zamknięty z ogrzewaniem posadzkami i instalacją elektryczną.

Mam postawioną skrzynkę na granicy działki i doprowadzony do niej prąd. W dniu dzisiejszym podpisałem umowę na dostawę energii elektrycznej i za kilka dni będę miał podłączony licznik. Od tego momentu prąd zacznie płynąć do mego domu. No i oczywiście zaczynam za ten prąd płacić i to 55 zł/ miesięcznie abonament plus ilość kw pomnożona przez stawkę dlatego że jest to traktowane jako prąd budowlany a po odebraniu budynku do użytkowania abonament spadnie do 12 zł a stawka będzie niższa. I tu nasuwa mi się pytanie:

-dlaczego mam płacić za ten prąd wyższą stawkę i wyższy abonament skoro po odebraniu budynku prąd będzie płynął w identyczny sposób bez żadnych dodatkowych kosztów ponoszonych przez zakład energetyczny, ten sam licznik ta sama skrzynka.

Czyżby chodziło tylko o zapis że budynek nie jest oddany do użytku?

Ale przecież instalacja elektryczna jest odebrana przez zakład i zrobiona przez uprawnionego montera.

ehh.... ten monopol

kolejny nabijany w butelkę :evil:

stwierdził nabijany od dwóch lat :evil:

a ten co to wymyślił (bardzo ważny du.ek) niech sie w piekle smaży, a tą

instytucję niech podzielą na 150 jednostek.

efekt - nie mogę się opędzić od chętnych na .. no wiecie, mało

rozpoczyna bo nie mają możliwości na 100 % a po co latami być może mają

płacić elektrowni i puste działki naokoło chociaż chęci by były.

polska rzeczywistość :evil:

U mnie podobna sytuacja ..............

Właśnie wczoraj dostaliśmy rozliczenie za ubiegły rok i aż nie chce sie wierzyć ale dopłaty mam 522zł a rata 2-u m-czna 212 zł :evil: :evil: :evil:

Przez chwile myśleliśmy , że to żart :evil:

może ktoś mi podpowie , kiedy można przejść z prądu budowlanego na ten właściwy- domowy , czy jak tam go zwać 8)

Generalnie chodzi o obniżenie rachunków ...............

pozdrawiam

-dlaczego mam płacić za ten prąd wyższą stawkę i wyższy abonament skoro po odebraniu budynku prąd będzie płynął w identyczny sposób bez żadnych dodatkowych kosztów ponoszonych przez zakład energetyczny, ten sam licznik ta sama skrzynka.

Ale przecież instalacja elektryczna jest odebrana przez zakład i zrobiona przez uprawnionego montera.

ehh.... ten monopol

Na tej samej zasadzie możesz zadać pytanie, dlaczego podatek od nieruchomości w stylu dom mieszkalny jest o wiele niższy od garażu wolnostojącego. Przecież i to i to ma mury i dach.

Taka jest rzeczywistość i płacić trzeba - no chyba, że nie chcesz prądu z kabla. Może to Ciebie zmotywuje do szybszego zakończenia budowy

motywować to się kazdy sam najlepiej motywuje

- jak wpakował tysiące złotych i efektu nie ma

a zdzierstwo z ludzi, którzy nie maja full kasy by w błyskawicznym tempie

za posrednictwem kompleksowego wykonawcy wybudowac,

to ich dobijanie.

Efekt jak napisałem - wielu by zaczeło powoli ale boją się kosztów i działki lezą

odłogiem i czekaja, czekają ...

Było już wiele tematów związanych z przejściem na taryfę G przed zakończeniem budowy i oddaniem budynku. Poszukaj.

W skrócie, instalacje są już na ścianach, ściany zatynkowane przynajmniej w sporej części domu, zainstalowany osprzęt, zmontowana rozdzielnia i wykonane pomiary. Elektryk podpisuje odpowiednie oświadczenie i idziesz z tym do Zakładu Energetycznego.

W skrócie, instalacje są już na ścianach, ściany zatynkowane przynajmniej w sporej części domu, zainstalowany osprzęt, zmontowana rozdzielnia i wykonane pomiary. Elektryk podpisuje odpowiednie oświadczenie i idziesz z tym do Zakładu Energetycznego.

Witam

Akurat ..................

Zapomnialeś tylko dodac że zakład energetyczny ząda przede wszystkim kwitu z nadzoru budowlanego o zakonczeniu budowy i oddaniu budynku do użytkowania . Bez tego nie masz co marzyć o przejsciu na taryfę G...iles tam .

rzeszowski ZE w Jaśle nie żądał nic poza oświadczeniem uprawnionego elektryka który wykonywał instalacje i założyli licznik (co prawda po 9 miesiącach od podpisania umowy podobno same przetargi na projekt i wykonanie to 6 m-cy) ale dom jeszcze nie był oddany do użytku a od razu dostałem taryfe użytkową

...ich interesuje instalacja i kwity od elektryka z silnym akcentem na to ostatnie

I to jest sedno sprawy.

Problemy zaczynają się, gdy instalację została wykonana systemem gospodarczym przez lokalnego hydraulika i... brakuje nam jedynie tych kwitów (pomiarów i pieczątek) na poparcie naszej prośby o zmianę taryfy.

Witam

Akurat ..................

Zapomnialeś tylko dodac że zakład energetyczny ząda przede wszystkim kwitu z nadzoru budowlanego o zakonczeniu budowy i oddaniu budynku do użytkowania . Bez tego nie masz co marzyć o przejsciu na taryfę G...iles tam .

należy wtedy zażądac od Zakładu Energetycznego podstawy prawnej

a jesli nie podadzą - oddac sprawe do prokuratury ...

Jest też taka metoda że dokonuje się zgłoszenia pomieszczenia gospodarczego na działce...czyli w 99% ,,budy budowlanej" i z tym zgłoszeniem idziemy do elektrowni....po budowie zgłaszamy rozbiorke, lub traktujemy pomieszczenie jako docelowe na taczki itp. :wink: .

Działa w bardzo wielu przypadkach :wink:

...

Mam postawioną skrzynkę na granicy działki i doprowadzony do niej prąd. W dniu dzisiejszym podpisałem umowę na dostawę energii elektrycznej i za kilka dni będę miał podłączony licznik. Od tego momentu prąd zacznie płynąć do mego domu. No i oczywiście zaczynam za ten prąd płacić i to 55 zł/ miesięcznie abonament plus ilość kw pomnożona przez stawkę dlatego że jest to traktowane jako prąd budowlany a po odebraniu budynku do użytkowania abonament spadnie do 12 zł a stawka będzie niższa. I tu nasuwa mi się pytanie:

ehh.... ten monopol

Może Tobie nie pomogę, ale dlatego ja składając wniosek o warunki przyłącza zaznaczyłem, że chcę prąd właściwy, a nie budowlany.

A mogę sobie na to pozwolić bo mam czas na budowę i Ci którzy planują budowę i mają sporo czasu to niech sobie w pierwszej kolejności zamówią przyłącze.

Korzyść taka:

- tańszy prąd

- nie płacimy 2 razy za przyłącze ( budowlany i docelowy)

- unikamy problemów ze zmianą taryfy jak to często bywa :(

Może Tobie nie pomogę, ale dlatego ja składając wniosek o warunki przyłącza zaznaczyłem, że chcę prąd właściwy, a nie budowlany.

A mogę sobie na to pozwolić bo mam czas na budowę i Ci którzy planują budowę i mają sporo czasu to niech sobie w pierwszej kolejności zamówią przyłącze.

Korzyść taka:

- tańszy prąd

- nie płacimy 2 razy za przyłącze ( budowlany i docelowy)

- unikamy problemów ze zmianą taryfy jak to często bywa :(

Możesz sobie składać wniosek o taryfę docelową, a i tak na 99% dostaniesz budowlaną.

Dlaczego mam płacić 2 razy za przyłącz ? :o

Nie dostanę budowlanego bo go nie potrzebuję! Na docelowe muszę poczekać ok 8 miesięcy i sobie poczekam. W najbliższym czasie będę podpisywał umowę ( w niej określasz datę zapotrzebowania na prąd) wpłacę 40% kosztu przyłącza i po postawieniu skrzynki resztę i dostaje licznik i korzystam z taryfy na jaką podpisałem umowę. Więc nikt mi nie postawi przyłącza budowlanego ponieważ NIE MA TAKIEJ POTRZEBY.

Co do kosztu przyłączenia budowlanki to chyba wynosi coś 150 pln ( strzelam) a docelowy i tak trzeba zapłacić zgodnie z zamówioną mocą i rodzaju przyłącza (nadziemne/ podziemne)