Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

po deszczu - woda na podłodze przy kominie

Recommended Posts

Dom jest w trakcie wykańczania. Po ulewach zauważyliśmy na podłodze przy kominach wodę: solidne krople wody wyszły na płytki na podłodze, tam gdzie nie ma jeszcze położonej podłogi, mocno mokra jest wylewka. Ściany komina są suche, na poddaszu śladu nie ma, tylko na parterze.

Jeden komin jest do kominka, więc jeden wlot ma zatkany od góry (wentylacyjny), i podłoga jest mokra tylko przy dymnym (nie ma żadnej czapy), a przy drugim kominie (na rury z kotłowni) mokro jest wokoło.

Czy to może być woda, która wpadła podczas ulewy do środka komina czy też komin przecieka (złe obróbki blacharskie)? Czy założenie czapy na wszystkie otwory spowoduje, że problem się nie powtórzy?

I najważniejsze pytanie: co z tą wodą, co wpadła do środka? czy wyparuje przez podłogę, czy też mam się mocno martwić, bo mogła gdzieś wpłynąć pod podłogę, skąd niekoniecznie wyparuje i naczynić poważnych szkód (np. pod styropian)?

Na szczęście nie położyliśmy jeszcze parkietu...

Nie wypisuj bzdur!!! Z dziurawki nie wolno stawiać kominów ani obmurowywać nią kominów systemowych! Pozdrawiam.

Niby czemu.

Mam taki właśnie komin, obudowany dziurawką ponad dachem i ani kropli wody w kominie, obok komina, na kominie, itd, a trochę ostatnio leje.

Sąsiad się skarżył, że coś mu komin zalewa, ma z takiej samej cegły, ale cofnięte spoiny.

To nie są wymysły. U mnie poprawienie takiej fuszery kosztowało 1500zł (1000zł wzięli murze, 450zł podnośnik koszowy i 50 zaprawa do klinkieru na poprawienie fug). :evil:

Nie wypisuj bzdur!!! Z dziurawki nie wolno stawiać kominów ani obmurowywać nią kominów systemowych! Pozdrawiam.

Niby czemu.

Mam taki właśnie komin, obudowany dziurawką ponad dachem i ani kropli wody w kominie, obok komina, na kominie, itd, a trochę ostatnio leje.

Sąsiad się skarżył, że coś mu komin zalewa, ma z takiej samej cegły, ale cofnięte spoiny.

a mi się wydaje że to może nie być wina materiału z jakiego jest komin, miałem po ostatnich ulewach taki przypadek, poraz pierwszy od 4 lat , że spora kałuża wody wylała sie z komina przez wyczystke w kotłowni, w piecu się nie paliło , poprostu tak mocno i długo lało , że pionowo padający deszcz poprostu kapał do środka komina i lało się od wnętrza, komin dymowy o przekroju 27x27 cm , więc spora dziura niczym nie osłonięta od góry pozwoliła wlać się wodzie do komina i polecieć na dół.

Dlatego warto pomyśleć o zadaszeniu komina, przy okazji chroni przed wdmuchiwaniem dymu do komina przy niekorzystnym wietrze.

Ja mam takie coś z kwasówki:

http://images46.fotosik.pl/160/ac7378fb97efdafb.jpg

O ile dobrze pamiętam akurat taki kształt znacząco pogarsza ciąg przy wiejącym wietrze. Lepszy jest płaski albo wklęsły.