Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

misiek1111

masz racje co do zalet chlodzenia podlogowego ale jak dla mnie jak juz pisalem ma on powazna wade - w lecie musze chodzic w filcowych paputkach :)

A ja cale zycie chodze w skarpetkach ..... i nie wyobrazam sobie zmiany przyzwyczajen :) buduje dom dla wygody (takze i swojej)

Dodam ,iz caly system juz prawie dziala i to dokladnie jak opisalem w ostatnim poscie

klimakonwektory zakupilem za smieszne pieniadze i dzialaja prawie za darmo ;)

A jesli chodzi o syf w filtrach to uwierz lub nie -czyszczenie trwa u mnie 30 sekund :) po prostu mam np w salonie klape opuszczana wyciagarka :)

Jeden przycisk i klapka jedzie w dol..... odkurzaczem centralnym poszurac po wlocie powietrza i po krzyku (operacje powtorzyc co roku :) )

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 241
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

wreszcie mamy warunki pozwalające przetestować wynalazki ;-) Jak się u Was sprawuje chłodzenie PC?

Ja mogę się pochwalić swoim prostym rozwiązaniem:

wpiąłem wymiennik płytowy między zasilanie DZ, a zasilanie górnego obiegu podłogówki

(mam podzielone na góra 10-sekcji na 100m2 antresoli i dół 12 sekcji parter, na oddzielnych pompach obiegowych),

sterowanie tego jest kompletnie ręczne: zawory przy wymienniku + odpalenia zasilania pomp obiegowych GZ i DZ z menu PC (tam też sobie temperatury mogę pooglądać),

ale przy bezwładności podłogówki i poziomym DZ trzeba by na długo zapomnieć, o tym że należy wyłączyć układ by przechłodzić podłogę.

Obecnie w domu utrzymuje się przyjemne 22C rano do 23,5 popołudniami (gdy na zewnątrz skwar 33C) :-)

Fakt że wspomagane to moje chłodzenie jest jeszcze przez GWC dające na nawiewie obecnie zaledwie +19C,

ale wyłączenie chłodzenia podłogi daje w ciągu kilku godzin skok temperatury na poddaszu do 26C (mam 7 okien dachowych na razie nie przesłoniętych żadnymi roletami, więc ta antresola/poddasze robi mi pięknie za "solara" :-)

Temperatury: na GZ to 19zasilanie 20 powrót, DZ 18,5 zasilanie, powrotu nie mam mierzonego przed wymiennikiem, więc nie wiem ile z ziemi wraca, wiem że przy wyłączonym chłodzeniu glikol ma stabilne 17C (mam mokry grunt i szybko się zagrzał po zimie), powierzchnia podłogi na antresoli to 21,5-22C więc nic się nie wykrapla (fakt mam dobrą wentylację, przy grawitacyjnej pewnie bym się bał takiego rozwiązania)

Czekam na Wasze doświadczenia z używania PC do chłodzenia

PS. pewnie ciekawią Was koszty - dokładałem sobie to chłodzenie w kwietniu - wymiennik ~1000zł (duży rabat) + ~200zł na rurki/zaworki + weekend własnej pracy z hydraulikiem z rodziny, jak układ pracuje to oczywista pompki obiegowe ciągną trochę prądu ale te ~300W są niczym w porównaniu do klimatyzatora tudzież nawet zwykłego wiatraka

• 4 weeks później...

witam wszystkich

Minelo juz troszke czasu i moge szarpnac sie na leciutkie podsumowanie :)

Wykonalem wszystko tak , jak planowalem w ostatnim poscie :

Klimakonwektory w kazdym pomieszczeniu zasysajace i wyrzucajace powietrze spowrotem do danego pomieszczenia po schlodzeniu.

sa one 3 biegowe - reguluje przeplyw PLC w zaleznosci od godziny i temperatury. Mozna tez recznie :)

zasilane sa one glikolem z dolnego zrodla - pompa nibe 1245 ma programowalne wejscia (jesli zewrze sie 2 druciki to np wlacza pompe dolnego zrodla)

przy inionych upalach temperatura w pomieszczeniach na dole to max 22 stopnia a na poddaszu 23,5 max

glikol na wejsciu na klimakonwektory okolo 11-15 (nie mam jeszcze czujnika) a po przejsciu przez klimakonwektory to ok 19-20stopni.

Reku dziala niezaleznie .

Dodam ,ze dom nieocieplony jeszcze i w zaden sposob nie osloniety od slonca (porotherm)

Mysle,ze takie rozwiazane jest w miare ekonomiczne (pompa obiegowa ok 120W pluz silniki w klimakonwektrorach ok 60W razy 7) razem ok 550W max

Witam,

wreszcie mamy warunki pozwalające przetestować wynalazki ;-) Jak się u Was sprawuje chłodzenie PC?

wpiąłem wymiennik płytowy między zasilanie DZ, a zasilanie górnego obiegu podłogówki

(mam podzielone na góra 10-sekcji na 100m2 antresoli i dół 12 sekcji parter, na oddzielnych pompach obiegowych),

sterowanie tego jest kompletnie ręczne: zawory przy wymienniku + odpalenia zasilania pomp obiegowych GZ i DZ z menu PC (tam też sobie temperatury mogę pooglądać),

ale przy bezwładności podłogówki i poziomym DZ trzeba by na długo zapomnieć, o tym że należy wyłączyć układ by przechłodzić podłogę.

a możesz napisac jaką masz pompe ciepła?

Rozumiem,że w podłogówce masz wodę i stąd konieczny ten wymiennik. Wiem,że to banalne pytania -na ale ... ja baba przecież jestem :p.

Czujników przy podłodze rozumiem -żadnych? - korzystasz z wentylacji mechanicznej i wilgoć się nie wykrapla ?

Ja mam grawitacyjną - wspomaganą tylko wentylatorami na dachu.

Już w zasadzie byłam zdecydowana na zakup multi splita - a tu znowu mętlik.

Napisz coś plizz

NIbe 1240, typowe rozwiązani glikol/woda, w podłogówce oczywiście woda

czujników nie mam i nie widzę potrzeby bo różnica temperatur powietrze/podłoga to max 3-4C, a to przy "ruchomym" powietrzu o wilgotności 65% (max70% po burzach, nadmiar wilgoci wykrapla się przechodząc przez GWC i tam pozostaje), nie powoduje warunków do wykroplenia na "zimnej" podłodze.

Nie zastąpi to rozwiązanie klimatyzacji, więc tak tego nie porównuj, jak pisałem, pozwala na utrzymanie w miarę komfortowych temperatur wewnątrz, ale przy spełnieniu warunku - GWC + wentylacaj mechaniczna (bo jakiekolwiek wietrzenie oknami, to wpuszczenie gorącego wilgotnego powietrza, które na pewno się wykropli na podłodze).

Nie da się w ten sposób schłodzić np już nagrzanego pomieszczenia we w miarę szybki i odczuwalny sposób, jak ma to działać rozsądnie to musi zwyczajnie spokojnie w długim okresie czasu działać i na bieżąco odbierać nadmiar energii cieplnej i oddawać na zewnątrz domu. Piszę nadmiar, bo gdzieś tu na forum już spece pisali, daje się odebrać w ten sposób max 40w/m2 podłogi, a już samo słońce padające na nią przez okna, zdecydowanie więcej jej dostarcza :-)

Moje rozwiązanie jest bardzo podobne. Wyniki jego działania również :-) .

• 4 weeks później...
  • 3 years później...
czy klimakonwektory dobrze dobrane są w stanie zastąpić klimatyzator i dać takie same możliwości szybkiego schłodzenia pomieszczenia, ale znacznie taniej? i dodatkowo odpadnie mi zakup jednostki zewnętrznej, rozumiem że ceny klimakonwektorów będą porównywalne z cenami jednostek wewnętrznych klimatyzatorów?

• 4 months później...

Witam!

Pierwsze upały za nami to trzeba trochę "odgrzać kotleta";) i podzielić się wrażeniami z chłodzenia, bo być może ktoś myśli nad podobnymi rozwiązaniami:)

Od początku: jak widać w mojej stopce - system mój oparty jest głównie na podłogówce i klimakonwektorach wodnych. Mam też dwa grzejniki i dwie drabinki, ale one są odcięte od procesu chłodzenia. Instalacja jest na dwóch osobnych obiegach dla podłogówki i klimakonwektorów, ale zasilanych bezpośrednio z PCi jedną temperaturą. Zero buforów, sprzęgieł, itp, itd - najprostsza z możliwych:)

Wrażenia, wnioski:

- Klimakonwektory spełniają swoją rolę w 100% i zachowują się jak normalne klimatyzatory;

- PCi bardzo szybko dochodzi do temp wody lodowej. Przy 30st na zewnątrz już po 10min pracy daje na zasilanie 14st (temp uruchomienia klimakonwektora), natomiast po godzinie ma już spokojnie 7st na zasilaniu i 1ost na powrocie;

- Chłodzenie podłogówką to nieporozumienie:no: Fakt, że mam bardzo grubą wylewkę (ok 10cm), ale po godzinie - zero reakcji. Po 5 godzinach pracy układu temp drgnęła o 0,2st:rolleyes:

- Nigdzie się żadna woda nie wykraplała - owszem rozdzielać podłogówki jest zimny w dotyku, ale nic z niego nie leci, klimakonwektory wyposażone w pompki skroplin, więc tam zero problemów.

Koszty:

- Przy intensywnym obniżaniu temperatury PCi pobiera ok 2kWh na godzinę, natomiast po uzyskaniu zadanej temp to już nawet poniżej 1kWh schodzi.

Zastosowanie:

- Doszedłem do wniosku, że stała praca tego systemu nie ma większego sensu w moim domu, gdyż realnie najbardziej jest to potrzebne na poddaszu, a tam same sypialnie, z których korzystamy tylko w nocy. Na dole jest podłogówka, która i tak słabo współpracuje z chłodzeniem, więc wysterowałem to tak, że włącza się o 2200 na godzinkę - dzięki temu kiedy idziemy spać (przeważnie koło 2300) jest tam przyjemne 21st i raczej się już nie nagrzewa, bo słońca już nie ma:)

Ogólnie z systemu jestem bardzo zadowolony i doceniam jego działanie, bo we wcześniejszych latach nieraz chodziliśmy spać przy +27st i nie było to przyjemne:( Poza tym o 2200 mam już tani prąd, więc taka akcja kosztuje mnie ok 70gr dziennie - do przeżycia:D

Też mam możliwość chłodzenia w pompie, ale ja nie mam przygotowanej żadnej instalacji pod chłodzenie. Jak piszesz, że podłogówka się nie sprawdza to chyba tego nie wykorzystam wcale. Jak te klima konwektory się podłącza? Możesz podesłać jakieś foto jak to wygląda? Może jakoś poddaszem bym sobie pociągnął instalację do tego? Jaki może być koszt wyposażenia 2-3 pokoi w takie urządzenia?

Witam!

- Chłodzenie podłogówką to nieporozumienie:no: Fakt, że mam bardzo grubą wylewkę (ok 10cm), ale po godzinie - zero reakcji. Po 5 godzinach pracy układu temp drgnęła o 0,2st:rolleyes:

Powiedz to moim klientom to cię wyśmieją podzwoniłem trochę nikt nie ma więcej niż 24oC na poddaszach

Powiedz to moim klientom to cię wyśmieją podzwoniłem trochę nikt nie ma więcej niż 24oC na poddaszach

Być może Twoje instalacje są jakieś wyjątkowe;) Ja mówię jak jest u mnie. Być może byłoby inaczej gdybym cały czas tą podłogę chłodził, ale nie widzę w tym sensu, bo ani to ekonomiczne, ani komfortowe:eek:

Też mam możliwość chłodzenia w pompie, ale ja nie mam przygotowanej żadnej instalacji pod chłodzenie. Jak piszesz, że podłogówka się nie sprawdza to chyba tego nie wykorzystam wcale. Jak te klima konwektory się podłącza? Możesz podesłać jakieś foto jak to wygląda? Może jakoś poddaszem bym sobie pociągnął instalację do tego? Jaki może być koszt wyposażenia 2-3 pokoi w takie urządzenia?

Jesteś z Rudy, to pewnie montował Ci mkmsilesia, więc u Ciebie nawet podłogówka będzie super chłodzić:yes::D

Jesteś z Rudy, to pewnie montował Ci mkmsilesia, więc u Ciebie nawet podłogówka będzie super chłodzić:yes::D

nie montowałem

co bardzo dziwne pompy przy chłodzeniu płaszczyznowym pracują z modulacją 14hz dzisiaj sprawdzałem na sterowniku

przy grzaniu najniższa modulacja jaka zaobserwowałem to było koło 24hz

no ale to jest słuszna koncepcja jeszcze mógłbym zarobić na klimakonwektorach - słuszną linie ma nasza władza :p

http://www.youtube.com/watch?v=S5IJ1Y2TVns

:lol2:

czy klimakonwektory dobrze dobrane są w stanie zastąpić klimatyzator i dać takie same możliwości szybkiego schłodzenia pomieszczenia, ale znacznie taniej? i dodatkowo odpadnie mi zakup jednostki zewnętrznej, rozumiem że ceny klimakonwektorów będą porównywalne z cenami jednostek wewnętrznych klimatyzatorów?

To zła rozwiązanie.

Możesz go dobrać na grzanie lub na chłodzenie.To dwa różna parametry.

Szybkie chłodzenie ? Jak szybkie .Co to jest szybkie.Duża jednostka zewnętrzna startuje kilka minut.

Dodatkowy problem to izolacja instalacji wody lodowej .

Dodatkowo praca wentylatora w nocy w trybie grzania(zimą)

I jeszcze jedno pytanko - jak taki klimakonwektor chłodzi ?- rozumiem ,ze przez nadmuch -pobiera powietrze z pomieszczenia - schładza go na jakims wymiennikui wypuszcza?

Ciekawe czy sa konstrukcje do obsługi 2 pomieszczen na raz?

Klimakonwektor to taka chłodnica przez którą przechodzi czynnik chłodzący (tzw woda lodowa-roztwór glikolu, zimnej wody itp.. pochodzący np z kolektora gruntowego), wyposażony dodatkowo w element wydmuchowy, który pobiera powietrze np z otoczenia schładza je i wypusza na zewnątrz. Są klimakonwektory kanałowe, które można wpiąć w jakąś centralkę i dystrybuować do różnych pomieszczeń. Są też chłodnice wentylacyjne np. kanałowe wpina się je w dystrybucje powietrza i podobnie jak klimakonwektor schładza przepływające powietrze, które moze być wdmuchiwane do pomieszczeń.

Nie jestem ekspertem, więc jak ktoś ma uwagi do tego co napisałem to może poprawi mnie.

• 2 weeks później...

Może ktoś coś jeszcze napisze na temat chłodzenia pompą ciepła, ostatnio było dużo upałów, jak Wasze systemy się sprawdziły?

Ja jestem na etapie podłączania pompy ciepła i będę robił wyjścia pod klimakonwektor bezpośrednio z DZ, dwa trójniki i zawory kulowe, to tak na zaś, żebym nie musiał w przyszłości przerabiać instalacji.

Zastanawiam się jeszcze czy zaworem trójdrożnym mieszającym nie wpiąć się na wyjściu z pompy DZ i w razie "W" przekierować zimny glikol bezpośrednio na zasilanie rozdzielacza DZ i dalej bezpośrednio w klimakonwektor. Nie wiem czy nie jest to przyrost treści nad formę, czy jest sens może paswyne w zupełności wystarczy?

Może ktoś coś jeszcze napisze na temat chłodzenia pompą ciepła, ostatnio było dużo upałów, jak Wasze systemy się sprawdziły?

Ja jestem na etapie podłączania pompy ciepła i będę robił wyjścia pod klimakonwektor bezpośrednio z DZ, dwa trójniki i zawory kulowe, to tak na zaś, żebym nie musiał w przyszłości przerabiać instalacji.

Zastanawiam się jeszcze czy zaworem trójdrożnym mieszającym nie wpiąć się na wyjściu z pompy DZ i w razie "W" przekierować zimny glikol bezpośrednio na zasilanie rozdzielacza DZ i dalej bezpośrednio w klimakonwektor. Nie wiem czy nie jest to przyrost treści nad formę, czy jest sens może paswyne w zupełności wystarczy?

Dom 150m2 0_bd92155580d7d5b2e613156333bb78daecd72a79.jpg jednostka zewnętrzna WP_20140530_003 (2).jpg i wewnętrzna kanałówka - pobór mocy do 0.7kW grzeje ze średnim cop 4 chłodzi jeszcze lepiej

Dom 1000m2 Pompa mitsubishi.jpgnawiew mitsubishi.jpg