Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop teriva -wylewki w miejscach gdzie brak pustaków

Recommended Posts

Witam

Mam juz położoną terivę. strop był przeprojektowany przy adaptacji i powstało kilka dodatkowych wylewek np pas szerokości ok 30 cm, który trezba zalać betonem bo pustak jest zbyt szeroki. Moim zdaniem taki kawał betonu, bo o grub 27 cm niepotrzebnie obciązą strop. Czy w takich miejscach stosowaliście np płytę styropianową ograniczającą grubość wylewanego betonu?Oczywiście płyta byłaby zalana z każdej strony i wtedy całkowita grubość betonu w wylewce byłaby mniejsza np 10 cm, co w zupełności wystarczy na przeniesienie obciążeń. Inny sposób to położenie pustaka wzdłłuż belek po odpowiednim jego przycięciu od dołu.

pozdr

Miałem kilka takich miejsc w stropie. Gdzie się dało, stosowałem pustaki teriva-bis na mniejszy rozstaw. Niestety są one wyższe, więc trzeba się liczyć z niższym nadbetonem lub zrobią się górki. U mnie wyszły takie właśnie takie górki, z którymi trzeba było się pobawić przy wylewkach. Wolałem tak, niż dociążać strop.

A w jednym miejscu, gdzie nic się nie dało dopasować, wg projektu miał być strop grubości zwykłego żelbetowego stropu, następnie wypełniony keramzytem do poziomu reszty stropu. Ponieważ byłoby to uperdliwe w użytkowaniu, postanowiliśmy nie wypełniać całej studni keramzytem, ale ostatnie 4cm zalać betonem. Ponieważ życie pisze własne scenariusze, keramzytu nie dostarczono i zamiast niego użyliśmy twardego styropianu.

Przez rok się nie zawaliło. ;-)