sylmarg 02.07.2009 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Witam wszystkich, Zdecydowalam sie na zakup plyty indukcyjnej. Teraz poszukuje najlepszego rozwiazania. Czytalam, ze plyty z 4-ma polami grzewczymi maja tylko 2 moduly grzewcze co oznacza tzw 'gotowanie' na przemian i charakterystyczne dzwieki wydawana podczas tego przeskakiwania mocy Czy ktos wiem, czy sa dostepny plyty z 4ma modulami grzewczymi, czyli kazde pole sterowane osobno? I ktora firma takie proponuje? Z gory wszystkim serdecznie dziekuje pozdrawiam Sylwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leli1 02.07.2009 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 hmmm.....powiem tak: kuchenki ind., a z pewnoscia Teki gotuja pulsacyjnie i to ma sie nijak do ilosci pol grzewczych w tym samym czasie uruchomionych. Nawet jak bedzie jedno to i tak gotuje "w pulsach".Dżwieki tak samo, jak wlacza sie "puls" wtedy slychac delikatne dźwieki, bynajmniej nie sa drażniące (chyba ze ktos bardzo wyczulony), a wsrod innych kuchennych odgłosów nawet ich nie słyszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylmarg 02.07.2009 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 to chyba czegos nie rozumiem;-) Naczytalam sie opinii , ze w przypadku 2ch modulow grzejnych na obu polach nie mozna gotowac z max moca i dodatkowo jest wlasnie slyszalne "przelaczanie" miedzy polami. Teraz nie wiem, czy to to samo, co grzanie 'pulsacyjne' czy zupelnie cos innego. Jestem zdecydowana na indukcje, ale jest tyle roznych opinii, ze trudno stwierdzic, ktory model plyty bylby najwlasciwszy... prosze wszystkich o pomoc;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 02.07.2009 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Ja mam Amicę z 2 polami indukcyjnymi i dwoma witroceramicznymi(oporowymi). I jedne i drugie grzeją pulsacyjnie. Muszę poobserwować czy włączenie wszystkiego na full spowoduje przerwy w pracy.IMHO to nie jest kwestia ilości modułów ale ich konstrukcji. Innymi słowy regulacja odbywa się poprzez zmianę długości cykli pracy(załącz) i przerwy(wyłącz). Zeby zrobić układ pracujący ciągle układ zasilający cewki indukcyjne czy też pola oporowe musiałby być skonstruowany np. na tyrystorach o sporej mocy. IMHo nie ma to większego znaczenia biorąc pod uwagę pezwładność cieplną zupy czy też kotleta . Ale ja nie jestem zawodowcem w dziedzinie gotowania więc nie wiem może niektóre potrawy wymagają płynnego dawkowania mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leli1 03.07.2009 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 moją Teke użytkuje juz rok. Przetestowane gotowanie na 4 polach na maxa (mimo podlaczenie jej do zwykłego 220V). Pulsacyjnosc gotowanie w moim przypadku najbardziej objawia sie kiedy ustawione jest grzanie na polowe mocy, przy calej gotuje w sposob ciagly. Ale - mimo, ze lubie moja kuchenkę, to dalej mam kłopot z uzyskaniem takich nalesnikow, czy innych smazonych potraw, jaki miałam na gazowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylmarg 03.07.2009 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 To zapytam wprost Ktora plyte inducyjna polecacie? NIe znam sie na technicznych aspektach zwiazanych z plytami i w dalszym ciagu nie mam zielonego pojecia ktora plyte kupic;-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 03.07.2009 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 moją Teke użytkuje juz rok. Pulsacyjnosc gotowanie w moim przypadku najbardziej objawia sie kiedy ustawione jest grzanie na polowe mocy, przy calej gotuje w sposob ciagly. No właśnie to jest istota regulacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts