Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zgłoszenie szkody z OC

Gość Gosc***

Recommended Posts

Tak, zgłaszasz w najbliższym oddziale ubezpieczyciela sprawcy. Jeśli masz bliższy - jedź tam z papierami.

Musisz podpisać przy nich dokumnety. MOżesz zapewne ustanowić notarialnie pełnomocnika...

Problem polega na tym, że mam współwłaściciela...i może być problem żeby go dostać tam ze mną :) Czy współwlaściciel musi coś podpisywać przy zgłaszaniu szkody, czy tylko przy wypłacie odszkodowania?

Wątpię. Sprawa dotyczy sprawcy i poszkodowanego. Jeśli to Ty prowdziłaś samochód współwłaściciel nie musi w tym uczestniczyć.

zgłaszałem szkodę na aucie żony (jedyny właściciel) i nikt mi wstrętów nie robił że nie pojawił się właściciel. Ale to może zależeć od dobrej woli misia w ubezpieczalni

I dokładnie zależy. Z moim mężem nikt nie gadał - nie był przy kolizji, nie prowadził auta, nie zgłasza szkody. Adios :):)

A ja jestem zdziwiona tym, ze Cie wzywaja. Ja dzwonilam, zglaszalam cala sytuacje i przyjezdzal do mnie agent na ogledziny mojego auta (tez bylam wspolwlascicielem), mial ze soba dokumenty, ktore podpisalam i po kilku dniach byla kasa wplacona.

Gość M@riusz_Radom

Dokładnie, jak masz AC to likwiduj szkodę z AC i niech Twój ubezpieczyciel wystąpi do nich z regresem. Działa to zdecydowanie sprawniej a i ubezpieczyciele między sobą zazwyczaj dogadują się szybciej i sprawniej.

A jak nie masz AC to niestety wycieczka do najbliższego przedstawicielstwa ubezpieczyciela sprawcy. Wysłanie agenta do klienta to dobra wola a nie obowiązek - niestety.

Dokładnie, jak masz AC to likwiduj szkodę z AC i niech Twój ubezpieczyciel wystąpi do nich z regresem. Działa to zdecydowanie sprawniej a i ubezpieczyciele między sobą zazwyczaj dogadują się szybciej i sprawniej.

Kiedys na regres czekalam pół roku. PZU sciągało z Daewoo (ktore było w likwidacji), Ale generalnie i tak uzbezpieczam się w PZU i likwidację szkody u nich choć biurokracja straszna, to porządnie robią (nigdy nie probowali zrobic ze mnie jelenia). Nie jest to absolutnie reklama PZU, po prostu nie chciałam, żeby to zabrzmiało jak antyreklama :-)

Warto też pamiętac, że jaśli musimy zapłacic składke na kolejny rok pomiędzy zgloszeniem szkody z AC a uzyskaniem regresu, to składke oblicza się z utraconym 10% znizki z tytułu szkody. Trezba się dowiedziec, czy w takim wypadku po regresie TU zwraca róznicę, czy nie. Kiedys nie wszystkie TU zwracały.