Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uszkodzony kabel koncentryczny

odaro

Recommended Posts

Właśnie odkryłem uszkodzony przez tynkarzy kabel koncentryczny wygląda to tak jak zdjęciach poniżej.

Jak najlepiej będzie naprawić takie uszkodzenie biorąc pod uwagę że jest to kabel koncentryczny.

http://images46.fotosik.pl/154/55355c92d7bd9118.jpg

http://images47.fotosik.pl/154/f822ac8fa4c00e69.jpg

http://images46.fotosik.pl/154/95af3f0fd2329138.jpg

http://images38.fotosik.pl/150/5a9b2f361abf7071.jpg

Wychodzi na to że kabel będzie stykał się styropianem na stropie poddasza.

Ten odcinek nie będzie leżał w wylewce betonowej no i wystaje spod tynku.

ze zdjęć wygląda na to, że jedynie powłoka jest uszkodzona. Nie widać żadnych uszkodzeń w ekranie, jedynie masa pyłu i tynku. Oczyścić, zaizolować przeciw wilgoci i zapomnieć o problemie.

Nie widać tego tak dobrze na zdjęciach ale pojedyncze przewody ekranu są uszkodzone ale generalnie ekran jest tylko draśniety.

Zwykła izolacja wystarczy?

Tak, nie ma się co przejmować, będzie ok

a jak nie będzie mógł spać to odkuj rozetnij wstaw beczkę i zatynkuj :wink:

No jestem pod wrażeniem Twoich pomysłów.

to co masz na zdjęciach nie ruszaj jest OK , tak jak radzili taśma i zapomnij

.. kolego a myślisz , że wduzych instalacjach choćby blokowych lub TV przemysłowej masz wszystkie kable w jednym kawałku , jak połączysz złączką to nic Ci się nie stanie z sygnałem

Podobno są jakieś taśmy samowulkanizujące się czyli lepsze od zwykłych izolacyjnych.

Spotkaliście się z taką taśmą

Tak miałem do czynienia często stosowałem z racji zawodu. Dobra rzecz.

Bo nie przepuszcza wilgoci jak zwykła taśma i nie rozkleja się po czasie. Jeżeli to jest wewnątrz budynku to wystarczy zwykła taśma. Ekran wygląda na dobry więc rozcinanie kabla i wstawianie beczki nie ma sensu !

• 2 weeks później...
Podobno są jakieś taśmy samowulkanizujące się czyli lepsze od zwykłych izolacyjnych.

Spotkaliście się z taką taśmą

To jest właśnie dobre rozwiązanie.

Tynk jest alkaliczny i może spowodować błyskawiczna korozję oplotu.

Stosuję te taśmy od 30 lat (jeszcze kupowałem za dolary...), robi wielu producentów w tym także 3M.

Świetnie się sprawdzają, także na zewnątrz, przy bezpośrednim działaniu czynników atmosferycznych

Odessać odkurzaczem pył.

Przemyć (przepłukać) benzyną, odtłuszczaczem, itp.

Wypełnić jakąś masą żywiczną (bitumiczną) ubytki izolacji – najlepiej jakby masa była elastyczna i najlepiej "samoutwardzająca".

Od biedy zalać (wypełnić) klejem epoksydowym – też będzie dobrze.

Ps. Jestem ciekaw jak „założyć” tą izolacje, skoro kabel jest „zatynkowany” – rwać?

Odessać odkurzaczem pył.

Przemyć (przepłukać) benzyną, odtłuszczaczem, itp.

Wypełnić jakąś masą żywiczną (bitumiczną) ubytki izolacji – najlepiej jakby masa była elastyczna i najlepiej "samoutwardzająca".

Od biedy zalać (wypełnić) klejem epoksydowym – też będzie dobrze.

Ps. Jestem ciekaw jak „założyć” tą izolacje, skoro kabel jest „zatynkowany” – rwać?

Odkuć mogę bo i tak ta część kabla będzie schowana w wylewce.

Czy naprawdę trzeba aż takie skomplikowane rzeczy zastosować bo zaczynam się bać :-?

• 1 year później...

Witam,

mam podobny problem. Podczas odkrywania kabli uszkodziłem fragment zewnętrznej izolacji kabla koncentrycznego TV SAT w tynku gipsowym oraz sam ekran. Jest uszkodzenie na ok. 4mm odcinku długości kabla. Duża część drucików w oplocie została pozrywana i część folii aluminiowej, ale nie na całym obwodzie kabla (uszkodzenie na ok. 1/3 obwodu), tak więc połączenie elektryczne środkowej żyły oraz ekranu w dalszym ciągu istnieje. Przewód po poprawieniu uszkodzonej izolacji dodatkowo zaizolowałem izolacją termokurczliwą i pokryłem tynkiem. Czy taki defekt wprowadzi zakłócenia w jakości sygnału? Proszę o opinie.