odaro 30.06.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Właśnie odkryłem uszkodzony przez tynkarzy kabel koncentryczny wygląda to tak jak zdjęciach poniżej. Jak najlepiej będzie naprawić takie uszkodzenie biorąc pod uwagę że jest to kabel koncentryczny. http://images46.fotosik.pl/154/55355c92d7bd9118.jpg http://images47.fotosik.pl/154/f822ac8fa4c00e69.jpg http://images46.fotosik.pl/154/95af3f0fd2329138.jpg http://images38.fotosik.pl/150/5a9b2f361abf7071.jpg Wychodzi na to że kabel będzie stykał się styropianem na stropie poddasza. Ten odcinek nie będzie leżał w wylewce betonowej no i wystaje spod tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 30.06.2009 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 ze zdjęć wygląda na to, że jedynie powłoka jest uszkodzona. Nie widać żadnych uszkodzeń w ekranie, jedynie masa pyłu i tynku. Oczyścić, zaizolować przeciw wilgoci i zapomnieć o problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 30.06.2009 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 ze zdjęć wygląda na to, że jedynie powłoka jest uszkodzona. Nie widać żadnych uszkodzeń w ekranie, jedynie masa pyłu i tynku. Oczyścić, zaizolować przeciw wilgoci i zapomnieć o problemie. Nie widać tego tak dobrze na zdjęciach ale pojedyncze przewody ekranu są uszkodzone ale generalnie ekran jest tylko draśniety. Zwykła izolacja wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bmiara 30.06.2009 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Tak, nie ma się co przejmować, będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 01.07.2009 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Tak, nie ma się co przejmować, będzie ok a jak nie będzie mógł spać to odkuj rozetnij wstaw beczkę i zatynkuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek K 01.07.2009 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Jeszcze gorzej. Beczka musiała by być hermetyczna.Miałem jedną zatynkowaną (na zewnątrz), po 10-ciu latach musiałem wymienić cały kabel.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 01.07.2009 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Tak, nie ma się co przejmować, będzie ok a jak nie będzie mógł spać to odkuj rozetnij wstaw beczkę i zatynkuj No jestem pod wrażeniem Twoich pomysłów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 01.07.2009 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Nic nie rozcinać. Jedynie wykonać pomiar, czy wewnętrzna żyła jest w porządku. Jeżeli tak to tylko taśma izolacyjna i będzie OK. Chyba, że kabel idzie po zewnętrznej stronie ściany, wtedy izolacja musi być bardziej szczelna(termokurczliwa lub samowulkanizująca). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 01.07.2009 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Tak, nie ma się co przejmować, będzie ok a jak nie będzie mógł spać to odkuj rozetnij wstaw beczkę i zatynkuj No jestem pod wrażeniem Twoich pomysłów. to co masz na zdjęciach nie ruszaj jest OK , tak jak radzili taśma i zapomnij .. kolego a myślisz , że wduzych instalacjach choćby blokowych lub TV przemysłowej masz wszystkie kable w jednym kawałku , jak połączysz złączką to nic Ci się nie stanie z sygnałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 01.07.2009 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Dobrze zaizolowac - naciagaj izolacje przy nawijaniu. Koszulki termokurczliwej raczej nie zalozy jak to kabel w scianie bo by musial sciagac kabel a tego raczej nie chce robic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 01.07.2009 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Podobno są jakieś taśmy samowulkanizujące się czyli lepsze od zwykłych izolacyjnych. Spotkaliście się z taką taśmą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 01.07.2009 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Nie kombinuj, nie ma sensu. Owiń to uszkodzenie zwykłą taśmą izolacyjną i niech tynkują dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 01.07.2009 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 To tylko przewod antenowy, dobrze zaizolowac, zatynkowac i zapomniec. Nic sie z tym nie stanie, ekran aluminiowy nie zardzewieje, moze tylko troche zasniedziec albo i to nie, ciaglosci elektrycznej nie straci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 01.07.2009 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Podobno są jakieś taśmy samowulkanizujące się czyli lepsze od zwykłych izolacyjnych. Spotkaliście się z taką taśmą Tak miałem do czynienia często stosowałem z racji zawodu. Dobra rzecz. Bo nie przepuszcza wilgoci jak zwykła taśma i nie rozkleja się po czasie. Jeżeli to jest wewnątrz budynku to wystarczy zwykła taśma. Ekran wygląda na dobry więc rozcinanie kabla i wstawianie beczki nie ma sensu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 09.07.2009 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Podobno są jakieś taśmy samowulkanizujące się czyli lepsze od zwykłych izolacyjnych. Spotkaliście się z taką taśmą To jest właśnie dobre rozwiązanie. Tynk jest alkaliczny i może spowodować błyskawiczna korozję oplotu. Stosuję te taśmy od 30 lat (jeszcze kupowałem za dolary...), robi wielu producentów w tym także 3M. Świetnie się sprawdzają, także na zewnątrz, przy bezpośrednim działaniu czynników atmosferycznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 10.07.2009 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Odessać odkurzaczem pył.Przemyć (przepłukać) benzyną, odtłuszczaczem, itp.Wypełnić jakąś masą żywiczną (bitumiczną) ubytki izolacji – najlepiej jakby masa była elastyczna i najlepiej "samoutwardzająca".Od biedy zalać (wypełnić) klejem epoksydowym – też będzie dobrze. Ps. Jestem ciekaw jak „założyć” tą izolacje, skoro kabel jest „zatynkowany” – rwać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 10.07.2009 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Odessać odkurzaczem pył. Przemyć (przepłukać) benzyną, odtłuszczaczem, itp. Wypełnić jakąś masą żywiczną (bitumiczną) ubytki izolacji – najlepiej jakby masa była elastyczna i najlepiej "samoutwardzająca". Od biedy zalać (wypełnić) klejem epoksydowym – też będzie dobrze. Ps. Jestem ciekaw jak „założyć” tą izolacje, skoro kabel jest „zatynkowany” – rwać? Odkuć mogę bo i tak ta część kabla będzie schowana w wylewce. Czy naprawdę trzeba aż takie skomplikowane rzeczy zastosować bo zaczynam się bać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 11.07.2009 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2009 Zalać klejem/silikonem na gorąco takim z pistoletu popularnie zwanego gluciarką. Na taki klej zazwyczaj są przyklejane przewody telefonicze lub alarmowe. Uszczelni i zaizoluje na amen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.07.2009 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 Ten klej na gorąco urodził się też do zalewania elektroniki.Tam nie ma mocy i nic grzać się nigdy nie będzie.Podkuć, zalać glutem i zapomnieć. Będzie solidnie.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kip 03.05.2011 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Witam, mam podobny problem. Podczas odkrywania kabli uszkodziłem fragment zewnętrznej izolacji kabla koncentrycznego TV SAT w tynku gipsowym oraz sam ekran. Jest uszkodzenie na ok. 4mm odcinku długości kabla. Duża część drucików w oplocie została pozrywana i część folii aluminiowej, ale nie na całym obwodzie kabla (uszkodzenie na ok. 1/3 obwodu), tak więc połączenie elektryczne środkowej żyły oraz ekranu w dalszym ciągu istnieje. Przewód po poprawieniu uszkodzonej izolacji dodatkowo zaizolowałem izolacją termokurczliwą i pokryłem tynkiem. Czy taki defekt wprowadzi zakłócenia w jakości sygnału? Proszę o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts