odaro 08.07.2009 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 I jeszcze jedno pytanko - jak taki klimakonwektor chłodzi ?- rozumiem ,ze przez nadmuch -pobiera powietrze z pomieszczenia - schładza go na jakims wymiennikui wypuszcza? Ciekawe czy sa konstrukcje do obsługi 2 pomieszczen na raz? Klimakonwektory mogą mieć instalację dwururową albo czterorurową jak chcesz jedno pomieszczenie chłodzić a drugie ogrzewać Do domku jednorodzinnego wystarczy 2 rurowa w zupełności do tego dochodzi 3 rura do odprowadzenia skroplin. Tyle teorii jak konkretnie to mać rura tego jeszcze nie wiem bo temat jest prawie nie znany hydraulikom a firmy od klimatyzacji za bardzo się cenią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 08.07.2009 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Klimakonwektor to funkcjonalnie to samo, co "wewnętrzny moduł" klimatyzatora typu split. To oznacza, że potrzeba ich co najmniej tyle, ile chłodzonych ma być pomieszczeń. Klimakonwektory 2 rurowe zasilane są jedną rurą (druga to powrót). W związku z tym przełączenie z grzania na chłodzenie (lub odwrotnie) wymaga zmiany czynnika. Po ludzku: żeby zamiast grzać zaczął chłodzić, trzeba go zasilić zimną zamiast ciepłą wodą. Klimakonwektory 4-rurowe, mają niezależne (osobne) zasilanie w czynnik grzewczy i chłodniczy, więc mogą na zmianę grzać i chłodzić, bez kombinacji w instalacji hydraulicznej. Wszystkie klimakonwektory mają jakieś odprowadzenie skroplin (bo przy chłodzeniu one praktycznie zawsze powstają), zwykle służy do tego kolejna rura. Podsumowując: jeśli ma tylko chłodzić, to 2-rurowy wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 08.07.2009 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 CZyli ujmując "po babsku" : muszę na obecnym etapie doprowadzić do każdego pomieszczenia z klimą -po 2 rury od pompy ciepła - na doprowadzenie i odprowadzenie czynnika chłodniczego ( ale czy to jest woda? - czy to co krąży w dolnym źródle pompy ciepła?) oraz rurkę od skroplin do kanalizacji - czy tak? No i jeszcze ta cena? Odaro przyznaj sie ile kosztowały twoje? I moze podaj konkretny typ- bo nie wiem jak tego szukać w internecie - coby nie były na prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 08.07.2009 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Czynnik chłodzący, to niekoniecznie musi być woda (i praktycznie nigdy nie jest) - najczęściej to jakiś roztwór jakiegoś glikolu. Tak jak pisałem u mnie jest to glikol z dolnego źródła PC.Rury dokładnie 3. Dwie (zasilanie i powrót) warto dobrze zaizolować, żeby ściany nie wychładzały i się tam nie "pociły".A szukać należy albo klimakonwektor, albo z angielskiego fan-coil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 08.07.2009 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Cena jest zależna od mocy ale musisz uśrednić tak ok. 400-450 Euro ale jeszcze nic kupiłem to Ravbc już kupował i chwalił się że w dobrej cenie to może się przyzna Jak masz system dwururowy też może grzać nie tylko chłodzić. Podobno wiodącym producentem jest Galletii. Co do ilości klimakonwektrów przez cenę trudno dać go do każdego pomieszczenia ale jak kuchnia i jadalnia jest otwarta na salon to czasami wystarczy tylko jeden Aha jeszcze mi się przypomniało czynnikiem oddającym chłód w klimakonwektorach jest woda o temp ok. 7stC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 08.07.2009 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Napiszcie jeszcze jaka będzie przewaga zastosowania klimakonwektorów nad klimatyzatorami tupu split. Bo cena zakupu sprzętu do instalacji jest raczej na niekorzyść klimakonwektorów. Ja korzyść widze w tym momencie w zużyciu energii - klimatyzatory czerpią prąd z gniazdka i zmieniają to na moc chłodnicza natomiast klimakonwektory korzystaja z DZ pompy ciepła ( rozumiem,że tak jak dla grzania będzie to moc pobierana o wiele mniejsza (3x?)- czy mam rację?Do tego trzeba jeszcze pomysleć o zakupie pompy ciepła ,która będzie miała możliwośc regulacji swojej mocy ( cieplnej/chłodniczej) tak , aby w lecie pracować z mniejszym poborem prądu -czy mam rację? ( np. NIBE Fighter 1240 ?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 08.07.2009 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Klimatyzatory powiedzmy "klasyczne" w systemie Multi-Split czyli jedna jednostka centralna a kilka wewnętrznych wychodzi tak samo lub drożej niż powietrzna pompa ciepła + klimakonwektory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 08.07.2009 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Moje klimakonwektory mają działać niezależnie od pompy ciepła. Tj. mógłbym jej w ogóle nie mieć, a klimakonwektory by działały tak samo jak mają działać teraz. Wszystko piszę w trybie przypuszczającym, bo jak na razie nie miałem okazji przetestować tego w praktyce. Jeśli chodzi o zużycie prądu przez takie rozwiązanie, to jedyne co tam prąd bierze to wentylatory (w klimatyzatorach też być muszą) i pompki obiegowe glikolu. Innymi słowy: chłód przy tym rozwiązaniu jest prawie za darmo Co do ceny moich klimakonwektorów, to... nie znam jej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 08.07.2009 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Moje klimakonwektory mają działać niezależnie od pompy ciepła. Tj. mógłbym jej w ogóle nie mieć, Nie rozumiem to co jest źródłem chłodu a czym ogrzewania sam klimakonwektor nie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 09.07.2009 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Źródłem chłodu jest oczywiście grunt. A chłód ten jest pobierany przez kolektor pompy ciepła. Ten kolektor jest wpięty wprost na zasilanie klimakonwektora.Dlaszej cześci pytania nie rozumiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 09.07.2009 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 A jaka masz pompe ciepła?Z wbudowanym systemem do chłodzenia - czy oddzielnie kupiony system?Rozmawiałam dzis z przedstwicielem NIbe ( ale rozprowadzaja i inne pompy) i twierdzi -że można kupic albo pompe z w budowanym modułem albo póżniej dokupic taki moduł do praktycznie każdej pompy ciepła -obydwa rozwiązania mają kosztowac tak samo.I jeszcze jedno pytanie- czy takie klimakonwektory wymagaja gniazdka siłowego ?- chyba nie.A zwykłe klimatyzatory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 09.07.2009 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Mam pompę bez żadnego cudownego modułu chłodniczego. Powtarzam: w mojej instalacji, do działania klimakonwektorów niezbędne jest istnienie kolektora gruntowego, przypadkowo wykorzystywanego także przez pompę ciepła. Sama pompa ciepła jest zupełnie niepotrzebna (do chłodzenia). Jak się uprzeć to klimakonwektor można zasilać z akumulatora, bo to na prawdę mało prądu bierze (tyle co kilka żarówek). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 12.08.2009 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 RAvbc - napisz czy korzystałes juz ze swoich klimakonwektorów? Jak to "hula"?A może nie trzeba było.W tym roku wakacje gorące. Słyszałam jednak ,ze jeśli dom dobrze zaizolowany styropianem to upałów tak się nie odczuwa - to może klima nie będzie taka konieczna?Ja cały czas intensywnie nad tym myślę - i ciągle nic. Chciałam doprowadzić te rurki - aby kiedys móc cos podłaczyć -ale przeraża mnie pozostawienie w 4 pomieszczeniach rurek podłaczonych do kanalizy ( a jak będzie zapaszek?) do tego jeszcze po 2 rury w ścianach ( otwarte? na zewnątrz)- a może to wszystko niepotrzebne?poradźcie coś plizzz. Tynkarze własnie weszli -czyli pozostał mi pewnie 1 dzien na dumanie - a potem to juz będzie "po zawodach".a moze jeszcze ktoś sie odezwie? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 12.08.2009 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 RAvbc - napisz czy korzystałes juz ze swoich klimakonwektorów? Jak to "hula"? A może nie trzeba było. W tym roku wakacje gorące. Słyszałam jednak ,ze jeśli dom dobrze zaizolowany styropianem to upałów tak się nie odczuwa - to może klima nie będzie taka konieczna? Ja cały czas intensywnie nad tym myślę - i ciągle nic. Chciałam doprowadzić te rurki - aby kiedys móc cos podłaczyć -ale przeraża mnie pozostawienie w 4 pomieszczeniach rurek podłaczonych do kanalizy ( a jak będzie zapaszek?) do tego jeszcze po 2 rury w ścianach ( otwarte? na zewnątrz)- a może to wszystko niepotrzebne? poradźcie coś plizzz. Tynkarze własnie weszli -czyli pozostał mi pewnie 1 dzien na dumanie - a potem to juz będzie "po zawodach". a moze jeszcze ktoś sie odezwie? pozdrawiam Mam takie same dylematy ale ja na razie się jeszcze nie podałem chociaż nie mogę znaleźć wykonawcy. Okoliczni hydraulicy nie mają o tym pojęcia. Myślę że na poddaszu klimatyzacja przydałby się. Mimo ocieplenia tam zawsze jest gorąco tylko mniej lub bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 17.08.2009 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 Ewadora i jak ostatecznie postanowiłaś montujesz klimakonwektory? Ravbc zglądasz jeszcze do tego wątku? Napisz jak masz zrobione zasilanie klimakonwektorów tzn. jakie rury masz podprowadzone - miedziane w izolacji chłodniczej czy jakieś PCV w izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 17.08.2009 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 Ostatecznie nie montuję . Nie mam kogoś mądrego coby mi to zrobił - Mam straszny mętlik w głowie. Ewentualnie myślę o podszykowaniu instalacji pod klimatyzatory typu split dla 4 pomieszczen -zasilane z 1 jednostki zewnętrznej -ale jak siebie znam to pewnie to też nie wypali ( liczę na to ,że może jednak nic nie trzeba będzie - bo budynek dobrze zaizolowany , okna od południa na dole pod balkonem a na górze pod wysuniętym okapem dachu ). W końcu Ravbc -ma wszystko zamontowane i nie używa - więc pewnie pomimo upałów nie trzeba . Pewnie za rok będe zła ,że nic nie zrobiłam. Z drugiej strony nie bardzo mam ochotę zostawiać w ścianie otwory połączone z kanalizacją ,do tego nie wiadomo jakie rury od pompy ciepła? Bez dobrego majstra sama nic nie zrobię ( moi hydraulicy nie znają tematu)- a póki co mam tylko propozycje montażu klimatyzatorów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 17.08.2009 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 Ostatecznie nie montuję . Nie mam kogoś mądrego coby mi to zrobił - . Mam ten sam problem i jestem już wyczerpany całą sytuacją. Myślałem że dowiem się coś od Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario0658 17.08.2009 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 witam wszystkich Aktualnie przerabiam ten temat i oto wyniki moich dociekiwan oraz obliczen kosmicznych pani od takich wlasnie kombinacjii: Wiec tak po pierwsze pompa ciepla (jaka to jeszcze nie wiem) z wymiennikiem pionowym ,oczywiscie tylko i wylacznie podlogowka. Idac za ciosem kolejna sprawa jest rekuperator (jak szalec to szalec). I tu zaczynaja sie komplikacje ze spieciem tego do "kupy"... Bedzie klimakonwektor kanalowy wstawiony na glownym wyjsciu z rekuperatora.Zasilany bedzie przez wymiennik pionowy pompy ciepla (tryb pasywny) badz dla ekstremalnych sytuacji bedzie mozna wlaczyc tryb aktywny (pompa bedzie dodatkowo schladzac glikol a cieplo "pchac" w grunt. Oczywiscie tryb pasywny bedzie znacznie ekonomiczniejszy (pompa jest wylaczona ,pracuja tylko pompki obiegowe i reku) Klima realizowana za pomoca podlogi to naprawde porazka wlasnie ze wzgledu na zimna podloge i ten nieszczesny punkt rosy. Zreszta nie usmiecha mi sie latem smigac po domku w filcowych paputkach Jest to dosc skomplowany system zaworow i przepustnic w rekuperacjii. Chcialbym miec mozliwosc regulacjii temperatury w kazdym pomieszczeniu z osobna i wylaczyc klime gdzie nie jest aktualnie potrzebna... Tyle jesli chodzi o zamysl, zycie zweryfikuje pewnie kilka rzeczy jak dostane kosztorys Wszystko sterowane za pomoca PLC Fateka ( takie cudo - inteligentny dom, ale i bez niego "da rady" ) Dla tych ,co mysla o dodaniu takiego ustrojstwa proponuje zrobic te rzeczy : - dwie rurki dobrze zaizolowane termicznie "puscic" miedzy reku a pompa ciepla (o ile te rzeczy planuja) -pomyslec nad odprowadzeniem skroplin od miejsca podlaczenia klimakonwektora do kanalizy - po jednej skretce na pokoj do czujnika temp. (kabel sieciowy do komputera) i zeby sie zbiegaly w ustronnym miejscu ,plus kabelek do reku i pompy ciepla (ten sam) - pomyslec jak dlawic przeplyw powietrza do pomieszczen (regulacja ilosci zimnego powietrza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 17.08.2009 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 mario wszystko to ładnie wychodzi ale na papierze jak to zrobić w realu już to nie jest takie proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 17.08.2009 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 Iu mnie nie ma reku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts