mariusz_zxx 01.07.2009 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Mam pewien problem... Instalacja elektryczna zrobiona trzeba zabrać się za odbiór. Potrzebne są pomiary. Czy wiecie może jakie musi mieć kwalifikacje ten cały "mierniczy" ? Jedni mówią, ze E inni D a jeszcze inni mówią o uprawnieniach budowlanych Do energetyki nie mogę się dodzwonić.... Dodam ze to rejon Wrocław ale to chyba nie ma znaczenia. Liczę na pomoc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciu 01.07.2009 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Ja właśnie dzisiaj dzwoniłam do ENERGIA PRO w sprawie zmiany taryfy budowlanej na zwykłą i też mi mówili o tych pomiarach, nie pytałam kto to ma zrobić (nam zrobi elektryk, który robił całą elektrykę - ma uprawnienia). Ale najpierw musimy mieć pismo z Inspektoratu Budowlanego dot. oddania budynku do użytkowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 01.07.2009 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Co kraj, to obyczaj. Mamy taryfę zwykłą, mimo, że nie mamy jeszcze odbioru i nie było z tym żadnego problemu. Niestety nie ma jednolitego podejścia we wszystkich rejonach energetycznych, bo wiem, że w innych nie chcieli bez odboiru zwykłej taryfy przydzielić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garcia27 01.07.2009 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Uprawnienia "E" - może wykonać pomiary, uprawnienia "D", może wypełnić protokół, zinterpretować wyniki pomiarów i wystawić ocenę dla instalacji - pozytywna lub negatywna.Oczywiście mówię o uprawnieniach kontrolno-pomiarowych, a nie na montaż czy eksploatację instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts