map78 28.06.2014 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 Nie wiem czy nie jest to przyrost treści nad formę, czy jest sens może paswyne w zupełności wystarczy? A Ty masz kolektor poziomy, czy odwierty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcadiusz 28.06.2014 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 Mam kolektor poziomy 800mb rury, w te upały co były, to tu na forum rejestrowali po 15 stopni na DZ, jeśli passywny byłby mało wydajny i powiedzmy o godzinie 22.00 chciałbym schłodzić sypialnie na poddaszu, uruchomienie pompy ciepła do podgrzania CWU jednocześnie schładzałoby mi te pomieszczenia. Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 28.06.2014 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 Mam kolektor poziomy 800mb rury, w te upały co były, to tu na forum rejestrowali po 15 stopni na DZ, jeśli passywny byłby mało wydajny i powiedzmy o godzinie 22.00 chciałbym schłodzić sypialnie na poddaszu, uruchomienie pompy ciepła do podgrzania CWU jednocześnie schładzałoby mi te pomieszczenia. Co Wy na to? Słabo to widzę Spytaj kolegi Pyxisa on zrobił podobne rozwiązanie i niedawno kupił klimę, więc chyba niezbyt działało. Ja mam klimakonwektory wodne dość dużej mocy (3,5kW na 20m2) i żeby coś tam działały to trzeba im puścić min 12st, a żeby dobrze działały to poniżej 10st. Na glikolu raczej tego nie osiągniesz pasywnie, a grzanie wody to latem 30-40min - to ile schłodzisz ten glikol? Poza tym glikol to chyba gorsze medium niż woda:confused: Spytaj Pyxisa - on powinien lepiej wiedzieć, czy i jak to działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziesiatka 28.06.2014 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 Ja mam klimakonwektory wodne dość dużej mocy (3,5kW na 20m2) i żeby coś tam działały to trzeba im puścić min 12st, a żeby dobrze działały to poniżej 10st. Witam, ile czasu zajmuje Ci zejście do takiej komfortowej temperatury ? Z tego co czytam to jesteś z nich zadowolony,yes? pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 28.06.2014 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 Witam, ile czasu zajmuje Ci zejście do takiej komfortowej temperatury ? Z tego co czytam to jesteś z nich zadowolony,yes? pozdr. Tu masz moje wypociny:) http://forum.muratordom.pl/showthread.php?139306-ch%C5%82odzenie-pomp%C4%85-ciep%C5%82a&p=6513892&viewfull=1#post6513892 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endodontist 25.07.2014 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 (edytowane) przeczytałem cały wątek już kilka razy dalej nie podjąłem decyzji czy KLIMAKONWEKTORY czy STANDARDOWA KLIMA NA SPLIT albo bardziej prawdopodobne na MULTI-SPLIT [VRF czy jakoś tak] parametry: -dom 260m2 + antresola 80m2 + piwnica z garażem 120m2, dom dobrze izolowany U ścian i dachu około 0.14-0.16 W/m2 -pompa ciepła + GWC w postaci odwiertów + ogrzewanie podłogow i może ścienne na antresoli - went mechaniczna z rekuperacją i GWC i prawdopodobnie z chłodnicą jakąś [czy sprzężoną z GWC od pompy???] POMOCY!!! co wybrać KLIMAKONWEKTORY czy KLIMATYZACJĘ ??? Edytowane 25 Lipca 2014 przez endodontist Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 25.07.2014 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 przeczytałem cały wątek już kilka razy dalej nie podjąłem decyzji czy KLIMAKONWEKTORY czy STANDARDOWA KLIMA NA SPLIT albo bardziej prawdopodobne na MULTI-SPLIT [VRF czy jakoś tak] parametry: -dom 260m2 + antresola 80m2 + piwnica z garażem 120m2, dom dobrze izolowany U ścian i dachu około 0.14-0.16 W/m2 -pompa ciepła + GWC w postaci odwiertów + ogrzewanie podłogow i może ścienne na antresoli - went mechaniczna z rekuperacją i GWC i prawdopodobnie z chłodnicą jakąś [czy sprzężoną z GWC od pompy???] POMOCY!!! co wybrać KLIMAKONWEKTORY czy KLIMATYZACJĘ ??? W Twoim przypadku chyba bym się zdecydował na klimakonwektory glikolowe. Przy odwiertach jest szansa, że to będzie działać pasywnie, więc byłoby bardzo tanio, Chłodzenie takich powierzchni za pomocą klimy to prawie jak instalka przemysłowa:) więc pewnie trochę tych wiatraków byś musiał powiesić nawet przy multi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endodontist 25.07.2014 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 tak bym wolał to rozwiązać...a w sytuacji kiedy pasywnie nie będzie wystarczająco wydajne pompa ciepła może przełączyć się w tryb rewersyjny? które klimakonwektory będą lepsze: przepływowe wpięte do went mechanicznej czy zwykłe naścienne/podsufitowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 25.07.2014 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 tak bym wolał to rozwiązać... a w sytuacji kiedy pasywnie nie będzie wystarczająco wydajne pompa ciepła może przełączyć się w tryb rewersyjny? Wydaje mi się, że pasywne powinno wystarczyć pod warunkiem zastosowania klimakonwektorów o odpowiedniej mocy, którą z kolei trzeba by wyliczyć. Z doświadczenia wiem, że już przy zasilaniu 13-14st można dość efektywnie chłodzić, ale fakt, że moje kk są bardzo mocno przewymiarowane. Popytaj ludzi z odwiertami jakie maja temp DZ to będziesz mniej więcej wiedział jak to wygląda. Co do wspomagania aktywnego to nie za bardzo technicznie to widzę, bo tu już trzeba by przejść normalnie na wodę, a nie na pasywny obieg glikolu, ale nie znam się na tym i być może się da - gruntowcy powinni wiedzieć chyba takie rzeczy to może się wypowiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 27.07.2014 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2014 Z odwiertów możesz liczyć na 13*C latem co przy "oszczędnym" doborze klimakonwektorów może nie wystarczyć. Nie patrz na moce standardowe bo pewnie będą to dla 12/7. Rewersyjny układ nie jest za ciekawy bo oddaje ciepło do dolnego źródła, lepiej to ciepło wykorzystać. Do CWU wykorzystasz tylko część. Ewentualnie basenik sobie zafunduj Ja bym sugerował zostać przy pasywnym plus przewymiarować klimakonwektory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.07.2014 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Spytaj Pyxisa - on powinien lepiej wiedzieć, czy i jak to działa. Przy poziomym DZ klimakonwektor musial by byc wielkosci szafy niestety. Za wysokie temperatury glikolu latem (nawet 18*C widzialem). Aktywne wykorzystanie pompy przy grzaniu samej CWU to 1h dziennie. Stanowczo za malo. Teraz mam na poddaszu 2 klimatyzatory po 3,5kW kazdy. Po wlaczeniu w tryb "turbo" w calkiem sporym pomieszczeniu jest komfortowo po 10-15 minutach. Pozniej klima przechodzi w tryb utrzymania temperatury i staje sie praktycznie bezglosna. Powinienem taki rozwiazanie przewidziec od razu przy budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 30.07.2014 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Tak to jest na poddaszu użytkowym - latem bez klimy nie przeżyjesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.07.2014 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Teraz tez to wiem. Myslalem, ze "opekam" to taniej pasywnie. Mam tam "pracownie", garderobe i pokoj goscinny. Nie spimy na poddaszu. W goscinnym to wiadomo, ze moze byc i 35*C Generalnie po miesiacu, jak by nie bylo sporych upalow, nie zaluje ani zlotowki wydanej na klime. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 30.07.2014 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 A jakbyś się bardziej przyłożył do budowy - dał więcej izolacji w dach, rolety do okien dachowych , WM reku z GWC , wystarczyło by chłodzenie pasywne PC. Najtaniej wychodzi czasem najdrożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.07.2014 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Surgi, teraz juz wiem, ze nawet jak bym dal w dach 50cm welny albo pine i siedzial caly czas w ciemnicy z zamknietymi roletami, to i tak byloby DLA MNIE za goraco. Zalatwilem ten temat jednym "cieciem". Klima. Wcale nie wyszlo drogo. Jakies 10-20% kosztow tego, co Ty zaproponowales, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 30.07.2014 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 W kosztach inwestycyjnych czy w eksploatacji ??? A wziąłeś pod uwagę że to co napisałem obniżyło by Ci nie tylko koszty chłodzenia ale również ogrzewania ( wiem , wiem płacisz niewiele ale te 100-200 PLN /rok mógłbyś urwać ). Trwałość ocieplenia znacznie przekracza żywotność klimy i nie wymaga dodatkowych kosztów eksploatacyjnych. WM to latem praktycznie 0 owadów w domu . Poza tym osiąganie pożądanej temperatury przy pomocy klimatyzacji jest mniej komfortowe niż to co ja proponuję. W pracy mam tradycyjną klimatyzację, w domu mam komfort termiczny osiągany bez niej i nie ma porównania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.07.2014 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Glownie o kosztach inwestycyjnych. Miesieczna eksploatacja (za lipiec tegoroczny ktory u mnie chlodny nie byl) to ~35kWh. Nie rzuca to na kolana. Twoja PC PW tez pewnie nie chlodzi podlogi za darmo. Owadow w domu nie mam, bo mam moskitiery na drzwiach tarasowych i w oknach. To nie stanowi problemu. I nie sugeruj, ze masz chlodno tylko dzieki dociepleniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 30.07.2014 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 A gdzie ja coś takiego napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 30.07.2014 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Przy WG w upały nawet jak masz moskitiery to do domu leci tyle ile jest na dworze 30-34C, no chyba że zatykasz wszystkie kanały wentylacyjne od 6 do 24, a otwierasz od północy do 6 rano. Ale komfort żaden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 30.07.2014 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Jeszcze dwa momenty i będzie wszystkim za zimno...... Ale lato mamy świetne, to lubię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts