mkm silesia 13.08.2015 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 Kilka szybkich pytań koncepcyjnych: 1. Zakładając chłodzenie PC - nie ważne czy to podłogówką, czy klimakonwektorami - to nie ma chyba żadnego sensu podpinać reku pod dolne źródło? Ewentualnie zrobić dla reku osobny GGWC? 2. Gdybym w 1 lub w 2 pomieszczeniach chciał założyć klimakonwektor dla szybkiego efektu chłodzenia - to nie ma żadnego problemu, żeby chłodzić klimakonwektorem i podłogówką w tym samym czasie? 3. Co z chłodzeniem podłogą, punktem rosy itp w przypadku gdy w zdecydowanej większości domu na podłodze leży prakiet? Jeżeli masz okładziny drewniane to zapewne trzeba będzie uzupełnić ściennym i wyjdzie to taniej niż klimakonwektory mieszacze itd przy okazji będzie " lepiej " grzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymek98 13.08.2015 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 Dzisiaj załączyłem pierwszy raz funkcję chłodzenia w mojej pompie Atlantic Tri 11. Niestety zamiast chłodzenia było grzanie. Po 3 godzinach miałem gorącą podłogę i temperaturę w domu o 1,5oC wyższą niż przed włączeniem. Mam zbiornik standardowy Atlantica 300L przycisk na nim jest na słoneczku a nie śnieżynce ale to chyba nie ma znaczenia. Poniżej podaję ustawienia jakie mam w funkcji chłodzenia. Ustawienia:Program 902 , 15oC Obieg chłodzenia 1 temp. zad - komfort908, 6.0oC Obieg chłodzenia 1, Temp zad zas. dla t.z. 25oC909, 6.0oC Obieg chłodzenia 1, Temp zad zas. dla t.z. 35oC912 24.0oC Obieg chłodzenia 1 przy temp. zew. 913 24 Obieg chłodzenia 1 Czas blok. na końcu ogrzew. h918 26oC Obieg chłodzenia 1 Początek komp. letn. wg t.z.919 40oC Obieg chłodzenia 1 Koniec komp. letn. wg t.z.920 4.0oC Obieg chłodzenia 1 Zwiększ. nast. komp. letn.923 18.0oC Obieg chłodzenia 1 Min. temp. zas. dla t.z. 25oC924 18.0oC Obieg chłodzenia 1 Min. temp. zas. dla t.z. 35oC928 80% Obieg chłodzenia 1 Wpływ temp. pomieszcz.932 0.5oC Obieg chłodzenia 1 Ograniczenie temp. w pom.938 0oC Obieg chłodzenia 1 Zawór miesz. obniżenie941 240 Obieg chłodzenia 1 Czas przebiegu siłownika s 963 Obieg chłodzenia 1 Z regulat./pompą dosył. Nie Kto mi powie co jest źle ustawione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 14.08.2015 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 W przyszłym roku wykonam jedną z inwestycji: GWC, dołożenie do PC chłodzenia lub zainstaluje 2-3 klimatyzatory. Która z inwestycji wg Was byłaby najmądrzejszym rozwiązaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.08.2015 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 zadzwoń do serwisu atlanticufacet jest cierpliwy i przelecisz z nim po ustawieniach przez tel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.08.2015 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 W przyszłym roku wykonam jedną z inwestycji: GWC, dołożenie do PC chłodzenia lub zainstaluje 2-3 klimatyzatory. Która z inwestycji wg Was byłaby najmądrzejszym rozwiązaniem? Klima Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 15.08.2015 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 GWC + chłodzenie pompą - bardziej komfortowe niż klima - wg mnie:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 15.08.2015 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 W przyszłym roku wykonam jedną z inwestycji: GWC, dołożenie do PC chłodzenia lub zainstaluje 2-3 klimatyzatory. Która z inwestycji wg Was byłaby najmądrzejszym rozwiązaniem? Ja nie wiem, jak sezon na chłodzeniu PC wychodzi, bo dopiero 2 razy włączałem. Gdybym nie miał aktywnego chłodzenia, to mógłbym zwykłym wymiennikiem glikol-woda CO chłodzić. Czytając w sieci, to ludziom starcza. Klima też działa, też jest to skuteczne rozwiązanie. Natomiast GWC... to chyba nie da rady schłodzić domu. Jakieś 1-2kW chłodu by można uzyskać, ale przy dużym nawiewie. To za mało raczej na dom. Już lepsza inwestycja - pod kątem chłodu - to jasne (np. białe albo odblaskowe aluminiowe) rolety w oknach. Zacienione pomieszczenia są chłodniejsze, nie nagrzewają się tak szybko. Główny udział ciepła wynika z promieni słonecznych wpadających przez okno. Bardziej ochłodzą dom niż GWC. Policz: żeby uzyskać 5kW chłodu, jaki musiałby być nawiew przez GWC. Dajmy na to powietrze wylatujące z GWC miałoby 16'C. Temp. w domu 25'C. Potrzebny nawiew: 2000m3 na godzinę... Żeby skutecznie przepchać i ochłodzić 2000m3 powietrza to trzeba mieć bardzo duży wentylator, dużo rur w ziemi albo złoże żwirowe jak kopalnia Wieliczka. Poza tym w domu rozprowadzone rury nadmuchowe średnicy pewnie fi 200. Chyba że włączysz nadmuch powiedzmy 400m3/h przez całą dobę przez GWC. Słońce operuje w poszczególnych pokojach po kilka godzin, dlatego kumulowany przez całą dobę chłód z nadmuchu pewnie dałby się odczuć. Do tego może z jeden lub dwa niewielkie klimatyzatory? Poza tym z GWC jest pożytek także zimą, bo nie zamarza wymiennik rekuperatora. Z chłodzenia podłogówką także jest pożytek dodatkowy w postaci regeneracji dolnego źródła i nieznacznie lepszego COP przy grzaniu wody latem (i CO zimą). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.08.2015 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 (edytowane) GWC + chłodzenie pompą - bardziej komfortowe niż klima - wg mnie:cool: Wystarczy chłodzenie pompą a GWC w takim wypadku to zbędne wydanie kasy. Tylko jako grzałka do wymiennika a nie do chłodzenia. Czyli reasumując,do chlodzenia Klima lub pompa a nie GWC. Edytowane 15 Sierpnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 16.08.2015 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 Nieprawda Arturo. Bywa że przy niewielkich zyskach bytowych czy słonecznych samo GGWC wystarcza i nie odpalam chłodzenia PC. Oczywiście przy takich upałach jak mamy w tym roku samo GWC nie wydoli , ale ma swoją rolę. Gdybym nie miał GGWC to przy 34-35 C na zewnątrz ile stopni C miałoby powietrze na nawiewie ? 28-30 C ? , a tak mam komfortowe 19-22 w zależności od stopnia nawiewu . PS nie założyłem GGWC dla jakichś gigantycznych oszczędności w ogrzewaniu zimą czy chłodzenie latem, ale po to aby uniknąć montowania klimatyzacji i mieć komfort - i swoje założenie zrealizowałem z powodzeniem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 16.08.2015 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 Nieprawda Arturo. Bywa że przy niewielkich zyskach bytowych czy słonecznych samo GGWC wystarcza i nie odpalam chłodzenia PC. Oczywiście przy takich upałach jak mamy w tym roku samo GWC nie wydoli , ale ma swoją rolę. Gdybym nie miał GGWC to przy 34-35 C na zewnątrz ile stopni C miałoby powietrze na nawiewie ? 28-30 C ? , a tak mam komfortowe 19-22 w zależności od stopnia nawiewu . PS nie założyłem GGWC dla jakichś gigantycznych oszczędności w ogrzewaniu zimą czy chłodzenie latem, ale po to aby uniknąć montowania klimatyzacji i mieć komfort - i swoje założenie zrealizowałem z powodzeniem . Wg prognoz NASA na najbliższe 10 lat, za kilka lat będziemy wspominali obecny rok jako dość chłodny... Też myślę o GGWC w przyszłości. Myślałem też, żeby zamontować ze 2 klimakonwektory (salon, jeszcze z 1 pokój), zasilane bezpośrednio glikolem z DZ. Albo w obudowie z plastiku (jak jednostka wewnętrzna klimatyzacji) albo kanałowe - te bym karton-gipsem obudował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 16.08.2015 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 Nieprawda Arturo. Bywa że przy niewielkich zyskach bytowych czy słonecznych samo GGWC wystarcza i nie odpalam chłodzenia PC. Oczywiście przy takich upałach jak mamy w tym roku samo GWC nie wydoli , ale ma swoją rolę. Gdybym nie miał GGWC to przy 34-35 C na zewnątrz ile stopni C miałoby powietrze na nawiewie ? 28-30 C ? , a tak mam komfortowe 19-22 w zależności od stopnia nawiewu . PS nie założyłem GGWC dla jakichś gigantycznych oszczędności w ogrzewaniu zimą czy chłodzenie latem, ale po to aby uniknąć montowania klimatyzacji i mieć komfort - i swoje założenie zrealizowałem z powodzeniem . Dobre rekuperatory w upały zamykają by pas i powietrze nawiewane jest ok 2 do 3o cieplejsze od wywiewanego - "odzysk chłodu". Praca nagrzewnicy wstępnej zima to śmieszne kwoty o ile ma "dobre" sterowanie.. Ale jako instalator powinienem wciskać klientom GWC - muszę się nawrócić Na temat kosztów chłodzenia płaszczyznowego w b. dużym budynku już pisałem problem skroplin nie istnieje tylko trzeba odpowiednio ustawić temp. zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 16.08.2015 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 Na zewnątrz 35 C w domu 23 C, bez GWC jaka temp będzie miał nawiew z reku ? Sadze ze zdecydowanie bliżej 30 C niż 25 C, Po co mam mieć na nawiewie 30C jak mogę 18-20C ? Dlaczego przy niewielkich zwyżkach temperatury np. 27-28 C mam odpalać chłodzenie PC jak GGWC wystarczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 16.08.2015 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 Na zewnątrz 35 C w domu 23 C, bez GWC jaka temp będzie miał nawiew z reku ? Sadze ze zdecydowanie bliżej 30 C niż 25 C, Po co mam mieć na nawiewie 30C jak mogę 18-20C ? Dlaczego przy niewielkich zwyżkach temperatury np. 27-28 C mam odpalać chłodzenie PC jak GGWC wystarczy ? Jak pisałem dobry reku to ok +2 stopnie w stosunku do wywiewu sprawdzałem w tym roku przy upale 34 nawiew 25 - 26 ( w budynku 23,6 zadana na sterowniku i utrzymywana) Zawsze można policzyć ile kosztuje budowa gwc a ile "odpalenie" pompy + w zimie nagrzewnica wstępna. Przy gwc rurowym to jeszcze różne rzeczy w rurach "żyją" już nie wspomnę o tych zrobionych z rur do kanalizy - polak potrafi (sam się truć) dla kilku zł No i przy rurowym rosną opory instalacji jakaś energia musi to powietrze przez rury przepchać czyli nic za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 16.08.2015 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 Czyli można też glikol z dolnego źródła PC do glikolowego GGWC pompować, a ponadto wstawić wymiennik ciepła glikol-woda do CO i pasywnie chłodzić podłogówką. Regenerując tym samym DZ i zmniejszając rachunki za ogrzewanie zimą, bo to tani sposób magazynowania ciepła słonecznego w ziemi na zimniejsze dni Chłodny nawiew, zimna podłoga (wrażenie chłodu), niskie koszty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 16.08.2015 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 Jak pisałem dobry reku to ok +2 stopnie w stosunku do wywiewu sprawdzałem w tym roku przy upale 34 nawiew 25 - 26 ( w budynku 23,6 zadana na sterowniku i utrzymywana) Zawsze można policzyć ile kosztuje budowa gwc a ile "odpalenie" pompy + w zimie nagrzewnica wstępna. Przy gwc rurowym to jeszcze różne rzeczy w rurach "żyją" już nie wspomnę o tych zrobionych z rur do kanalizy - polak potrafi (sam się truć) dla kilku zł No i przy rurowym rosną opory instalacji jakaś energia musi to powietrze przez rury przepchać czyli nic za darmo. Sorki silesia ale jakim cudem wywiewane powietrze o temp. 23,6 C schłodzi Ci te sama ilość powietrza o temp 34 C do 25 C , no chyba że dasz 2 razy mniejszy nawiew niż wywiewi zrobisz solidne podciśnienie - ale wtedy i tak każdą dziura ci zaciągnie cieple 34C do domu. Przy GGWC nic mi nie rośnie , bo nie ma gdzie - chyba że glikolożerne mikroby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 16.08.2015 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 Sorki silesia ale jakim cudem wywiewane powietrze o temp. 23,6 C schłodzi Ci te sama ilość powietrza o temp 34 C do 25 C , no chyba że dasz 2 razy mniejszy nawiew niż wywiewi zrobisz solidne podciśnienie - ale wtedy i tak każdą dziura ci zaciągnie cieple 34C do domu. Przy GGWC nic mi nie rośnie , bo nie ma gdzie - chyba że glikolożerne mikroby. Nie no jak to? 2 stopnie cieplejszy nawiew to maks - chyba że masz niezaizolowane rury na poddaszu i się grzeje powietrze w nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 17.08.2015 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 maciejzi skup się . Zaciągasz do domu z zewnątrz 150m3/h powietrza o temeperaturze 34 C , jednocześnie wyrzucasz z domu 150m3/h powietrza o temp. 23,6 c , krzyżują się w wymienniku i uważasz że temp. nawiewu będzie 25-26 C? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 17.08.2015 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 maciejzi skup się . Zaciągasz do domu z zewnątrz 150m3/h powietrza o temeperaturze 34 C , jednocześnie wyrzucasz z domu 150m3/h powietrza o temp. 23,6 c , krzyżują się w wymienniku i uważasz że temp. nawiewu będzie 25-26 C? no to zimą bez nagrzewnicy musi wiać chłodem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 17.08.2015 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Sorki silesia ale jakim cudem wywiewane powietrze o temp. 23,6 C schłodzi Ci te sama ilość powietrza o temp 34 C do 25 C , no chyba że dasz 2 razy mniejszy nawiew niż wywiewi zrobisz solidne podciśnienie - ale wtedy i tak każdą dziura ci zaciągnie cieple 34C do domu. Przy GGWC nic mi nie rośnie , bo nie ma gdzie - chyba że glikolożerne mikroby. Rośnie rośnie w tym wypadku nie w rurach tylko tam gdzie skropliny na wymienniku (podobnie jak w klimatyzatorze) z tym że tam łatwiej wyczyścić Pompka też glikolu za darmo nie pompuje. Poza tym spada delta na wymienniku, a więc jego moc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 18.08.2015 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 Na zewnątrz 35 C w domu 23 C, bez GWC jaka temp będzie miał nawiew z reku ? Sadze ze zdecydowanie bliżej 30 C niż 25 C, Po co mam mieć na nawiewie 30C jak mogę 18-20C ? Dlaczego przy niewielkich zwyżkach temperatury np. 27-28 C mam odpalać chłodzenie PC jak GGWC wystarczy ? Tak na chłopski rozum to Twój przykład z wyższością GGWC dla temp zewnętrznej 27-28C jest .... słaby. Przy temperaturze 27-28C to 3/4 Polski ma chłód za darmo lepszy (bo więcej m3) jak z GGWC - nazywa to się otwarte okno z moskitierą. Temperatury są wtedy ok 17-19C na zewnątrz czyli nawet lepsze niż z GGWC A w dzień można i należy zamknąć okna i włączyć rekuperator aby była wentylacja i część chłodu była odzyskana. Bez problemu do 27C w dzień po nocnym wietrzeniu mam w domu 23,4C parter i piętro od rana oraz ok 23,8C parter i 24,5C piętro popołudniu jak się nagrzeje. Do 27-28C temp zewnętrznej to nie trzeba mieć GGWC, ani klimy, anie chłodzenie PC dla komfortu w domu. Tylko trzeba uruchomić pierwotny nawyk człowieka "otwieram okno" co akurat w nocy jest przyjemniejsze niż rekuperacja oraz wydajniejsze w m3 niż GGWC. Ja bym chciał usłyszeć, że GGWC daje chłód od np: 28-32C. Wtedy GGWC da coś więcej niż .... otwarte okno. Tylko ile dni jest powyżej 30C? Jak mam PC z chłodzeniem aktywnym to owe GGWC jest raczej zbędne (i kosztowne) a także owe GGWC pewnie w przeciętnym domu (słabsza izolacja) czy to przy 30, czy to przy 32C i tak już chłodu nie da i znowu wracamy do potrzeby innego i efektywniejszego chłodzenie. Wiec robić GGWC (wydać PLNy) pod tak wąski zakres temperatur trochę szkoda. Ja nie twierdze że GGWC to nie lepszy komfort. Ok coś poprawi w komforcie, ale jej cena do osiągnięć jest .... wygórowana. W domu średnio zaizolowanym i GGWC prawie nic nie da - za mało m3 chłodu, za małe przekroje od rur rekuperacji. Owe GGWC nadaje się jednak typowo do pasywnych. Wtedy GGWC można "więcej ugrać" i wtedy dom bez PC z grzaniem 100% prąd + GGWC może być OK kosztowo (tylko czy owo GGWC tak na pewno w pasywnym da tyle chłodu by utrzymać temperaturę 24C ??) . A jak wiemy temat jest o chłodzeniu PC i jak takie chłodzenie w domu jest (zainwestowaliśmy) to daje ono nam więcej możliwości chłodzenia niż GGWC. Zaś na zimę trzeba zaopatrzyć się w nagrzewnice i jej koszt to jest większy przy zakupie niż użyciu bo to chodzi sporadycznie. Taki to widzę sens - bezsens- GGWC jak już mamy chłodzenie z PC (czyli trzymamy się wątku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts