atacama 14.07.2009 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 Witajcie!Będziemy śledzić Wasz dziennik. Też braliśmy pod uwagę Willę Wiktorię, w końcu zdecydowaliśmy się i budujemy Weronikę, bardzo podobny, prawie bliźniaczy projekt Archonu. Pod koniec 2007 były tylko te dwa dostępne. Macie fajną dużą działkę, na której Wasz dom będzie wyglądać imponująco. Nasza Wernika została "ledwo" zmieszczona na naszej malutkiej działeczce (760 m).Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rocky0973 15.07.2009 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Witam i dziękuję za odwiedziny. Wpadam do Was już jakis czas bo tak jak napisaliscie Weronika i Wiktoria to projekty bliźniacze i podglądamy Was przy budowie ... Zastanawiamy się m.in. dlaczego daliście strop lany (nas namawiają na gęstożebrowy Terriva) albo czy nie kusiło Was zamienić Porotherm na coś cieplejszego (bo nas kusi) . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atacama 16.07.2009 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Porotherm wydawał nam się optymalnym materiałem i prawdę mówiąc nie szukaliśmy innych rozwiązań... Jest na pewno dobrym izolatorem, choć nie wiem czy najlepszym... Jeżeli chodzi o terivę, to rzeczywiście wszyscy wykonawcy już na początku próbowali nas na nią namówić: układa się go bardzo łatwo i szybko, a przez to czas budowy domu skraca się znacznie (w naszym przypadku o 1/3). Odpada szalowanie, zbrojenie itp... Tak samo mówił nasz wykonawca. Dopiero gdy zapoznał się dokładnie z projektem, stwierdził że rzeczywiście u nas terivy zastosować nie da się i trzeba robić strop lany (bo pomieszczenia na parterze były za duże i nie było na czym "oprzeć" tych belek stropowych). Sam przyznał, że teriva to idealny strop, ale dla .... wykonawcy (korzyści j.w.). Mówił też, że sam w swoim domu wolałby mieć lany: jest solidniejszy, bardziej wytrzymały, "cichszy" i do tego nie pęka tak jak teriva. Jedyna wada to pracochłonność jego wykonania - bo droższy nie jest za dużo.... A dla niektórych wykonawców może być zbyt skomplikowany, więc niektórzy albo odmówią, albo podniosą cenę za SSO.... PS. popytajcie innych użytkowników, bo my możemy być nieobiektywni, gdyż do stropu z żelbetu byliśmy przekonani od samego początku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rocky0973 17.07.2009 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Wielkie dzieki za naprawdę cenne informacje ! Jesteście jak na razie jedynym dla nas źródłem informacji gdyż nie znalazłem innych Inwestorów budujących domy z naszej linii czyli Wilii Wiktori, Wiktorii 2 czy Weroniki. Jeszcze raz dzieki - biegne do projektantów pochwalić sie twoją wiedzą Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michu2233 01.12.2009 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Hej, wpadłem zobaczyć Wasz dziennik, bo jestem zainteresowany systemem kominowym, też zastanawiałem się, czy Schiendla wziąć, czy coś tańszego. Nie jestem tylko pewien, jaki musi być wymiar w środku przewodu kominowego dymnego do kominka... Hmm mam też jedną uwagę co do jakości pracy Waszych murarzy na moje oko to nie popisali się, macie mnóstwo mostków cieplnych przez niedokładne murowanie, ubytki w porothermie załatane klejem... Widziałem zdecydowanie lepiej wymurowane bloczki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rocky0973 01.12.2009 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Witam, przewod kominowego musisz dobrać do średnicy przewodu doprowadzajacego powietrze do kominka z zewnątrz. Pamietaj ze u Plewy jest przekrój prawie kwadratowy, czyli np rozmiar 18 odpowiada fi 20 kołowy. A porothermem sie nie przejmuj Czuwa nad tym najlepszy kierownik budowy na świecie. To nie ma znaczenia - i tak na to przychodzi 16 cm dobrego steropianu. Mostki powstają bardziej w miejscach gdzie nie ma lub jest cienkie ocieplenie ... albo gdy płyta balkonowa łaczy się z domem. Mozesz wybudować sobie dom z OSB, na to dac folie i 20 cm wełny i bedzie bardzo ciepło pomimo braku murów pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michu2233 01.12.2009 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Dzięki za poradę 18cm powinno starczyć, raczej skłaniam się ku Plewie, bo ceny Schiedela mnie nieco osłabiły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rocky0973 01.12.2009 22:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Prosze bardzo. A kominem się nie przejmuj ... to tylko kawał keramzytu i ceramiki. Nie ma znaczenia jaka firma bedzie. Byleby wkładem był odopowiedni to typu spalin. Kazda firma produkuje kilka typów w zależnosci o żródła wytwarzajacego spaliny. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jordi 21.05.2010 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 W jakim programie robiłeś te wizualizacje budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rocky0973 24.05.2010 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 To mój architekt robi wiec ..... niestety nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikiada 02.08.2010 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Co tak cicho u Was? Długie wakacje czy brak czasu na wpisy? Ciekawa jestem jak daleko jesteście już.. czekam na aktualne zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rocky0973 11.08.2010 16:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 A witam witam .... oczywiście brak czasu na wpisy. Ale juz sie poprawiam i nadrabiam zaleglości. pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 31.08.2010 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Rocky0973, na zdjęciach w dzienniku widziałam, że miałeś montowaną stal HEB. Jaki miałeś koszt tego - chodzi mi o samą stal i koszt dźwigu. Czy u Ciebie jest to wzmocnienie stropu? Ja mam coś takiego w projekcie jako element konstrukcji dachu i chcę ustalić koszt. dzięki z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikiada 01.09.2010 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 WOW! Dawno mnie tu nie było a tu taki postęp..gratuluję. Jaką macie dachówkę? bo ja dopiero na tym etapie jestem. Czy możesz polecić też swojego instalatora wodkan, co?Z gory dziekuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rocky0973 10.09.2010 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2010 Spirea - niestety nie pamiętam kosztu, ale wiem ze najtaniej mieli to w Obornikach. Jest tam jakas taka stara hurtownia na drodze w kierunku wyjazdu na Murowaną o ile pamietam,. I tam bylo najtaniej. U mnie jest to element na którym opiera sie lany strop. Przerabialem trochę dom i w czesci na styropie była teriva a w czesci lany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rocky0973 10.09.2010 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2010 mikiada - dachówka to Bogen czarny ale wyglada jak antracyt. Instalatora wodkan na razie nie polecam. Strasznie niesłowny. Polecic mogę za to super elektryka w normalnych cenach. Fajną, szybką ekipę od tynków zewnętrznych.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 10.09.2010 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2010 Rocky0973, dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikiada 03.10.2010 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Ale mnie zatkało jak zobaczyłam na jakim jesteście etapie!!! Gratuluję postępów i szczerze zazdroszczę My niestety w związku z 3 mies. opóźnieniem starty (wysoki poziom wód gruntowych) mamy teraz obsuwę, w dodatku ekipy które były zamówione wcześniej na maj... teraz maja inne zlecenia i musieliśmy czekac... miesiac czekalismy na ciesle.. nie wiem ile zdazymy w tym roku, ale tez tak chcialam jak Wy zamknąć z instalacjami.. ale juz wiem ze to sie nie uda. Dopiero teraz zauwazylam ze napisales wczesniej o dachowce:) - wlasnie po dlugich poszukiwaniach zawezilam wybor do Bogena 10:) i Rupp Siriusa - czekam na ostatnie wyceny i zamawiam na poczatku tygodnia. Chetnie skorzystam z namiarow na ekipe od tynkow wewn i zewn. Elektryka juz mam. A skoro instalatora nie polecasz to prosze napisz jak sie nazywa - ja wstepnie zdecydowalam sie na p.Mazura ale po moim wydluzonym starcie nie moge sobie pozwolic na nieterminowe ekipy wiec jesli to ten sam instalator wolalabym uniknac problemow. CZy Wasze okna to orzech? Ile placicie za ochrone? Ale zarzucilam Was pytaniami:) Z góry bardzo dziekuje za cenne informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rocky0973 08.10.2010 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 Czesc, Już pisze: - ekipa od tynkow wewn - jestem bardzo zadowolony - Tynkarz Bartek - 695476453 - powołaj się na mnie - to moze dostane rabat na inne parce które mi bedzie wykonywał - tynki i ocieplenie zewnętrzne - na razie nie polecam bo nie wiem jeszcze jak ta ekipa sprawdzi sie w praktyce - Elektryka juz masz wiec tylko rezerwowo - Pan Waldek - 513123155 - jal by Ci sie nie spodbał tamtenm to weź tego. Jak narazie fachowiec numer 1 na budowie - słowny, zaangazowany, doradza i robi też inne instalacje )inteligencja, ochrona, itd) - Instalator - Pan Smektała - nie jest zły, tylko mocno niezorganizowany - przesuwa terminy i zdezorganizował trochę mi prace - nasze okna to uwaga .... uwaga .... drzewo różane :) - marzenie mojej Pani - za ochrone płacimy 60 zł pozdrawiam i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikiada 08.10.2010 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 Byłam widziałam... i dech mi zaparło. W weekend przejeżdżałam przez Waszą okolicę i postanowiłam poszukać Waszego domu. Miejsce bajeczne - takich miejsc myślałam że już nie ma... a tu proszę proszę... Myślałam że nasz dom bryłą nawiązuję do Waszego, ale nasz przy WAszym to pikuś (Pan pikuś) - Wasz dom to jeden z najpiękniejszych domów jakie widziałam, będę śledzić Wasze postępy. Chętnie skorzystam z polecanych namiarów na sprawdzonych fachowców.. z góry bardzo dziękuję. A ochrona to jakiej firmy? Też muszę już rozejrzeć się za jakąś firmą, straszyli mnie wyższymi kosztami a Wasze wyglądają rozsądnie, nie wiem czy obsługują mój rejon, ale zobaczę. Powodzenia życzę i pięknej pogody - chociaż Wam juz chyba pogoda planów nie popsuje.. no to miłego wykańczania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts