jolkak 01.07.2009 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 http://img196.imageshack.us/img196/6333/dziaka1001.th.jpg http://img199.imageshack.us/img199/5997/dziaka1006.th.jpg Witam, Jesienia ubieglego roku kupilam dwa drzewka - grusze i drzewko 'ufo"(nektarynka+brzoskwinia). Niepokoi mnie brak listków na jednym pędzie drzewka ufo (zdj. 1). Nie wiem, czy przypadkiem nie zmarzl/zasechl???? Bede wdzieczna za informacje dotyczace pielegnacji tej rosliny. Byc moze zrobilam blad kupujac jako laik tak "wymyslne"drzewko? Na lisciach gruszki (zdj.2) pojawily sie rdzawe plamki. Co zrobic w tej sytuacji? I jeszcze jedno pytanie - na zdjeciu widac, ze dolne galazki rosna w góre. Widzialam, ze niektorzy dzialkowcy oddzielaja te galazki od glownego pnia za pomoca klamerek kierujac je poziomo. Czy tez powinnam tak postapic? Prosze o rady dotyczace pielegnacji w/w drzewek. Z gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolkak 10.07.2009 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Może jednak ktoś pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arabella 10.07.2009 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Te rdzawe plamki to prawdopodobnie rdza - choroba gruszy - są na to odpowiednie opryski. Gałązki odgina sie przy pomocy m.in. klmerek aby w okresie owocowania nie wyłamywały się pod ciężarem owoców. A poza tym więcej owoców jest na gałązkach skierowanych w dół. Poczytaj trochę na temat cięcia i formowania drzewek owocowych. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolkak 10.07.2009 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Arabello dziękuję ci za twoje rady. Chciałabym żeby ktoś przyjrzał się jeszcze mojemu drugiemu drzewku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts