Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zrobić ścianke?

KrisGG

Recommended Posts

Chciałbym zrobić ścianke w łazience 70cm na 180cm, taką przy ścianie. Wiem, że najłatwiej byłoby ją wymurować, ale mam już wypuszczone z podłogi rurki wodne i kanalizacje. A dodatkowo muszę na niej zawiesić drabinke do suszenia np ręczników, więc mam jeszcze wypuszczone rurki do CO pod tą drabinke. Czy ścianka zrobiona z profili, takich pod płyty rygipsowe wystarczy? Jeśli tak, to z jakich? Dzięki za wszystkie rady.

PS. Na pewno ktoś się będzie zastanawiał dlaczego mam wszystko wypuszczone, a nie mam ścianki. Otóż powiększałem łazienkę i łaczyłem dwa pomieszczenia i zostawiłem ze starej ściany taki kawałek. Niestety uznałem że za bardzo się kiwa i go rozebrałem.

Plyty kg (oczywiscie zielone) wystarcza. Jak chcesz sztywniejsza scianke mozesz dac dwie plyty.

U mnie wyglada to tak:

http://lh5.ggpht.com/_52LV9OyXY3U/SMbXNLTmduI/AAAAAAAABmA/mQbdCyTUVKE/s288/DSCF9009.JPG

A po oblozeniu plytkami tak:

http://lh5.ggpht.com/_52LV9OyXY3U/SYWjSdoiNfI/AAAAAAAACbc/3UdC0h77saU/s288/DSCF0338.JPG

Dzięki Pabelo za odpowiedź. Tyle że ja chce ścianke tylko na 180cm, nie do sufitu. Gdyby było do sufitu to wtedy nie ma problemu, będzie stabilna, a tak boje się że nie utrzyma tej drabinki i nie wiem jak i jakie profile zastosować. Ale jeszcze raz dzieki za zainteresowanie. :D

Ja mam w mieszkaniu całą ścianę łazienka/pokój zrobiną z płyt, bo stara niestety po skuciu tynku się rozsypała :o Niestety nie pomogę w sprawie stelaża i sposobu montażu krótkiej ścianki, ale zwrócę uwagę na jedną rzecz: u mnie na tej ściance też jest drabinka grzejnika i jest on zawieszony przy wyjściu z wanny - speców remontowych prosiłam więc, aby brali pod uwagę nie tylko ciężar drabinki, ale też możliwość, że ktoś wychodząc z wanny może się poślizgnąć i odruchowo łapiąc drabinkę faktycznie na niej zawisnąć. Tak więc robili taki stelaż i w środku wzmocnienia pod drabinkę, żeby mogła wytrzymać ładnych parę kilo.

Robiłem coś takiego z profili ościeznicowych....... symbol UA

Góra i dół profil UW. Każdy profil posiadał wzmocnienie (nie pamiętam nazwy handlowej) ale gość w sklepie z profilami do g-k będzie wiedział. Chodzi o wzmocnienie do profili ościeżnicowych.

Konstrukcja w miarę stabilna po przymocowaniu płyt.

Zamówię u lokalnego szklarza (w hipermarketach często nierówno tną) formatki ze szkła i skleję z tego silikonem do akwariów wanienkę/akwarium/prostopadlościan lub jak tam to zwał. Całość po wyschnięciu wsunę od góry do przygotowanej ścianki. Ścianka oczywiście od góry nie może mieć wypełnienia, wypełnienie musi być przesunięte lekko wgłąb ścianki tak aby stanowiło podporę dla akwarium. trzeba pamiętać o delikatnym luzie montazowym ok 2mm, szkło nie specjalnie lubi jak się je dobija młotkiem :-)

Dobra, od poczatku. U mnie taka ścianka będzie sobie stała w salonie i będzie wykonana z fornirowanej płyty MDF.

Jeżeli Ty potrzebujesz taką ściankę do łzienki i chcesz aby była oklejona płytkami, to konstrukcję należy wykonać z np. płyty OSB. Potrzebujesz 5 prostokątów z płyty OSB, według mnie grubości 22 mm, z 4 robisz ścianki boczne, piąta będzie stanowiła "opuszczoną" półkę na którym stanie akwarium. Calość należy solidnie skręcić i przymocować do podłoża. Na tą konstrykcję można naklejać płytki bezpośrednio, stosując odpowiedni klej (Soudal ma taki produkt) lub najpierw "zagruntować" środkiem kontaktowym typu Atlas Cerplast i następnie kleić normalnym, elastycznym klejem do plytek.

Akwarium będzie w całości schowane wewnątrz 4 sianek z płyty OSB (i oparte na piątej, opuszczonej półce), płytkami można dojechac do krawędzi ścianki. Samą krawędź (grubość płyty OSB) też można obłożyć płytkami lub pomalować/przykręcić jakiś aluminiowy profil/płaskownik, przykleić kawałki szkła, jak kto woli.

Bardzo podobny efekt można uzyskać stosując zabudowę z profili i płyt GK, natomiast ja osobiście zrobiłbym to z OSB, według mnie mniej pracochłonne i mocniejsze.