Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 241
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przy WG w upały nawet jak masz moskitiery to do domu leci tyle ile jest na dworze 30-34C, no chyba że zatykasz wszystkie kanały wentylacyjne od 6 do 24, a otwierasz od północy do 6 rano. Ale komfort żaden.

Jesli sa juz takie temperatury, to od slonecznej strony okna nie sa otwierane. Nie rozumiem o co chodzi z tymi kanalami znowu.

Piszesz, jak bys os pokolen mieszkal w domu z WM i nie mogl sobie wyobrazic, ze okno mozna tylko uchylic lub rozszczelnic.Otwierane sa na noc a wtedy jest raczej ponizej 20*C. Nie "panikuj" Surgi.

Jesli sa juz takie temperatury, to od slonecznej strony okna nie sa otwierane. Nie rozumiem o co chodzi z tymi kanalami znowu.

Piszesz, jak bys os pokolen mieszkal w domu z WM i nie mogl sobie wyobrazic, ze okno mozna tylko uchylic lub rozszczelnic.Otwierane sa na noc a wtedy jest raczej ponizej 20*C. Nie "panikuj" Surgi.

Spokojnie jaka panika - wiem jedno , że dzisiaj budowa izolowanego domu z WG to nieporozumienie. Tak jak samochód bez klimy , jedzie-jedzie ale komfort umiarkowany. :no:

A jakbyś się bardziej przyłożył do budowy - dał więcej izolacji w dach, rolety do okien dachowych , WM reku z GWC , wystarczyło by chłodzenie pasywne PC

nawet jak bym dal w dach 50cm welny albo pine i siedzial caly czas w ciemnicy z zamknietymi roletami, to i tak byloby DLA MNIE za goraco. Zalatwilem ten temat jednym "cieciem". Klima.

Ano właśnie, nie sama temperatura tworzy komfort. Gdy jest gorąco to przy okazji jest zazwyczaj wysoka wilgotność powietrza. Np. wczoraj cały dzień u mnie było pochmurno, temperatury na zewnątrz koło 20-23* więc wyłączyłem klimę i zwiększyłem wentylację. W domu zrobiła się wilgotność koło 65% i przy utrzymywanych przeze mnie na poddaszu 26* było paskudnie. Włączenie klimy i ustawienie jej na 25* natychmiast problem rozwiązało, bo temperatura za bardzo nie spadła (dopiero rano spadła z 26 do 25*), ale wilgotność owszem i po chwili zrobiło się przyjemnie, mimo że termometr wciąż pokazywał 26*. Tak więc izolacja izolacją, ale klima klimą. Nie chciałbym też siedzieć cały dzień przy zasłoniętych roletach. A jeszcze że klima pracuje u mnie w dzień na darmowym prądzie, to tym bardziej cieszy ;-)

Witam,

chciałem trochę podpytać czy ktoś z szanownych kolegów ma doświadczenia z chłodzeniem przez chłodnicę glikolową wpiętą w kanały nawiewne za rekuperatorem.

Od czasu do czasu chodzi mi taki pomysł po głowie, w sumie tylko pompka obiegowa od DZ (ponad 200 m odwiertów) pracuje więc koszt użytkowania nie duży. Czy taki system da radę obniżyć temperaturę o 2-3 C przy standardowej wymianie powietrza ok. 250 m3/h (kubatura ok. 340 m3)

W reku mam wymiennik wodny podpięty do jednej pętli podłogówki i zimą się sprawdza (dogrzewa powietrze nawiewane) więc jak bym dodał chłodnicę wodną na kanale fi 125 mm za rekuperatorem, to czy taki system ma sens....

Nie chodzi mi o jakiś super system chłodzenia, w największe upały na poddaszu mam 28 C (6 okien połaciowych, 30 cm wełny, czarna dachówka) więc zejście do 25 C by spokojnie poprawiło komfort.

Pozdrawiam - Daniel

Tak, ma to sznse zadzialac, tylko musial bys miec mozliwosc zainstalowania odpowiednio duzej powierzchni wymiany na tym wymienniku glikolowym wpietym do WM.

1) WM dziala non stop

2) Odwierty maja max 11-12*C latem, a DZ poziome u mnie mialo 18*C

Dlatego mysle, ze to byloby znaczace obnizenie temperatury w domu.

• 3 weeks później...
Ale do tego nie potrzebne są jakieś wyspecjalizowane czujniki, temperatura na podłogówkę w okolicach 12 stopni spokojnie w naszym klimacie wystarczy, by ustrzec się wkraplania.

Puszczając w podłogę 12st masz pewne jak w banku, że po paru godzinach będziesz właśnie tych kaloszy potrzebował;) 17-20st to już prędzej i oczywiście ciągła praca jeśli w ogóle ma być jakiś efekt;)

Temperatura wody nie równa się temperaturze powierzchni podłogi!

Dlatego napisałem "po kilku godzinach pracy" Wystarczy, że w domu mamy 25st, wilgotność 60% i podłoga zacznie się pocić przy temp posadzki 17st. Możesz nie wierzyć, ale ja to sprawdziłem empirycznie - u mnie wykraplała się woda właśnie przy zasilaniu 12st.

Wniosekz tego taki, że albo nie schodzi poniżej 20C podłogi i cieszysz się namiastką, albo idziesz na całość i montujesz klimakonwektory. Ja wybrałem to drugie i sobie chwałę.

Ja też mam kk na całym poddaszu, więc mam i porównanie do podłogówki (na dole). Toteż jak ktoś (czyt. sprzedawca) próbuje promować taką "klimatyzację" czuje się w obowiązku podzielić swoimi doświadczeniami, co by przyszli inwestorzy nie wydawali niepotrzebnie kasy na jakieś rewersy żeby podłogówka chłodzić, bo to po prostu delikatnie mówiąc słabo działa;)

Ja też mam kk na całym poddaszu, więc mam i porównanie do podłogówki (na dole). Toteż jak ktoś (czyt. sprzedawca) próbuje promować taką "klimatyzację" czuje się w obowiązku podzielić swoimi doświadczeniami, co by przyszli inwestorzy nie wydawali niepotrzebnie kasy na jakieś rewersy żeby podłogówka chłodzić, bo to po prostu delikatnie mówiąc słabo działa;)

ja w przyszłe latu uruchomię ścienne. Docieplam teraz rozdzielacz na pietrze i odcinam rozdzielacz dołu i sprawdzę czy coś chłodzi. Dam może podlicznik i zobaczymy co to i za ile daje.

Łudzę się na dziś, że mam dach nie czterospadowy a dwuspadowy, co oznacza, że w nad połową dachu mam stryszek z 17cm wełny i będzie bufor przed ciepłem pod warunkiem jego wentylacji (co załatwię). Łudzę się, że na 5 okien dachowych mam 2 od północy a 3 od południa - 8m od nich drzewa i cień. Może mnie słońce tak nie wykończy (choć do tego dochodzi jeszcze 4 okna 2x0,9 w ścianach). No i łudzę się tym, że ścienne lepiej ten chłód odda bo jest mniej przykryte cementem. Może w całości to złudzenie da efekt zadowalający.

A jak coś mam komin na strych :( będzie gdzie i jak pociągnąć 1 dupny klimakonwektor do piętra. Parteru chłodzić nie trzeba w tym moim lasku.