Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kilka szybkich pytań koncepcyjnych:

1. Zakładając chłodzenie PC - nie ważne czy to podłogówką, czy klimakonwektorami - to nie ma chyba żadnego sensu podpinać reku pod dolne źródło? Ewentualnie zrobić dla reku osobny GGWC?

2. Gdybym w 1 lub w 2 pomieszczeniach chciał założyć klimakonwektor dla szybkiego efektu chłodzenia - to nie ma żadnego problemu, żeby chłodzić klimakonwektorem i podłogówką w tym samym czasie?

3. Co z chłodzeniem podłogą, punktem rosy itp w przypadku gdy w zdecydowanej większości domu na podłodze leży prakiet?

Jeżeli masz okładziny drewniane to zapewne trzeba będzie uzupełnić ściennym i wyjdzie to taniej niż klimakonwektory mieszacze itd przy okazji będzie " lepiej " grzać

• Odpowiedzi 241
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzisiaj załączyłem pierwszy raz funkcję chłodzenia w mojej pompie Atlantic Tri 11. Niestety zamiast chłodzenia było grzanie. Po 3 godzinach miałem gorącą podłogę i temperaturę w domu o 1,5oC wyższą niż przed włączeniem. Mam zbiornik standardowy Atlantica 300L przycisk na nim jest na słoneczku a nie śnieżynce ale to chyba nie ma znaczenia. Poniżej podaję ustawienia jakie mam w funkcji chłodzenia.

Ustawienia:

Program 902 , 15oC Obieg chłodzenia 1 temp. zad - komfort

908, 6.0oC Obieg chłodzenia 1, Temp zad zas. dla t.z. 25oC

909, 6.0oC Obieg chłodzenia 1, Temp zad zas. dla t.z. 35oC

912 24.0oC Obieg chłodzenia 1 przy temp. zew.

913 24 Obieg chłodzenia 1 Czas blok. na końcu ogrzew. h

918 26oC Obieg chłodzenia 1 Początek komp. letn. wg t.z.

919 40oC Obieg chłodzenia 1 Koniec komp. letn. wg t.z.

920 4.0oC Obieg chłodzenia 1 Zwiększ. nast. komp. letn.

923 18.0oC Obieg chłodzenia 1 Min. temp. zas. dla t.z. 25oC

924 18.0oC Obieg chłodzenia 1 Min. temp. zas. dla t.z. 35oC

928 80% Obieg chłodzenia 1 Wpływ temp. pomieszcz.

932 0.5oC Obieg chłodzenia 1 Ograniczenie temp. w pom.

938 0oC Obieg chłodzenia 1 Zawór miesz. obniżenie

941 240 Obieg chłodzenia 1 Czas przebiegu siłownika s

963 Obieg chłodzenia 1 Z regulat./pompą dosył. Nie

Kto mi powie co jest źle ustawione?

W przyszłym roku wykonam jedną z inwestycji: GWC, dołożenie do PC chłodzenia lub zainstaluje 2-3 klimatyzatory. Która z inwestycji wg Was byłaby najmądrzejszym rozwiązaniem?

Ja nie wiem, jak sezon na chłodzeniu PC wychodzi, bo dopiero 2 razy włączałem. Gdybym nie miał aktywnego chłodzenia, to mógłbym zwykłym wymiennikiem glikol-woda CO chłodzić. Czytając w sieci, to ludziom starcza.

Klima też działa, też jest to skuteczne rozwiązanie.

Natomiast GWC... to chyba nie da rady schłodzić domu. Jakieś 1-2kW chłodu by można uzyskać, ale przy dużym nawiewie. To za mało raczej na dom. Już lepsza inwestycja - pod kątem chłodu - to jasne (np. białe albo odblaskowe aluminiowe) rolety w oknach. Zacienione pomieszczenia są chłodniejsze, nie nagrzewają się tak szybko. Główny udział ciepła wynika z promieni słonecznych wpadających przez okno.

Bardziej ochłodzą dom niż GWC.

Policz: żeby uzyskać 5kW chłodu, jaki musiałby być nawiew przez GWC.

Dajmy na to powietrze wylatujące z GWC miałoby 16'C.

Temp. w domu 25'C.

Potrzebny nawiew: 2000m3 na godzinę... Żeby skutecznie przepchać i ochłodzić 2000m3 powietrza to trzeba mieć bardzo duży wentylator, dużo rur w ziemi albo złoże żwirowe jak kopalnia Wieliczka. Poza tym w domu rozprowadzone rury nadmuchowe średnicy pewnie fi 200.

Chyba że włączysz nadmuch powiedzmy 400m3/h przez całą dobę przez GWC. Słońce operuje w poszczególnych pokojach po kilka godzin, dlatego kumulowany przez całą dobę chłód z nadmuchu pewnie dałby się odczuć. Do tego może z jeden lub dwa niewielkie klimatyzatory?

Poza tym z GWC jest pożytek także zimą, bo nie zamarza wymiennik rekuperatora.

Z chłodzenia podłogówką także jest pożytek dodatkowy w postaci regeneracji dolnego źródła i nieznacznie lepszego COP przy grzaniu wody latem (i CO zimą).

Gość Arturo72
GWC + chłodzenie pompą - bardziej komfortowe niż klima - wg mnie:cool:

Wystarczy chłodzenie pompą a GWC w takim wypadku to zbędne wydanie kasy.

Tylko jako grzałka do wymiennika a nie do chłodzenia.

Czyli reasumując,do chlodzenia Klima lub pompa a nie GWC.

Edytowane przez Arturo72

Nieprawda Arturo. Bywa że przy niewielkich zyskach bytowych czy słonecznych samo GGWC wystarcza i nie odpalam chłodzenia PC. Oczywiście przy takich upałach jak mamy w tym roku samo GWC nie wydoli , ale ma swoją rolę. Gdybym nie miał GGWC to przy 34-35 C na zewnątrz ile stopni C miałoby powietrze na nawiewie ? 28-30 C ? , a tak mam komfortowe 19-22 w zależności od stopnia nawiewu .

PS nie założyłem GGWC dla jakichś gigantycznych oszczędności w ogrzewaniu zimą czy chłodzenie latem, ale po to aby uniknąć montowania klimatyzacji i mieć komfort - i swoje założenie zrealizowałem z powodzeniem .

Nieprawda Arturo. Bywa że przy niewielkich zyskach bytowych czy słonecznych samo GGWC wystarcza i nie odpalam chłodzenia PC. Oczywiście przy takich upałach jak mamy w tym roku samo GWC nie wydoli , ale ma swoją rolę. Gdybym nie miał GGWC to przy 34-35 C na zewnątrz ile stopni C miałoby powietrze na nawiewie ? 28-30 C ? , a tak mam komfortowe 19-22 w zależności od stopnia nawiewu .

PS nie założyłem GGWC dla jakichś gigantycznych oszczędności w ogrzewaniu zimą czy chłodzenie latem, ale po to aby uniknąć montowania klimatyzacji i mieć komfort - i swoje założenie zrealizowałem z powodzeniem .

Wg prognoz NASA na najbliższe 10 lat, za kilka lat będziemy wspominali obecny rok jako dość chłodny...

Też myślę o GGWC w przyszłości. Myślałem też, żeby zamontować ze 2 klimakonwektory (salon, jeszcze z 1 pokój), zasilane bezpośrednio glikolem z DZ. Albo w obudowie z plastiku (jak jednostka wewnętrzna klimatyzacji) albo kanałowe - te bym karton-gipsem obudował

Dobre rekuperatory w upały zamykają by pas i powietrze nawiewane jest ok 2 do 3o cieplejsze od wywiewanego - "odzysk chłodu".

Praca nagrzewnicy wstępnej zima to śmieszne kwoty o ile ma "dobre" sterowanie..

Ale jako instalator powinienem wciskać klientom GWC - muszę się nawrócić :no:

Na temat kosztów chłodzenia płaszczyznowego w b. dużym budynku już pisałem problem skroplin nie istnieje tylko trzeba odpowiednio ustawić temp. zasilania.

Na zewnątrz 35 C w domu 23 C, bez GWC jaka temp będzie miał nawiew z reku ? Sadze ze zdecydowanie bliżej 30 C niż 25 C, Po co mam mieć na nawiewie 30C jak mogę 18-20C ? Dlaczego przy niewielkich zwyżkach temperatury np. 27-28 C mam odpalać chłodzenie PC jak GGWC wystarczy ?

Jak pisałem dobry reku to ok +2 stopnie w stosunku do wywiewu sprawdzałem w tym roku przy upale 34 nawiew 25 - 26 ( w budynku 23,6 zadana na sterowniku i utrzymywana)

Zawsze można policzyć ile kosztuje budowa gwc a ile "odpalenie" pompy + w zimie nagrzewnica wstępna.

Przy gwc rurowym to jeszcze różne rzeczy w rurach "żyją" już nie wspomnę o tych zrobionych z rur do kanalizy - polak potrafi (sam się truć) dla kilku zł

No i przy rurowym rosną opory instalacji jakaś energia musi to powietrze przez rury przepchać czyli nic za darmo.

Czyli można też glikol z dolnego źródła PC do glikolowego GGWC pompować, a ponadto wstawić wymiennik ciepła glikol-woda do CO i pasywnie chłodzić podłogówką.

Regenerując tym samym DZ i zmniejszając rachunki za ogrzewanie zimą, bo to tani sposób magazynowania ciepła słonecznego w ziemi na zimniejsze dni :-)

Chłodny nawiew, zimna podłoga (wrażenie chłodu), niskie koszty...

Jak pisałem dobry reku to ok +2 stopnie w stosunku do wywiewu sprawdzałem w tym roku przy upale 34 nawiew 25 - 26 ( w budynku 23,6 zadana na sterowniku i utrzymywana)

Zawsze można policzyć ile kosztuje budowa gwc a ile "odpalenie" pompy + w zimie nagrzewnica wstępna.

Przy gwc rurowym to jeszcze różne rzeczy w rurach "żyją" już nie wspomnę o tych zrobionych z rur do kanalizy - polak potrafi (sam się truć) dla kilku zł

No i przy rurowym rosną opory instalacji jakaś energia musi to powietrze przez rury przepchać czyli nic za darmo.

Sorki silesia ale jakim cudem wywiewane powietrze o temp. 23,6 C schłodzi Ci te sama ilość powietrza o temp 34 C do 25 C , no chyba że dasz 2 razy mniejszy nawiew niż wywiewi zrobisz solidne podciśnienie - ale wtedy i tak każdą dziura ci zaciągnie cieple 34C do domu.

Przy GGWC nic mi nie rośnie , bo nie ma gdzie - chyba że glikolożerne mikroby.

Sorki silesia ale jakim cudem wywiewane powietrze o temp. 23,6 C schłodzi Ci te sama ilość powietrza o temp 34 C do 25 C , no chyba że dasz 2 razy mniejszy nawiew niż wywiewi zrobisz solidne podciśnienie - ale wtedy i tak każdą dziura ci zaciągnie cieple 34C do domu.

Nie no jak to? 2 stopnie cieplejszy nawiew to maks - chyba że masz niezaizolowane rury na poddaszu i się grzeje powietrze w nich.

Rośnie rośnie w tym wypadku nie w rurach tylko tam gdzie skropliny na wymienniku (podobnie jak w klimatyzatorze) z tym że tam łatwiej wyczyścić

Pompka też glikolu za darmo nie pompuje.

Poza tym spada delta na wymienniku, a więc jego moc.

Na zewnątrz 35 C w domu 23 C, bez GWC jaka temp będzie miał nawiew z reku ? Sadze ze zdecydowanie bliżej 30 C niż 25 C, Po co mam mieć na nawiewie 30C jak mogę 18-20C ? Dlaczego przy niewielkich zwyżkach temperatury np. 27-28 C mam odpalać chłodzenie PC jak GGWC wystarczy ?

Tak na chłopski rozum to Twój przykład z wyższością GGWC dla temp zewnętrznej 27-28C jest .... słaby.

Przy temperaturze 27-28C to 3/4 Polski ma chłód za darmo lepszy (bo więcej m3) jak z GGWC - nazywa to się otwarte okno z moskitierą. Temperatury są wtedy ok 17-19C na zewnątrz czyli nawet lepsze niż z GGWC :) A w dzień można i należy zamknąć okna i włączyć rekuperator aby była wentylacja i część chłodu była odzyskana.

Bez problemu do 27C w dzień po nocnym wietrzeniu mam w domu 23,4C parter i piętro od rana oraz ok 23,8C parter i 24,5C piętro popołudniu jak się nagrzeje. Do 27-28C temp zewnętrznej to nie trzeba mieć GGWC, ani klimy, anie chłodzenie PC dla komfortu w domu. Tylko trzeba uruchomić pierwotny nawyk człowieka "otwieram okno" co akurat w nocy jest przyjemniejsze niż rekuperacja oraz wydajniejsze w m3 niż GGWC.

Ja bym chciał usłyszeć, że GGWC daje chłód od np: 28-32C. Wtedy GGWC da coś więcej niż .... otwarte okno. Tylko ile dni jest powyżej 30C? Jak mam PC z chłodzeniem aktywnym to owe GGWC jest raczej zbędne (i kosztowne) a także owe GGWC pewnie w przeciętnym domu (słabsza izolacja) czy to przy 30, czy to przy 32C i tak już chłodu nie da i znowu wracamy do potrzeby innego i efektywniejszego chłodzenie. Wiec robić GGWC (wydać PLNy) pod tak wąski zakres temperatur trochę szkoda.

Ja nie twierdze że GGWC to nie lepszy komfort. Ok coś poprawi w komforcie, ale jej cena do osiągnięć jest .... wygórowana. W domu średnio zaizolowanym i GGWC prawie nic nie da - za mało m3 chłodu, za małe przekroje od rur rekuperacji. Owe GGWC nadaje się jednak typowo do pasywnych. Wtedy GGWC można "więcej ugrać" i wtedy dom bez PC z grzaniem 100% prąd + GGWC może być OK kosztowo (tylko czy owo GGWC tak na pewno w pasywnym da tyle chłodu by utrzymać temperaturę 24C ??) . A jak wiemy temat jest o chłodzeniu PC i jak takie chłodzenie w domu jest (zainwestowaliśmy) to daje ono nam więcej możliwości chłodzenia niż GGWC. Zaś na zimę trzeba zaopatrzyć się w nagrzewnice i jej koszt to jest większy przy zakupie niż użyciu bo to chodzi sporadycznie.

Taki to widzę sens - bezsens- GGWC jak już mamy chłodzenie z PC (czyli trzymamy się wątku).