Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komenty do Willi Wiktori

Recommended Posts

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hmm ... :roll:

Projektant polecał nam albo cegłę max albo właśnie beton komórkowy, my braliśmy pod uwagę jeszcze inne materiały. Ale po rozmowach z różnymi budującymi się znajomymi zdecydowaliśmy się na suporex,bo bardzo dobrze izoluje termicznie, jest lekki i buduje się z niego szybko /mamy na klej a nie na zaprawę - mniejsze ubytki ciepła/ i do tego jest tani :)

Dzięki Pajogor,

o to mi własnie chodzilo - energoszczędność ! To jest - po co płacić za coś za co niepotrzeba :) a tak jest w przypadku ciepła które ucieka przez ściany, kominy, itp. Chyba pojde w Twoje ślady tylko musze rozpoznać różnicę pomiędzy H+H, Solbetem a Silką :o

Pozdrowionka

Z tego co wiem to między silką, solbetem czy H+H różnicy w zasadzie nie ma. My w większości budowaliśmy z H+H bo w naszej okolicy był najtańszy, jedynie trochę ścian działowych mamy z silki, bo już nie opłacało się nam dwóch palet zamiawiać gdzieś dalej i kupiliśmy w miejscowym składzie budowlanym .

Witam Ciebie PIOTRI,

zatem to jest tak, że firmy dostały link do projektu i na tej podstawie miały jeszcze parę pytań. Interesowała mnie robocizna wraz ze sprzętem (koparka) i dostałem oferty od 9 do 14 tysięcy. Oczywiście do tego dochodzą materiały budowlane + betoniarka. Rozpiska szczegółowa mnie nie intetresowała tylko krótka piłka - tu jest projekt a ja chce tylko cenę globalną :) Pozdrowionka i dzięki za odwiedziny :)

Gratuluję decyzji. My poooowoli się rozkręcamy. Dwa lata temu też oglądaliśmy działki w miejscowości Potasze - kilka sprzedawala gmina a część sprzedawała os. prywatne - takie na górce. Miejsce malownicze przyznaję, nas wtedy zniechęciła trochę lokalizacja (nie po drodze do pracy:), cena i brak mediów. Zdecydowaliśmy się na Kamionki.. ale tych widoków to Wam zazdroszczę. My jeszcze walczymy trochę z projektem - robimy indywidualny. Z przyjemnością będę śledzić Wasz dziennik bo jesteście o krok (no może nawet kilka) przed nami. Życzę dużo siły i powodzenia i niech EURO idzie w dół:)

Pozdrawiam, Ada

Dzieki za wpis. Szkoda że nie kupiliście w Potaszach bo bylibyśmy sąsiadami :). My kupiliśmy od Gminy (z 2 stron las :)) ale te górce też oglądalismy. Dobrze ze tamtych nie kupiliście bo mocno wieje, piach leci z pola no i trakto by Wam jeździl po oknami (duży areał). Faktycznie jedyny minus to dojazd, ale mamy nadzieję ze w końcu Gdyńską poszerzą lub zrobią 2 nitkę. Media załatwiłem w parę miesięcy (woda juz jest, gaz praktycznie też, a prąd będzie za 2, 3 miesiące (budowlany też jest już załatwiony). Także dla chcącego nic trudnego. Oglądaliśmy też południe Poznania - własnie Kamionki, Borówiec i też z racji leśnego otoczenia. Na pewno macie juz z glowy dojazd bo lepszego nie można sobie wyobrazić :). Też w sumie robiliśmy projekt indywidualny ( na technologię drewnianą) ale musielismy go porzucić. Udało się nam znaleźć szybko gotowca w miare zblizonego do naszych potrzeb. Nasz architekt poszerzył nam obrysy, a resztą mamy sie nie martwić :) Środek będzie indywidualny :). Powodzenia i dobra rada na początek ... "siedźcie na głwoie każdemu", popędzajcie, marudźcie, pytajcie kiedy bedzie, dzwońcie .... ta strategia czyni cuda :) Wszystko idzie o wiele szybciej :)

Pozdrawiam. Robert

Witam Ciebie PIOTRI,

zatem to jest tak, że firmy dostały link do projektu i na tej podstawie miały jeszcze parę pytań. Interesowała mnie robocizna wraz ze sprzętem (koparka) i dostałem oferty od 9 do 14 tysięcy. Oczywiście do tego dochodzą materiały budowlane + betoniarka. Rozpiska szczegółowa mnie nie intetresowała tylko krótka piłka - tu jest projekt a ja chce tylko cenę globalną :) Pozdrowionka i dzięki za odwiedziny :)

No tak. Nam robocizna wyjdzie jakies 7 tys ale domek tez odpowiedio mniejszy(http://domek.net.pl/index.php?p=domek&id=16)

Fundament kopany recznie z zalaniem i zbrojeniem - 50 zl mb, ocieplenie - 30m2, murowanie z bloczkow -?teraz nie pamietam.

W takim razie pozdrawiam i niech sie mury pna do gór :)

Te działki od gminy rzeczywiście były ładniejsze. Gratuluję trafnej decyzji. No widzę że po piętach Wam chodzimy:) Obejrzałam sobie projekt Waszego domku - cha nawet bryłę mamy trochę podobną, jak architekt się zgodzi to się pochwalę. Póki co zbieram listę fachowców - mam godnego polecenia dekarza, parkeciarza (zresztą w Waszym kierunku - drewno Roman Pol, a parkieciarz z ich polecenia - Bieniek - rewelacja - polecam go wszystkim z ręką na sercu, zresztą na forum też można o nim dużo dobrego poczytać) i to tyle... reszty ciągle szukam. Czy macie już kierownika budowy i ile płacicie? Czy budujecie z firmą budowlaną do stanu surowego czy szukacie indywidualnie wykonawców?

Ada

Ano tak ... co do fachowców to w tej chwili skupiłem się na fundamentach i stanie surowym. Chcemy zrobić to 2-etapowo. Najpierw fundament żeby zobaczyć jak się ekipa sprawuje. Jak bedzie ok to zrobią mury, jak nie - do widzenia :). Tyle się słyszy o ekipach ginących na tygodnie, porzuconych budowach, pijanych robotnikach, ze wole być ostrożny. O resztę się na razie nie martwię. Kierowników budowy mamy aż nadto - rozmawiałem już z dwoma, ale chce się spotkać jeszcze z jednym. Potem dokonam wyboru. Zapłata wyniesie około 4000 zł za wszystko.