Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrodzenie a świeżo nawieziona ziemia

Recommended Posts

Witam,

właśnie podniosłem swoją działkę o jakieś 0.5 metra ziemi (glina + piasek). Planuje zrobić teraz ogrodzenie z siatki, słupki będą oddzielnie betonowane, nie będę robił murka. No i teraz pytanie czy muszę poczekać aż ziemia się ułoży, czy mogę śmiało działać?

Pozdrawiam

Musisz dokopać się do gruntu rodzimego i w nim zabetonować słupki. Jak tak zrobisz powinno być wszystko ok.

Jeżeli chcemy mieć "święty spokój " należy posadowić słupki na głębokości przemarzania :-?

i I nagroda w gazecie < Moje Piękne Ogrodzenie > murowana.............. :lol:

zwykle wystarcza jakies 60-70 cm...sopla z betonu ukręcić....

pozdr

A chcesz w niej potem coś posadzić, czy tylko beton wylejesz do równego?

Chciałem przyklepać tylko tam gdzie będą słupki, może na szerokość 1 metra?

Zagęścić wokół słupków to i tak będziesz musiał, choć może nie koniecznie aż na 1 metr od nich.

Mnie raczej chodziło o to:

Tylko nie wiem czy wiesz ze jak ziemią siądzie to będziesz miał dziurę pod siatką.

Witam,

a gdybym zagęścił ziemię na całej długości granicy działki to ziemia tak czy siak później opadnie?

Czy można jakoś stwierdzić ile czasu potrzeba aby ziemia się uleżała? Pewnie to zależy od specyfiki działki, ale powiedzmy pół roku, rok, po zimie itp ?

Dzięki,

Pozdrawiam

To i ja się wypowiem w tym temacie:

Proponuję zagęścić ziemię w kwadracie 1m2 potem świdrem(do nabycia w sklepie ogrodniczym -np q26cm za 70,- ręczny)potem wywiercić otwór na głębokość 70cm +to co ubite i na takiej głębokości postawić słupek-zagruzować i zabetonować-w grunt.

Jeśli nie to odczekać minimum rok(na pewno przez zimę) i kopać łopatą według strefy przemarzania(80...100...120) wtedy będzie pewność, ze nie "wysadzi" ich do góry :wink:

U mnie jest świderkiem na 70 już 4 rok i ma się b.dobrze, a to 120cm przemarzanie.

http://images46.fotosik.pl/140/e0f489a2d9809737med.jpg

coś takiego-150cm + 25 płyta dla kosiarki :wink: