Gość 30.11.2003 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2003 Proszę o info w jakiej odległości od linii napowietrznych wysokiego napiecia 110 kVa można bezpiecznie budować dom? Kto może wykonać pomiar natężenia tego pola elektromagnetycznego w mikroteslach? Pola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezdomny 30.11.2003 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2003 Niestety nie wiem jaka powinna być odległość domu od sieci 110 ( ok 100 m ale mogę się mylić) ale z tego co pamiętam ze studiów czytaliśmy takie opracowanie z USA gdzie wykazano, iż wcale nie mniejszy niż pole elektromagnetyczne wpływ na zdrowie ma jonizacja powietrza, które przepływa przez takową linie napowietrzną ( rak płuc, choroby układu oddechowego) - i tu smutna wiadomość - bezpieczna odległość od linii to 500 metrów dla kierunku z którego wieje wiatr. Musiałbyś więc uwzglednić jeszcze dodatkowo z jakiego kierunku najczęsciej wieje wiatr bo jeśli od linii to nie polecam lokalizacji. Możesz jednak spojrzeć na to z drugiej strony od czegoś i tak trzeba umrzeć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JerzyB 30.11.2003 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2003 1. Po wytyczne należy zgłosić się do lokalnego Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Środowiska.Mają tam stosowną wiedzę, narzędzia i doświadczenie. 2.W Teslach (czyli też w mikroteslach) mierzy się wartość indukcji pola magnetycznego! - to dla formalności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pikuś 01.12.2003 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2003 Sprawy te reguluje Prawo ochrony środowiska. O ile pamiętam odległości skrajnych elementów budynków od takich linii wynoszą kilkanaście m /ale to muszę sprawdzić/. Natomiast natężenie pola elektromagnetycznego wyraża się w V/m. Nie jestem fachowcem w tych sprawach, ale się tym interesowałem bo mój budowany dom znajduje się w odl. 70 m od takowego ustrojstwa. Pozdrawiam - Pikuś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Jacek i K77 02.12.2003 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2003 Obecnie obowiązujące przepisy nie regulują kwestii odległości linii 110 kV od budynków ze względu na pole elektryczne i magnetyczne (nie są wyznaczane odległości stref ochronnych). Jeżeli linia została zbudowana z odpowiednimi obostrzeniami, to może nawet krzyżować budynki mieszkalne - pod warunkiem zachowania odległości pionowej pomiędzy przewodem roboczym a najwyższym punktem w krzyżowanym miejscu. Stopień obostrzenia (są trzy stopnie) - w skrócie można powiedzieć zabezpieczenia mechanicznego - polegające np. dla 2 stopnia na zastosowaniu podwójnych łańcuchów izolatorów (dwa równoległe) - sprawy te reguluje polska norma PN-E-05100-1 Elektroenergetyczne linie napowietrzne projektowanie i budowa. Linie prądu przemiennego z przewodami roboczymi gołymi. Zgodnie z ww. normą natężenie pola elektrycznego pochodzącego od przewodów linii nie powinno przekraczać wartości 1 kV/m mierząc na wysokości 1,8m od poziomu ziemi na obszarach lokalizacji budynków mieszkalnych, w których ludzie przebywają dłużej niż 8 godzin na dobę. Stare przepisy (dziś nieobowiązujące) mówiły, iż w odległości większej niż 14,5 m od osi linii, wartości te na pewno nie są przekraczane. Lecz nie można tego generalizować. Z doświadczenia wiem że rzadko kiedy wartość ta pod linią jest przekroczona, zależy to do wielu czynników takich jak: wysokość zawieszenia przewodów, natężenie prądu, typu zastosowanych konstrukcji - układu zawieszenia przewodów. Pomiary wykonuje kilka jednostek w Polsce. Z doświadczenia wiem, iż zakłady energetyczne - właściciele linii o napięciu do 110 kV zlecają wykonanie takich pomiarów jeżeli ich nie posiadają. Zatem najprościej i najtaniej będzie zwrócić się do zakładu energetycznego z odpowiednim wnioskiem np. uzgodnienia projektu zabudowy działki w pobliżu linii 110 kV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 02.12.2003 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2003 ja zlecilam wykonanie takich badań w wojewódzkim SANEPIDzie.Pozdrawiam,gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiek72 03.12.2003 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2003 Ja mam problem podobny, ale jednak troche inny.Może będziesz wiedział jak mi pomóc.Mam na działce kabel nad głową. Chcę go poprowadzić w ziemi, niestety sąsiad nie chce się zgodzić, bo "... będzie duże pole magnetyczne..."Chcę policzyć jakie ono na prawdę jest i czy po przejściu przez 3m ziemi, 15 metrów od domu, nie jest przypadkiem mniejsze od promieniowania wydzielanego przez kabel od żelazka czy kuchenki elektrycznej. Pytanie jak to się liczy, a dokładnie, jak je policzyć dla: - napięcie 20 kV- częstotliwość 50 Hz- odległość domu od kabla 15 m- bezpośrednio na kablu 3m ziemi. Dzięki za jakie kolwiek wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 03.12.2003 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2003 Witam Z przytoczonych danych można oszacować jedynie pole elektryczne. Brakuje natężenia prądu.A tak BTW: to żaden kabel nie emituje żadnego promieniowania. To są pola elektromagnetyczne, które nie są promieniowaniem. To nie to samo. Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 03.12.2003 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2003 ...ale można np. wypożyczyć miernik natężenia pola i zmierzyć. Tylko nie bardzo wiem skąd pożyczyć?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj 04.12.2003 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2003 można przyjąć dla kabla 20kV, że obciążenia (prąd) każdej fazy są jednakowe, zatem pola się znoszą (wypadkowa wartość=0). Ponadto kabel 20kV zazwyczaj ma ekran (nazywa się to żyłą powrotną) uziemiony. Ponadto dlaczego w ziemi "...będzie duże pole magnetyczne.." a w powietrzu nie?Ponadto kable 20kV układa się w budynkach i nikomu to nie wadzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 04.12.2003 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2003 Ano właśnie. Nie pomyślałem, że przecież są trzy fazy i pola się znoszą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.12.2003 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2003 Na słupach z reguły wiszą gołe druty a nie kable w izolacji, które kładzie się w ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejj_ 05.12.2003 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2003 nie mozna mieszkac lub przebywac tuz po taka linia.Trzeba brac pod uwage ,ze taka linia beąca w sąsiedztwie jest tylko niebezpieczna z powodu ewentualnego zerwania linii.Jesli dom i posesja jest w odleglosci wiekszej to spij spokojnie,wiekszosc opinii o takich liniach jest przesadzona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiek72 10.12.2003 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2003 Dzieki za informacje, zobacze czy uda mi sie go przekonać. Dla mnie osobiście ekranowany kabel i warstwa ziemi jest wystarczającym zabezpieczeniem, jednak to jest jego ziemia i ma, niestety, pełne prawo się nie zgodzić. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts