Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wiem ,ze na temat pomp ciepła jest mnóstwo wątków i postów -ale chciałabym z tego wyłowić informacje n.t. - jak wyżej - na ile pompa ciepła ( pisze o gruntowej) - może posłużyć do klimatyzacji ?

Przeczytanie całego wątku o pompach ciepła zabrałoby mi kilka miesięcy - więc na mnie nie krzyczcie :p . Wyszukiwarka natomiast niczego nie znalazła. Jesli ktos jest w stanie podac mi wątek dotyczący tematu będę wdzieczna.

Teraz coś o mnie- od początku chciałam zakładać pompę ciepła , podłogówke -ale tak ,żebymożna było tym ustrojstwem też chłodzić. Kiedyś czytałam na forum ,że wystarczy pompę puścić w obiegu " w drugą stronę".

Kiedy zlecałam projekt hydrauliki gość obiecał też oczywiście uwzględnic to w projekcie. Mam to nawet w umowie z nim :evil: . Niestety nie wywiązał się. Mnie się spieszyło z budową wiec mu odpuściłam.Potem hydraulicy ,którzy mieli wykonywać ( i zreszta wykonują ) moją instalację wod-kan-CO też obiecywali projekt z chłodzeniem jeśli kupie materiały z w całości z Firmy COMAP - i znowu łgarstwo. Po otrzymaniu projektu dowiedziałam się ,że to barfdzo duży koszt takiej instalacji itp , itd - słowem mnóstwo trudności - i znowu jestem łatwowierna. Dałam spokój.Do momentu rozmowy z projektantem z Comapu ,kóry był bardzo zdziwiony - bo jemu nikt nie mówił o projekcie chłodzenia- a zresztą oni nie mają do tego urzadzen.Słowem kolejny raz zostałam nabita w butelkę.

Tymczasem mamy falę upałów.Klimat nam się ociepla- i ponownie podnosi się pomysł chłodzenia pompą ciepła.

Czy to jest wykonalne - i bezpieczne dla domu ( hydraulicy mówili między innymi ,że w przypadku chłodzenia podłogi będzie na niej skraplac się rosa a podłoga będzie się grzybić i tu trzeba jakieś specjalne czujki w podłodze aby temu zapobiec.

CZy ktoś stosuje w ten sposób pompe ciepłai mógłby podzielić się doświadczeniami ? Bo jesli takie zastosowanie nie wchodiz w rachube to może trzeba zakładać klimatyzatory - przynajmniej w pomieszczeniach od południa - a ja jeszcze nie mam elewacji i tynków więc czas byłby w sam raz.

Napiszcie coś

please

• Odpowiedzi 241
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mnie chodzi taki szalony pomysł żeby zrobić chłodzenie na pompie ciepła ale powietrznej i klimakonwektorach.

Wszyscy odradzają chłodzenie przez podłogówkę z powodu jak twierdzą nieprzyjemnego odczucia zimnej podłogi aczkolwiek jest to wykonalne tylko musisz mieć system sterowania oparty na czujnikach punktu rosy.

Natomiast ja chce zrobić instalację taką że mam kocioł gazowy kondensacyjny na początek a w przyszłości dołączę powietrzną pompę ciepła i klimakonwektory.

Tylko że powietrzną pompę ciepła wykorzystywać głownie do klimatyzacji ale też do ogrzewania.

Problem jest tylko taki że jak dotychczas nie znalazłem hydraulika który podjął by się realizacji takiej instalacji.

Ja mam glikolową PC i klimakonwektory zasilane glikolem z dolnego źródła PC. Wydaje mi się, że to chyba jedyne sensowne rozwiązanie, które daje jako taki komfort (poza klimatyzacją wprost, czy też z PC powietrznej). Niestety nie potrafię ocenić jak skutecznie to działa, bo... dopiero to uruchomiłem, a nie było jeszcze dość ciepło, żebym musiał z tego korzystać ;-)

Ważna uwaga: żeby móc taką instalację wykonać potrzebne są klimakonwektory zasilane cieczą (a nie czysto elektryczne). Takich jest mniej, są gabarytowo większe i zwykle także droższe, bo do większych instalacji przewidziane.

Co do chłodzenia domu przy użyciu podłogówki, to ja zdecydowanie odradzam. Podłoga latem i tak jest chłodna (no bo nie ma grzania), a jak jeszcze zostanie dodatkowo schłodzona, to będzie po prostu nieprzyjemna (przynajmniej tak to widzę).

