rocky0973 01.07.2009 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 No to kto pierwszy Każda rada jest mile widziana. I pochwała i krytyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pajogor 01.07.2009 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 To może ja pierwsza !! Witajcie wśród budujących. Może i długo wybieraliście działkę, ale jest naprawdę urocza Życzę powodzenia i będę odwiedzać Wasz dziennik !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rocky0973 01.07.2009 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Witamy serdecznie i czekamy na mądre rady .. bo jak widze to wy już zamieszkać prawie możecie I od razu pytano. Widzę ze budowaliście z betonu komórkowego - dlaczego taki wybór jezeli mozna spytać, bo my własnie łamiemy biedne glowy nad materiałem do ścian . Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pajogor 02.07.2009 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Hmm ... Projektant polecał nam albo cegłę max albo właśnie beton komórkowy, my braliśmy pod uwagę jeszcze inne materiały. Ale po rozmowach z różnymi budującymi się znajomymi zdecydowaliśmy się na suporex,bo bardzo dobrze izoluje termicznie, jest lekki i buduje się z niego szybko /mamy na klej a nie na zaprawę - mniejsze ubytki ciepła/ i do tego jest tani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiapaweł 02.07.2009 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Rewelacyjna działka, cisza, spokój, piękne okoliczności przyrody.... Gratuluję wyboru i witam na początku drogi budowlanej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rocky0973 02.07.2009 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Dzięki Pajogor, o to mi własnie chodzilo - energoszczędność ! To jest - po co płacić za coś za co niepotrzeba a tak jest w przypadku ciepła które ucieka przez ściany, kominy, itp. Chyba pojde w Twoje ślady tylko musze rozpoznać różnicę pomiędzy H+H, Solbetem a Silką Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rocky0973 02.07.2009 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Witam Sylwia&Paweł, dzieki za wpis. Przesledziłem Twoj dziennik i od razu pytanko - z czego budujecie (to białe na ścianach i dlaczego miedzy fundamentem a tym białym daliście cegłę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pajogor 02.07.2009 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Z tego co wiem to między silką, solbetem czy H+H różnicy w zasadzie nie ma. My w większości budowaliśmy z H+H bo w naszej okolicy był najtańszy, jedynie trochę ścian działowych mamy z silki, bo już nie opłacało się nam dwóch palet zamiawiać gdzieś dalej i kupiliśmy w miejscowym składzie budowlanym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rocky0973 02.07.2009 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 No i super. Zdecyduje zatem cena i właściwości cieplne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rocky0973 03.07.2009 15:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Pokazałem mojej Pani wpisy o tym, ze działka śliczna i że urocza ... opinia innych osób działa cuda ! Już nie ma watpliwości :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotri 06.07.2009 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Witam i powodzenia w budowaniu Pisales, że robocizne fundamentów masz wyliczona na 12 tys. Chyba cena OK. Tylko ciezko porownac nie wiedzac ile metrow fundamentow itp. Masz moze jakiś cennik? Ile za metr law, murowania z bloczkow, ocieplenia itd? Wtedy prosciej byloby porownac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rocky0973 06.07.2009 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Witam Ciebie PIOTRI, zatem to jest tak, że firmy dostały link do projektu i na tej podstawie miały jeszcze parę pytań. Interesowała mnie robocizna wraz ze sprzętem (koparka) i dostałem oferty od 9 do 14 tysięcy. Oczywiście do tego dochodzą materiały budowlane + betoniarka. Rozpiska szczegółowa mnie nie intetresowała tylko krótka piłka - tu jest projekt a ja chce tylko cenę globalną Pozdrowionka i dzięki za odwiedziny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikiada 06.07.2009 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Gratuluję decyzji. My poooowoli się rozkręcamy. Dwa lata temu też oglądaliśmy działki w miejscowości Potasze - kilka sprzedawala gmina a część sprzedawała os. prywatne - takie na górce. Miejsce malownicze przyznaję, nas wtedy zniechęciła trochę lokalizacja (nie po drodze do pracy:), cena i brak mediów. Zdecydowaliśmy się na Kamionki.. ale tych widoków to Wam zazdroszczę. My jeszcze walczymy trochę z projektem - robimy indywidualny. Z przyjemnością będę śledzić Wasz dziennik bo jesteście o krok (no może nawet kilka) przed nami. Życzę dużo siły i powodzenia i niech EURO idzie w dół Pozdrawiam, Ada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rocky0973 06.07.2009 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Dzieki za wpis. Szkoda że nie kupiliście w Potaszach bo bylibyśmy sąsiadami . My kupiliśmy od Gminy (z 2 stron las ) ale te górce też oglądalismy. Dobrze ze tamtych nie kupiliście bo mocno wieje, piach leci z pola no i trakto by Wam jeździl po oknami (duży areał). Faktycznie jedyny minus to dojazd, ale mamy nadzieję ze w końcu Gdyńską poszerzą lub zrobią 2 nitkę. Media załatwiłem w parę miesięcy (woda juz jest, gaz praktycznie też, a prąd będzie za 2, 3 miesiące (budowlany też jest już załatwiony). Także dla chcącego nic trudnego. Oglądaliśmy też południe Poznania - własnie Kamionki, Borówiec i też z racji leśnego otoczenia. Na pewno macie juz z glowy dojazd bo lepszego nie można sobie wyobrazić . Też w sumie robiliśmy projekt indywidualny ( na technologię drewnianą) ale musielismy go porzucić. Udało się nam znaleźć szybko gotowca w miare zblizonego do naszych potrzeb. Nasz architekt poszerzył nam obrysy, a resztą mamy sie nie martwić Środek będzie indywidualny . Powodzenia i dobra rada na początek ... "siedźcie na głwoie każdemu", popędzajcie, marudźcie, pytajcie kiedy bedzie, dzwońcie .... ta strategia czyni cuda Wszystko idzie o wiele szybciej Pozdrawiam. Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotri 07.07.2009 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Witam Ciebie PIOTRI, zatem to jest tak, że firmy dostały link do projektu i na tej podstawie miały jeszcze parę pytań. Interesowała mnie robocizna wraz ze sprzętem (koparka) i dostałem oferty od 9 do 14 tysięcy. Oczywiście do tego dochodzą materiały budowlane + betoniarka. Rozpiska szczegółowa mnie nie intetresowała tylko krótka piłka - tu jest projekt a ja chce tylko cenę globalną Pozdrowionka i dzięki za odwiedziny No tak. Nam robocizna wyjdzie jakies 7 tys ale domek tez odpowiedio mniejszy(http://domek.net.pl/index.php?p=domek&id=16) Fundament kopany recznie z zalaniem i zbrojeniem - 50 zl mb, ocieplenie - 30m2, murowanie z bloczkow -?teraz nie pamietam. W takim razie pozdrawiam i niech sie mury pna do gór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rocky0973 07.07.2009 06:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Dzięki za informacje. Zatem cena wydaje się faktycznie rozsądna. Pozdrowionka i trzymam kciuki za Twoją budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikiada 07.07.2009 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Te działki od gminy rzeczywiście były ładniejsze. Gratuluję trafnej decyzji. No widzę że po piętach Wam chodzimy:) Obejrzałam sobie projekt Waszego domku - cha nawet bryłę mamy trochę podobną, jak architekt się zgodzi to się pochwalę. Póki co zbieram listę fachowców - mam godnego polecenia dekarza, parkeciarza (zresztą w Waszym kierunku - drewno Roman Pol, a parkieciarz z ich polecenia - Bieniek - rewelacja - polecam go wszystkim z ręką na sercu, zresztą na forum też można o nim dużo dobrego poczytać) i to tyle... reszty ciągle szukam. Czy macie już kierownika budowy i ile płacicie? Czy budujecie z firmą budowlaną do stanu surowego czy szukacie indywidualnie wykonawców?Ada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rocky0973 07.07.2009 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Ano tak ... co do fachowców to w tej chwili skupiłem się na fundamentach i stanie surowym. Chcemy zrobić to 2-etapowo. Najpierw fundament żeby zobaczyć jak się ekipa sprawuje. Jak bedzie ok to zrobią mury, jak nie - do widzenia . Tyle się słyszy o ekipach ginących na tygodnie, porzuconych budowach, pijanych robotnikach, ze wole być ostrożny. O resztę się na razie nie martwię. Kierowników budowy mamy aż nadto - rozmawiałem już z dwoma, ale chce się spotkać jeszcze z jednym. Potem dokonam wyboru. Zapłata wyniesie około 4000 zł za wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agata z małopolski 13.07.2009 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Okolica przepiękna, Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rocky0973 13.07.2009 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Dzięki za odwiedziny Obejrzalem Wasz dziennik - chciałbym być już na tym etapie ... ehh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts