Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom Ani i Marcina - Gabinet

Recommended Posts

Bardzo ładny dom Gratulacje! Widać że inwestorzy wiedzieli czego chcieli, i konsekwentnie to osiągnęli, dom stanowi całość bardzo starannie zaplanowaną, także kolorystycznie. (brak strachu przed czerwienia np. :D ) no i oczywiście dążność do celu znalazła odzwierciedlenie w stronie finansowej przedsięwzięcia. (inaczej bylyby to tylko marzenia i "tzw opowieści z nad wody") Jescze raz gratuluję. :D

• Odpowiedzi 856
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam i po niewielkiej przerwie odpowiadam.

Blat w łazience ma 65 cm szerokości.

Wydaje mi się, że każdy blat można tak wyciąć.

Blat "leży" na wylanym z betonu postumencie, który stanowi dla niego konstrukcję nośną

Umywalka to Roca Georgia

Zdjęcia dodatkow blatu zrobię i wrzucę.

Pozdr Marcin

witam!

Dołączam do zachwytów nad domkiem i mam pytanie (powenie ktoś już je zadał, ale nie czytałam całego wątku - wybacz brak czasu :oops: )

Co jest u was w kuchni pomiędzy szafkami, chodzi mi o miejsce, gdzie większość ludzi ma płytki :D

ciekawa jestem też wymiarów kuchni (ja mam niemal identyczny układ), jesli to nie problem, to podaj, prosze.

A jak sie wogóle mieszka?

Jak - po czasie oceniasz funkcjonalność wnętrz? Co polecasz a przed czym ostrzegasz?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Nie będę nowatorska jak napiszę- Po prostu pięknie!!!!! Jestem zachwycona. Dopóki nie obejrzałam tego domu chodziły mi po głowie domy z dachem czterospadowym. ( Emanuella z Domusa)Ale zdjęcia tego domku mi uœwiadomiły , że dach dwuspadowy może być ładny. A zyskuje na tym bardzo wnętze- jest cudowne. Myœlę że przebija sławnš Emanuelę. Ma dużo okien i w ogóle jest rewelacyjny. Tez chcę taki dom!!!! Wnętrze jest piękne. Bardzo proszę właœcicieli o podanie powierzchni użytkowej domu. Jeżeli to możliwe to bardzo proszę o zdjęcia z naniesionymi wymiarami poszczególnych œcian, poniważ nie ukrywam iż chciałabym sobie stworzyć takie cudo. :D Pozdrawiam!!!!

Paulka

Nad blatami kuchennymi przyklejona jest płyta meblowa o grubości 1cm. troche sie bałem tego rozwiązania, ale w praktyce okazało sie nie gorsze niz kafelki.

Kuchnie zmierzę i podam :)

Jesli chodzi o funkcjonalnośc wnętrza to:

- wielki plus to wspólny, połączony salon, jadalnia i kuchnia

- kolejny wielki plus to duza ilośc pomiesczen gospodarczych: kotłownia, spizarnia, pralnia i garderoba, nie zrezygnował bym z nich za żadna cenę

- mały minus to duza łazienka na gorze - trudno ją ogrzać do "łazienkowej" temperatury, a przyjemnośc z posiadania dużego salonu kapielowego tego nie rekompensuje

- kolejny minus to garaż, praktycznie nie parkujemy w nim samochodu, słuzy jako duże pomieszczenie gospodarcze na kosiarkę, rowery itp. Zamiast garażu spokojnie wystarczałoby nam większe pomieszczenie gospodarcze

Agnieszko

Ścianyw salonie są kremowe, żółty to zafałszowanie z lamp

Sylwio

Powierzchnia uzytkowa jest między 160-170 m2

Pozdrawiam

Marcin

Gratuluję wspaniałych wnętrz !! Naprawdę pięknie u Was !!

My tez planujemy dac płyte meblową między szafki w kuchni - mówisz, że sprawdza się nieźle - a to taka zwykła meblowa plyta czy jakoś szczególnie zabezpieczona?? No i jak z miejscem nad kuchenka?? Nic się nie dzieje?? Ja tez bede miała elektryczną, ale jeden stolarz raczej odradzał..ale to chyba dlatego, ze nie robił takiego rozwiazania jeszcze...

juz sam nie wiem

nie moge sie przekonac do 2 spad. dachu

moze dlatego ze bylem wychowywany w takim :(

zawsze podobaly mi sie domy z dachem kopertowym

zastanawiam sie nad projektem pod jarząbem albo w winorisli 2 archonu

bardzo se smakiem zrobiliscie wnetrze jak domek z okladki

mam madzieje ze twoje pomysly przydadza mi sie

Marcinie czy mozesz umiescic na forum plan pomieszczen taki jak juz umiesciles tylko ze z wymiarami bedzie nam latwiej sobie ta sliczna przestrzen wyobrazic

z gory dziekuje

Dzięki za odpowiedź i jeśli można to mam jeszcze pytanie dotyczące obudowy kominka..

1.W jakim celu zamontowane są te dolne kratki w obudowie i czy nie bedą one przeszkadzały jezeli dołem będzie doprowadzone powietrze z zewnątrrz - czy zimne powietrze nie będzie się przedostawać do domu? i czy kominek nie bedzie zuzywał powietrza z mieszkania zamiast z dworu?

2.Czy górne kratki wychodzą z komory dekompresyjnej?

3.Patrząc od czoła obudowy, czy płyta g-k (która licuje się z przodem wkładu)jest w jakiś sposób odizolowana od wkładu?Czy jest tam jakiś odstęp, czy dylatacja czy jak to u Ciebie jest zrobione?

Przepraszam za taką nachalność :oops: ale będę bardzo wdzięczna za pomoc bo przymierzamy się do samodzielnej obudowy kominka i te informacje bardzo nam się przydadzą.

Pozdrawiam !!

Już Ci odpowiadam

1. Dolne i górne kratki są zainstalowane celem zapewnienia cyrkulacji powietrza chłodzącego wkład i ogrzewającego pomieszczenie: dołem pobór, górą wywiew

Wkład ma od dołu rurę do doprowadzenia powietrza z zewnątrz, która jest w sposób szczelny połączona z otoczeniem, tak że nie ma niebezpieczeństwa zasysania "lewego" powietrza z pokoju

2. Górne kratki nie wychodzą z komory dekompresyjnej tylko z komory głownej. Rolę komory dekompresyjnej pełni sufit podwieszany

3. Czoło wkładu jest wysunięte, a płyta g-k jest odizolowana od wkładu wełna mineralną i dylatacją

Pozdrawiam

Marcin

Dzięki bardzo za odpowiedzi ale jeśli pozwolisz to mam jeszcze kilka wątpliwości :oops:

Co zrobić jeśli w naszym wkładzie nie da się zrobić tego szczelnego połączenia rurą z otoczeniem...

i jeszcze jeśli chodzi o

dylatacją

a mógłbyś napisać jak to dokładnie wygląda??

Sorki, że tak zawracam Ci głowę :oops:

Pozdrawiam !!

Jesli wasz wkład nie posiada dedykowanej rury do zasysania powietrza z zewnątrz to znaczy że będzie pobierał powietrze z salonu i już. Sytuacje mozna poprawic doprowadzając w pobliże spodu kominka rurę z zewnątrz i wtedy powietrze będzie pobierane po trochu z salonu i z zewnątrz

Patrząc od zewnątrz przekrój ściany kominka wyglada nastepujaco:

1. płyta g-k

2. izolacja z wełny

3. przerwa powietrzna wieksza lub mniejsza (zaleznie od położenia względem wkładu) zwana dylatacją ;)

4. scianka wkładu

Mam nadziej że to Ci wyjasnia sytuację

Marcin