Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poziom chudziaka wzgledem poziomu szczytu fundamentow

piegoosek

Recommended Posts

Witam,

Jestem przed laniem chudziaka i wlasnie odkrylem, ze sa 2 metody wylania poziomu chudziaka.

Wersja1: Poziom chudziaka ponizej szczytu scianki fundamentowej - tak mam w projekcie

Wersja2: Poziom chudziaka rowny ze szczytem scianki fundamentowej - uzywany najczesciej i najwygodniejszy sposob dla ekipy

Szukam opinii ktora wersja jest lepsza, jakie sa plusy/minusy i na co uwazac.

Dzieki

Pawel

Edytowane przez Redakcja
usunięcie nieaktywnych zdjęć

Witam,

Jestem przed laniem chudziaka i wlasnie odkrylem, ze sa 2 metody wylania poziomu chudziaka.

Wersja1: Poziom chudziaka ponizej szczytu scianki fundamentowej - tak mam w projekcie

Wersja2: Poziom chudziaka rowny ze szczytem scianki fundamentowej - uzywany najczesciej i najwygodniejszy sposob dla ekipy

Szukam opinii ktora wersja jest lepsza, jakie sa plusy/minusy i na co uwazac.

Dzieki

Pawel

Ja mam wersję 1, ale to ze względu na spadek terenu - trzeba było podnieść dom i żeby aż tak wysoko nie podnosić poziomu wykończonej podłogi (taras miałbym wtedy jeszcze wyżej) to projektant zaproponował właśnie takie rozwiązanie.

Problemów nie ma jakichś wielkich - poprzeczne ściany fundamentowe trzeba obniżyć troche, żeby potem przy układaniu styro nie przerywać niepotrzebnie izolacji, pape pod murami zewnętrznymi trzeba też jakoś sprytnie ukryć (jak wylejesz posadzke na równi ze ścianami fund, to papę będziesz miał nieco wyżej). zobacz sobie na moich zdjęciach jak to wygląda.

Moim zdaniem, jeśli nie ma potrzeby, to rób normalnie - czyli wersja 2.