Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin mokry u podstawy - HELP!

Recommended Posts

Witam!

Mieszkam już prawie 3 miesiące i od jakiegoś czasu widzę powiększający się zaciek na kominie u podstawy tuż nad posadzką (parteru). Zaciek najpier pojawił się na kominie dymowym a teraz jest już także obok na kominie od pieca CO.

Kominy to IBF Classic (kominek z płaszczem) i IBF Kombi (Kondensat De Dietrich jeszcze w ogóle nie podłączony).

Z początku myślałem że zaciek powstal przez wodę która stała na dnie ceramicznego wkładu komina dymowego i CO (napadało bo na wylocie wkładów nie było czap?). Wodę nakryłem po otwarciu wyczystki.

Zakupiłem i zamontowałem czapę na komin dymowy, suszyłem gruntownie komin farelką. Od kilku dni nie pada, a komin przy samej podłodze jest dosłownie mokry (zaciek rośnie). Może woda stoi w szybie wentylacyjnym?

Jako że piec gazowy jeszcze nie podłączony w kotłowni nie mam praktycznie żadnej wentylacji. Nie sądzę jednak, aby to było przyczyną tak szybkiego zamoknięcia komina.

O dziwo przez całą zimę nic się nie działo, a zaciek pojawił się jakoś po wprowadzce. Hmmmm.....

Inna opcja jest taka, że komin nie został prawidłowo odizolowany, ale dodatkowo mokra plama pojawia się w innym miejscu w kotłowni, gdzie, tak jak na kominie, nie ma płytek.

Teraz zaczynam się zastanawiać czy w kotłowni w posadzce nie cieknie mi gdzieś woda lub kanaliza. Gdyby ciekła woda, chyba zauważyłbym spadek ciśnienia w instalacji. Z kolei pod samym kominem jest trójnik kanalizy zbierający nadmiar wody z naczynka kominka i wodę z pralki (zaciek pojawia się po wprowadzce jak tylko zaczynamy prać?).

Proszę o jakiekolwiek wskazówki. Może jakiś eksperyment który pomoże wykryć przyczynę źródłową problemu? Z góry dzięki za wszelką pomoc.

PS: mogę zapodać jakieś zdjęcia tej tragedii jeśli miałyby być pomocne...

Pozdr!

Michał