pytanja 01.07.2009 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Witam, Proszę o radę co zrobić aby zlikwidować następujące zjawisko: Rodzice nają dom, w którym wykonano remont w suterenach (przy okazji obniżono poziom posadzki o kikanaście cm, jest nowa posadzka= dwie wylewki tzw. ślepa wylewka + podwójna folia + styropian i końcowa wylewka, jedynym mankamentem wg mnie jest to, że przy okazji obniżania poziomu posadzki część ściany od posadzki "te kilkanaście cm) jest uzyskane z fundamentu i stara izolacja pozioma jest na poziomie kilkanaście cm powyżej aktualnego poziomu posadzki, może to też przyczyna tego podmakanie przed burzą (?), te kilkanaśćie cm zabezpieczyłem folią w płynie od wewnątrz). Problem polega na tym, że przed "mocną" burzą w okresie wiosenno-letnim naścianie występuje rosa, która się skrapla, najgorzej na płytkach w łazience i spiżarni, nadmienię, że ściana od wewnątrz przed położeniem płytek została pomalowana folią w płynie, a wczeniej na wysokości, tej która została uzsykana z obniżenia poziomu posadzki została pokryta zaprawą uszczelniającą.Mam pytanie czy drenaż budynku ((malowanie dysperbitem, folia+rura drenarska z włókniną +materiał filtracyjny (żwir)) pomógłby wyeliminować to zjawisko, czy może oprócz drenażu należałoby zastosować hydrostyropian na ścianach zewnętrznych wkopanych w ziemię, aby nie było różnic temperatur co wg mnie jest przyczyną tego zjawiska, inna przyczyna to może to, że beton (fundamenty) podciąga z zeimi wilgoć,ponieważ to zjawisko występuje minimalnie również na ściankach działowych ? Bardzo proszę o radę, ponieważ do tej pory dzwoniłem do wykonawców wykonujących drenaż, izolacje fundamentów, ale nikt mi nie powiedział jak temu zaradzić, tylko hasła: drenaż nie zaszkodzi, na pewno dużo pomoże ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 01.07.2009 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Mam to samo. I wiele osób jeszcze to ma. Wysoka temperatura, duża wilgotność powietrza i para wykrapla się na chłodnych miejscach. Poszukaj na forum, oprócz Twojego są jeszcze dwa wątki na pierwszej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts