odaro 01.07.2009 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Czy dwa kotły w jednej kotłowni jeden kondensacyjny na paliwo stałe drugi piec na paliwo stałe mogą pracować w jednej kotłowni? Jak dotychczas mam 3 opinie hydraulików 1. Nie można bo zabrudzenia i zapylenie np. z ekogroszku spowoduje uszkodzenia palnika w kotle gazowym kondensacyjnym a wiec się to nie opłaca. 2. Nie można bo nie pozwalają na to przepisy jakie nie wiem ale podobno nie może być w jednym pomieszczeniu - kotłowni kocioł gazowy i na paliwo stałe, chodzi tutaj chyba o kontakt otwartego paleniska, ognia z gazem tak sobie myślę. 3. Można jeżeli kocioł pracuje w układzie zamknięty tzn zasysa powietrze przez komin a nie z kotłowni wtedy nie istnieje ryzyko uszkodzenia palnika kotła gazowego. Która wersja jest prawidłowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kielo 01.07.2009 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Architekt też mi proponował piec gazowy razem z centralnym w kotłown, ale znajomi mi odradzili że się dużo kurzy zwłaszcza przy węglu i zrobiłem tak że dałem piec gazowy do łazienki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascall 01.07.2009 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Ja mam podobne pytanie: czy można mieć w jednym pomieszczeniu kocioł na paliwo stałe (ekogroszek) z podajnikiem i gazowy podgrzewacz wody (tzw. Junkers) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 02.07.2009 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 A co na to forumowi hydraulicy wszyscy wyjechali na urlop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 02.07.2009 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 NA pewno trzeba mieć 2 osobne przewody kominowe inny do cieca na paliwo stałe a inny z wkładem do kotła gazowego. Co do zapylenia i innych rzeczy się nie wypowiem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.07.2009 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Czy w jednej kotłowni można postawić kilka kotów? Można. Nawet i ze siedem sztuk! Ale... Są zasady zabudowy dla każdego typu. Trzeba je spełnić WSZYSTKIE razem. Każdy powinien mieć swój własny kanał dymowy. Koniecznie powinna być tam wentylacja grawitacyjna ( te stałopalne). Powinny być drzwi uszczelkowe (szczelne). No i trzeba się liczyć z tym - że będzie tam SUMA wad. Z tego ze ślimakiem - pył wszędzie. Nawet na tym kotle elektrycznym, który też tam można wstawić.... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 02.07.2009 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 kiedyś przeczytałam tu na forum -- ktoś napisał , że przy piecu na ekogroszek to można se nawet pralnie i suszarnie zrobić dobrze, że nie posłuchałam syf, syf i jeszcze raz syf ... nie da się uniknąć ..... przecież jakoś trza ten ekogroch wsypać do zasobnika , a przy czyszczeniu - kopciuszek ma na noc nie znam się na tym , ale jesli kocioł gazowy czy inny potrzebuje bezpyłowego powietrza, bo mu się tam coś osiada - to ja bym nie ryzykowała ale jeśli jak Adaś pisze - nie ma takich wymogów to wolna wola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.07.2009 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Są modele, co wyglądają jak pralka ( te piece).Tym pył nie straszny, ale to kwestia estetyki, wygody... Tyle, że po co łączyć stałopalne i gaz?Ale da się.Trochę trzeba się przy tym namęczyć - ale się da.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 02.07.2009 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Zapomnieliście o jednym, że piec na paliwo stałe i kocioł gazowy w jednym pomieszczeniu muszą być oddzielone od siebie scianką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 02.07.2009 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Zapomnieliście o jednym, że piec na paliwo stałe i kocioł gazowy w jednym pomieszczeniu muszą być oddzielone od siebie scianką. Czy jest to jakoś narzucone przez przepisy bo też spotkałem się z taką opinią viz pkt 2 w pierwszym poście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 02.07.2009 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Pewnie tak, mówi o tym prawo budowlane na temat warunków tech. w jakich powinien znajdować się piec gazowy - tak twierdzi mój mąż - pracujący w gazowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 02.07.2009 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Czy dwa kotły w jednej kotłowni jeden kondensacyjny na paliwo stałe drugi piec na paliwo stałe mogą pracować w jednej kotłowni? 2. Nie można bo nie pozwalają na to przepisy jakie nie wiem ale podobno nie może być w jednym pomieszczeniu - kotłowni kocioł gazowy i na paliwo stałe, chodzi tutaj chyba o kontakt otwartego paleniska, ognia z gazem tak sobie myślę. No więc to nie musi być ścianka dzieląca całkowicie te pomieszczenie na dwa osobne, można to obejść stosując coś w rodzaju ścianki niepełnej. Budujesz jakby pół box czy coś w tym stylu np. z luxfer. Ale bezpośrednio wisieć nie mogą w swoim pobliżu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 02.07.2009 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Pewnie tak, mówi o tym prawo budowlane na temat warunków tech. w jakich powinien znajdować się piec gazowy - tak twierdzi mój mąż - pracujący w gazowni. Tylko dlaczego 1 na 3 hydraulików podaje takie ograniczenia w budowaniu kotłowni. i aż 2 na 3 nie wiem o takich przepisach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 02.07.2009 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Wiesz co ja się nie znam, ale wiem co potrafią nawyczyniać "hydraulicy" - nie jeden raz mąż coś poprawiał po partaczach. Zadzwoń najlepiej do swojej gazowni i tam się zapytaj. Tu chodzi o Twoje bezpieczeństwo i jak chcesz wieszaj sobie kocioł gazowy obok pieca na paliwo, możesz sobie nawet na tarasie wieszać piece, nikt Ci nie zabroni. Ja Ci pisze jakie są przepisy prawa bud.. I tylko się nie zdziw przy odbiorze jak Ci to serwisant zakwestionuje robiąc Ci odbiór kotła z małym szczegółem - nie wydając gwarancji na tak zamontowany piec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 02.07.2009 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Wiesz co ja się nie znam, ale wiem co potrafią nawyczyniać "hydraulicy" - nie jeden raz mąż coś poprawiał po partaczach. Zadzwoń najlepiej do swojej gazowni i tam się zapytaj. Tu chodzi o Twoje bezpieczeństwo i jak chcesz wieszaj sobie kocioł gazowy obok pieca na paliwo, możesz sobie nawet na tarasie wieszać piece, nikt Ci nie zabroni. Ja Ci pisze jakie są przepisy prawa bud.. I tylko się nie zdziw przy odbiorze jak Ci to serwisant zakwestionuje robiąc Ci odbiór kotła z małym szczegółem - nie wydając gwarancji na tak zamontowany piec. Ale ja Ci przecież wierzę tylko naśmiewam się z hydraulików. Jednocześnie szukam twardych dowodów żeby mieć argumenty podczas rozmowy z hydraulikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 02.07.2009 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Zazwyczaj to oni robią tak jak chce inwestor albo jak im wygodniej. Ponieważ małż zajmuje się nie tylko hydrauliką ale siedzi w tym trochę głębiej a przepisy jeśli chodzi o gaz, projektowanie, i serwis itp. związane z gazem i wod-kan ma w małym palcu i tego sie trzyma. Na logike takiej blondynki jak ja byłoby to co najmniej niebezpieczne, gdyby sobie tak można było źródło ognia montować bezpośrednio bez zabiezpieczeń obok źródła gazu.pozdrawiam i spokojnej nocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 02.07.2009 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 P.S Chyba w którymś z ostatnich Ekspresów reporterów był reporataż pt. Piec z rurką , o jednym takim panu hydrauliku od pieca i jego bogatej wyobraźni Powinno być na stronie programu - warto ku przestrodze sobie oblookać http://www.tvp.pl/publicystyka/magazyny-reporterskie/magazyn-ekspresu-reporterow/wideo/16062009-2145 Jednym słowem można wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.07.2009 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 "Jednym słowem można wszystko.."Jak się spełni wymogi - TAK!Adam M. (tylko czasem po prostu nie ma to sensu, ale jak ktoś chce?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 03.07.2009 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 "Jednym słowem można wszystko.." Jak się spełni wymogi - TAK! Adam M. (tylko czasem po prostu nie ma to sensu, ale jak ktoś chce?) Jest wiele przepisów i wymogów "bez sensu" i w sumie jak ktoś chce to nie musi ich spełniać. Mamy wolny kraj i kara śmierci za to nie grozi I za zwyczaj bywa to tak, że te przepisy bywają nagminnie olewane i obchodzone bocznymi drogami i wsio ok. Powiedzmy 1 000000 osobom się nic z tego tyt. nie stanie. Tylko zawsze może być ta 1000001, u której np. wybuchnie gaz, pożar czy inne nieszczęscie i wtedy jeśli będą łagodne skutki i nikt nie zginie, zażąda inwestor np. odszkodowania i co i d...a, bo w końcowym efekcie to ten przepis właśnie, który został ominięty zadecyduje Wtedy będzie konkluzja - kurcze mogłam się stosować do tych wymogów byłoby teraz łatwiej, lepiej, nie bylo by nieszczescia itp. Ale w sumie co tam 1 osoba na powiedzmy 1000 000 Padło pytanie czy jakieś prawo lub przepis o tym mówi - odpowiedziałam. Ale jak już wcześniej pisałam - można sobie zadzwonić do źródła - oddziału gazowni, serwisu, rzeczoznawcy itd. i zapytać. Jeśli się ktoś zgodzi to najlepiej niech zrobi to na piśmie podpisując się swoim imieniem i nazwiskiem, coby w razie czego było na kogo się powołać. I tak jak pisałam można sobie nawet na tarasie piece wieszać, jeden nad drugim najlepiej, jak ktoś tak lubi i dla zasady chce udowadniac na sile "glupote" przepisow - głowy za to nie ścinaja Tak na marginesie "Mozna wszystko" sie tyczylo sytuacji z linku i bylo w tym kontekscie sarkazmem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 03.07.2009 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Nieśmiało przypomnę może że tematem wątku nie jest co można wszystko ale jak należy zrobić prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts