highwayman 30.06.2009 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Przeczytałem co się dało na temat kominów ale... ....jednak chciałbym zapytać: jaki wybudować zewnętrzny komin minimum do małej kozy typu np: OLIMP 8 kw, fi 130, wymagany ciąg komina 10 Pa? Domek mam drewniany, letniskowy, niski ale wśród drzew. Minimum znaczy minimalne wymiary i cena. Bardzo proszę o krótkie wskazówki. Dyskusje między zwolennikami systemowych i murowanych już znam Najchętniej bym wymurował. pozdrawiam i z góry dziękuję Pytanie dodatkowe: jak rozwiązać przejście rury przez drewnianą ścianę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 01.07.2009 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Średnica komina powinna być 150 mm w Twoim przypadku i po sprawie. Co do ciągu to zależy od kilku czynników a przede wszystkim od długości co zapewne wiesz. Reszta wyjdzie po uruchomieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olegeo.pl 18.09.2013 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Od roku śledzę wątek kominków i puszczam pytanie jak przeprowadzić komin przez drewnianą ścianę... Tu też znalazłem takie pytanie. Niestety. znowu pominięte milczeniem. Czy ktoś ma w tej sprawie doświadczenie (rodzaj izolacji, grubość , wielkość prześwitu itp....) ? Kominek/ koza najmniejsze z możliwych... Timur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keyo 19.09.2013 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Mam garaż koło domu i nieraz w zimie by pasowało coś podłubać w wolnych chwilach tylko ciężko przy minusie. Doradzicie coś dobrego i taniego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarolEs 27.09.2013 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Dolot komina przez drewnianą ścianę puszczamy rurą z czarnej stali 2mm , w obudowie z płyt glinowo krzemianowych wypełnionych wełną dylatacyjną, czyli wykonujemy skrzynkę z płyt Silca, Promasil itp , grubośc minimum 3cm, wewnątrz tej skrzynki wypełnionej dodatkow wełną izolacyjną puszczamy przyłącze z czarnej stali. Przyłącze nie powinno bezpośrednio dotykać płyty glinowokrzemianowej. to tak w skrócie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 29.09.2013 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Widzieliście nieraz na budowach (i nie tylko) barak, w nim kozę marketową podłączoną rurą fi100 w poziomie metr i w pionie metr?zazwyczaj pali się jak jasna cholera...co Wy na to > Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts