Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pole elektromagnetyczne

Gość

Recommended Posts

Niestety nie wiem jaka powinna być odległość domu od sieci 110 ( ok 100 m ale mogę się mylić) ale z tego co pamiętam ze studiów czytaliśmy takie opracowanie z USA gdzie wykazano, iż wcale nie mniejszy niż pole elektromagnetyczne wpływ na zdrowie ma jonizacja powietrza, które przepływa przez takową linie napowietrzną ( rak płuc, choroby układu oddechowego) - i tu smutna wiadomość - bezpieczna odległość od linii to 500 metrów dla kierunku z którego wieje wiatr. Musiałbyś więc uwzglednić jeszcze dodatkowo z jakiego kierunku najczęsciej wieje wiatr bo jeśli od linii to nie polecam lokalizacji. Możesz jednak spojrzeć na to z drugiej strony od czegoś i tak trzeba umrzeć :wink: ...

Gość Pikuś
Sprawy te reguluje Prawo ochrony środowiska. O ile pamiętam odległości skrajnych elementów budynków od takich linii wynoszą kilkanaście m /ale to muszę sprawdzić/. Natomiast natężenie pola elektromagnetycznego wyraża się w V/m. Nie jestem fachowcem w tych sprawach, ale się tym interesowałem bo mój budowany dom znajduje się w odl. 70 m od takowego ustrojstwa. Pozdrawiam - Pikuś :)

Gość Jacek i K77

Obecnie obowiązujące przepisy nie regulują kwestii odległości linii 110 kV od budynków ze względu na pole elektryczne i magnetyczne (nie są wyznaczane odległości stref ochronnych). Jeżeli linia została zbudowana z odpowiednimi obostrzeniami, to może nawet krzyżować budynki mieszkalne - pod warunkiem zachowania odległości pionowej pomiędzy przewodem roboczym a najwyższym punktem w krzyżowanym miejscu. Stopień obostrzenia (są trzy stopnie) - w skrócie można powiedzieć zabezpieczenia mechanicznego - polegające np. dla 2 stopnia na zastosowaniu podwójnych łańcuchów izolatorów (dwa równoległe) - sprawy te reguluje polska norma PN-E-05100-1 Elektroenergetyczne linie napowietrzne projektowanie i budowa. Linie prądu przemiennego z przewodami roboczymi gołymi.

Zgodnie z ww. normą natężenie pola elektrycznego pochodzącego od przewodów linii nie powinno przekraczać wartości 1 kV/m mierząc na wysokości 1,8m od poziomu ziemi na obszarach lokalizacji budynków mieszkalnych, w których ludzie przebywają dłużej niż 8 godzin na dobę. Stare przepisy (dziś nieobowiązujące) mówiły, iż w odległości większej niż 14,5 m od osi linii, wartości te na pewno nie są przekraczane. Lecz nie można tego generalizować. Z doświadczenia wiem że rzadko kiedy wartość ta pod linią jest przekroczona, zależy to do wielu czynników takich jak: wysokość zawieszenia przewodów, natężenie prądu, typu zastosowanych konstrukcji - układu zawieszenia przewodów. Pomiary wykonuje kilka jednostek w Polsce. Z doświadczenia wiem, iż zakłady energetyczne - właściciele linii o napięciu do 110 kV zlecają wykonanie takich pomiarów jeżeli ich nie posiadają. Zatem najprościej i najtaniej będzie zwrócić się do zakładu energetycznego z odpowiednim wnioskiem np. uzgodnienia projektu zabudowy działki w pobliżu linii 110 kV

Ja mam problem podobny, ale jednak troche inny.

Może będziesz wiedział jak mi pomóc.

Mam na działce kabel nad głową. Chcę go poprowadzić w ziemi, niestety sąsiad nie chce się zgodzić, bo "... będzie duże pole magnetyczne..."

Chcę policzyć jakie ono na prawdę jest i czy po przejściu przez 3m ziemi, 15 metrów od domu, nie jest przypadkiem mniejsze od promieniowania wydzielanego przez kabel od żelazka czy kuchenki elektrycznej.

Pytanie jak to się liczy, a dokładnie, jak je policzyć dla:

- napięcie 20 kV

- częstotliwość 50 Hz

- odległość domu od kabla 15 m

- bezpośrednio na kablu 3m ziemi.

Dzięki za jakie kolwiek wskazówki.

można przyjąć dla kabla 20kV, że obciążenia (prąd) każdej fazy są jednakowe, zatem pola się znoszą (wypadkowa wartość=0). Ponadto kabel 20kV zazwyczaj ma ekran (nazywa się to żyłą powrotną) uziemiony. Ponadto dlaczego w ziemi "...będzie duże pole magnetyczne.." a w powietrzu nie?

Ponadto kable 20kV układa się w budynkach i nikomu to nie wadzi.