Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bieszczadzka-prawie jak bieszczady

Recommended Posts

Ech, tak byłam zachwycona gruchami pełnymi cementu i praca pompy ze nie zrobilam ani jednej fotki...

Ponizej te, ktore zrobilam:

ogolny widok chalupy:

http://lh5.ggpht.com/_3Ai8nBosG8c/SsHeDJ2XPKI/AAAAAAAAAQo/zEgMadrpTOs/s720/DSC_0056.JPG

ławy zalane, bloczki czekaja zeby je ktos wmurowal :)

no i wzielismy sie wreszcie za wykonczenie studni

http://lh5.ggpht.com/_3Ai8nBosG8c/SsHeqlW9gzI/AAAAAAAAAQs/C51kDm1tWW8/s720/DSC_0039.JPG

umylismy nawet autko: po raz pierwszy na naszej dzialce, po raz pierwszy woda ze studni :)

• Odpowiedzi 205
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Ponieważ na budowie cholerne przestoje, o których nawet mi się nie chce pisac :evil: :evil: :evil: nadrabiam zaległości i wklejam rzuty:)

PARTER

http://lh4.ggpht.com/_3Ai8nBosG8c/Ss3Jq9rD6mI/AAAAAAAAARI/tmUnfROHMjM/s512/parter.jpg

PIETRO

http://lh5.ggpht.com/_3Ai8nBosG8c/Ss3Jvsf9ahI/AAAAAAAAARM/fzaGw_50l-E/s512/pietro.jpg

a ponieważ na placu nadal tylko zalane ławy więc jakby co, jeszcze coś możemy w środku zmienić, więc uwagi mile widziane :)

hmm piętrp troche mało czytelne ale mam nadzieję, że sobie poradzicie ;)

Nadal nie zdecydowaliśmy się na dach, ale ponieważ ceny robocizny blachy płaskiej na rąbek przyprawiają mnie o dreszcze (15-20 tys. PLN :o ) zdecydujemy sie chyba na system Prószyńskiego- 40 lat gwarancji i b przystępna cena, no i wygląda to identycznie z blacha na rąbek :)

Niooo, ekipa wkroczyła a raczej wpadła wczoraj i wymurowała ściankę fundamentową :o

Pan z naszej hurtowni powiedział, że zna tę ekipę; ostatnio nie nadążał z dowożeniem cegły na budowę...oby bo nam się nieco spieszy.

Chociaż dzisiaj znowu prace się prawie wcale nie pasunęły bo nastała prawdziwa szara i brzydka jesień. Na działce błotko aż miło, ledwo wyjechałam autkiem.

Zdjęć z uwagi na pogodę brak.

Ogłoszenie duszpasterskie: jeśli ktoś potrzebuje błotko, mam duuuużooo błotka :lol: :lol:

Popadało sobie troszku, duże autka rozjeździły i zrobiła się masakra, trzeba powiekszyć wjazd, bo we wjeździe ułożyliśmy płyty jumbo. I to jest nasze zadanie na poniedziałek.

http://lh6.ggpht.com/_3Ai8nBosG8c/SttE2p4cLoI/AAAAAAAAASI/TSsEYL7KKMs/s640/20091018147.jpg

oto i błotko w całej okazałości

no i najświeższe zdjęcia z postępów na budowie

http://lh5.ggpht.com/_3Ai8nBosG8c/SttE6_rGLtI/AAAAAAAAASM/vFArJyvawAM/s640/20091018149.jpg

widok z bramy

http://lh6.ggpht.com/_3Ai8nBosG8c/SttE-7KHOiI/AAAAAAAAASQ/sFuJoUzPS7g/s640/20091018151.jpg

widok od strony ogrodu

A teraz liczymy,że zaczyna się ten obiecany tydzień pogody 8)

Jeśli prognoza się nie sprawdzi, to przynajmniej bez wyrzutów sumienia spędze więcej czasu na Lodz Design :p

A tak, tak- kaloszki to od środy moja ulubiona część garderoby. Jak ja w ogóle mogłam bez kaloszków egzystować. Jeżdzą sobie ze mna kaloszki w samochodzie na zaszczytnym miejscu, mam do nich nawet taki cieplutki wklad z różowego futerka, a co!!

Ogłaszam kaloszki najlepszym przyjacielem jesiennego budowniczego.

P.S. Małż też ma swoje-wysłużone żeglarskie. Podobno na morzu przynoszą szczęście, a że u nasz morze...błotka, to per analogiam... :wink: :p

Witam nowego gościa :p :p :p też sobie podejrzałam twój domek- ślicznusi, chociaż przeciwny biegun.

Zapraszam bardziej doświadczone koleżanki do śmiałego komentowania naszych poczynań.

A u nas z nowu chwilowy przestój-Majster ma półpasiec- dwa dni na budowie fachmani szaleli bez niego, ale teraz Majster powiedział basta, bo się boi, że coś sknocą. Mam tylko nadzieję, że to nie wykręt, żeby uciec na inna budowę :evil: :evil:

Przynajmniej drogę dzisiaj doprowadziliśmy do stanu względnej przyzwoitości :D

KierBud- w tej roli mój prawie-już-6-miesięczny synek :D - podziwiał dzisiaj pracę kopareczki. Z ruchu rączek i nóżek wyczytałam,że kopareczka b mu się podoba. Swoją drogą, ciekawe czy robią kaloszki dla takich maluchów... :lol:

Witaj Marto :) mam nadzieję, że będzie co podglądać, bo od tygodnia nic na budowie się nie zadziałało :cry: :cry: Majster nadal połamany...buuu

Żeby nie było takiego kompletnego NIC- uprzątnęliśmy nieco działkę, wyrównaliśmy drogę i rozrzuciliśmy na niej nieco gruzu, bo wjazd na działkę był już tylko kajakiem :-?

Czy twój nick Marto ma związek z twoją datą urodzenia?? nie pytam bez kozery 8) :p :p

Witam nową podglądaczkę, wielka buzia :p lubię takie podglądaczki, które mobilizują mnie do działania, dzięki dziewczyny :*

wklejam więc upgrade'owany rzut poddasza z opisikiem

http://lh3.ggpht.com/_3Ai8nBosG8c/SuVyutc7myI/AAAAAAAAAVE/3hs4JTLLp04/pietroA.jpg

1 master łazienka- 9,39 m2 (tak naprawdę to będzie łazienka dzieci, chyba, że rodzice zachcą pomoczyć dupska w wannie ;) )

2 pralnia- 3,90 m2 (nie wiem czy nie mało trochę)

3 buduar pani domu i jej pierwszego męża - 14,66

4 nasza łazienka - 4,25

5 nasza garderoba- 4,42 (sądząc po jej wymiarach pisząc nasza miałam chyba na myśli "nasza=moja" :lol: )

6 pokój dziecka - 13,61

7 garderoba- 2,78

8 pokój drugiego dziecka - 13,91 (z braku drugiego dziecka, do czasu zaistnienia powyższej przesłanki będzie to pokój kocicy :p )

9 garderoba - 1,86

10 komunikacja 9,08

11 taras - 41,69

tadaaam

z ciekawostek przyrodniczych:

Przyjaciółka pracująca w UM w wydziale podatkowym przegląda nasz projekt.

p:"hmmm, sprytny ten wasz architekt, wpisał wam w projekcie komunikacja zamiast holl czy korytarz"

ja: "???"

p: "bo, jak jest tak zapisane, to ja nie mogę takiej powierzchni opodatkować, buuu"

ja:" o to super, a nie można by tak wszędzie zrobić komunikacji?"

p :" :o :roll: "

najbardziej stresują mnie okna w pokojach dzieci, bo są jednocześnie drzwiami na taras, a żeby nie było za ciemno, są w projekcie szerokości 1,40 i chcemy żeby były bez słupka, tzn jako jedna powierzchnia i tu zaczynają sie schody podobno, bo są za szerokie :(

w ogóle to w pierwotnej koncepcji okna na górze miały wyglądać tak :

http://lh6.ggpht.com/_3Ai8nBosG8c/Skyff3aKcOI/AAAAAAAAAF4/8pHaoTBAc3Y/s720/00-wersja%203-1.jpg

i to te okna nas tak bardzo urzekły, myśle że wyglądaja superowo i pewnie ekstra doświetlają pomieszczenia. Niestety ponieważ te okna miały być jednocześnie wyjściem na taras musielibyśmy podnieść ściankę kolankową do 1,90 min (sic!) - dom miałby wtedy grubo ponad 10m wysokości o to zdecydowanie za dużo jak na naszą działkę i wg architekta "zakłóciło by to bryłę budynku" :roll:

Dlatego pojawiły się lukarny, ścianka kolankowa ma 1,60, a i tak dom ma 9,90 wys !!! :p

Cześć OLGA :D

Witam łodziankę :wink:

Fajny projekt, ogólnie nie bardzo lubię nowoczesne domy ale ten jest całkiem fajny. Układ pomieszczeń mi się podoba. I niezły las Wam się szykuje za oknami.

Z zapartym tchem będę czekać na efekty i zdjęcia i namiętnie Was podglądać. Dużo wytrwałości życzę i uśmiechu :D

Siemka,

Bardzo fajny projekt. Układ pomieszczeń też mi się podoba. Szkoda tylko, że nie ma spiżarki ...

Z uwag praktycznych - biały tynk na kominie to niefortunny pomysł. Po kilku sezonach będzie się prezentował niezbyt okazale.

Mam pytanie: z czego robicie płaskie dachy na kostkach? Folia, papa? I czy taras planujecie jako klasyczny stropodach czy też odwrócony? Macie dość sporą powierzchnie tych dachów i trochę Wam to wydrenuje portfel ;)

Ja za nieużytkowy płaski dach o pow. 70m2, pokryty folią PVC płacę 11600zł netto (a miałem też ofertę na 24000 ;-)

Pzdr

Krzych

Krzyk toś mi humor popsuł :wink: 12 tysi za stropodach :o

ano sie zachciało płaskiego dachu...a miał być na całym domu :)

nad garazem taras nieuzytkowy, tzn stropodach odwrócony, ma być żwirek, może trawka, tylko kto ją będzie kosił 8)

nad salonem ma być taras, byleby nie z płytek, bo to podobno nieporozumienie i po max 2 sezonach zaczną odpryskiwać.

cytuję za projektem:

"PODŁOGA TARASU NA STROPIE

(warstwy od góry)

1.płyty tarasowe

2. żwir 4/8mm, min gr. 3 cm

3. geowłóknina

4. 2xpapa termozgrzewalna

5. papa podkładowa mocowana mechanicznie

6. izolacja termiczna - płyty z polistyrenu ekstrudowanego gr. 15cm

7. wylewka keramzyto-betonowa ze spadkiem 1%, zbrojona siatką

8. paroizolacja

9. strop teriva 24cm

10. suchy tynk/płyty GK na ruszcie"

koniec cytata :p

ale że tarasami zajmiemy sie dopiero wiosna (na zimę przykryjemy folią budowlaną) toteż humor mi jeszcze dopisuje. Nieświadomość jest błogosławieństwem...

jeśli uważasz, że twójsystem tarasowy jest lepszy, podziel się ze mna uwagami, plis :p

martwi mnie trochę taras nad garażem, a właściwie jego odwodnienie: przewidziano dwa wpusty dachowe podgrzewane, ciekawe czy to sie sprawdza, no i czy nas nie zrujnuje :-?

A spiżarnia będzie tylko daleko od kuchni...bo w garażu, ale koniecznie chciałam żeby miała okno. No i sporo miejsca mamy pod schodami.

To była przemyślana decyzja (mam) nadzieję :oops: Kuchnia do małych nie należy i nie chciałam jej psuć spiżarnią. Mam nadzieję, że opcja przez nas zaplanowana się sprawdzi.

Krzyk toś mi humor popsuł :wink: 12 tysi za stropodach :o

ano sie zachciało płaskiego dachu...a miał być na całym domu :)

nad garazem taras nieuzytkowy, tzn stropodach odwrócony, ma być żwirek, może trawka, tylko kto ją będzie kosił 8)

nad salonem ma być taras, byleby nie z płytek, bo to podobno nieporozumienie i po max 2 sezonach zaczną odpryskiwać.

cytuję za projektem:

"PODŁOGA TARASU NA STROPIE

(warstwy od góry)

1.płyty tarasowe

2. żwir 4/8mm, min gr. 3 cm

3. geowłóknina

4. 2xpapa termozgrzewalna

5. papa podkładowa mocowana mechanicznie

6. izolacja termiczna - płyty z polistyrenu ekstrudowanego gr. 15cm

7. wylewka keramzyto-betonowa ze spadkiem 1%, zbrojona siatką

8. paroizolacja

9. strop teriva 24cm

10. suchy tynk/płyty GK na ruszcie"

koniec cytata :p

ale że tarasami zajmiemy sie dopiero wiosna (na zimę przykryjemy folią budowlaną) toteż humor mi jeszcze dopisuje. Nieświadomość jest błogosławieństwem...

jeśli uważasz, że twójsystem tarasowy jest lepszy, podziel się ze mna uwagami, plis :p

martwi mnie trochę taras nad garażem, a właściwie jego odwodnienie: przewidziano dwa wpusty dachowe podgrzewane, ciekawe czy to sie sprawdza, no i czy nas nie zrujnuje :-?

Mój dach na płaskim garażu będzie miał klasyczny układ warstw i od góry będzie uszczelniony folią PCV. Będzie zrobiony w takim systemie:

http://www.fdt.pl/produkty.htm

Z przyczyn ekonomicznych zrezygnowałem z tarasu czy też ogrodu na dachu.

Też mam strop terriva, potem warstwa spadkowa, styropian, folia.

Twój stropodach jest super i generalnie ma same zalety ... z wyjątkiem ceny ;-)

Zobacz ile będzie kosztował sam polistyren ekstrudowany (styrodur) w porównaniu ze zwykłym styropianem.

U mnie warstwa spadkowa została wylana przez budowlańców, ale słabo im to wyszło i na części dachu będą kliny styropianowe.

1% spadek to raczej mało, ponoć powinien być 2%.

2 wpusty dachowe na jednym dachu są zupełnie wystarczające. Zbędne natomiast wydaje się ich podgrzewanie. Przecież strop teriva bez problemu wytrzyma ciężar leżącego śniegu i lodu. Na wiosnę sobie wszystko odmarznie i spłynie. Moim zdaniem szkoda kasy na prąd do grzałek.

Mój dach będzie dopiero robiony (w najbliższym czasie) i zobaczymy jak to wyjdzie.

Jeśli chcesz trochę zaoszczędzić to zastanów się czy stropu nad garażem nie zrobić tak jak u mnie. Z poziomu ziemi i tak nie będzie widać trawy, a wychodzić tam przecież nie będziesz (pozostaje tylko kwestia widoku z okna na szarą folię zamiast zielonej trawy:).

Tak czy siak, obawiam się, że przy Twoich założeniach cena zrobienia obu płaskich dachów może Cię bardzo niemile zaskoczyć...

W porównaniu z moim dachem masz dodatkowo: drogi styrodur, geowłókninę, płyty tarasowe, barierka ze stali nierdzewnej. Twój taras 12000zł raczej nie będzie kosztował ;-)

Zapytam jeszcze przewrotnie, czy mając dom z ogrodem jest Ci w ogóle potrzebny jakikolwiek taras użytkowy? ;-)

Pzdr

Krzych

PS. Jeszcze mi coś przyszło do głowy. Warstwa 15cm styroduru to w sumie bardzo niewiele. Pod spodem masz przecież ogrzewany salon i przez ten dach sporo ciepła będzie uciekać. Myślę, że ocieplenia powinno być 25-30cm.