Gdyby jednak chłodzenie powierzchniowe przy użyciu podłogówki chcieć uruchomić, to trzeba uważać aby nie przekroczyć punktu rosy, czyli nie oziębić podłogi do tego stopnia, żeby na niej zaczęła się wykraplać woda. Niestety nie da się jednoznaczie podać o ile można schłodzić podłogę, bo to zależy od wilgotości względnej panującej w danym pomieszczeniu. Przy panującej ostatnio deszczowej pogodzie ludzie raportowali wilgotość względną na poziomie nawet ponad 70%. Chłodzenie powierzchniowe w takich warunkach jest nierealne.

Ja mam glikolową PC i klimakonwektory zasilane glikolem z dolnego źródła PC. Wydaje mi się, że to chyba jedyne sensowne rozwiązanie, które daje jako taki komfort (poza klimatyzacją wprost, czy też z PC powietrznej). Niestety nie potrafię ocenić jak skutecznie to działa, bo... dopiero to uruchomiłem, a nie było jeszcze dość ciepło, żebym musiał z tego korzystać ;-)

Ważna uwaga: żeby móc taką instalację wykonać potrzebne są klimakonwektory zasilane cieczą (a nie czysto elektryczne). Takich jest mniej, są gabarytowo większe i zwykle także droższe, bo do większych instalacji przewidziane.

.

Jakiej firmy klimkonwektory masz zainstalowane.

Jaki rodzaj przypodłogowe, sufitowe...

Jak poradziłeś sobie z odprowadzeniem skroplin szczególnie na poddaszu.

Klimakonwektory całkiem tanie nie są, no i działają tylko w jednym pomieszczeniu.

Mając wentylację mechaniczną (co najmniej nawiewną) można zaryzykować wsadzenie chłodnicy kanałowej spiętej z dolnym źródłem PC w kanał czerpni powietrza. Tylko, że to po pierwsze wymaga chłodnicy sporej mocy, po drugie przewymiarowania wentylacji, po trzecie prawidłowego ułożenia kanłów wentylacyjnych (głównie chodzi o ich izolację termiczną), aby uniknąć ryzyka skraplania się wilgoci na nich. No i wreszcie po czwarte nie pozwala na regulowanie temperatury w każdym pomieszczeniu z osobna (choć przy chłodzeniu powierzchniowym to akurat też jest mało realne)...

Ja ma klimakonwektory AERMEC. Rozpatrywaliśmy Daikina, Trane i Aermeca właśnie. Ten ostatni wyszedł po prostu najtaniej. Poza tym były drobne różnice w wyposarzeniu i przede wszystkim mocy zainstalowanych wymienników.

Ja mam zainstalowany jeden sufitowy (zabudowany w suficie) i jeden przyścienny/podsufitowy (u mnie wisi se na ścianie pod sufitem).

Co do skroplin, to po prostu jest rurka, w która one se te skropliny pompują. Drugi koniec rurki wpięty jest w kanalizę (przez syfon oczywiście). Nie wiem co szczególnego jest na poddaszu ze skroplinami. Lecą w dół tak samo jak te z parteru ;-)

SZkoda ,ze wcześniej nie wiedziałam o tych klimakonwektorach.Wtedy zamiast ogrzewania sciennego w niektórych pomieszczeniach dałabym klimakonwektory - cena pewnie podobna a można grzac i chłodzić.

Ciekawe czy ogrzewanie ścienne byłoby lepsze do chłodzenia jak podłogowe - czy to te same problemy?

Cena klimakonwektorów pewnie niższa niż ściennego, ale też i komfort grzania inny (to jest grzanie powietrzne, które żeby było wydajne musi robić spory "przeciąg").

Co do chłodzenia, to ścienne ma nieco mniej problemów niż podłogówka, ale nie na tyle mniej, żeby to coś zmieniło. Jedyna ważna rzecz: jak się zaczną ściany "pocić", to nikt się na nich nie pośliźnie ;-)

Ja ma klimakonwektory AERMEC. Rozpatrywaliśmy Daikina, Trane i Aermeca właśnie.

W jakiej firmie kupowałeś swoje klimakonwektory?

Kto je montował hydraulik czy firma która je sprzedaje?

Ja mam zainstalowany jeden sufitowy (zabudowany w suficie) i jeden przyścienny/podsufitowy (u mnie wisi se na ścianie pod sufitem).

Co do skroplin, to po prostu jest rurka, w która one se te skropliny pompują. Drugi koniec rurki wpięty jest w kanalizę (przez syfon oczywiście). Nie wiem co szczególnego jest na poddaszu ze skroplinami. Lecą w dół tak samo jak te z parteru ;-)

Czyli masz w sumie 2 klimakonwektory ten podsufitowy masz na poddaszu?

W jakiej firmie kupowałeś swoje klimakonwektory?

Kto je montował hydraulik czy firma która je sprzedaje?

W zaprzyjaźnionej. ;-) Oczywiście od dystrybutora polskiego. Dystrybutor tylko sprzedaje, więc montował kto inny. Wielkiej filozofii w tym nie ma.

Czyli masz w sumie 2 klimakonwektory ten podsufitowy masz na poddaszu?

Żaden nie jest na poddaszu ;-)

Ja ma klimakonwektory AERMEC. Rozpatrywaliśmy Daikina, Trane i Aermeca właśnie. Ten ostatni wyszedł po prostu najtaniej. Poza tym były drobne różnice w wyposarzeniu i przede wszystkim mocy zainstalowanych wymienników.

ravbc chce Cię jeszcze podpytać o Twoje klimakonwektory.

Czy wypróbowałeś już je do chłodzenia? Przy chłodzeniu wodę o jakiej temperaturze podajesz moc chłodnicza jest zazwyczaj podawana dla wody o temp 7st C. Twoja pompa ciepła jakie najniższe parametry wody może uzyskać.

Jak jest z hałasem wentylatorów czy jest bardzo słyszalny?

Czy wypróbowałeś już je do chłodzenia?

Nie ;-)

Przy chłodzeniu wodę o jakiej temperaturze podajesz moc chłodnicza jest zazwyczaj podawana dla wody o temp 7st C. Twoja pompa ciepła jakie najniższe parametry wody może uzyskać.

Tak jak pisałem, zasilam je wprost glikolem z dolnego źródła pompy ciepła. W tym wypadku 7stopni, to niemal najwyższa temperatura na jaką można liczyć... ;-)

Jak jest z hałasem wentylatorów czy jest bardzo słyszalny?

Słyszalny jest, zwłaszcza przy większych prędkościach. Czy przeszkadza nie wiem, nie testowałem na dłuższą metę.

PS. Co to za problemy ze skroplinami na poddaszu?

PS. Co to za problemy ze skroplinami na poddaszu?

U mnie na poddaszu mam miejsce tylko na klimakonwektory podsufitowe albo ścienne i teraz jest problem jak sensownie odprowadzić grawitacyjnie skropliny.

Niestety problem nie został rozwiązany na razie stanęło na pompkach do skroplin.

U mnie na poddaszu mam miejsce tylko na klimakonwektory podsufitowe albo ścienne i teraz jest problem jak sensownie odprowadzić grawitacyjnie skropliny.

Niestety problem nie został rozwiązany na razie stanęło na pompkach do skroplin.

Mój klimakonwektor podsufitowy ponoć sam z siebie pompuje skropliny parę centymtrów wyżej, więc podwieszany sufit wystarcza. Ten podsufitowy tak nie umie i będzie miał pompkę, aczkolwiek gdybym wcześniej go przewidział, to była spokojnie możliwość zrobienia odpływu grawitacyjnego.

Tak czy owak, nie widzę problemu ;-)

Napiszcie jakie przepusty należy zostawić dla tych klimakonwektorów?

Rozumiem ,ze jakiś przewód do odprowadzenia skroplin spod sufitu do kanalizacji -jakiej średnicy? , z czego?( mozna to podpiąć pod kanalizację z umywalki?)

Oraz drugi doprowadzający czynnik chłodniczy? ( wodę?) z pompy ciepła do klimakonwektora.

Pytam dlatego,że tynki jeszcze nie wszedzie połozone a i dom nie ocieplony to moze te rurki sobie na tym etapie połoze przy udziale niewielkiego kucia ( bez większej demolki :).

Rozumiem ,że jesli w rachube wchodzi chłodzenie 4 pomieszczen to trzeba bedzie kupic 4 klimakonwektory?

Jaka mniej wiecej moze byc cena takiego klimakonwektora?