Cezarr 01.07.2009 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 WitamMam juz położoną terivę. strop był przeprojektowany przy adaptacji i powstało kilka dodatkowych wylewek np pas szerokości ok 30 cm, który trezba zalać betonem bo pustak jest zbyt szeroki. Moim zdaniem taki kawał betonu, bo o grub 27 cm niepotrzebnie obciązą strop. Czy w takich miejscach stosowaliście np płytę styropianową ograniczającą grubość wylewanego betonu?Oczywiście płyta byłaby zalana z każdej strony i wtedy całkowita grubość betonu w wylewce byłaby mniejsza np 10 cm, co w zupełności wystarczy na przeniesienie obciążeń. Inny sposób to położenie pustaka wzdłłuż belek po odpowiednim jego przycięciu od dołu.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 01.07.2009 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Miałem kilka takich miejsc w stropie. Gdzie się dało, stosowałem pustaki teriva-bis na mniejszy rozstaw. Niestety są one wyższe, więc trzeba się liczyć z niższym nadbetonem lub zrobią się górki. U mnie wyszły takie właśnie takie górki, z którymi trzeba było się pobawić przy wylewkach. Wolałem tak, niż dociążać strop. A w jednym miejscu, gdzie nic się nie dało dopasować, wg projektu miał być strop grubości zwykłego żelbetowego stropu, następnie wypełniony keramzytem do poziomu reszty stropu. Ponieważ byłoby to uperdliwe w użytkowaniu, postanowiliśmy nie wypełniać całej studni keramzytem, ale ostatnie 4cm zalać betonem. Ponieważ życie pisze własne scenariusze, keramzytu nie dostarczono i zamiast niego użyliśmy twardego styropianu. Przez rok się nie zawaliło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 01.07.2009 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 No właśnie- wiesz o co biega. Ze względu na wysokość tych krótszych pustaków odrzuciłam takie rozwiązanie, ale twardy styropian umiejętnie włożony chyba nic złego nie spowoduje. Zalewałeś trochę spód potem kładłeś styropian i znowy wylewka górą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 01.07.2009 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Spód miał zalewaną wysokość konstrukcyjną wg projektu, czyli u mnie 10cm. Był zalewany na samym początku, żeby zdążył chociaż trochę stężeć. Potem było 10cm styropianu i na to 4-5cm betonu. Takie minimum, żeby nie pękał. I nie popękał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts