Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 241
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam kolektor poziomy 800mb rury, w te upały co były, to tu na forum rejestrowali po 15 stopni na DZ, jeśli passywny byłby mało wydajny i powiedzmy o godzinie 22.00 chciałbym schłodzić sypialnie na poddaszu, uruchomienie pompy ciepła do podgrzania CWU jednocześnie schładzałoby mi te pomieszczenia. Co Wy na to?

Mam kolektor poziomy 800mb rury, w te upały co były, to tu na forum rejestrowali po 15 stopni na DZ, jeśli passywny byłby mało wydajny i powiedzmy o godzinie 22.00 chciałbym schłodzić sypialnie na poddaszu, uruchomienie pompy ciepła do podgrzania CWU jednocześnie schładzałoby mi te pomieszczenia. Co Wy na to?

Słabo to widzę;) Spytaj kolegi Pyxisa on zrobił podobne rozwiązanie i niedawno kupił klimę, więc chyba niezbyt działało. Ja mam klimakonwektory wodne dość dużej mocy (3,5kW na 20m2) i żeby coś tam działały to trzeba im puścić min 12st, a żeby dobrze działały to poniżej 10st. Na glikolu raczej tego nie osiągniesz pasywnie, a grzanie wody to latem 30-40min - to ile schłodzisz ten glikol? Poza tym glikol to chyba gorsze medium niż woda:confused: Spytaj Pyxisa - on powinien lepiej wiedzieć, czy i jak to działa.

Ja mam klimakonwektory wodne dość dużej mocy (3,5kW na 20m2) i żeby coś tam działały to trzeba im puścić min 12st, a żeby dobrze działały to poniżej 10st.

Witam,

ile czasu zajmuje Ci zejście do takiej komfortowej temperatury ?

Z tego co czytam to jesteś z nich zadowolony,yes?

pozdr.

Witam,

ile czasu zajmuje Ci zejście do takiej komfortowej temperatury ?

Z tego co czytam to jesteś z nich zadowolony,yes?

pozdr.

Tu masz moje wypociny:)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?139306-ch%C5%82odzenie-pomp%C4%85-ciep%C5%82a&p=6513892&viewfull=1#post6513892

• 4 weeks później...

przeczytałem cały wątek już kilka razy :)

dalej nie podjąłem decyzji czy KLIMAKONWEKTORY czy STANDARDOWA KLIMA NA SPLIT albo bardziej prawdopodobne na MULTI-SPLIT [VRF czy jakoś tak]

parametry:

-dom 260m2 + antresola 80m2 + piwnica z garażem 120m2, dom dobrze izolowany U ścian i dachu około 0.14-0.16 W/m2

-pompa ciepła + GWC w postaci odwiertów + ogrzewanie podłogow i może ścienne na antresoli

- went mechaniczna z rekuperacją i GWC i prawdopodobnie z chłodnicą jakąś [czy sprzężoną z GWC od pompy???]

POMOCY!!! co wybrać KLIMAKONWEKTORY czy KLIMATYZACJĘ ???

Edytowane przez endodontist

przeczytałem cały wątek już kilka razy :)

dalej nie podjąłem decyzji czy KLIMAKONWEKTORY czy STANDARDOWA KLIMA NA SPLIT albo bardziej prawdopodobne na MULTI-SPLIT [VRF czy jakoś tak]

parametry:

-dom 260m2 + antresola 80m2 + piwnica z garażem 120m2, dom dobrze izolowany U ścian i dachu około 0.14-0.16 W/m2

-pompa ciepła + GWC w postaci odwiertów + ogrzewanie podłogow i może ścienne na antresoli

- went mechaniczna z rekuperacją i GWC i prawdopodobnie z chłodnicą jakąś [czy sprzężoną z GWC od pompy???]

POMOCY!!! co wybrać KLIMAKONWEKTORY czy KLIMATYZACJĘ ???

W Twoim przypadku chyba bym się zdecydował na klimakonwektory glikolowe. Przy odwiertach jest szansa, że to będzie działać pasywnie, więc byłoby bardzo tanio, Chłodzenie takich powierzchni za pomocą klimy to prawie jak instalka przemysłowa:) więc pewnie trochę tych wiatraków byś musiał powiesić nawet przy multi.

tak bym wolał to rozwiązać...

a w sytuacji kiedy pasywnie nie będzie wystarczająco wydajne pompa ciepła może przełączyć się w tryb rewersyjny?

Wydaje mi się, że pasywne powinno wystarczyć pod warunkiem zastosowania klimakonwektorów o odpowiedniej mocy, którą z kolei trzeba by wyliczyć. Z doświadczenia wiem, że już przy zasilaniu 13-14st można dość efektywnie chłodzić, ale fakt, że moje kk są bardzo mocno przewymiarowane. Popytaj ludzi z odwiertami jakie maja temp DZ to będziesz mniej więcej wiedział jak to wygląda.

Co do wspomagania aktywnego to nie za bardzo technicznie to widzę, bo tu już trzeba by przejść normalnie na wodę, a nie na pasywny obieg glikolu, ale nie znam się na tym i być może się da - gruntowcy powinni wiedzieć chyba takie rzeczy to może się wypowiedzą.

Z odwiertów możesz liczyć na 13*C latem co przy "oszczędnym" doborze klimakonwektorów może nie wystarczyć.

Nie patrz na moce standardowe bo pewnie będą to dla 12/7.

Rewersyjny układ nie jest za ciekawy bo oddaje ciepło do dolnego źródła, lepiej to ciepło wykorzystać. Do CWU wykorzystasz tylko część. Ewentualnie basenik sobie zafunduj ;)

Ja bym sugerował zostać przy pasywnym plus przewymiarować klimakonwektory.

Spytaj Pyxisa - on powinien lepiej wiedzieć, czy i jak to działa.

Przy poziomym DZ klimakonwektor musial by byc wielkosci szafy niestety. Za wysokie temperatury glikolu latem (nawet 18*C widzialem).

Aktywne wykorzystanie pompy przy grzaniu samej CWU to 1h dziennie. Stanowczo za malo.

Teraz mam na poddaszu 2 klimatyzatory po 3,5kW kazdy. Po wlaczeniu w tryb "turbo" w calkiem sporym pomieszczeniu jest komfortowo po 10-15 minutach. Pozniej klima przechodzi w tryb utrzymania temperatury i staje sie praktycznie bezglosna. Powinienem taki rozwiazanie przewidziec od razu przy budowie.

W kosztach inwestycyjnych czy w eksploatacji ??? A wziąłeś pod uwagę że to co napisałem obniżyło by Ci nie tylko koszty chłodzenia ale również ogrzewania ( wiem , wiem płacisz niewiele ale te 100-200 PLN /rok mógłbyś urwać ). Trwałość ocieplenia znacznie przekracza żywotność klimy i nie wymaga dodatkowych kosztów eksploatacyjnych. WM to latem praktycznie 0 owadów w domu . Poza tym osiąganie pożądanej temperatury przy pomocy klimatyzacji jest mniej komfortowe niż to co ja proponuję. W pracy mam tradycyjną klimatyzację, w domu mam komfort termiczny osiągany bez niej i nie ma porównania :bye:

Glownie o kosztach inwestycyjnych. Miesieczna eksploatacja (za lipiec tegoroczny ktory u mnie chlodny nie byl) to ~35kWh. Nie rzuca to na kolana. Twoja PC PW tez pewnie nie chlodzi podlogi za darmo. :)

Owadow w domu nie mam, bo mam moskitiery na drzwiach tarasowych i w oknach. To nie stanowi problemu.

I nie sugeruj, ze masz chlodno tylko dzieki dociepleniu. :)