Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opinie do Cirilowego budowania

Recommended Posts

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

INEZ2007 dziękuję za 1. wpis. Pamiętam jak 5 lat temu moi rodzice budowali i kryli dach (wielospadowy - skomplikowany). Kryli dachówką ceramiczną braasa - czerwona angobowana... wtedy za wszystko dali 70000 zł.

Dla nas dachówka to jednak trochę za duży koszt... może jak dach będzie do remontu ;)

W poniedziałek będę miała wycenę z kolejnej firmy...

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
  • 3 weeks później...

Witaj Ciril :D

W pięknej okolicy będziecie mieszkać!!!

Mam pytanko: budujecie z pustaków leiera? Jesteście zadowoleni? Możesz napisać (ew. na priv) ile płaciłaś za szt. i gdzie?? :lol:

I napisz jak tam postępy prac, bo dawno się nie odzywałaś, a ja śledzę Twój wątek od pierwszego wpisu :lol:

Pozdrawiam

Pustaki kupowaliśmy w Centrobudzie w Ozorkowie. Taka duża hurtownia budowlana:

95-035 Ozorków, woj. łódzkie

ul. Konstytucji 3 Maja 128

tel.: 042 718 77 87

fax.: 042 277 24 25

tylko radzę pojechać osobiście i rozmawiać z Marcinem (ceny bardzo bardzo przystępne, ale tylko w cztery oczy)

Jeżeli chodzi o samego Leiera, to dobrze się z niego buduje i szybko. Zobaczymy jak będzie się zachowywał jak będziemy jakąś dziurę mieli wywiercić :lol:

Stal okazała się również najtańsza w Centrobudzie. Klinkier również (chociaż jeszcze go nie kupiliśmy)

Witam !

O dachu trzeba już pomyśleć teraz. Trzeba pamiętać, że wymiana później na dachówkę nie zawsze jest możliwa, ze względu na ciężar dachówek. Więźba robiona pod gont bitumiczny lub blacho-dachówkę ma inną średnicę i jest tańsza bo przenosi inne obciążenia.

Pozdrawiam !

Dlatego własnie chcemy zwiększyć przekrój wieźby - zapobiegawczo :wink: i będziemy deskować cały dach...

A na budowie... po zalaniu schodów z piwnicy na parter budowa stoi...teraz zaczniemy szalować schody na poddasze i w zamówimy drzewo na więźbę z deskami 7500 zł zaimpregnowane - 11m3.

Może do końa października uda się przykryć :roll:

Hej Ciril!!

Znamy się z trochę innego forum 8) przypadkiem Cię tu wypatrzyłam :)

Miło patrzeć jak Wasz domek pnie się do góry!!

Apropos tynków to ja bym wybrała cementowo-wapienne. Bardziej oddychające od gipsowych i bardziej twarde. Można je malować bez gładzenia, ale trzeba się liczyć ze strukturką (nie są tak gładkie jak gipsowe), no i kolor może być trochę przekłamany - bo są szare (no chyba że farba bardzo dobra i to pokryje bez problemu).

Można też dać na nie gładź - ale polecana jest bardziej wapienna niż gipsowa.

• 3 weeks później...

Ciril, pytasz w dzienniczku o dodatki uplastyczniające do zapraw do klinkieru.

Najprościej zapytać producenta - jeżeli coś takiego dopuszczają do stosowania w swojej zaprawie to polecą konkretny produkt. Na właśną rękę niczego bym nie dodawała - tracisz wtedy prawo do reklamacji zaprawy.

Ale pogoda się polepsza, więc może nie będziesz już musiała o tym myśleć :)

Hello

Witam również samodzielnych :D W życiu bym się nie spodziewała :D. Sądziłam, że jestem sama ( w okolicy) z mym małżem. :lol: Świetnie!!! cieszę się, że nie jesteśmy sami.

Bardzo ładny domek. Piwnic to ja już chyba bym nie dała rady zrobić. :cry:

Gdzie dokładnie się budujecie?

Nie, no super!

Pozdrawiam