Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opinie do Cirilowego budowania

Recommended Posts

Nie wiem czy te tynki to jeszcze aktualne, ale na dobrze zrobione CW nie trzeba gładzi (o ile lubi się ściany nie gładkie zupełnie - takie lekko szorstkie). Przynajmniej na CW kładzione ręcznie i dokładnie przecierane. Mnie facet takie robi i jestem zadowolony z wyników i kosztów (choć już niespecjalnie z tempoa bo zajmuje to strasznie dużo czasu - ale coś za coś).

Ya płacę 15 zł/m2 robocizny + materiał.

Pozdrawiam

Ya

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nadiaart my budujemy się koło Dobieszkowa (pod Strykowem), moi rodzice mieszkają w Zgierzu przed samym Aleksandrowem, dlatego mówię, że mam do Was blisko :D No i też robicie wszystko sami. My korzystamy ze znajomego murarza,a le on ma dłuuuugie przerwy i dokąd możemy wtedy robimy sami, ale jeżeli czegoś już nie wiemy to to czeka, aż on wytrzeźwieje :-?

Wilko mamy klinkier pełny. Za radą Nadiaart udałam się do Cast i doznałam szoku, ale to już w dzienniku :(

Ya my właśnie nie chcemy tynków gipsowych, ani gładzi. Mam możliwość tynku c-w maszynowego za 14 zł/m2 lub ręcznego za 12 zł/m2 + oczywiście koszty materiału i nie wiem co wybrać. Maszynowy oczywiście z gotowych woreczków w Casto po 6,72 zł/ worek 25 kg...

Więc skoro blisko to koniecznie nas odwiedźcie na budowie. Zapraszamy.

Co do tynków: osobiście nie przerabialiśmy ale po zaprawie z Casto wiemy że naprawdę się opłaca. Gdybyście mieli jakiekolwiek wątpliwości to dzwońcie do producenta i rozmawiajcie z technologiem. My tak robiliśmy i akurat zaprawa murarska jest w porządku.

Jest jeszcze jedna zaprawa (murarska na pewno. Ale coś, kiedyś mignęło mi w Casto że do tynków także) nazywa się ABE to jest produkcja Izolbetu w opakowaniu dla Casto :D. Używaliśmy jej podczas murowania ścian fundamentowych, później zdrożała: tzn cena była bardzo zbliżona do Kresela więc przerzuciliśmy się na niego. Kreisel jest bardziej plastyczny, czyli chyba ma więcej wapna. Zupełnie nie wiem jak to powinno być z tynkami, musimy odrobić lekcje. I nie wiem jak teraz cenowo wygląda warto sprawdzić.

Miałam zdjęcia tej zaprawy, niestety w sierpniu spalił mi się komp więc szlag jasny trafił wszystkie zdjęcia przetrwało to co w dzienniku. :evil:

• 2 weeks później...
Zaglądam, zaglądam, tylko... nic nie skrobię :wink: (żeby nie przeskrobać :wink: ). No cóż mogę Ci napisać :-? , chyba tylko, że zazdroszczę, że już jesteście na takim etapie :p My niestety przez opieszałość wszystkich, z którymi od początku próbujemy się dogadać, a najbardziej pewnego starostwa :evil: , zaczynamy budowę dopiero wiosną :evil: Ale Ciebie podglądam i podglądać będę :oops: A zdjęcia to dooobry pomysł... :D

• 2 weeks później...

witam poraz pierwszy :wink:

dzieki za odwiedziny na naszej stronie :D

Macie bardzo ładny domek taaaki duuuży :wink:

Na szczescie my czekamy na naszych dekarzy dopiero tydzien a może już.. Jeszcze sie nie zamartwiamy,ponoć mają gdzie indziej poślizg.

Mam pytanie apropos waszych okien dachowych Fakro -wyczytałem ze placiliście po 900zł z groszami za sztukę? Kołnierze wliczone w cenę?Gdzie kupowaliscie?

MY placilismy za Fakro 78X160cm- 980zł +dodatkowa kasa za kołnierze :-?

pozdrawiam

No i ja jeszcze!

Z rewizytą!

Domek wieeeelki! Bardzo fajny. Macie przestrzeń! Tylko to sprzątanie. Hm, ja po prostu nie lubię tego robić i przeraża mnie, moje 120 m2.

Podziwiam Was za samodzielne wykonywanie różnych robót budowlanych. Wtedy ma się to uczucie, że dom stoi, bo go naprawdę sami zbudowaliśmy.

My na razie takiego odczucia nie mamy, ale przy wykończeniach postaramy się, żeby było. Chcemy coś własnymi rencami zdziałać. Z przyziemnego powodu - KASA :lol:

Gratulujemy, pozdrawiamy, trzymamy kciuki, będziemy obserwować !