bisia 01.07.2009 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Dom jest w trakcie wykańczania. Po ulewach zauważyliśmy na podłodze przy kominach wodę: solidne krople wody wyszły na płytki na podłodze, tam gdzie nie ma jeszcze położonej podłogi, mocno mokra jest wylewka. Ściany komina są suche, na poddaszu śladu nie ma, tylko na parterze. Jeden komin jest do kominka, więc jeden wlot ma zatkany od góry (wentylacyjny), i podłoga jest mokra tylko przy dymnym (nie ma żadnej czapy), a przy drugim kominie (na rury z kotłowni) mokro jest wokoło. Czy to może być woda, która wpadła podczas ulewy do środka komina czy też komin przecieka (złe obróbki blacharskie)? Czy założenie czapy na wszystkie otwory spowoduje, że problem się nie powtórzy?I najważniejsze pytanie: co z tą wodą, co wpadła do środka? czy wyparuje przez podłogę, czy też mam się mocno martwić, bo mogła gdzieś wpłynąć pod podłogę, skąd niekoniecznie wyparuje i naczynić poważnych szkód (np. pod styropian)?Na szczęście nie położyliśmy jeszcze parkietu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 07.07.2009 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 jeżeli nie masz wody na zewnątrz komina to obróbki mogą być ok. Jak wygląda komin w środku? też mokry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maysee 07.07.2009 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 A kominy z jakiej cegly byly stawiane jesli mozna zapytac (pelnej czy dziurawki?). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 07.07.2009 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Mam komin dymny fi 20cm. U podstawy mam odpływ do zbiornika (opróżnianego ręcznie w miarę potrzeby). Po paru dniach opadów zbiera się 1-2 szklanki wody i muszę wylewać.Jak tylko dorwę jakiegoś fachowca, to założę daszek na komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bisia 07.07.2009 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 cegła dziurawka, już wiem, że muszę założyć czapkę na komin... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maysee 07.07.2009 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 No wlacha, podstawowy blad przy murowaniu kominow. Nie powinno sie uzywac dziurawek. Tylko pelna cegla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 07.07.2009 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 U nas też oba kominy z dziurawki i po ostatnich ulewach woda po nich ciekła. Musieliśmy wynająć podnośnik koszowy i murarzy, żeby poprawili fugi w kominie, bo powinny być pełne a były cofnięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 08.07.2009 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Z dziurawki można murować, tylko na pełne fugi i porządna czapa na górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.07.2009 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Nie wypisuj bzdur!!! Z dziurawki nie wolno stawiać kominów ani obmurowywać nią kominów systemowych! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 10.07.2009 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Nie wypisuj bzdur!!! Z dziurawki nie wolno stawiać kominów ani obmurowywać nią kominów systemowych! Pozdrawiam. Niby czemu. Mam taki właśnie komin, obudowany dziurawką ponad dachem i ani kropli wody w kominie, obok komina, na kominie, itd, a trochę ostatnio leje. Sąsiad się skarżył, że coś mu komin zalewa, ma z takiej samej cegły, ale cofnięte spoiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 10.07.2009 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 To nie są wymysły. U mnie poprawienie takiej fuszery kosztowało 1500zł (1000zł wzięli murze, 450zł podnośnik koszowy i 50 zaprawa do klinkieru na poprawienie fug). Nie wypisuj bzdur!!! Z dziurawki nie wolno stawiać kominów ani obmurowywać nią kominów systemowych! Pozdrawiam. Niby czemu. Mam taki właśnie komin, obudowany dziurawką ponad dachem i ani kropli wody w kominie, obok komina, na kominie, itd, a trochę ostatnio leje. Sąsiad się skarżył, że coś mu komin zalewa, ma z takiej samej cegły, ale cofnięte spoiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 10.07.2009 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 a mi się wydaje że to może nie być wina materiału z jakiego jest komin, miałem po ostatnich ulewach taki przypadek, poraz pierwszy od 4 lat , że spora kałuża wody wylała sie z komina przez wyczystke w kotłowni, w piecu się nie paliło , poprostu tak mocno i długo lało , że pionowo padający deszcz poprostu kapał do środka komina i lało się od wnętrza, komin dymowy o przekroju 27x27 cm , więc spora dziura niczym nie osłonięta od góry pozwoliła wlać się wodzie do komina i polecieć na dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 10.07.2009 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Dlatego warto pomyśleć o zadaszeniu komina, przy okazji chroni przed wdmuchiwaniem dymu do komina przy niekorzystnym wietrze.Ja mam takie coś z kwasówki:http://images46.fotosik.pl/160/ac7378fb97efdafb.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.07.2009 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Na swoim dachu możesz robić co chcesz i to też nie do końca. Materiały, z których należy murować kominy określa Polska Norma. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
__Marek 10.07.2009 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Na swoim dachu możesz robić co chcesz i to też nie do końca. Materiały, z których należy murować kominy określa Polska Norma. Pozdrawiam. i nie pozwala na użycie dziurawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 13.07.2009 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Dlatego warto pomyśleć o zadaszeniu komina, przy okazji chroni przed wdmuchiwaniem dymu do komina przy niekorzystnym wietrze. Ja mam takie coś z kwasówki: http://images46.fotosik.pl/160/ac7378fb97efdafb.jpg O ile dobrze pamiętam akurat taki kształt znacząco pogarsza ciąg przy wiejącym wietrze. Lepszy jest płaski albo wklęsły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts